Newsroom

Ce faci in caz de soc anafilactic?

Factorii alergeni sunt la fiecare pas in jurul nostru. Numeroase alimente sunt alergene, precum laptele, ouale, pestele, fructele de mare, majoritatea tipurilor de alune, susanul, mierea, soia, anumite fructe precum capsuni si kiwi, faina de grau, iar lista nu se opreste aici. La fel sunt si anumite plante precum ambrozia sau factori de mediu cum ar fi praful, mucegaiul ori polenul, si exista inclusiv medicamente precum penicilina care genereaza reactii alergice la anumite persoane.

Cei care sufera de alergii se feresc in fiecare clipa de substantele care determina reactii alergice in cazul lor, insa intotdeauna exista pericolul de expunere. Cel mai adesea, reactiile alergice sunt usoare, avand manifestari diferite in functie de tipul alergiei - stranut sau nas infundat in cazul alergiilor la factori de mediu, de exemplu, sau eruptii cutanate ori varsaturi in cazul alergiilor alimentare. Exista insa si situatii in care reactiile devin severe. 

Anafilaxia sau socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica sistemica, la nivelul intregului organism, cu efecte asupra sistemului respirator si cardiovascular, potential letale. Persoanele care sunt diagnosticate cu alergii si, in paralel, cu anumite boli precum astm bronsic sau alte boli respiratorii cronice, boli cardiovasculare, mastocitoza ori boli atopice severe, sunt mai predispuse sa dezvolte reactii alergice severe. Riscul de anafilaxie este mai ridicat si in cazul administrarii unor tratamente cu medicamente precum beta-blocantele sau unele anti hipertensive.

Simptomatologia unui soc anafilactic difera de la persoana la persoana, in functie de organism. Initial, persoana expusa la factorul alergen poate acuza o senzatie de slabiciune, mancarimi, tuse, dificultati de respiratie sau crampe abdominale. Dupa un timp, variabil in functie de factorul alergen, apar manifestarile cardiovasculare, precum tahicardie, hipotensiune arteriala si chiar stop cardio-respirator. In acelasi timp, persoana respectiva mai poate acuza dificultati severe de respiratie, varsaturi sau diaree si diferite reactii pe piele – inrosire, urticarie, angioderm etc.

Adrenalina administrata intramuscular este cel mai sigur tratament initial in caz de soc anafilactic si pacientii diagnosticati cu alergii severe trebuie sa poarte in permanenta la ei seringi speciale pentru autoadministrarea de adrenalina. Daca reactia este atat de severa incat nu mai este posibila autoadministrarea, este necesara interventia celor din jur. Intr-o astfel de situatie, suna imediat la 112 si ajuta persoana in soc anafilactic cu administrarea intramusculara a adrenalinei. Dupa administrare, in cazul in care persoana este in stop cardio-respirator, trebuie efectuate manevre de resuscitare pana la sosirea personalului medical specializat.


Asistenta

Imagine Telefon
Telefon

021 9464

(L-V, 09:00-19:00)