Descarci si tiparesti Formularul pentru Modificarea Datelor Personale ale Participantului
Completezi noile tale date personale;
Semnezi formularul si apoi il trimiti in original impreuna cu documentele doveditoare (CI, certificat de casatorie, etc.) la adresa noastra: NN Asigurari de Viata, Str. Costache Negri, Nr. 1-5, Sector 5, Bucuresti, Cod postal 050552, in atentia Diviziei de Administrare a Pensiilor.
Adresa de corespondenta o poti modifica prin intermediul contului NN direct, sectiunea “Date personale” sau trimitandu-ne o solicitare cu CNP-ul tau si noua adresa de corespondenta, pe e-mail, la pensii@nn.ro, la numarul de fax 021 402.85.81 sau contactandu-ne la numarul de telefon: 021 9464.
Mai multe detalii aici.
Participarea la un fond de pensii facultative ofera si beneficii de natura fiscala. Astfel, daca esti angajat, contributia ta individuala la fondurile de pensii facultative este deductibila la calculul impozitului pe veniturile din salarii, in limita echivalentului in lei a sumei de 400 euro/an.
De o deducere similara beneficiaza si angajatorul care contribuie la un fond de pensii facultative pentru un angajat de-al sau: suma cu care a contribuit pentru acel angajat este considerata cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil pentru angajator, respectiv scutita de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro, intr-un an fiscal.
Astfel, daca adunam cele doua contributii, cea a angajatului si cea a angajatorului, rezulta o deductibilitate totala de 800 euro anual, pentru fiecare angajat.
Ce trebuie sa faci tu, in calitate de angajat, pentru a beneficia de deducerea fiscala?
Angajatorul are obligatia sa respecte prevederile art. 78, alin (2) din Codul fiscal cu privire la modul de calcul al impozitului pe veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza a angajatului.
Astfel, indiferent cine face viramentul efectiv al contributiei in contul fondului de pensii facultative – angajatorul sau direct angajatul/participantul- angajatorul este cel care va trebui sa tina cont de deductibilitatea sumelor reprezentand contributiile individuale ale propriilor angajati la fondurile de pensii facultative.
Documentele pe care trebuie sa le prezenti angajatorului pentru ca acesta sa aplice deductibilitatea legala sunt:
Copia Actului Individual de Aderare primita de la agentul de marketing in momentul semnarii
Dovada platii contributiilor la fondul de pensii facultative (copie ordin de plata / foaie de varsamant sau document eliberat de administrator)
Click aici pentru a citi toate detaliile de care ai nevoie (cum platesti, cum se completeaza detaliile de plata etc).
Reluarea plăţii contribuţiilor de către participant/angajator pentru ultima luna neplatita se poate face oricand fara instiintarea prealabila a Administratorului.
Reluarea platii pentru o lună diferită de ultima lună neplătită se realizează prin înştiintarea în scris a Administratorului cu cel puţin 30 (treizeci) de zile calendaristice înainte de data platii.
Instiintarea in scris trebuie sa cuprinda datele tale personale (nume, prenume si CNP), contractul si luna pentru care vrei sa reiei plata (poti folosi si "
Formularul pentru Modificari Pensii Facultative") si poate fi transmisa pe email la adresa
pensionadmin@nn.ro sau la adresa noastra: NN Asigurari de Viata, Str. Costache Negri, Nr. 1-5, Sector 5, Bucuresti, Cod postal 050552, in atentia Diviziei de Administrare a Pensiilor.
Poti alege singur cu ce suma vrei sa contribui, cu conditia ca suma la care te-ai gandit sa nu depaseasca 15% din venitul tau lunar brut impozabil. Suma minima a contributiei trebuie sa fie de 45 RON/luna.
Mai multe detalii aici.
In calitate de participant, tu trebuie sa anunti aceasta modificare
Descarci si tiparesti Formularul pentru Modificarea Datelor Angajatorului
Completezi noile date ale angajatorului
Semnezi formularul si apoi il trimiti in original la adresa noastra: NN Asigurari de Viata, Str. Costache Negri, Nr. 1-5, Sector 5, Bucuresti, Cod Postal 050552
E important sa stii ca acest formular se completeaza in situatia in care se modifica date ale angajatorului tau actual (ex: schimbarea sediului social, schimbarea persoanei de contact, etc). In cazul in care se schimba Codul Unic de Identificare, se completeaza Formularul pentru Schimbarea Angajatorului.
Mai multe detalii aici.
Conform cadrului legal aplicabil la data autorizarii prospectului, investitiile activelor Fondului si rezultatele investirii sunt scutite de impozit.
Orice schimbari ulterioare ale regimului fiscal al operatiunilor Fondului vor produce efecte conform normelor legale aplicabile in vigoare.
Regimul fiscal aplicabil veniturilor din pensia privata va fi cel in vigoare la momentul platii pensiei private.
Ca angajat poti vedea beneficiile
aici, iar ca angajator
aici.
In calitate de participant poti în orice moment să suspenzi sau să încetezi contribuţiile la Fond, fara a fi necesara informarea prealabila a Administratorului.
Angajatorul poate in orice moment sa modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile la Fond cu instiintarea in scris a Administratorului cu cel puţin 30 (treizeci) de zile calendaristice inainte de momentul modificarii.
Instiintarea in scris trebuie sa cuprinda datele tale personale (nume, prenume si CNP), contractul si luna incepand cu care vrei sa suspenzi sau sa incetezi plata (poti folosi si "
Formularul pentru Modificari Pensii Facultative") si poate fi transmisa pe email la adresa
pensionadmin@nn.ro sau la adresa noastra: NN Asigurari de Viata, Str. Costache Negri, Nr. 1-5, Sector 5, Bucuresti, Cod postal 050552, in atentia Diviziei de Administrare a Pensiilor.
alegi fondul
anunti angajatorul
de realizarea platilor te poti ocupa tu sau angajatorul tau
Daca vrei ca noul angajator sa se ocupe de plata contributiilor:
Descarci si tiparesti Formularul de Instiintare a Angajatorului
Completezi Formularul pentru Modificari Pensii Facultative
Faci o copie a Actului Individual de Aderare la Fondul de Pensii Facultative
Mergi cu aceste documente la noul tau angajator si instiinteaza-l ca va prelua plata contributiilor in numele tau, in locul fostului angajator
Trimite-ne cele doua formulare in original, semnate si stampilate de angajator si de tine la adresa: NN Asigurari de Viata, Str. Costache Negri, Nr. 1-5, Sector 5, Bucuresti, Cod Postal 050552.
Daca vrei ca tu sa faci viramentul catre fondul de pensii facultative:
Completezi Formularul pentru Modificari Pensii Facultative
Trimite-l cu semnatura in original la adresa: NN Asigurari de Viata, Str. Costache Negri, Nr. 1-5, Sector 5, Bucuresti, Cod Postal 050552, in atentia Diviziei de Administrare a Pensiilor.
Mai multe detalii aici.
In cazul incadrarii in grad de invaliditate nerevizuibil a unui participant este necesar ca acesta sa tipareasca si sa completeze Cererea pentru acordarea pensiei de invaliditate.
Aceasta trebuie insotita de urmatoarele documente:
1. Decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate I sau II nerevizuibil pentru invaliditate care afecteaza ireversibil capacitatea de munca, in conditiile Legii pensiilor publice, respectiv de o categorie similara de pensie stabilita in baza legilor care reglementeaza acordarea pensiei in cazul unor categorii profesionale, dupa caz: se prezinta in original si in copie Ia sediul central (originalul urmand a se returna) sau in copie legalizata trimisa prin intermediul serviciilor postale sau similare;
2. Decizia administrativa privind acordarea pensiei de invaliditate: se prezinta in original si in copie Ia sediul central (originalul urmand a se returna) sau in copie legalizata trimisa prin intermediul serviciilor postale sau similare;
3. Actul de identitate valabil la data depunerii cererii: se prezinta in original si in copie Ia sediul central (originalul urmand a se returna) sau in copie prin intermediul serviciilor postale sau similare;
4. In conformitate cu prevederile Art. 60, Cap. I, Titlul IV din Codul Fiscal, veniturile din pensii obtinute de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, nu reprezinta venituri impozabile.
Asadar daca detineti un certificat de incadrare in grad de handicap, documentul se prezinta in original si in copie Ia sediul central (originalul urmand a se returna) sau in copie legalizata trimisa prin intermediul serviciilor postale sau similare.
5. Extrasul de cont sau orice fel de document emis de institutiile de credit care sa ateste titularul contului si IBAN-ul asociat acestuia, pentru plata in cont bancar.
Plata contravalorii activului personal net se face catre participantul la fondul de pensii facultative, reprezentarea prin mandatar a acestuia fiind permisa numai pentru depunerea cererii si a documentelor insotitoare, caz in care va rugam sa depuneti in original si copie la Ia sediul central urmatoarele documente: (i) procura speciala si autentica de numire a mandatarului si (ii) actului de identitate a mandatarului, (originalele urmand a se returna). In cazul in care documentele sunt transmise prin intermediul serviciilor postale sau similare, se vor atasa copia legalizata a procurii si copia actului de identitate.
In conformitate cu prevederile legale, din suma reprezentand contravaloarea activului personal, se vor calcula si retine comisioanele bancare sau, dupa caz, taxele postale determinate de transferul acestuia si valoarea impozitului retinut conform prevederilor Art. 99-101, Cap. VI, Titlul IV din Codul Fiscal.
In cazul in care nu poti descarca si tipari Cererea pentru acordarea pensiei de invaliditate sau pentru orice intrebari, te rugam sa ne contactezi la adresa de e-mail pensii@nn.ro sau la 021 9464.
Orice persoana fizica - angajat sau intreprinzator - isi poate alege propriul program de pensii private. Oricine poate opta liber atat pentru fondul de pensii, cat si pentru valoarea contributiei.
In situatia in care la momentul platii contributiei, Participantul inregistreaza contributii neplatite pe lunile anterioare, suma va fi alocata pe fiecare luna in parte la nivelul contributiei totale stabilite prin actul individual de aderare. Daca suma platita excede valoarea contributiilor totale datorate se va proceda:
a) In cazul contributiei proprii: diferenta se va aloca pe ultima luna a carei contributie totala a fost acoperita Exemplu: Conform actului individual de aderare contributia totala este de 100 lei. Ultima contributie platita a fost aferenta lunii ianuarie. In luna aprilie, se plateste o contributie in suma de 250 lei care se va aloca astfel: 100 lei pentru luna februarie si 150 de lei pentru luna martie.
b) In cazul contributiei angajatorului cat si in cazul contributiei proprii la care se adauga contributia angajatorului: diferenta se va restitui in lipsa unei instiintari scrise din partea angajatorului cu privire la modificarea valorii contributiei.
La 60 de ani:
Poti incepe sa beneficiezi de banii acumulati daca
ai implinit varsta de 60 de ani
ai platit cel putin 90 de contributii lunare
valoarea contului individual depaseste un anumit nivel ce va fi stabilit prin lege
Tu alegi intre plata unica sau plati esalonate.
Dupa 60 de ani:
Daca doresti sa acumulezi si dupa 60 de ani, poti plati in continuare contributii si sa incepi sa beneficiezi de pensie mai tarziu.
Totusi, daca ai implinit 60 de ani si ai nevoie de acesti bani, dar celelalte doua conditii nu sunt indeplinite (nu ai platit minim 90 de contributii lunare si/ sau valoarea contului este prea mica), vei primi suma din cont ca plata unica sau plati esalonate, la cerere.
Mai multe detalii aici.
In calitate de participant poti în orice moment să modifici nivelul contributiei, cu respectarea nivelului minim prevazut in actul individual de aderare si a nivelului maxim prevazut de lege, să suspenzi sau să încetezi contribuţiile la Fond, fara a fi necesara informarea prealabila a Administratorului.
Angajatorul poate in orice moment sa modifice contribuţiile la Fond cu instiintarea in scris a Administratorului cu cel puţin 30 (treizeci) de zile calendaristice inainte de momentul modificarii.
Instiintarea in scris trebuie sa cuprinda datele tale personale (nume, prenume si CNP), contractul si luna pentru care vrei sa aplici modificarea (poti folosi si "
Formularul pentru Modificari Pensii Facultative") si poate fi transmisa pe email la adresa
pensionadmin@nn.ro sau la adresa noastra: NN Asigurari de Viata, Str. Costache Negri, Nr. 1-5, Sector 5, Bucuresti, Cod postal 050552, in atentia Diviziei de Administrare a Pensiilor.
Iti oferim doua fonduri de pensii facultative: Activ si Optim.
Detalii despre ele gasesti aici.
Nu se pot efectua plati integral online, dar pentru a facilita plata, NN pune la dispozitia angajatorilor
NN direct pentru companii, un serviciu on-line de administrare in timp real a platilor contributiilor catre Fondurile de Pensii Private Facultative.
In cazul decesului
Cum se procedeaza in cazul decesului unui participant al Fondului de Pensii Facultative NN?
Fiecare mostenitor trebuie sa tipareasca si sa completeze Cererea privind plata lichiditatilor din contul participantului decedat al Fondului de Pensii Facultative NN.
