Mergi la conţinutul principal

Cardiochirurgie de top în România, la Spitalul Marie Curie

Fapte pentru bine
Chirurgie de top la Spitalul Marie Curie
Chirurgie de top în spitalul Marie Curie

Medicii de la Spitalul Marie Curie, despre ce înseamnă chirurgia de top: „Să refaci fără nicio riglă. Doar cu ochii și creierul”

 

 

Să fii un bun psiholog, geograf, să ai talentul meșteritului, al reparațiilor. Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile pe care ar trebui să le aibă un medic chirurg pentru a ajunge un specialist de top potrivit unora dintre cei mai cunoscuți doctori care operează în cadrul Spitalului Marie Curie din București.

 

„Cardiochirurgia pediatrică este o artă. Trebuie să reconstruiești inima. Malformațiile congenitale sunt malformații în care ai o cavitate pe care trebuie sa o refaci cum ar trebuie să fie, dar fără nicio riglă, fără nicio măsurătoare. Doar cu ochii și creierul. Noi ne dorim să se facă aici orice operație care se face în străinătate, fără să spunem: Uite, aici nu mai putem și trebuie să trimitem pacientul afară”, spune Prof. Tammam Youssef, cardiochirug în cadrul Gruppo San Donato (Milano, Italia) și medic care vine lunar la Marie Curie timp de aproximativ o săptămână-două pentru a opera copii.

 

În România se nasc anual aproximativ 1.000 de copii cu malformații cardiace care trebuie operate, iar unii dintre ei au nevoie de mai multe intervenții în timp. În total, în jur de 1.500 de copii cu defecte congenitale ale inimii au nevoie în fiecare an de operație, însă doar aproximativ 200 dintre ei pot fi operați în Secția de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București.

 

Unul dintre cele mai moderne spații medicale din România, secția a fost construită și amenajată de Asociația Inima Copiilor între 2009 și 2011 - cu sprijinul a foarte mulți donatori individuali - și a început să funcționeze în septembrie 2013.

 

În fiecare lună operează aici medici din străinătate. În cei aproape zece ani de când a fost încheiat acordul cu grupul italian San Donato, la Marie Curie au fost operați peste 1.500 de copii, dintre care 96% au trecut cu bine peste intervenția chirurgicală și au șansa să crească mari. Din 2013, 140 de medici, asistenți și tehnicieni învață de la specialiștii din Italia să opereze inimi de copii, iar acum pot lucra fără supravegherea mentorilor.

 

„Sunt onorat să fac această treabă, școala de medicină din România are o tradiție bună. Nu poți să fii un medic bun dacă nu ești un psiholog bun, un geograf bun, un sociolog bun. Trebuie să le știi pe toate din toate punctele de vedere”, explică profesorul Tammam Youssef.

 

Cea mai frumoasă meserie din lume

 

Profesorul Radu Spătaru, medic chirurg și director medical în cadrul Spitalului Marie Curie, spune că și-ar dori ca modul în care se realizează intervențiile din spital să fie comparabil cu practicile din cele mai mari centre medicale din lume.

 

Drumul pentru a reuși să tratăm în spitalul nostru cele mai complexe afecțiuni este unul lung, anevoios, dar interesant. Dacă nu ai un fel de chemare, dacă nu ai această capacitate de a meșteri, de a repara lucruri, nu vei fi un bun chirurg. Eu sunt chirurg și pot spune fără ezitare că este cea mai frumoasă meserie din lume”, afirmă Dr. Radu Spătaru.

 

Chirurgia de top nu înseamnă doar cititul unor cărți, iar apoi spui că ești un chirurg bun. Tehnologia a evoluat mult, iar noi vrem să ținem pasul”, spune și Dr. Sorin Târnoveanu, șef al Secției de Neurochirurgie din cadrul Marie Curie.

 

Cel mai mic pacient operat la Marie Curie a avut 1,5 kilograme. Tot aici sunt operați și copiii adolescenți care se apropie de 18 ani.

 

 

Cardiochirurgia pediatrică este o supraspecializare, iar formarea durează în medie zece ani

 

Alin Nicolescu, șeful Secției de Cardiologie a Marie Curie, și-ar dori să ofere în spital ceea ce ar face pentru propriul copil.

 

„Dacă am încredere în chirurg, le spun părinților: Da, se operează. Daca nu am încredere în chirurg, le spun părinților: Îmi pare rău, avem, dar nu se poate”, spune medicul Alin Nicolescu.

 

Profesorul doctor Alessandro Frigiola, cel care a realizat prima operație pe inima unui copil, în septembrie 2013, în noua secție de cardiochirurgie deschisă de Asociația Inima Copiilor, spunea că formarea unui specialist în cardiochirurgie pediatrică ar dura în medie zece ani, după cum afirmă Irina Mărgărint, cardiochirurg pediatru în cadrul Marie Curie. „Eu sunt de cinci ani, am crescut încet, încet. Cred că am putea opera constant. Dar în momentul acesta nu avem cum să operăm în fiecare zi din săptămână din cauza spațiului”, explică Irina Mărgărint.

 

„Au început să se formeze cardiochirurgi pediatri pentru că nu vorbim de o specialitate în sine, ci de un fel de supraspecializare. Practic, după ce termini specializarea de chirurgie cardiacă, optezi pentru cardiochirurgie pediatrică. Deci necesită și timp pentru că trebuie să termini chirurgia cardiacă și talent pentru că nu toți știu să lucreze cu un copil”, explică doctorul cardiolog Alin Nicolescu.

 

Extinderea secției va dubla numărul de copii operați

 

Asociația Inima Copiilor, organizația care a sprijinit deschiderea secției de Cardiologie de la Marie Curie în 2013, strânge din nou donații, de această dată pentru a extinde actuala secție.

 

Lucrările de construcție ar putea începe anul acesta, iar costurile sunt estimate la 3 milioane de euro. Extinderea secției de la 745 m² la 1.900 m² va însemna două săli de operații (față de o singură sală în prezent), 15 – 20 de locuri în terapia intensivă cardiacă (de la șase în prezent), 25 de locuri noi pentru îngrijirea copiilor înainte și după operație, dar și reamenajarea și modernizarea tuturor spațiilor și dotărilor.

 

Datorită extinderii, numărul de copii operați anual se va dubla până la 400, secția va putea opera și copii cu malformații cardiace care pot fi tratate astăzi doar în străinătate, iar numărul mult mai mare de locuri în terapia intensivă cardiacă va însemna că pot fi operați inclusiv copii cu malformații complexe care au nevoie de mai mult timp în terapie intensivă.

 

NN sprijină această cauză încă din 2019, când a donat 100.000 de euro prin care a susținut jumătate din activitatea secției din anul respectiv, contribuind la salvarea a 109 copii cu afecțiuni cardiace.

 

Pentru extinderea secției, NN a donat alți 500.000 de euro și completează cu câte 2 euro fiecare donație individuală trimisă prin SMS, cu textul LOVE, la numărul 8844. Astfel, de la lansarea inițiativei de extindere și până în prezent, NN a donat în total aproape 1,1 milioane de euro.

 

Redirecționează către Asociația Inima Copiilor 3,5% din impozitul pe venit sau trimite un SMS cu textul LOVE la numărul 8844.

 

Împreună, le putem reda speranța copiilor născuți cu inimile bolnave și părinților lor! Fiecare SMS înseamnă 2 euro în plus și salvează inimi de copii.