Mergi la conţinutul principal

Concediul medical: cum se acordă, perioada și de ce sumă poţi dispune

Grijă fără griji
concediu medical parinte
concediu medical parinte

În lumea agitată a zilelor noastre, sănătatea devine din ce în ce mai prețioasă, iar asistența medicală și sprijinul acordat în caz de boală sunt esențiale. Unul dintre cele mai importante drepturi ale angajaților este cel al concediului medical, un răgaz binemeritat pentru recuperare și vindecare. 

 

Indiferent că ești angajator sau angajat cu contract de muncă, este important să cunoști condițiile în care poți obține sau oferi concediu medical și cum funcționează acest drept conform legislației.

 

 

Legea concediului medical

Pentru o mai bună înțelegere privind acordarea concediului medical și modul în care acesta se plătește, este bine să fim la curent cu ordonanța ce reglementează aceste aspecte. Cadrul legislativ de bază este dat de OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, completată și modificată prin Legea 399/2006 și Ordinul nr. 1398/2021.

 

Care sunt condițiile de acordare a concediului medical

În 2023 a fost publicată o Ordonanță de Urgență care aduce modificări importante legii concediului medical, aplicabile din 1 ianuarie 2024. Este vorba despre OUG 115/2023, denumită și „Ordonanța Trenuleț”. 

Potrivit OUG 158/2005, angajații pot beneficia de concedii pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, dacă realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare, a unui statut special prevăzut de lege sau beneficiază de indemnizație de șomaj.

 

De asemenea, este menționat faptul că angajatul trebuie să fi realizat un stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni anterioare perioadei pentru care se solicită concediu medical.

 

Chiar dacă nu îndeplinești aceste condiții, mai poți beneficia de concediu medical dacă te încadrezi într-una din următoarele situații:

  • ești membru al unei asociații familiale;
  • activezi ca manager sau administrator și ai încheiat un contract de management sau administrație;
  • desfășori o activitate independentă;
  • ai încheiat un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații.

Condițiile de acordare a concediului medical: situații speciale


La rândul său, Ordinul nr. 1398/2021 vine cu o serie de precizări importante. Astfel, în situaţiile în care persoana asigurată se află în stare de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, precum şi în cele în care angajatul cu boli cronice sau cu un episod acut de boală se află în imposibilitatea de a se prezenta la cabinet din motive medicale, medicul de familie sau medicul de specialitate din ambulatoriu poate veni la domiciliul bolnavului.

 

În ceea ce privește OUG 115/2023, aceasta vine cu o taxă în plus pentru angajații care au nevoie de concediu medical. Concret, pe lângă cei 25% pentru contribuțiile de asigurări sociale (CAS) și cei 10% din salariul brut plătiți în 2023, angajatul care se îmbolnăvește și beneficiază de concediu medical plătește, începând cu 1 ianuarie 2024, alți 10% – contribuția de asigurări sociale și de sănătate (CASS). Este important de menționat că această impunere nu se aplică doar angajaților din mediu public sau privat, ci și PFA-urilor sau șomerilor care au dreptul la aceste indemnizații.

 

Totuși, conform aceleiași OUG, persoanele care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, sunt scutite de plata CASS.

 

Câte zile de concediu ai pe an. Care este numărul maxim de zile pentru concediu medical


Fie că urmează să te angajezi la primul job, fie că ai deja experiență în câmpul muncii, „Câte zile de concediu ai pe an?”, atunci când vine vorba de concediul medical, este o întrebare firească. Doar știi că evenimentele neprevăzute pot apărea oricând și, de aceea, este mai bine să fii informat. Descoperă tot ce trebuie să știi.


Câte zile de concediu medical poate da medicul de familie 

Potrivit legislației în vigoare, numărul maxim de zile pentru concediu medical acordat de medicul de familie nu poate depăşi 7 zile calendaristice pentru un episod de boală și, în ultimul an, durata cumulată a acestora nu poate depăși 28 de zile calendaristice, calculate de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. 

