4 mituri despre zahăr și obiceiuri sănătoase de inclus în alimentație
Știm cu toții cum sunt mesele de sărbători. Ispititoare, delicioase, bogate atât în gusturi savuroase, dar și în calorii. În perioada sărbătorilor, când tindem să ne lăsăm purtați de diversitatea preparatelor, putem cădea în capcanele consumul excesiv de zahăr, fără să ne dăm seama. Gustăm o felie din cozonacul pufos gătit de mama, o prăjitură din platoul cu bunătăți adus de mătușa, o felie de tort gătit de prieteni și ușor, ușor depășim „norma” recomandată de dulce. Ce putem face ca să ne bucurăm și de gustările de sărbători, dar și să menținem echilibrul în alimentația noastră? Venim cu câteva soluții.
Care este impactul zahărului asupra sănătății
O primă soluție pentru a menține echilibrul în cantitatea de zahăr pe care o consumăm este să ne informăm, pentru a putea conștientiza efectele, dar și soluțiile pe care le avem la îndemână. Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), cantitatea maximă de zaharuri adăugate pe care ar trebui să o consumăm într-o zi este:
- Bărbați: 150 de calorii pe zi (37,5 grame sau 9 lingurițe)
- Femei: 100 de calorii pe zi (25 grame sau 6 lingurițe)
Consumat în aceste cantități moderate, zahărul:
- poate ajuta la evitarea fluctuațiilor bruște ale glicemiei. Este important, însă, ca acesta să fie consumat împreună cu alte alimente care au un conținut ridicat de fibre și proteine, pentru a ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
- furnizează rapid energie organismului, fiind o sursă eficientă de „combustibil” pentru activitățile fizice și mentale.
În schimb, zahărul consumat în exces:
- poate contribui la dezvoltarea obezității pentru că aduce un aport caloric crescut, fără să ofere organismului substanțe nutritive esențiale.
- poate să provoace apariția cariilor dentare, deoarece deteriorează smalțul dentar dacă, după consum, nu se efectuează un periaj corect.
- poate dăuna colagenului și fibrelor care mențin pielea fermă și tânără. Rezultatul? Consumul excesiv de zahăr poate grăbi îmbătrânirea pielii şi apariția ridurilor.
- poate afecta buna funcţionare a ficatului, dar şi a pancreasului.
- poate crește riscul de boli inflamatorii intestinale.
- poate crește riscul de boli cardiovasculare, deoarece ridică nivelul trigliceridelor din sânge și poate contribui la creșterea tensiunii arteriale.
👉 Ca orice consum fără moderație, zahărul în exces afectează sănătatea fizică, dar poate afecta și sănătatea mintală și emoțională. Descoperă ce alte lucruri sa ai in vedere pentru o viata echilibrata.
Cele 4 mituri despre zahăr: care e adevărul
Am enumerat câteva dintre cele mai comune mituri sau confuzii despre zahăr și adevărul s-ar putea să te surprindă.
Mitul #1: Zahărul este singurul responsabil de obezitate.
Adevăr: Conform lucrării științifice „Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes”, obezitatea nu este doar rezultatul consumului de zahăr, ci și al unei diete bogate în grăsimi și carbohidrați procesați, precum și al unui stil de viață sedentar.
Mitul #2: Zahărul provoacă hiperactivitate la copii.
Adevăr: Chiar dacă unii părinți cred că zahărul poate provoca hiperactivitate la copii, cercetările menționate în articolul științific postat de Australian Academy of Science nu susțin această afirmație, deoarece nu au găsit dovezi solide, care să demonstreze o legătură directă doar între consumul de zahăr și comportamentul hiperactiv al copiilor.
Mitul #3: Renunțarea completă la zahăr este necesară pentru o dietă sănătoasă.
Adevăr: Așa cum am arătat și în prima parte a acestui articol, consumul moderat de zahăr, împreună cu o dietă echilibrată și un stil de viață activ, contribuie la un stil de viață sănătos.
