Mergi la conţinutul principal

Ce este pensia privată obligatorie?

Pensia privată de la NN Pensii îți oferă posibilitatea de a avea un venit suplimentar, în completarea pensiei de stat, și de a dispune, în momentul pensionării, de banii economisiți în acest scop de-a lungul anilor.

 

Dacă ai deja pensia privată obligatorie însă nu știi exact administratorul poți verifica aici.

Ai pensia obligatorie la NN?

Verifică dacă ai pensia la NN în aplicația mobilă NN Direct.

Beneficiile pensiei private obligatorii

beneficiu pensia privata obligatorie
Nu plătești nimic în plus

Ai o pensie privată suplimentară față de pensia din sistemul public fără să plătești nimic în plus. O parte a contribuției la asigurările sociale va deveni practic contribuția ta la fondul de pensii administrat privat.

verificare pensie privata
Pilonul 2 de pensii: Banii nu se pierd

Banii tăi vor ajunge înapoi la tine odată cu atingerea vârstei de pensionare în sistemul public. Pâna atunci, vei avea un cont individual, în care se vor acumula contribuțiile lunare și pe care îl poți urmări în aplicația NN Direct.
În cazul unui eveniment nefericit, tu (pentru invaliditate) sau moștenitorii tăi (în cazul decesului) primiți suma din contul tău de pensie.

garantie cu NN Romania
Ai și garanții:

Îți garantăm că activul tău personal nu va fi mai mic decât valoarea totală a contribuțiilor plătite (mai puțin penalitățile de transfer și comisioanele legale) în niciuna dintre aceste situații:

  • la momentul solicitării dreptului la pensie privată (în cazul împlinirii vârstei legale de pensionare sau în caz de invaliditate);
  • la momentul transferului către un alt fond;
  • în caz de deces.

Transfer pensie pilon 2

Bine ai venit! Îți mulțumim pentru încredere și te așteptăm să te alături celor peste 2 milioane de participanți la Fondul de Pensii Administrat Privat NN. Odată transferat, vei vedea evoluția contului tău de pensie direct pe telefonul mobil, în aplicația NN Direct.

 

Completează formularul de mai jos și te contactăm pentru pașii de transfer.

Formular de Transfer la Fondul de Pensii Administrat Privat NN
Numai un singur fișier.
Limită 100 MB.
Tipuri permise: pdf, png, jpg.
Ce urmează pentru finalizarea procedurii de transfer
Pensii obligatorii transfer

Pasul 1: Completează, semnează și trimite-ne Actul Individual de Aderare la NN

 

  • De indată ce primim solicitarea ta, ne ocupăm de precompletarea Actului Individual de Aderare la Fondul de Pensii Administrat Privat NN și ți-l trimitem pe email. 
  • Printează documentul primit în dublu exemplar, semnează și trimite un exemplar la adresa: NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., Str. Costache Negri, Nr. 1-5, Sector 5, Bucuresti, Cod poștal 050552. Al doilea exemplar va fi adresat administratorului actual. 

 

 

Pasul 2: Informează administratorul actual că te muți

 

Trimite pe email administratorului actual:

  • Formular de notificarea transfer (îți punem la dispoziție documentul de îndată ce primim solicitarea ta de transfer)
  • Copie Act Individual de Aderare la Fondul de Pensii Administrat Privat NN (completat și semnat conform pașilor idicați mai sus)
  • Copie carte de identitate

 

👋 Primim des întrebarea: Sunt taxat pentru transferul activului către alt fond de pensii private obligatorii?

 

Poți alege oricând transferul activului către alt fond de pensii private obligatorii, cu condiția ca în contul tău să fi fost virată cel puțin o contribuție.

Dacă transferul are loc în mai puțin de 2 ani de la data aderării sau repartizării aleatorii la un fond de pensie administrat privat, vei plăti o penalitate de transfer de 5% din valoarea activului personal, conform legislației in vigoare.

 

Vrei mai multe informații despre pensia obligatorie?

Află mai multe despre pensiile private obligatorii și verifică dacă ai pensia la NN accesând NN Direct aici sau prin noua aplicație de mobil.

 

Încă mai ai întrebări?

Pentru asta ți-am pregătit secțiunea de întrebări și răspunsuri.

