Mergi la conţinutul principal
Inima Copiilor

Ajutăm pe cei care ajută: NN susține Asociația Inima Copiilor

Secția de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București va avea o capacitate dublă pentru a putea fi operați de două ori mai mulți copii, inclusiv cu malformații cardiace care sunt tratate astăzi doar în străinătate.

 

Costurile se ridică la 3 milioane de euro, iar proiectul ar putea fi gata în doi ani

 

  • 1.500 de copii cu malformații cardiace trebuie operați anual în România. 200 dintre ei sunt operați în Secția de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București, care a început să funcționeze în urmă cu 9 ani, în septembrie 2013.
  • Extinderea secției va însemna dublarea numărului de copii operați anual și tratarea malformațiilor cardiace care acum pot fi operate doar în străinătate.
  • Donații lunare de câte 2 euro pot fi făcute prin SMS cu textul LOVE la numărul 8844. Pentru fiecare 2 euro donați prin SMS, NN România donează alți 2 euro, dublând susținerea pentru extinderea Secției.

 

23 septembrie 2022. Asociația Inima Copiilor va extinde în următorii doi ani Secția de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București, cel mai mare spital de pediatrie din țară. Ca urmare, numărul de copii operați anual se va dubla până la 400, secția va putea opera și copii cu malformații cardiace care pot fi tratate astăzi doar în străinătate, iar numărul mult mai mare de locuri în terapia intensivă cardiacă va însemna că pot fi operați inclusiv copii cu malformații complexe care au nevoie de mai mult timp în terapie intensivă.

 

Lucrările de construcție ar putea începe în primele luni din 2023, iar costurile sunt estimate la 3 milioane de euro. Extinderea secției de la 745 m² la 1.900 m² va însemna două săli de operații (față de o singură sală în prezent), 15 - 20 de locuri în terapia intensivă cardiacă (de la șase în prezent), 25 de locuri noi pentru îngrijirea copiilor înainte și după operație, dar și reamenajarea și modernizarea tuturor spațiilor și dotărilor.

 

În România trebuie operați anual 1.500 de copii cu malformații cardiace

 

„În România se nasc în fiecare an în jur de 1.000 de copii cu malformații cardiace care pot fi tratate doar prin operații chirurgicale sau prin intervenții cardiologice, dar în acest moment prea mulți dintre ei nu primesc această șansă sau o caută în străinătate. Prin extinderea Secției de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București vrem să schimbăm acest lucru și să creăm condițiile prin care specialiștii extrem de bine pregătiți care operează cu succes în secție să poată salva mai multe vieți. Credem din toată inima că România își poate trata toți copiii cu malformații cardiace”, spune Alexandru Popa, președintele Asociației Inima Copiilor.

 

Proiectul prin care Inima Copiilor extinde Secția de Cardiochirurgie a Spitalului Marie Curie a început în noiembrie 2021.

 

Donații lunare de câte 2 euro, inițiate printr-un SMS cu textul LOVE trimis la 8844

 

La începutul lunii septembrie 2022, Asociația Inima Copiilor adunase 896.885 euro, dintre care 692.206 euro prin sponsorizarea din partea NN România și 204.679 euro din donații individuale. Campania de strângere de fonduri va continua pe toată durata proiectului.

 

Oricine poate ajuta la extinderea Secției de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie prin donații lunare de câte 2 euro, inițiate printr-un SMS cu textul LOVE trimis la 8844, iar NN România dublează toate donațiile primite prin SMS.

 

Secția actuală a fost construită de Asociația Inima Copiilor între 2009 și 2011 și a început să funcționeze în 23 septembrie 2013, odată cu inițierea Programului de Dezvoltare a Chirurgiei Cardiovasculare Pediatrice în România.

 

În acest program, Asociația Inima Copiilor colaborează cu Ministerul Sănătății, Clinica San Donato din Milano și fundația italiană Bambini Cardiopatici nel Mondo. În cadrul lui se desfășoară - continuu din 2013 - misiuni medicale lunare, în care specialiști din străinătate vin și operează în România (la Marie Curie, la Iași și Timișoara), ajutând în același timp la perfecționarea echipelor medicale locale. Chiar în această săptămână, echipa medicală venită în misiune operează împreună cu colegii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, urmând să continue, săptămâna viitoare, cu o nouă serie de operații la Spitalul Marie Curie din București.

 

Asociația Inima Copiilor

Este o organizaţie non-guvernamentală fondată în 2006. Asociația dezvoltă și finanțează proiecte care vin în ajutorul copiilor născuți cu malformații cardiace sau cu alte probleme grave de sănătate.

Asociația Inima Copiilor a construit sau amenajat 4 secții în Spitalul de Copii Marie Curie din București: Cardiochirurgie, Terapie intensivă nou-născuți, Cardiologie și Neurochirurgie. Tot la Marie Curie, ca parte a Secției de Terapie intensivă nou-născuți, Inima Copiilor a creat și sprijină permanent prima Bancă de lapte matern din România.

De asemenea, asociația a participat la renovarea și modernizarea Secției de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța și ajută cu aparatură secții de terapie intensivă neonatală, de cardiologie și cardiochirurgie pediatrică și maternități din mai multe orașe din țară.
 

Pe lângă extinderea Secției de Cardiochirurgie de la Marie Curie, Asociația Inima Copiilor coordonează și susține financiar:

- misiunile medicale de cardiochirurgie de la Marie Curie, Iași și Timișoara

- construcția unui heliport la Spitalul Marie Curie

- extinderea Secției de Terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie