Mergi la conţinutul principal

NN și Docbook: Digitalizarea Accesului la Servicii Medicale

NN în media
Parteneriat pentru digitalizarea accesului la servicii medicale
Parteneriat pentru digitalizarea accesului la servicii medicale

Digitalizarea în healthcare a luat foarte multă amploare și accesul digital la servicii medicale a devenit mai relevant ca oricând în această perioadă în care grija oamenilor pentru sănătatea lor și a celor din jur a crescut. NN susține viziunea startup-urilor care pot deveni arhitecți ai schimbării prin digitalizarea și dezvoltarea inovației în sfera medicală. Despre soluțiile digitale și viitorul acestui domeniu am discutat cu Tiberiu Ştefan, Director de Dezvoltare la Docbook, unul dintre startup-urile cu care NN are un parteneriat inovator pentru sănătate.

 

În 2021, sănătatea înseamnă instrumente precum telemedicină, chat medical, diagnosticare prin inteligență artificială, dispozitive medicale inteligente de monitorizare a stării de sănătate de la distanță care funcţionează cu algoritmi de machine learning sau instrumente inteligente de programare integrate cu sistemele software utilizate de clinici și spitale private, descrie Tiberiu tendințele din piața digitală de healthcare din România.

 

Toate aceste tendințe care se conturau timid de câțiva ani au accelerat în contextul generat de pandemie, când nevoia oamenilor pentru acces imediat la servicii medicale a crescut. Astăzi, inovația în domeniu este din ce în ce mai vizibilă pe plan local, contribuind la viitorul ecosistemului de sănătate și, în același timp, și al celui antreprenorial.

 

Colaborarea NN cu startup-ul Docbook, prima platformă de programări online la doctor din România, a pornit din nevoia pentru acces mai ușor la medici din sistemul privat de sănătate. Alaturarea serviciilor de programare online și de telemedicină oferite de Docbook cu beneficiile asigurărilor de sănătate sau de viață, vine in intampinarea clienților cu mai multe alternative pentru sănătate. Astfel, oamenii se pot programa online și pot avea inclusiv consultații medicale de la distanță la peste 7.500 de medici din mai mult de 750 de clinici medicale din toată țara, în paralel cu beneficiile pe care NN le oferă clienților, în funcție de tipul asigurării alese, în cadrul rețelei de peste 250 de clinici şi spitale private partenere NN din ţară şi din afara ţării.

 

Misiunea Docbook este să înlesnească relația dintre pacient și medic, facilitând accesul în timp real la o rețea extinsa de profesioniști medicali. Dincolo de instrumentele pe care le oferă deja, startup-ul intenționează să adauge în curând și un chat medical prin care pacienții vor putea discuta cu medici din rețeaua extinsă atunci când problemele de sănătate pe care le întâmpină pot fi rezolvate și la domiciliu, dar și o soluție prin care rețetele prescrise de medicii din clinicile partenere să fie transmise automat către farmacii, pentru o experiență completă de la consultație și până la tratament.

 

„75% din programările la medic sunt strict informaționale și ar putea fi desfășurate la aceleaşi standarde calitative și prin intermediul canalelor digitale, arată datele American Medical Association. În acest context, obiectivul Docbook este să facă o diferență cel puțin în cazul a 5% din totalul programărilor anuale până în 2024”, spune Directorul de Dezvoltare al Docbook. „Și numărul nu e deloc mic – datele Eurostat valabile la nivelul anului 2019 arată că în sistemul de sănătate din România lucrează 58.000 de medici specialiști care văd în medie cca. 6-7 programări pe zi. În total, înseamnă aproape 7,4 milioane de vizite la medic în fiecare lună.”

 

În viziunea Docbook, rolul principal al startup-urilor inovatoare este să acopere nevoia de tehnologie din sănătate. Iar acest lucru nu se poate face fără sprijinul unor parteneri care să accelereze creșterea amprentei pe care o are digitalizarea în sfera medicală. Parteneriatul cu Docbook face parte din strategia amplă a NN pentru inovație, cu accent pe modul în care noile tehnologii pot fi integrate în soluţii relevante pentru români. NN caută permanent să identifice start-up-uri şi antreprenori locali, având în vedere capacitatea acestora de a genera soluţii inovatoare şi de a le adapta permanent la nevoile oamenilor, precum şi preocuparea NN de a sprijini economia şi antreprenorii locali.

 

„Cu NN ne-am bucurat să descoperim valori comune și sinergii benefice pentru cei care caută soluții digitale atunci când au nevoie de medic. NN ne-a dovedit că este lider și în înglobarea viziunii startup-urilor în cultura corporate si în agilitatea cu care implementează inițiative inovatoare, ceea ce ar trebui să încurajeze orice startup care caută potențiali parteneri. Pe lângă colaborarea pentru a oferi mai multe alternative pentru prevenție, am construit împreună un parteneriat care va avea un rol cheie în dezvoltarea soluțiilor pe care le oferim. Mai departe, Docbook vrea să își consolideze și poziția ca startup regional”, explică Tiberiu Ștefan.

 

Planurile de viitor ale Docbook vizează extinderea și pe alte piețe din vecinătate, precum Moldova, Ungaria și Bulgaria, în paralel cu dezvoltarea în România pentru a ajunge la o rețea de 10.000 de medici și peste 1.000 de clinici în toate orașele cu peste 10.000 de locuitori. „Când vine vorba de sănătate, oamenii vor un „produs” impecabil și accesibil imediat. De aceea, la Docbook ne-am propus să schimbăm în bine experienţa interacţiunii cu serviciile medicale pentru cât mai mulţi pacienţi din România”, spune Directorul de Dezvoltare al startup-ului.

 

Până în prezent, peste 230.000 de români au accesat prin platforma Docbook servicii de programări medicale online,  aflate în proximitatea acestora și la costuri reduse, cu o medie de peste 10.000 de programări lunare pentru consultații clasice și de telemedicină. Utilizatorii Docbook își pot calcula singuri, prin doar câteva click-uri, și costul unei asigurări de sănătate la NN, pe Docbook.ro. Cu asigurarea de sănătate NN, clienții au până la 100.000 lei despăgubiri anuale pentru costurile serviciilor de spitalizare si intervenţie chirurgicală atunci când apar probleme neașteptate de sănătate.