Pentru angajații din industria IT, eliminarea unor facilități fiscale a venit la pachet cu exceptarea de la reținerea și virarea cotei de contribuții pentru pensia privată obligatorie Pilon II. Practic, contribuția la Pilonul II nu mai este obligatorie pentru angajații din domeniul IT, aceștia putând continua să contribuie la pensia lor Pilon II doar dacă își exprimă expres opțiunea în acest sens.
Această facilitate fiscală nu se reflectă în totalitate în venitul net al angajaților din domeniul IT. Echivalentul contribuției la Pilonul II rămâne în venitul brut al acestor angajați, din care se rețin CASS și impozit.
Legislația prevede dreptul individual al fiecărui angajat din acest domeniu să depună o cerere la angajator prin care solicită acestuia să continue să rețină și să vireze contribuția aferentă Pilonului II.
Această cerere este suficientă pentru ca banii să continue să fie acumulați și investiți în Pilonul II, un sistem stabil și cu performanțe istorice competitive în raport cu produse de economisire.
Suma acumulată în contul de pensie privată obligatorie Pilon II de angajații din domeniul IT rămâne în sistemul de pensii private indiferent de opțiunea acestora privind continuarea contribuției. Fiecare participant este proprietarul activului personal din contul său de pensie Pilon II, iar banii acumulați continuă să fie investiți până când participantul îndeplinește condițiile pentru a încasa pensia Pilon II. În situația încetării contribuțiilor viitoare, valoarea contului se modifică mai departe numai prin performanțele investițiilor realizate de administratorul fondului, fără adăugarea de noi contribuții.
Angajații din domeniul IT își pot exprima opțiunea oricând, prin completarea cererii de reluare a contribuțiilor și depunerea acesteia la angajatorul lor. Până la momentul cererii, contribuția nu mai este reținută și poate exista astfel o perioadă fără contribuții la Pilonul II.
După depunerea cererii, angajatorul va reține și vira contribuția la Pilonul II începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat cererea. Angajatorul va depune la ANAF declarația lunară (D112) care va conține și această opțiune exprimată de angajat. Este recomandat ca angajatul să monitorizeze virarea lunară a acestor contribuții prin mecanismele de informare oferite de către administratorul fondului de pensie Pilon II la care este participant.
Începând cu veniturile lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul IT și beneficiază de facilitățile fiscale prevăzute la Art. 60, pct. 2 din Codul Fiscal, cota de CAS se reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv. Partea din venitul brut lunar care depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.
Da. Angajații din domeniul IT, așa cum este prevăzut în Art. 60, pct. 2 din Codul Fiscal, pot opta pentru continuarea contribuției la Pilonul II prin cerere transmisă către angajator.