După aceste zile standard acordate de către medicul de familie, în cazul afecțiunilor mai grave sau al unor nevoi speciale, medicul specialist poate dispune prelungirea perioadei de concediu, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege. 


Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist


Dacă te întrebi câte zile de concediu medical poate da medicul specialist, află că acesta poate prelungi durata în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice, cu respectarea duratelor de acordare, calculate de la prima zi de îmbolnăvire.


Ce se întâmplă dacă depășești 90 de zile de concediu medical


Conform legii, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă se poate acorda pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an.

Totuși, dacă te întrebi ce se întâmplă dacă depășești 90 de zile de concediu medical, află că în această situație, începând cu a 91-a zi, este nevoie de aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

 

Ce soluții ai în plus în cazul unei probleme medicale

În cazul în care ai nevoie de o acoperire mai largă și suport financiar pentru cheltuieli medicale, ai la dispoziție și asigurarea de sănătate pentru tine și familia ta de la NN. Asigurarea îți oferă acces inclusiv la o rețea medicală privată, în care sunt incluse spitale și clinici private de top din toată țara. Poți folosi servicii de spitalizare, intervenții chirurgicale și servicii de prevenție în peste 270 de clinici și spitale partenere.

 

Ce este important să știi despre asigurarea de sănătate? Ea nu este un abonament medical, ci mai mult decât atât. Mai exact, poți primi până la 100.000 lei/an pentru spitalizare și chirurgie, nevoi care nu sunt acoperite de abonamentele medicale obișnuite. Plata se poate face direct de către NN către spitalele din rețeaua medicală NN sau către client, dacă alegi să primești tratament în alt spital public sau privat decât cele din rețeaua noastră.

 

Mai mult decât atât, la asigurarea de sănătate de bază se pot adăuga asigurări suplimentare de sănătate și extraopțiuni, cum ar fi:

  • extra până la 500.000 lei în 2 zile de la diagnostic cu o problemă majoră de sănătate (Asigurarea suplimentară pentru Cancer, Arsuri severe şi Transplant)
  • seturi anuale de analize și investigaţii; 
  • consultaţii generale și de specialitate; 
  • discounturi suplimentare la alte consultații pentru consultaţii sau teste diagnostice care depăşesc limita beneficiului.

 

În funcție de opțiuni, cuantumul sumei se poate ridica până la 700.000 RON pe an, pe care îi poți folosi pentru tratamentul necesar.

 

De asemenea, pentru a simplifica procesul de plată al asigurărilor, ai mereu la dispoziție aplicația de self-service NN Direct, dedicată clienților. Aceasta îți permite să faci plata simplu, rapid și să ai permanent evidența asigurării tale.

 

În plus, prin NN Direct poți să înregistrezi un eveniment asigurat, accesând secțiunea „Evenimente asigurate” din meniul aplicației. Apoi, selectezi opțiunea „Adaugă un eveniment asigurat” și urmezi pașii din aplicație.

 

Tot prin intermediul aplicații mobile îți poți plăti asigurarea de viață, de sănătate și contribuțiile la pensia facultativă, simplu și rapid, folosind cardul tău bancar. Plata este securizată și se face prin intermediul partenerilor noștri de la PayU.

 

👉 Descoperă beneficiile aplicației, accesând NN Direct.

 

O altă soluție financiară de care dispui, de data aceasta specifică unui anumit tip de boală – cancerul – este asigurarea NN în cazul diagnosticării cu acest tip de boală. Deși nu e de dorit să ne gândim la o astfel de situație, merită să iei în calcul o protecție financiară suplimentară, în special dacă te confrunți cu istoric de cancer în familie. Polița acoperă 80% din costul investigațiilor medicale, iar suma asigurată în cazul confirmării diagnosticului este de până la 700.000 lei.

 

Dar la câte zile de concediu medical are dreptul un bolnav de cancer? Ei bine, un pacient care suferă de această afecțiune beneficiază de cel mult 183 de zile de concediu medical. 

 

Pentru aparținătorii care îngrijesc pacienții cu afecțiuni oncologice, dreptul la concediul medical pentru cancer include o durată maximă a concediului medical cancer de 45 de zile într-un an. 

