Mergi la conţinutul principal

Cum funcționează pensiile private obligatorii?

Trebuie să știi că pentru tine, ca angajator, pensiile private obligatorii (Pilonul II) nu aduc nicio obligație în plus. Va trebui ca tu să plătești procentul de 25% care reprezintă contribuțiile pentru asigurări sociale de stat (CAS) la fel ca și până acum, urmând ca virarea către fondurile private alese de angajații tăi să se facă de către autorități, în funcție de opțiunea fiecărui angajat.

 

 

Ce trebuie să știi despre pilonul 2?

 

Pentru că fiecare salariat a ales sau va trebui să aleagă la un moment dat un fond de pensii unde va detine un cont de pensie privată obligatorie, îi poți ajuta pe cei care nu au optat încă, explicandu-le în momentul angajării care sunt opțiunile lor și pașii pe care trebuie să-i parcurgă pentru a adera la sistemul de pensii private.

 

Vrei mai multe informații despre pensia obligatorie NN?

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul, iar un consultant NN te va suna rapid, ca să-ți ofere toate detaliile.

pensii primul job

Aderarea este obligatorie pentru cei care au până în 35 de ani și se află la primul loc de muncă.

persoana

O persoana nu poate participa concomitent la mai multe fonduri de pensii administrate privat.

pensii optional

Aderarea este opțională pentru cei cu vârste între 35 de ani și 45 de ani care nu au aderat până acum la un fond de pensii.

transfer pensii

Aderarea la un fond de pensii sau transferarea de la un fond la altul constituie opțiunea lor și se face prin completarea actului individual de aderare.

pensii document automat

În cazul în care nu își exprimă adeziunea la un fond de pensii obligatorii în primele 4 luni de la angajare, vor fi distribuiți aleatoriu către unul dintre fondurile de pe piață.

contact sugestii

Dacă vrei să le dai o mână de ajutor, spune-le să se documenteze înainte de a alege un fond sau altul.

Mai multe detalii în documentele dedicate

Condiţii contractuale sau informații esențiale, aici găsești documente utile pentru peniile private obligatorii pentru companii de la NN.

Contract de administrare a fondului de pensie privată obligatorie

Contract de societate civila - Pensia privată obligatorie

Contract de societate civila
File format: PDF | Dimensiune fişier: 212.6KB

Declaratii privind politica de investitii

Broşură - Pensia privată obligatorie

Broşura despre pensiile tale
File format: PDF | Dimensiune fişier: 3.1MB
Vrei mai multe informații despre pensia obligatorie NN?

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul, iar un consultant NN te va suna rapid, ca să-ți ofere toate detaliile.

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.