Vrei să vezi documentele de care ai nevoie?

Perfect. Aici găseşti documentele pentru pensia obligatorie privată NN.

Despre Fondul de Pensii Administrat Privat NN:

arrow

Gradul de risc

Fondurile de pensii administrate privat au diferite grade de risc în funcție de instrumentele financiare în care investesc. Fondul de Pensii Administrat Privat NN are un grad de risc mediu. Acesta investește, în principal, în 3 mari clase de active:

  • Titluri de stat
  • Obligațiuni corporative

  • Acțiuni cotate pe piețe reglementate

arrow

Mecanismul de investitii

Obiectivul nostru este cresterea pe termen lung a capitalului investit pentru ca tu sa obtii o pensie privata avantajoasa.
Contributiile tale la fondul de pensii private sunt convertite in unitati de fond si diviziuni ale acestora. Conversia contribuției în unități de fond înseamnă împărțirea acesteia la valoarea unității de fond din ziua respectiva.
Astfel, pensia privata pe care o vei primi depinde de randamentul obtinut din investirea activelor fondului.
Mai multe detalii regasesti in 
Prospectul Schemei de Pensii Private al Fondului de Pensii Administrat Privat NN.

arrow

Comisioane suportate din activul fondului:

1.  Comision lunar de administrare - Nu mai mult de 0,07% pe luna, aplicat la media activului net total al Fondului. Comisionul poate avea valori intre 0.02% si 0.07% in functie de pozitionarea ratei de rentabilitate a fondului fata de nivelul ratei inflatiei.

2. Taxa de auditare a fondului - 95.500 RON pe an, TVA inclus, perceputa dupa procesul de auditare a fondului.    

arrow

Comision suportat din contributiile participantului:

1. Penalitati de transfer - 5% aplicat la activul personal ce urmeaza a fi transferat. Se plateste doar daca transferul catre alt fond de pensii se realizeaza mai devreme de 2 ani de la aderarea la Fondul de Pensii Administrat Privat NN.

 

Pe aceasta cale, te informam ca pentru toate contributiile virate ulterior datei de 15.12.2022, a fost eliminat comisionul care se deducea inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond.

 

Mai multe detalii despre comisioanele aplicabile gasesti Prospectul Schemei de Pensii Private al Fondului de Pensii Administrat Privat NN.

 

Vrei mai multe informații despre pensia obligatorie?

Află mai multe despre pensiile private obligatorii și verifică dacă ai pensia la NN accesând NN Direct aici sau prin noua aplicație de mobil.

Încă mai ai întrebări?

Pentru asta ți-am pregătit secțiunea de întrebări și răspunsuri.

Vrei să vezi documentele de care ai nevoie?

Perfect. Aici găseşti documentele pentru pensia obligatorie privată NN.

 

Încă mai ai întrebări? Nicio problemă!

Ești unde trebuie, pentru că aici am selectat și răspuns la cele mai frecvente întrebări.

Dacă eşti angajat, eşti obligat să plăteşti o contribuţie de asigurări sociale (CAS) aferentă sistemului public de pensii, mai precis 25% din salariul tău brut. După ce devii participant, o parte din această contribuţie va fi redirecţionată către un cont individual deschis în numele tău la fondul de pensii private la care ai ales să participi. Începând cu ianuarie 2024, contribuţia pentru pensiile obligatorii este de 4,75% din salariul brut, adică 4,75% sunt redirecţionaţi către fondul de pensii private, iar 20,25% merg în continuare la stat.

 

Este important de reţinut faptul că nivelul contribuţiilor pentru sistemul de pensii private obligatorii este strict impus de lege şi nu poate fi modificat individual. 

Poti primi banii acumulati in contul tau in cazul in care detii o decizie de pensionare pentru limita de varsta sau in cazul in care beneficiezi de o pensie de invaliditate. In cazul decesului, mostenitorii vor incasa contravaloarea activului net.
 

Daca ai intre 18 si 35 de ani si esti de mai putin de 4 luni la primul loc de munca, atunci trebuie sa alegi fondul de pensii la care vrei sa contribui. Dacă nu alegi tu, vei fi repartizat automat, în mod aleatoriu la unul din fondurile de pensii administrate privat existente.
Daca ai intre 35 si 45 de ani si nu esti participant poti opta pentru un fond de pensii administrat privat. 
 