 

În ceea ce privește plata concediului medical pentru cancer, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din legea 24/2022 cu modificările și completările ulterioare.
 

 

Tipuri de concedii medicale

Potrivit legislației în vigoare și în funcție de problema de sănătate apărută, există mai multe tipuri de concedii medicale:

 

Concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă

Pentru boli obișnuite sau accidente care au survenit în afara programului de lucru, se acordă concediu medical pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.

 

Durata concediului şi a indemnizaţiei este mai mare în cazul unor boli speciale:

  • 1 an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară şi unele boli cardiovasculare;
  • 1 an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni, de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
  • 1 an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată şi osteoarticulară;
  • 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

👉Evită consecințele negative ale acestor boli și nu numai, prin efectuarea unor analize periodice, care să te ajute să depistezi la timp anumite schimbări în organismul tău. Află care sunt cele mai importante analize de sange, in functie de varsta.

 

Concediu medical cauzat de un accident de muncă

În cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de muncă, se poate acorda concediu medical pentru o perioadă de maximum 183 de zile, indemnizația reprezentând 100% din media veniturilor salariale brute, realizate în ultimele 6 luni. Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se poate face doar pentru cel mult 90 de zile, în funcție de evoluția medicală și de rezultatele acţiunilor de recuperare

 

Concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă

Un angajat poate solicita reducerea cu o pătrime a timpului de lucru, iar aceasta se poate acorda pe o perioadă de până la 90 de zile în ultimele 12 luni anterioare solicitării concediului. Salariații pot beneficia de:

  • indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
  • concediu şi indemnizaţie pentru carantină, în cazul unei boli contagioase;
  • tratament balnear, în conformitate cu programul individual de recuperare, stabilit de medicul curant.

 

Concediu medical pentru risc maternal

Se poate acorda femeilor gravide sau lăuze care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.

În urma recomandării medicului de familie sau a medicului specialist în obstetrică-ginecologie, indemnizația de risc maternal se poate acorda pe o perioadă de maximum 120 de zile, înainte sau după concediul de maternitate. Indemnizația de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni.

 

👉 Despre acest tip de concediu poţi afla mai multe detalii în articolul Concediul de risc maternal: ce este, cine beneficiază de el și cine îl plătește.

 

Concediu medical pentru sarcină

 

concediu medical sarcina

 

Destinat viitoarelor mămici, acesta acoperă atât perioada prenatală, cât și pe cea postnatală, iar durata maximă este de 126 de zile calendaristice pe care le poți lua astfel: 63 de zile înainte de naștere și 63 de zile după naștere.

 

Perioadele se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea ta, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

 

Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Printr-o modificare recentă a Legii 158/2005, angajații care au un stagiu de cotizare de minimum șase luni și au un copil bolnav pot solicita concediu medical pentru îngrijirea acestuia, până când acesta va împlini vârsta de 12 ani.

 

Concediul se acordă timp de 45 de zile calendaristice pe an, iar cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu. Aceasta se poate acorda doar unuia dintre părinți. Dacă cel mic suferă de boli infectocontagioase, este imobilizat sau trebuie supus unor intervenții chirurgicale, la recomandarea medicului specialist, concediul se poate prelungi până la 90 de zile.

 

👉 Asigurarea de sănătate NN acoperă și costurile de spitalizare ale părintelui, pentru ca cel mai să se simtă în siguranță. Află mai multe despre Asigurare de sănătate pentru tine și familia ta, NN.

 

 

Concediu medical pentru pensionare pe caz de boală

 

Concediul medical pentru pensionare pe caz de boală apare în situația în care o persoană trebuie să își încheie activitatea profesională anticipat, din cauza unor afecțiuni medicale care îi limitează sau îi anulează capacitatea de a munci. 

În acest caz, nu putem să vorbim despre un număr zile de concediu medical pentru pensionare pe caz de boală. Se aplică cele 183 de zile de concediu medical și, dacă în urma lor se constată incapacitatea de muncă, atunci are loc decizia de pensionare pe caz de boală.


