Mergi la conţinutul principal

Cum funcționează pensiile private obligatorii?

Trebuie să știi că pentru tine, ca angajator, pensiile private obligatorii (Pilonul II) nu aduc nicio obligație în plus. Va trebui ca tu să plătești procentul de 25% care reprezintă contribuțiile pentru asigurări sociale de stat (CAS) la fel ca și până acum, urmând ca virarea către fondurile private alese de angajații tăi să se facă de către autorități, în funcție de opțiunea fiecărui angajat.

 

 

Ce trebuie să știi despre pilonul 2?

 

Pentru că fiecare salariat a ales sau va trebui să aleagă la un moment dat un fond de pensii unde va detine un cont de pensie privată obligatorie, îi poți ajuta pe cei care nu au optat încă, explicandu-le în momentul angajării care sunt opțiunile lor și pașii pe care trebuie să-i parcurgă pentru a adera la sistemul de pensii private.

 

Vrei mai multe informații despre pensia obligatorie NN?

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul, iar un consultant NN te va suna rapid, ca să-ți ofere toate detaliile.

pensii primul job

Aderarea este obligatorie pentru cei care au până în 35 de ani și se află la primul loc de muncă.

persoana

O persoana nu poate participa concomitent la mai multe fonduri de pensii administrate privat.

pensii optional

Aderarea este opțională pentru cei cu vârste între 35 de ani și 45 de ani care nu au aderat până acum la un fond de pensii.

transfer pensii

Aderarea la un fond de pensii sau transferarea de la un fond la altul constituie opțiunea lor și se face prin completarea actului individual de aderare.

pensii document automat

În cazul în care nu își exprimă adeziunea la un fond de pensii obligatorii în primele 4 luni de la angajare, vor fi distribuiți aleatoriu către unul dintre fondurile de pe piață.

contact sugestii

Dacă vrei să le dai o mână de ajutor, spune-le să se documenteze înainte de a alege un fond sau altul.

Mai multe detalii în documentele dedicate

Condiţii contractuale sau informații esențiale, aici găsești documente utile pentru peniile private obligatorii pentru companii de la NN.

Vezi evoluția programelor de investiții

Găsești aici raportul de informare care cuprinde detaliile fondurilor de Pilon 2 NN FPAP, împreună cu descrierea contextului macroeconomic și al piețelor financiare până la cea mai recentă dată disponibilă.

Contract de administrare a fondului de pensie privată obligatorie

Contract de societate civila - Pensia privată obligatorie

Contract de societate civila
File format: PDF | Dimensiune fişier: 212.6KB

Declaratii privind politica de investitii

Broşură - Pensia privată obligatorie

Broşura despre pensiile tale
File format: PDF | Dimensiune fişier: 2.1MB
Vrei mai multe informații despre pensia obligatorie NN?

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul, iar un consultant NN te va suna rapid, ca să-ți ofere toate detaliile.

Modificări fiscale pentru angajații din sectorul IT

Pentru angajații din industria IT, eliminarea unor facilități fiscale a venit la pachet cu exceptarea de la reținerea și virarea cotei de contribuții pentru pensia privată obligatorie Pilon II. Practic, contribuția la Pilonul II nu mai este obligatorie pentru angajații din domeniul IT, aceștia putând continua să contribuie la pensia lor Pilon II doar dacă își exprimă expres opțiunea în acest sens. 

 

Această facilitate fiscală nu se reflectă în totalitate în venitul net al angajaților din domeniul IT. Echivalentul contribuției la Pilonul II rămâne în venitul brut al acestor angajați, din care se rețin CASS și impozit. 

 

Legislația prevede dreptul individual al fiecărui angajat din acest domeniu să depună o cerere la angajator prin care solicită acestuia să continue să rețină și să vireze contribuția aferentă Pilonului II.  

 

Această cerere este suficientă pentru ca banii să continue să fie acumulați și investiți în Pilonul II, un sistem stabil și cu performanțe istorice competitive în raport cu produse de economisire.  

Suma acumulată în contul de pensie privată obligatorie Pilon II de angajații din domeniul IT rămâne în sistemul de pensii private indiferent de opțiunea acestora privind continuarea contribuției. Fiecare participant este proprietarul activului personal din contul său de pensie Pilon II, iar banii acumulați continuă să fie investiți până când participantul îndeplinește condițiile pentru a încasa pensia Pilon II. În situația încetării contribuțiilor viitoare, valoarea contului se modifică mai departe numai prin performanțele investițiilor realizate de administratorul fondului, fără adăugarea de noi contribuții.  

Angajații din domeniul IT își pot exprima opțiunea oricând, prin completarea cererii de reluare a contribuțiilor și depunerea acesteia la angajatorul lor. Până la momentul cererii, contribuția nu mai este reținută și poate exista astfel o perioadă fără contribuții la Pilonul II.

După depunerea cererii, angajatorul va reține și vira contribuția la Pilonul II începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat cererea. Angajatorul va depune la ANAF declarația lunară (D112) care va conține și această opțiune exprimată de angajat. Este recomandat ca angajatul să monitorizeze virarea lunară a acestor contribuții prin mecanismele de informare oferite de către administratorul fondului de pensie Pilon II la care este participant. 

Începând cu veniturile lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul IT și beneficiază de facilitățile fiscale prevăzute la Art. 60, pct. 2 din Codul Fiscal, cota de CAS se reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv. Partea din venitul brut lunar care depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.  

Da. Angajații din domeniul IT, așa cum este prevăzut în Art. 60, pct. 2 din Codul Fiscal, pot opta pentru continuarea contribuției la Pilonul II prin cerere transmisă către angajator. 

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.