Descriere

Pensia facultativa este un beneficiu pe care il poti oferi angajatilor. Pentru tine pensia facultativa inseamna recompensarea, loializarea si motivarea angajatilor. Pentru ei, aceasta echivaleaza cu mai multi bani care sa ii ajute sa aiba o batranete linistita, dar si o dovada de apreciere din partea firmei.

In sistemul de pensii private ti se ofera posibilitatea de a plati o contributie suplimentara pentru angajatii tai, in afara de pensia pentru care contribuie ei insisi. Poti asigura angajatilor un viitor linistit, cu un minim de efort - nu trebuie decat sa redirectionezi sumele stabilite catre fondul de pensii ales. In plus, ai si avantaje fiscale: pentru fiecare angajat caruia te decizi sa ii oferi acest beneficiu, ti se deduce de la plata impozitului pe profit/venit echivalentul in RON a 400 EURO/an fiscal.

 

Fondurile de pensii NN

Iti punem la dispozitie doua fonduri de pensii facultative: NN Activ si NN  Optim, ambele avand o structura mixta intre clase de active, in limitele Legii. Mai exact, banii vor fi investiti in titluri de stat, obligatiuni corporative si actiuni cotate pe piete reglementate.

NN Activ

profilul de risc al fondului este dinamic*

contributiile tale si transferurile de lichiditati banesti de la alt fond la fondul NN Activ se vor converti in unitati de fond si diviziuni ale acestora;

mai multe detalii sunt cuprinse in prospectul simplificat sau prospectul detaliat.

NN Optim

profilul de risc al fondului este echilibrat*

contributiile tale si transferurile de lichiditati banesti de la alt fond la fondul NN Optim se vor converti in unitati de fond si diviziuni ale acestora;

in momentul solicitarii dreptului la pensia facultativa, ti se garanteaza ca valoarea activului personal va fi cel putin egala cu suma contributiilor nete (contributii platite, mai putin comisioanele de administrare); cu alte cuvinte, daca la acel moment valoarea contului individual este mai mica decat suma contributiilor nete efectuate pana in acel moment in NN Optim, iti vom plati suma contributiilor nete, dupa deducerea comisioanelor de administrare;

mai multe detalii sunt cuprinse in prospectul simplificat sau prospectul detaliat.

 

Caracteristici

Pensia facultativa este un produs financiar destinat acumularii pe termen lung in scopul exclusiv al obtinerii unui venit suplimentar in perioada pensionarii. Practic, contribuind lunar cu o anumita suma de bani stabilita de angajatii tai, acestia au acces la un fond de pensii administrat de NN Asigurari de Viata. Contributiile lunare se transforma in unitati de fond si se acumuleaza intr-un cont individual. La sfarsitul perioadei de contributii, angajatul va primi valoarea unitatilor acumulate in cont esalonat sub forma de pensie sau suma forfetara.

 

Avantaje

Ai avantaje fiscale - Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative este deductibila fiscal, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 Euro pentru angajator, cat si pentru fiecare participant

Iti fidelizezi si iti recompensezi angajatii - Este un instrument ce poate fi folosit pentru fidelizarea angajatilor prin plata unei contributii deductibile fiscal in numele acestora catre un fond facultativ de Pensii, care se adauga la pachetul salarial;

 

Contributii

Cu ce suma poti contribui?

Angajatul tau decide suma cu care va contribui, in functie de necesitatile sale, si  daca va face plata individual sau daca doreste ca angajatorul sa se ocupe de ea. Daca opteaza pentru aceasta a doua varianta, banii vor fi in continuare administrati de tine, ca angajator, oprind din salariul lunar al angajatului suma aleasa pentru contributie. Ulterior, va trebui sa o transferi catre administratorul fondului de pensii.

Pentru a-ti recompensa angajatii, poti opta sa contribui si tu la pensia lor facultativa. Suma cu care vei contribui va fi transferata lunar catre administratorul de fond, iar banii respectivi vor fi convertiti in unitati de fond, care vor intra in contul angajatului tau.

Contributia totala- a angajatului si a ta- trebuie sa respecte aceleasi limite minime si maxime (maxim 15% din venitul sau lunar brut impozabil si trebuie sa fie de minimum 45 RON/luna)

 

Pe ce perioada se poate contribui?

Produsul este flexibil, angajatul putand opta sa contribuie:

pe intreaga perioada dintre momentul in carea decis sa participe la un fond de pensii facultative si pana cand va solicita dreptul la pensie sau

pe o perioada mai scurta

Cum sunt investite contributiile?

Fondurile de pensii facultative NN au o structura mixta intre clase de active, in limitele legii. Fondurile vor urmari in principal trei mari clase de active: titlurile de stat, obligatiunile corporative, actiunile cotate pe piete reglementate.

Cum platesti contributia?

daca platesti pentru un singur fond: printr-un singur ordin de plata pentru toti angajatii, sau

daca platesti pentru ambele fonduri: separat pentru fiecare fond in parte- un ordin de plata pentru contributiile totale (angajati si angajator) aferente NN  Activ si similar pentru NN Optim

te rugam sa vizitezi sectiunea „Modalitati de plata” pentru a citi toate detaliile de care ai nevoie (cum platesti, cum se completeaza detaliile de plata etc.)

Pentru a te ajuta sa efectuezi cat mai rapid plata contributiilor, NN iti ofera NN direct pentru Companii, un serviciu on-line prin intermediul caruia poti administra in timp real contributiile catre Fondurile de Pensii Private Facultative NN.

Cand poate beneficia angajatul tau de banii acumulati?

Poate incepe sa beneficieze de banii acumulati daca

a implinit varsta de 60 de ani

a platit cel putin 90 de contributii lunare

valoarea contului individual depaseste un anumit nivel ce va fi stabilit prin lege

Angajatul alege tipul platii - unica sau esalonata.

 

Daca doreste sa acumuleze si dupa 60 de ani, poate plati in continuare contributii si sa inceapa sa beneficieze de pensie mai tarziu.

Totusi, daca a implinit 60 de ani si are nevoie de acesti bani, dar celelalte doua conditii nu sunt indeplinite (nu a platit minim 90 de contributii lunare si/ sau valoarea contului este prea mica), va primi suma din cont ca plata unica sau plati esalonate, la cerere.

 

Tranzactii

Angajatul tau are posibilitatea sa:

modifice nivelul contributiei

transfere contributia catre alt fond

suspende sau sa inceteze plata contributie

reia plata contributiei

Asistenta

Imagine Telefon
Telefon

021 9464

(L-V, 09:00-19:00)