Concediu medical pentru urgențe medico-chirurgicale


Conform. art. 26 din OUG 158/2005 cu modificările și completările ulterioare, „în caz de urgențe medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea în spital, concediul medical se acordă de medicul care a asistat urgența (medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de gardă, structuri de primire urgențe, ambulanță, centru de permanență), pentru o perioadă de maximum 5 zile calendaristice. Dacă incapacitatea temporară de muncă se menține, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeași afecțiune, dar nu pentru cod de indemnizație de urgență (06), în condițiile și pe duratele stabilite de lege.”

În caz contrar, dacă a fost nevoie de internare, certificatul de concediu medical pentru durata internării se acordă de medicul curant din spital care a îngrijit şi externat pacientul.

În ceea ce privește indemnizația aferentă concediului medical pentru urgențe medico-chirurgicale, aceasta este de 100% din media veniturilor salariului brut din ultimele șase luni.
 

Ce soluții ai ca angajator pentru a-ți susține echipa

Pentru că te preocupă bunăstarea angajaților tăi, îți oferim o soluție prin care poți avea grijă de sănătatea lor și ţine aproape.

Alege Asigurarea Voluntară de Sănătate de Grup, care oferă beneficii pentru spitalizare și intervenții chirurgicale, precum și alte acoperiri opționale, în funcție de nevoile angajaților tăi. Contractul aferent Asigurării Voluntare de Sănătate de Grup are durata de un an, cu posibilitate de reînnoire pe perioade similare de timp.

 

Pe parcursul contractului, pot fi adăugați sau retrași membri dintr-un plan de beneficii. La reînnoirea contractului, pot fi efectuate și alte modificări, cum ar fi: adăugarea sau renunțarea la anumite componente de asigurare sau la Beneficiul de Prevenție și Consultații medicale, adăugarea de noi planuri de beneficii sau modificarea sumelor asigurate ori a frecvenței de plată.

 

👉Cere o ofertă de asigurare voluntară de sănătate de grup, NN și alege cele mai potrivite beneficii pentru angajații tăi!

 

Cum se calculează indemnizația pentru concediul medical

Spre deosebire de metoda de calcul a unui concediu de odihnă, calculul indemnizației pentru plata concediului medical se efectuează în funcție de diagnosticul medicului și de gravitatea problemelor de sănătate pentru care ai nevoie de tratament și recuperare.

 

Pentru a stabili baza de calcul, se efectuează o medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, din totalul celor 12 luni care alcătuiesc perioada de cotizare. Baza de calcul lunară este limitată la echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, lunar.

 

Plecând de la aceasta, se calculează media zilnică prin împărțirea sumei veniturilor din ultimele 6 luni la numărul de zile de stagiu din aceeași perioadă. Indemnizația de concediu medical este determinată prin înmulțirea mediei zilnice cu numărul de zile de concediu medical și procentul de acordare, în funcție de tipul de indemnizație.

 

Astfel, calculul indemnizației de concediu medical pentru un angajat care suferă de o afecțiune obișnuită este următorul:

Suma salariilor brute din ultimele 6 luni / numărul de zile de stagiu din ultimele 6 luni) x 75% x numărul de zile de concediu medical.

 

Coduri concedii medicale plătite

În funcție de diagnosticul medicului, indemnizațiile se plătesc diferențiat, cu un anumit procent din salariul brut, conform codurilor medicale, astfel:

 

  • cod concediu medical 01 - Boală obișnuită - 75%;
  • cod concediu medical 02 - Accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă - 100% sau 80%;
  • cod concediu medical 03 - Accident de muncă - 100% sau 80%;
  • cod concediu medical 04 - Boală profesională- 100% sau 80%;
  • cod concediu medical 05 - Boală infectocontagioasă din grupa A - 100%;
  • cod concediu medical 06 - Urgență medico-chirurgicală - 100%;
  • cod concediu medical 07 - Carantină - 100%;
  • cod concediu medical 08 - Sarcină și lăuzie - 85%;
  • cod concediu medical 09 - Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copil cu handicap pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani - 85%;

 

ingrijire bebelus

 

  • cod concediu medical 10 - Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru - fără a depăși 25% din baza de calcul;
  • cod concediu medical 11 - Trecerea temporară în altă muncă - fără a depăși 25% din baza de calcul;
  • cod concediu medical 12 - Tuberculoză - 100%;
  • cod concediu medical 13 - Boală cardiovasculară - 75%;
  • cod concediu medical 14 - Neoplazii, SIDA - 100%;
  • cod concediu medical 15 - Risc maternal - 75%.