Aceasta trebuie insotita de urmatoarele documente:
Aceasta trebuie insotita de urmatoarele documente:
1. Certificatul de deces al participantului: se prezinta in original si in copie Ia sediul central (originalul urmand a se returna) sau in copie trimisa prin intermediul serviciilor postale sau similare;
2. Certificatul de mostenitor/Certificat de legatar/Certificat de mostenitor suplimentar, actul de partaj voluntar, dupa caz sau hotararea judecatoreasca definitiva, din care sa rezulte calitatea de mostenitor/legatar si cota-parte cuvenita din activul personal net al participantului decedat: se prezinta in original si in copie Ia sediul central (originalul urmand a se returna) sau in copie legalizata trimisa prin intermediul serviciilor postale sau similare;
3. Actul de identitate valabil la data depunerii cererii: se prezinta in original si in copie Ia sediul central (originalul urmand a se returna) sau in copie trimisa prin intermediul serviciilor postale sau similare - in cazul minorilor cu varste sub 14 ani, copia Certificatului de nastere al acestora;
4. In conformitate cu prevederile Art. 60, Cap. I, Titlul IV din Codul Fiscal, veniturile din pensii obtinute de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, avand calitatea de beneficiari ai participantilor la un fond de pensii facultative, nu reprezinta venituri impozabile.
Asadar daca detineti un certificat de incadrare in grad de handicap, va rugam sa ne transmiteti o copie a acestuia.
5. Extrasul de cont bancar sau orice fel de document emis de institutiile de credit care certifica codul IBAN si titularul acestuia, in cazul in care se solicita plata contravalorii activului in cont bancar.
In cazul minorilor, daca in Certificatul de mostenitor se consemneaza un octrotitor legal (tutore/curator), va rugam trimiteti copia actului de desemnare a curatorului/tutorelui, insotita de copia actului de identitate a acestuia.
Pentru minori, cererea privind plata contravalorii activului se completeaza in numele minorului de catre parintele supravietuitor sau de catre tutorele/curatorul pentru care s-a emis o decizie de administrare a bunurilor minorului sau care a fost desemnat sa reprezinte minorul in relatia cu NN Asigurari de Viata.
Pentru cazurile in care nu s-a desemnat curator pentru administrarea bunurilor minorului sau pentru reprezentarea minorului in relatia cu NN Asigurari de Viata, prin aplicarea semnaturii pe prezenta cerere, parintele supravietuitor/tutorele minorului isi asuma faptul ca este singurul ocrotitor legal al minorului.
Actele juridice ale minorului cu capacitate de exercitiu restransa se incheie de catre acesta cu incuviintarea parintilor sau, dupa caz, a tutorelui, iar in cazurile prevazute de lege, si cu incuviintarea instantei de tutela.
Plata contravalorii activului personal net se face catre beneficiarul participantului fondului de pensii facultative, reprezentarea prin mandatar a acestuia fiind permisa numai pentru depunerea cererii si a documentelor insotitoare, caz in care va rugam sa prezentati in original si in copie procura speciala si autentica de numire a acestuia si actul de identitate a mandatarului (originalele urmand a se returna). In cazul in care documentele sunt transmise prin intermediul serviciilor postale sau similare, se vor atasa copia legalizata a procurii si copia actului de identitate.
In conformitate cu prevederile legale, din suma reprezentand contravaloarea cotei-parti cuvenite din activul participantului decedat, se vor deduce comisioanele bancare sau dupa caz, taxele postale determinate de transferul acesteia si valoarea impozitului retinut in conformitate cu prevederile Art. 99-101, Cap. VI, Titlul IV din Codul Fiscal.
Termenul de 3 (trei) ani in care puteti cere plata contravalorii activului personal net al participantului decedat incepe sa curga de la data decesului participantului.
Drepturile cuvenite in calitate de beneficiar si nerevendicate in termenul general de prescriptie devin resurse financiare ale fondului, distribuindu-se in mod proportional celorlalti participanti ai fondului in prima zi lucratoare ulterioara datei expirarii termenului de prescriptie.
In cazul in care nu poti descarca si tipari Cererea privind plata lichiditatilor din contul participantului decedat al Fondului de Pensii Facultative NN sau pentru orice intrebari, te rugam sa ne contactezi la adresa de e-mail pensii@nn.ro sau la 021 9464.
Este un produs financiar destinat acumularii pe termen lung in scopul exclusiv al obtinerii unui venit suplimentar in perioada pensionarii. Daca esti angajat:
Contribuind lunar cu o suma de bani pe care o decizi singur, poti avea acces la un fond de pensii administrat de NN.
Contributiile tale lunare se transforma in unitati de fond si se acumuleaza in contul tau individual.
La sfarsitul perioadei de contributii, vei primi valoarea unitatilor acumulate in cont sub forma de pensie sau suma forfetara.
Nu este nevoie sa fii expert in instrumente financiare si politici investitionale pentru a alege un fond de pensii. Trebuie sa stii insa ca fondurile de pensii facultative NN au o structura mixta intre clase de active, in limitele legii. Fondurile vor urmari in principal trei mari clase de active:
titlurile de stat
obligatiunile corporative
actiunile cotate pe piete reglementate
Mai multe detalii aici.