Mergi la conţinutul principal

Cum ajută antibioticele și când se administrează corect

Contează să fii bine
antibiotice
Când pot fi luate antibioticele

Antibioticele sunt utilizate pentru a trata unele tipuri de infecții bacteriene, acționând prin uciderea bacteriilor sau prin împiedicarea răspândirii lor. În schimb, antibioticele nu funcționează în cazul infecțiilor virale, cum ar fi răceala,gripa sau majoritatea formelor de tuse și nu mai sunt folosite în mod obișnuit pentru a trata infecțiile pulmonare, infecțiile urechii la copii sau durerile de gât.

 

Multe infecții bacteriene ușoare trec de la sine, fără a fi nevoie de antibiotic, așa că atunci când vine vorba de tratament, cel mai important este sfatul medicului pentru a ști dacă este nevoie sau nu de antibiotice. Asta pentru că, folosind antibiotice fără să fie cu adevărat nevoie, organismul dezvoltă o rezistență, ceea ce poate însemna că nu vor mai fi eficiente în viitor. Așadar, e important de știut când trebuie folosite antibioticele și care sunt consecințele autoadministrării în lipsa recomandării medicilor.

 

În primul rând, trebuie făcută o distincție clară între răceală, gripă și infecția cauzată de virusul SARS-CoV-2 sau alte infecții bacteriene. Viroza (răceala) poate fi cauzată de aproximativ 200 de virusuri și afectează gâtul și nasul. Gripa sezonieră este determinată de două virusuri și afectează atât gâtul și nasul, cât și plămânii. Covid-19 este generată de virusul SARS-CoV-2 și poate afectă în formă ușoară sau severă aproape toate organele corpului. Pentru o diferențiere clară între acestea, cea mai sigură metodă este testarea sau controlul la medic.

 

În general, există o confuzie în rândul populației în legătură cu distincția între răceală și gripă, unde se adaugă faptul că se practică și o conduită terapeutică eronată, când se administrează antibiotice nejustificat, iar acestea nu au de fapt niciun efect. Consumul de antibiotice când nu este necesar duce la selectarea celor mai puternice dintre bacterii și la dezvoltarea de noi mecanisme de apărare și atac ale acestora, cu impact când ajung în organism. O bacterie este o entitate vie, iar aceasta se apără când simte că este atacată. Prin urmare, bacteriile capătă o rezistență din ce în ce mai mare în fața atacatorului și devin din ce în ce mai greu de tratat.

 

La nivelul UE, România este fruntașă la consumul de antibiotice. Multe persoane consideră că au nevoie de antibiotic pentru a se recupera mai rapid, și îl iau „după ureche”, fără recomandarea medicului, chiar și pentru viroze, sângerări nazale, alergii, dureri și extracții dentare. În același timp, există situații în care medicii pot prescrie antibiotice fără analizele necesare pentru a confirma infecția bacteriană și antibioticul cel mai potrivit pentru a o trata.

 

Organizația Mondială a Sănătății reamintește des de pericolele consumului eronat și nenecesar de antibiotice, respectiv de apariția de bacterii multirezistente la antibiotic, care ar putea duce la o serie de infecții care nu mai pot fi distruse cu vreun agent.

 

O simplă răceală provoacă în cazuri extrem de rare febră înaltă, iar simptomele apar unul după altul, și cuprind capul, gâtul, căile respiratorii, cu manifestări precum tuse sau rinoree, și se desfășoară pe o perioadă cuprinsă între 5 și 10 zile. Măsurile care trebuie luate includ odihna, hidratarea, consumul de fructe și legume sezoniere proaspete, un agent antipiretic la nevoie.

De cealaltă parte, gripa se instalează din cauza virusurilor gripale (influenza) care sunt schimbătoare de la an la an. Simptomele gripei debutează brusc, cu o stare de oboseală extremă, febră ridicată, tuse productivă și durere puternică de cap. Persoanele vulnerabile sunt, în principal, copiii până la 5 ani și vârstnicii (peste 65 ani), mai ales cei cu afecțiuni pulmonare, cardiace sau renale. O măsură de extra protecție pentru cazurile grave e încheierea unui polițe de asigurare de sănătate. Asigurarea acoperă în principal costurile pentru investigații medicale, spitalizare, intervenții chirurgicale din îmbolnăvire, dar și după un accident. Costul Asigurării de Sănătate NN care oferă sprijin financiar în astfel de situații medicale neprevăzute începe de la 5 lei pe zi. Mai multe detalii despre Asigurarea de Sănătate NN sunt disponibile aici.

 

Când vine vorba de depistarea gripe, pot fi efectuate teste rapide, iar în caz de rezultat pozitiv, grupele vulnerabile sunt îndemnate să apeleze imediat la medicul de familie, iar celelalte categorii pot apela la metodele clasice de odihnă și hidratare, dar să se și retragă în carantină.

 

Cea mai sigură metodă de depistare a oricăreia dintre aceste afecțiuni este vizita la medic și testarea rapidă, pentru un diagnostic sigur și un tratament corect, de specialitate. Informarea eficientă și constantă din surse sigure din zona medicală reprezintă o etapă importantă a cunoașterii celor mai bune metode de prevenție, dar și a modalităților de a acționa în situațiile în care sănătatea noastră poate fi pusă în pericol.

 

Cât despre antibiotice, prin reducerea semnificativă a infecțiilor virale pentru care multe persoane iau antibiotice nejustificat, prin vaccinare, va scădea și uzul de antibiotice. Efectele pozitive ale acestei schimbări țin de cursul firesc al vieții și al educației, al evoluției, iar antibioticele vor putea fi folosite doar când sunt absolut necesare.