Este foarte posibil ca informarea anuala sa nu fi ajuns la tine din cauza faptului ca datele tale de contact nu sunt corecte/actualizate.
Poti verifica si actualiza (daca este cazul) datele tale personale in urmatoarele moduri:

  • in NN Direct. Daca nu ai inca aplicatia descarcata, o poti gasi rapid in App Store sau Google Play si poti urma pasii pentru crearea unui cont. Astfel vei putea verifica datele tale personale si vei avea acces la informatii despre istoricul contributiilor tale si valoarea contului tau de pensie administrata privat
  • ne poti suna la 021 9464
  • ne poti trimite un email la pensiapilonul2@nn.ro

Incepand din 2021, poti primi scrisoarea in format electronic daca avem acordul tau de comunicare electronica si daca ai o adresa de email actualizata. Mai multe detalii aici.

In conformitate cu prevederile legale poti incasa activul net sub forma de plata unica sau plata esalonata in urmatoarele cazuri:

Cererea insotita de documentele necesare vor fi trimise la Sediul Central - NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA, Str. Costache Negri nr. 1-5, etaj 2-3, cod postal 050552, Bucuresti;

Potrivit prevederilor fiscale in vigoare, asupra sumei virate se vor calcula si retine contributia la asigurarile sociale de sanatate si impozitul pe venit, in conformitate cu pragurile netaxabile. De asemenea, se vor deduce comisioanele bancare sau dupa caz, taxele postale determinate de transferul sumei.

Mostenitorul unui participant decedat are dreptul de a opta intre transferul sumei cuvenite la fondul de pensie administrata privat la care este participant si plata unica sau esalonata a acestei sume.
In conformitate cu prevederile legale mostenitorii participantului decedat pot incasa activul net prin completarea Cerere privind plata contravalorii cotei parti cuvenita din activul personal net al participantului decedat si atasarea documentele mentionate in aceasta.
Cererea insotita de documentele necesare vor fi trimise la Sediul Central - NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA, Str. Costache Negri nr. 1-5, etaj 2-3, cod postal 050552, Bucuresti;
Potrivit prevederilor fiscale in vigoare, asupra sumei virate se vor calcula si retine contributia la asigurarile sociale de sanatate si impozitul pe venit, in conformitate cu pragurile netaxabile. De asemenea, se vor deduce comisioanele bancare sau dupa caz, taxele postale determinate de transferul sumei.

Pentru a beneficia de plata pensiei esalonate, participantul/mostenitorul participantului decedat trebuie sa aiba o valoare a contului/contravaloarea cotei parti cuvenite de minim 600 lei. Rata bruta lunara platita de administrator va fi de minim 500 lei, platile esalonate putand fi efectuate pe o perioada de maxim 60 luni (5 ani). Este important de mentionat faptul ca participantul/mostenitorul va alege rata lunara bruta dorita, urmand ca administratorul sa calculeze numarul de luni pe parcursul carora se efectueze platile esalonate, in functie de valoarea activului/cotei parti cuvenite si rata lunara dorita.

Toate platile esalonate se vor efectua pe data de 10 a fiecarei luni sau in ziua lucratoare imediat urmatoare a datei de 10.

Potrivit prevederilor fiscale in vigoare, asupra sumei virate se vor calcula si retine contributia la asigurarile sociale de sanatate si impozitul pe venit, in conformitate cu pragurile netaxabile. De asemenea, se vor deduce comisioanele bancare sau dupa caz, taxele postale determinate de transferul sumei.

 

Participantul/mostenitorul participantului decedat poate solicita oricand, pe parcursul platilor esalonate:

  • Modificarea modalitatii de plata (cont bancar/mandat postal);
  • Modificarea valorii ratei lunare;
  • Incasarea intregii sume ramase.

 

Formularele specifice, in functie de caz, sunt: 

 

In vederea solicitarii  acestor modificari, participantul/mostenitorul va transmite catre Sediul Central - NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA,  Str. Costache Negri nr. 1-5, etaj 2-3, cod postal 050552, Bucuresti; un set de documente ce va contine: formularul si documentele necesare modificarii mentionate in cuprinsul formularului.

Dacă dorești să te transferi de la Fondul de Pensii Administrat Privat NN la un alt fond, contactezi direct administratorul fondului la care dorești să te transferi. Acesta îți va pune la dispoziție:

  • Actul individual de aderare la fondul respectiv, în 2 exemplare.
  • Formularul de notificare a transferului, care reprezintă practic cererea prin care soliciți transferul; acest formular trebuie completat în 2 exemplare.

Bifezi opțiunea referitoare la transfer în actul individual de aderare la fondul la care dorești să te transferi.

Un exemplar al formularului de notificare, o copie a actului individual de aderare și o copie a actului de identitate valabil, trebuie să le transmiți direct către Fondul de Pensii Administrat Privat NN.

 


Dacă dorești să te transferi la Fondul de Pensii Administrat Privat NN, noi îți punem la dispoziție actul individual de aderare în 2 exemplare:

  • Un exemplar îl trimiți la sediul nostru central (în original), atașând de asemenea și o copie a actului de identitate valabil,
  • Un exemplar îl oprești tu.

Apoi, completezi Formularul de notificare a transferului pe care ți-l punem la dispoziție, păstrând unul dintre exemplare, iar unul îl transmiți către administratorul fondului de la care dorești să te transferi, alături de o copie a actului individual de aderare și o copie a actului de identitate valabil.

 

     

    Banii existenti in contul individual de pensie sunt in continuare investiti pana la data reinceperii platii contributiilor sau pana la data inceperii perioadei de incasare a beneficiilor. Daca esti participant la un fond de pensii private, ramai in continuare proprietarul sumei acumulate in contul tau individual.

    Desi nivelul contributiei si perioada de contributie se pot cunoaste, pensia ce va fi platita nu poate fi calculata, pentru ca depinde de randamentul pe care administratorul il va obtine din investirea activelor respective. In plus, legea interzice orice previziuni legate de valoarea pensiilor viitoare, dar poti consulta ratele de rentabilitate ale fondului calculate si publicate trimestrial pe site.
    Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale.
     

    1. În cazul în care ai solicitat redirecționarea contribuțiilor la Pilonul 1 și acum dorești reluarea contribuțiilor la Pilonul 2, completează formularul acesta
    2. Trimite formularul pe adresa pensiapilonul2@nn.ro
    Vrei mai multe informații despre pensia obligatorie?

    Află mai multe despre pensiile private obligatorii și verifică dacă ai pensia la NN accesând NN Direct aici sau prin noua aplicație de mobil.

    Vrei să vezi toate documentele de care ai nevoie?

    Perfect. Aici găseşti documentele pentru pensia obligatorie privată NN.

    Vezi evoluția programelor de investiții

    Găsești aici raportul de informare care cuprinde detaliile fondurilor de Pilon 2 NN FPAP, împreună cu descrierea contextului macroeconomic și al piețelor financiare până la cea mai recentă dată disponibilă.

    Contract de administrare a fondului de pensie privată obligatorie

    Contract de societate civila - Pensia privată obligatorie

    Contract de societate civila
    File format: PDF | Dimensiune fişier: 212.6KB

    Declaratii privind politica de investitii

    Broşură - Pensia privată obligatorie

    Broşura despre pensiile tale
    File format: PDF | Dimensiune fişier: 2.1MB
    Vrei mai multe informații despre pensia obligatorie?

    Află mai multe despre pensiile private obligatorii și verifică dacă ai pensia la NN accesând NN Direct aici sau prin noua aplicație de mobil.

    Încă mai ai întrebări?

    Pentru asta ți-am pregătit secțiunea de întrebări și răspunsuri.

    Contul tău de pensie privată obligatorie, la un click distanță

    Știai că la NN poți vedea oricând cât ai contribuit și câți bani s-au strâns în contul tău de pensie privată obligatorie? Cu un simplu click verifici ușor tot ce vrei să știi despre contul tău, sumele acumulate, contribuțiile tale și unitățile de fond în care au fost convertite. Ai evoluția zilnică a contului oricând, oriunde, direct pe telefonul mobil cu aplicația NN Direct.

    Vrei să vezi suma strânsă în contul tău?