Mitul #4: Zahărul provoacă diabet
Adevăr: Conform unui alt articol științific, postat, de această dată, de University of Rochester Medical Center, consumul excesiv de zahăr în sine nu provoacă diabet. Cu toate acestea, consumul excesiv de zahăr poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, împreună cu alți factori precum: predispoziția genetică, obezitatea, nivelurile ridicate de glucoză din sânge și stilul de viață sedentar.
Cum poți reduce consumul de zahăr
O viață sănătoasă constă, în primul rând, într-o dietă echilibrată. Iar echilibrul nu înseamnă să elimini total, brusc și peste noapte un anumit aliment. În cazul consumului de zahăr, ce putem face este să îi reducem cantitatea treptat și să găsim alternative sănătoase.
Cum orice provocare are cel puțin o rezolvare, și consumul excesiv de zahăr poate fi combătut prin câteva metode clare:
- Îndulcește preparatele și băuturile natural, cu miere, fructe proaspete și fructe uscate.
- Bea apă în loc de băuturi carbogazoase pentru a reduce aportul de zahăr și a te hidrata în mod sănătos.
- Gătește acasă pentru a avea un control total asupra ingredientelor și asupra cantității de zahăr adăugat în mâncare. Încearcă să prepari mâncăruri cu ingrediente naturale, să eviți sosurile, dar și alimentele procesate, care pot conține zahăr adăugat.
- Alege rețetele simple de desert, fără zahăr sau cu zahăr în cantități moderate.
Am pregătit în cele ce urmează câteva idei de rețete delicioase și perfecte pentru sărbători, când „riscul” de a cădea în ispita preparatelor foarte dulci este mai mare.
3 exemple de rețete simple de desert fără zahăr
Există alternative cel puțin la fel de gustoase, pe care le poți folosi pentru a prepara deserturi delicioase. Iată 3 rețete simple de desert fără zahăr alb, brun sau alte tipuri de zahăr, care se prepară într-un timp scurt.
-
Banane coapte cu nuci și scorțișoară
Pentru acest desert, ai nevoie de banane, nuci sau migdale fărâmițate și scorțișoară.
Ca să-l prepari, preîncălzește cuptorul la 180°C și întinde o hârtie de copt pe o tavă. Taie bananele pe jumătate și așază-le pe tavă. Presară nucile sau migdalele tocate deasupra bananelor, împreună cu puțină scorțișoară, și pune tava în cuptor, timp de aproximativ 10-15 minute sau până când acestea devin moi, iar nucile/migdalele sunt ușor rumenite.
Dacă îți dorești să transformi acest desert cald într-unul răcoritor, îl poți servi alături de o înghețată făcută în casă.
-
Cheesecake fara coacere și fără zahăr
Pentru acest desert, ai nevoie de mai multe ingrediente, însă modul de preparare este destul de ușor.
Pentru blat ai nevoie de 2 pachete de biscuiți digestivi și de 100 grame de unt topit. Pentru cremă, vei folosi 400 grame de brânză, 250 grame de mascarpone, 200 grame de smântână fără zahăr pentru frișcă, 2 plicuri de gelifiant natural și 6 linguri de miere.
Pentru jeleu, ai nevoie de 400 grame de fructe de pădure, alte 2 plicuri de gelifiant natural și 4 linguri de miere.
Pentru început, fărâmă biscuiții cu o furculiță și amestecă-i cu untul aflat la temperatura camerei, până se omogenizează. Folosește o tavă rotundă, cu pereți detașabili, pe fundul căreia să presezi bine conținutul obținut. Apoi, pune tava la frigider timp de câteva minute, până pregătești crema.
Pentru cremă, amestecă smântâna și mierea cu crema de brânză și mascarpone. Apoi, adaugă plicurile de gelifiant natural într-o crăticioară cu 2-3 linguri de apă și pune conținutul pe foc, amestecând continuu. Lasă să fiarbă 1 minut, apoi toarnă amestecul de brânză obținut anterior. Toarnă compoziția în tavă, peste biscuiți, și pune-o din nou la frigider.
Pentru a pregăti jeleul, adaugă zmeura într-o oală mică, pe foc, până lasă apă, apoi trece-o prin sită și amestecă sucul rămas cu mierea și gelifiantul natural. Fierbe amestecul timp de 1 minut, după care toarnă-l peste brânza din tavă și lasă-l la frigider timp de 3-4 ore sau până se întărește.