Alte boli pentru care se acordă concedii medicale:
•    cod 503 concediu medical – Infecții acute ale căilor respiratorii superioare cu localizări multiple și neprecizate;
•    cod 500 concediu medical – Faringită și amigdalită acută;
•    concediu medical cod 51;
•    cod 653 concediu medical – Alte infecții virale cu leziuni cutaneo-mucoase;
•    cod 638 concediu medical – Alte afecțiuni articulare;
•    cod 651 concediu medical – Alte atingeri ale discurilor intervertebrale;
•    cod 932 concediu medical – Entorsă și întindere a ligamentelor;
•    cod 512 concediu medical – Bronșită și bronșiolită acută;
•    cod 700 concediu medical – Alte afecțiuni ale aparatului urinar;
•    cod 438 concediu medical – Alte funcții vestibulare și sindrom de vertij;
•    cod 921 concediu medical – Fracturi;
•    cod 91 concediu medical – Tumoră malignă a rinofaringelui.
 

Concedii medicale vizate de OUG 115/2023

 

Dintre aceste concedii medicale, cele de mai jos sunt vizate OUG 115/2023, care include taxa suplimentară de 10% pentru CASS, începând din 2024:
•    concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă cauzate de boli obișnuite sau accidente în afara locului de muncă;
•    concediile medicale pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
•    concediile medicale pentru maternitate;
•    concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav;
•    concediile medicale pentru pacienții cu afecțiuni oncologice;
•    concediile medicale de risc maternal. 
 

👉Alege o asigurare de viață sau un abonament medical, astfel încât, indiferent de diagnosticul primit, tratamentul necesar pentru a te face bine să nu-ți provoace stres financiar. Află ce optiune este mai potrivita pentru tine: asigurarea de viata sau abonamentul medical.

 

Cine plătește concediul medical

Conform legislației în vigoare, angajatorul plătește indemnizația pentru primele cinci zile calendaristice de concediu medical, după care aceasta este suportată din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

 

De asemenea, FNUASS acoperă integral: 

  • indemnizația de maternitate; 
  • indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • indemnizația de risc maternal;
  • indemnizația pentru reducerea timpului de muncă; 
  • indemnizația pentru carantină.

 

Cum poți obține concediu medical

Pentru a obține concediul medical, în primul rând, este necesar să ceri angajatorului o adeverință care îți confirmă statutul de asigurat. Excepție fac urgențele medico-chirurgicale sau bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care nu este necesar stagiul de cotizare a asigurărilor.

 

Documentul trebuie să ofere și detalii privind concediile medicale din ultimele 12 luni anterioare. Cu această adeverință te poți prezenta la medicul de familie, primar sau specialist. După acest pas, medicul îți va emite certificatul de concediu medical, completând informațiile referitoare la asigurat, codul de indemnizație și Casa de Asigurări.

 

 

Cine are dreptul să elibereze certificatul de concediu medical
 

Pentru a putea beneficia de concediu medical, ai nevoie și de un certificat eliberat de: medicul de familie, medicul primar, medicul specialist din ambulatoriu de specialitate sau spital sau orice medic care are o convenție cu o Casă de Sănătate și are autorizație de liberă practică.

 

Concediul medical este un aspect esențial al protecției sociale, prin care angajații sunt ajutați să facă față evenimentelor imprevizibile și vulnerabilității provocate de problemele de sănătate. Acesta are menirea de a păstra un echilibru între munca angajaților și bunăstarea lor fizică și psihică, favorizând menținerea unui mediu profesional sănătos și productiv.

 

Articol revizuit la data de 17.07.2024