    Monitorizează online situația contului tău de pensie privată obligatorie direct de pe telefon tău accesând aplicația NN Direct.

    Iată ce beneficii ai dacă administrezi online contul tău de pensie privată

    Phone
    Mai rapid

    Ai acces rapid și gratuit la cele mai importante informații despre contul tău de pensie privată obligatorie.

    Clock
    Flexibil

    Ai acces oriunde și oricând la informații, direct pe telefonul tău, chiar dacă te muți sau îți schimbi adresa.

    Planet NN
    Sustenabil

    Reduci consumul de hârtie și protejezi planeta, mai ales dacă alegi să primești electronic și scrisoarea anuală de informare.

    Ce alte beneficii îți aduce NN Direct

    lampa
    Rămâi conectat cu NN

    Îți actualizezi pe loc informațiile personale și te bucuri inclusiv de opțiunea de a scana o nouă copie CI. Totul de pe telefonul tău mobil.

    aplicatia NN Direct
    Acces instant la contul tău

    Pe lângă administrarea online a contului tău poți vizualiza și scrisoarea anuală de informare cu privire la situația activului tău personal.

    card
    Contact direct cu produsele tale

    O singură aplicație pentru toate produsele tale NN. Vezi atât detaliile, cât și istoricul primelor plătite sau al contribuțiilor în același loc. Tot aici primești și cele mai noi vești de la noi.

    Modificări fiscale pentru angajații din sectorul IT

    Pentru angajații din industria IT, eliminarea unor facilități fiscale a venit la pachet cu exceptarea de la reținerea și virarea cotei de contribuții pentru pensia privată obligatorie Pilon II. Practic, contribuția la Pilonul II nu mai este obligatorie pentru angajații din domeniul IT, aceștia putând continua să contribuie la pensia lor Pilon II doar dacă își exprimă expres opțiunea în acest sens. 

    Această facilitate fiscală nu se reflectă în totalitate în venitul net al angajaților din domeniul IT. Echivalentul contribuției la Pilonul II rămâne în venitul brut al acestor angajați, din care se rețin CASS și impozit. 

    Legislația prevede dreptul individual al fiecărui angajat din acest domeniu să depună o cerere la angajator prin care solicită acestuia să continue să rețină și să vireze contribuția aferentă Pilonului II.  

    Această cerere este suficientă pentru ca banii să continue să fie acumulați și investiți în Pilonul II, un sistem stabil și cu performanțe istorice competitive în raport cu produse de economisire.  

    Suma acumulată în contul de pensie privată obligatorie Pilon II de angajații din domeniul IT rămâne în sistemul de pensii private indiferent de opțiunea acestora privind continuarea contribuției. Fiecare participant este proprietarul activului personal din contul său de pensie Pilon II, iar banii acumulați continuă să fie investiți până când participantul îndeplinește condițiile pentru a încasa pensia Pilon II. În situația încetării contribuțiilor viitoare, valoarea contului se modifică mai departe numai prin performanțele investițiilor realizate de administratorul fondului, fără adăugarea de noi contribuții.  

    Angajații din domeniul IT își pot exprima opțiunea oricând, prin completarea cererii de reluare a contribuțiilor și depunerea acesteia la angajatorul lor. Până la momentul cererii, contribuția nu mai este reținută și poate exista astfel o perioadă fără contribuții la Pilonul II.  

    După depunerea cererii, angajatorul va reține și vira contribuția la Pilonul II începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat cererea. Angajatorul va depune la ANAF declarația lunară (D112) care va conține și această opțiune exprimată de angajat. Este recomandat ca angajatul să monitorizeze virarea lunară a acestor contribuții prin mecanismele de informare oferite de către administratorul fondului de pensie Pilon II la care este participant. 

    Începând cu veniturile lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul IT și beneficiază de facilitățile fiscale prevăzute la Art. 60, pct. 2 din Codul Fiscal, cota de CAS se reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv. Partea din venitul brut lunar care depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.  

    Da. Angajații din domeniul IT, așa cum este prevăzut în Art. 60, pct. 2 din Codul Fiscal, pot opta pentru continuarea contribuției la Pilonul II prin cerere transmisă către angajator. 

    Descarcă aplicația NN Direct

    Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.