Mergi la conţinutul principal

Social Innovation Relay: Programul prin care tinerii devin antreprenori și inovează

Fapte pentru bine
Social Innovation Relay, aflat la a opta ediţie
Social Innovation Relay, aflat la a opta ediţie

Proiectul educațional Social Innovation Relay (SIR), dezvoltat prin parteneriatul strategic încheiat în 2014 de NN și Junior Achievement la nivel internațional, a continuat în anul școlar 2021-2022 și a ajuns la finalul etapei naționale. Aflat la cea de-a opta ediție, SIR încurajează elevi de liceu să participe la inițiative prin care să dezvolte idei inovatoare de antreprenoriat și inovare socială, ca răspuns la probleme reale din comunitățile lor.

 

În România, 17 echipe de elevi de liceu, inclusiv din zone defavorizate, au participat în acest an la o serie de activități educaționale cu sprijinul a 8 voluntari NN și al echipei Junior Achievement, printre care sesiuni de mentorat și webinare pe baza unor studii de caz. În acest proces, fiecare echipă a dezvoltat un plan de afaceri cu o componentă relevantă de antreprenoriat social, cu impact în comunitate, primind consultanță, feedback și răspunsuri la întrebări din partea voluntarilor.

 

De asemenea, în cadrul workshop-ului Social Innovation Camp, peste 60 de elevi din 11 licee au prezentat soluții la problema șomajului în rândul tinerilor cu oportunități limitate din mediul rural, ca urmare a consecințelor generate de pandemia de Covid-19, atât la nivel educațional, cât și la nivelul economiei și al pieței muncii.

„Interacțiunea tinerilor cu mentorii le-a dat și mai multă încredere și curaj că pot face o diferență în comunitate prin ideile lor de antreprenoriat și inovare socială. Am descoperit la ei multă energie și creativitate în explorarea unor soluții foarte bine ancorate în realitate si mă bucur să văd că o generație încă foarte tânără are abilitățile să creeze idei inovatoare și să le transpună în planuri pentru un viitor mai bun”, spune Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer la NN România și unul dintre mentorii voluntari implicați în proiect.

 

Experiența de învățare practică ajută tinerii de liceu să-și îmbunătățească ideile și să dezvolte mai departe proiectul pilot de business social. „Activitatea a fost foarte interactivă și am acumulat multe informații interesante de la coechipieri și mentori, care mă vor ajuta în viitor”, a spus o elevă a Colegiului Național Spiru Haret din București. „A fost o experiență care mi-a dezvoltat gândirea critică și spiritul practic, am învățat să folosesc și o platformă nouă, iar discuția cu mentorul a fost una de folos”, a mai spus o elevă a Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu din București.

 

Toate proiectele dezvoltate de tineri au trecut printr-un proces de evaluare și de selecție pentru participarea la finala națională Social Innovation Relay, unde echipele au realizat un pitch în fața juriului și au concurat pentru un loc la ediția SIR la nivel european. A fost desemnată echipa câștigătoare, Jinovacs, formată din Jasmine Guţă, Cosmina Ene și Sânziana Grecu, eleve în clasa a X-a la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, sub coordonarea dnei. Profesor Cristiana Popescu. Proiectul dezvoltat, cu care echipa va merge mai departe în competiția internațională, este o aplicație inovatoare pentru elevii și studenții care au nevoie de un asistent digital în procesul de studiu.

„Am fost plăcut impresionat de faptul că există atât de mulţi elevi participanţi în programul organizat de Junior Achievement. E foarte interesant să vezi cum percep adolescenţii problemele cu care ne confruntăm cu toții și felul în care vin cu soluţii. În prima etapă, am discutat cu 4 echipe care și-au prezentat ideile în stadiu incipient, iar în cea de-a doua etapă am revizuit idei mai bine conturate. Recunosc că sunt la început în ceea ce priveşte voluntariatul, însă cu siguranţă o să mai particip la inițiative similare. Pe lângă sentimentul de bine pe care îl avem prin ajutorul acordat, consider că voluntariatul ajută la distribuirea mai rapidă și eficientă a resurselor în comunitate, fie că e vorba de resurse materiale, timp sau efort”, a povestit Andrei Ţăranu, Information & Security Risk Specialist NN.

 

În perioada 2014-2021, peste 20.000 de elevi, din 100 de localități din toată țara s-au implicat în activități practice din cadrul programului Social Innovation Relay, fiind sprijiniți de zeci de voluntari să dezvolte cunoștințe și abilități practice, învățând și aplicând principiile antreprenoriatului și inovării sociale.

“Îmi place foarte mult să interacţionez cu tinerii și încerc de fiecare dată să profit din plin de astfel de ocazii. JA România oferă contextul perfect în care se pot întampla lucruri interesante pentru toţi cei implicați într-un astfel de proiect. Am avut astfel şansa să ies din bula corporatistă și am fost surprins de energia, inteligența și creativitatea generațiilor care vin din urmă. Este ca și cum ai accesa din când în când o sursă constantă de energie și de optimism. Cred sincer că voluntariatul este una dintre modalităţile prin care putem da înapoi societăţii o parte din ceea ce am primit”, spune și Andrei Glesnea, Business Analyst Consultancy NN, care s-a implicat în ediția din acest an a Social Innovation Relay.

 

Mai multe detalii despre Social Innovation Relay sunt disponibile aici.