La sfârșit, îl poți decora cu fructe proaspete sau cu fulgi de cocos, în funcție de preferințe.
-
Batoane energizante cu migdale și cacao
Această rețetă este perfectă pentru un snack dulce, pe care îl poți lua și la birou. Iată de ce ingrediente ai nevoie: migdale crude, semințe de dovleac, fulgi de cocos, unt de migdale, cacao pudră fără adaos de zahăr, extract de vanilie, miere. În acest caz, cantitățile trebuie alese în funcție de câte porții dorești să pregătești.
Modul de preparare este simplu, pentru că tot ce trebuie să faci este să pui toate ingredientele într-un robot de bucătărie și să le amesteci până când obții o pastă omogenă. Apoi, întinde amestecul într-o tavă de copt și taie-l sub formă de batoane, după care pune tava în frigider timp de aproximativ 30 de minute, până când batoanele devin de o consistență ușor solidă.
Alte modalități de a adopta un stil de viață sănătos de sărbători și nu numai
Reducerea consumului de zahăr este doar un pas pentru crearea unui stil de viață mai sănătos. Dacă îți dorești cu adevărat să faci o schimbare semnificativă, adoptă și aceste bune practici, în viața de zi cu zi:
- Acordă importanță odihnei și somnului sănătos și încearcă să stabilești un program regulat de somn, în fiecare noapte.
- Gătește în avans, în serile mai liniștite sau în zilele de weekend, pentru a putea pregăti mâncăruri sănătoase pentru toată săptămâna.
- Mergi mai mult pe jos sau cu bicicleta, la serviciu sau la cumpărături.
Și, pentru că un stil de viață sănătos nu se rezumă doar la ce mâncăm și câtă mișcare facem, iată ce mai poți face pentru bunăstarea emoțională:
- Gestionează stresul mai eficient. Stresul cronic, indiferent că este cauzat de presiunea de la job, de griji financiare sau din alte motive, poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Există metode variate pentru a gestiona stresul, cum ar fi meditația, respirația profundă sau yoga, ce te pot ajuta să te deconectezi de la stresul asociat jobului, atunci când ajungi acasă.
În ceea ce privește gestionarea stresului financiar, îți poți crea un buget lunar, folosind regula 50/30/20, conform căreia 50% din venituri să fie pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii.
👉 Pe termen lung, poți alege să ai un plan financiar cu ajutorul asigurărilor GenT pentru investitie sau GenT pentru pensie de la NN. Indiferent de opțiunea pe care o alegi, investești activ pentru planurile tale de viitor, în timp ce beneficiezi și de o asigurare de viață.
- Acordă o atenție deosebită sănătății tale mintale și emoționale și, la nevoie, apelează la consiliere sau terapie, pentru a gestiona stresul și anxietatea.
- Efectuează vizite medicale periodice și investigații de rutină pentru a depista din timp orice potențial de îmbolnăvire.
👉 Deși este mai bine să previi decât să tratezi, pentru liniștea ta, alege să fii pregătit în caz de orice. Dacă, la una dintre vizitele medicale, descoperi o problemă de sănătate, poți beneficia de suport financiar, oferit de o asigurare de viață cu extra-protecție în caz de diagnosticare cu o boală gravă, spitalizare și intervenții chirurgicale etc. Descoperă mai multe astfel de beneficii ale asigurarii de viata de la NN.
Concluzionând, adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum consumul moderat de zahăr, alegerea alternativelor sănătoase la dulciuri și menținerea unei activități fizice regulate, poate contribui semnificativ la menținerea unui stil de viață sănătos.
Sursă foto:
Surse documentare:
- „Myth Buster: Dishing the Details on Diabetes”, Susanne Miedlich - University of Rochester Medical Center, accesat la data de 19.03.2024;
- „Does sugar really make kids hyper?”, Australian Academy of Science, accesat la data de 19.03.2024;
- „Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes”, Advances in Nutrition, vol. 8, issue 3, accesat la data de 19.03.2024.