Mergi la conţinutul principal

Concediu paternal 2023: noutăți legislative și condiții de acordare

Grijă fără griji
tatic tanar ridica un bebelus in brate in timp ce se plimba prin padure si bebelusul zambeste
tatic tanar ridica un bebelus in brate in timp ce se plimba prin padure si bebelusul zambeste

Odată cu nașterea copilului, pe lângă concediul mamei, și tatăl primește concediu pentru a avea grijă de nou-născut. Acest drept este cunoscut sub denumirea de concediu paternal.

 

În ultima perioadă, concediul paternal a cunoscut o serie de modificări legislative, pentru a-i oferi tatălui posibilitatea de a sta lângă bebeluș mai mult timp.

 

Dacă ești pe cale de a deveni tată, felicitări! Descoperă în cele ce urmează și ce înseamnă un concediu paternal, condițiile de acordare, dar și ultimele noutăți legislative.

 

 

Ce este concediul paternal

Concediul paternal sau concediul de puericultură este concediul care se acordă tăticilor pentru îngrijirea nou-născuților. Deși este mai puțin cunoscut comparativ cu concediul maternal, în ultimul timp a surprins tot mai mult atenția prospaților părinților. Asta pentru că și taticiii, în aceeași măsură ca mamele, doresc să petreacă cât mai mult timp cu bebelușul.

 

Concediul paternal este diferit de concediul de îngrijire a copilului, de care poate beneficia atât tatăl, cât și mama. Concediul de puericultură se acordă exclusiv taților, în urma unor prevederi legale, chiar dacă părinții sunt necăsătoriți sau copilul este adoptat.

 

Concediu de puericultură - cum poți beneficia de el

Pentru a beneficia de concediu, ai nevoie de o cerere concediu paternal, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, justificat de certificatul de naștere al acestuia. Toate aceste demersuri atestă noul rol de tătic al solicitantului.

 

Pentru ca tatăl să aibă zile libere la nașterea copilului, este nevoie să fie bifată una dintre următoarele trei condiții:

  • copilul trebuie să fie născut din părinți căsătoriți;
  • dacă părinții nu sunt căsătoriți, tatăl trebuie să îl recunoască ca fiind al lui;
  • copilul este adoptat, iar tatăl devine custodele de drept.

 

Un alt criteriu important, așa cum prevede și legea concediului paternal, este ca tatăl să fie salariat pentru a beneficia de acest concediu.

 

tatic care schimba pampers bebelus si bebelusul zambeste

 

Zile libere pentru naștere copil - de câte beneficiază tatăl

Actul normativ care reglementează concediul de paternitate a fost modificat în august 2022, prin OUG 117 și prevede că orice angajat care devine tată are dreptul la un concediu naștere copil de 10 zile lucrătoare. La aceste zile se mai adaugă încă 5 zile dacă tatăl copilului a obținut un atestat puericultură în urma unui curs de puericultură.

 

Astfel, concediul paternal poate ajunge la 15 zile lucrătoare. 

 

Ca un element de noutate legislativă, tatăl poate beneficia de majorarea concediului paternal pentru fiecare copil nou-născut, în baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este obținut.

 

Cursurile de puericultură se pot desfășura în cabinetul medicului de familie al tatălui sau în cadrul unităților medicale specializate care organizează astfel de cursuri. În urma noțiunilor dobândite, se va elibera atestatului care trebuie să conțină:

 

  • datele personale ale tatălui;
  • locul de muncă și titlul jobului;
  • data la care s-a emis certificatul;
  • semnătura medicului care a organizat cursul;
  • constatarea că tatăl a învățat noțiunile necesare pentru a se descurca cu un nou-născut în primele luni de viață.

 

Condiții de acordare concediul paternal

Așa cum am menționat și mai sus, cererea de concediu pentru naștere copil trebuie depusă în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. Angajatorul nu poate refuza cererea pentru că prevederile legale acordă acest drept de a beneficia de zile libere tuturor tăticilor.

 

Împreună cu cererea, ca tătic trebuie să adaugi și copia certificatului de naștere al copilului. Pentru a beneficia și de cele cinci zile libere de la curs puericultură, atunci este nevoie și de atestat, odată cu celelalte documente.

 

În funcție de politica companiei, angajatorul îți mai poate oferi și alte zile libere în plus. Ele sunt oferite conform unor norme stabilite de la bun început, de aceea este bine să te interesezi și de acest aspect.

 

mama si tata tineri tin in brate un bebelus si zambesc

 

Tot în categoria lucrătorilor care pot beneficia de concediu paternal se încadrează și persoanele cu contracte din activitatea sportivă, cu convenții de muncă individuale, cu contract de mandat sau management, precum și cele care ocupă o funcție de demnitate publică. Acestea sunt zilele libere pentru naștere copil valabile în codul muncii, de care tații pot beneficia.

 

Dacă te încadrezi într-una dintre aceste categorii, stai liniștit pentru că poți beneficia de concediu paternal.

 

Câți bani primesc tăticii la nașterea copilului

Acum, după ce ai aflat cum și în ce condiții se acordă concediul paternal, probabil te întrebi și ce bani primești la nașterea copilului. Tăticii primesc o indemnizație care se plătește din fondul de salarii al angajatorului.

 

Indemnizația este echivalentă cu salariul încasat în mod normal pe perioada concediului de paternitate. Pe scurt, un concediu paternal pentru bărbați se plătește asemenea unui concediu de odihnă și se calculează pe baza salariului brut realizat. Mai mult, se iau în calcul și sporurile sau adaosurile de la salariul de bază.

 

Cu toate astea, dacă erau incluse și tichetele de masă, pe durata concediului acestea nu pot fi primite.

 

Astfel, dacă salariul tău era de 6000 de lei net pe lună înainte de a deveni tăticl, tot atât va fi și în perioada concediului paternal.

 

👉 Cu siguranță înainte de nașterea copilului te interesezi de toate actele și demersurile necesare pentru a primi indemnizațiile pe care ai dreptul să le primești. Te ajutăm să înțelegi și ce înseamnă indemnizatia de crestere a copilului

 

Ce se întâmplă cu contractul de muncă

Conform art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, contractul de muncă în timpul concediului paternal poate fi suspendat la dorința salariatului. Astfel, pe durata concediului paternal, contractul de muncă se suspendă. Cu toate astea, să știi că zilele de concediu paternal se adaugă la vechimea în muncă.

La încetarea concediului paternal, vei beneficia de aceleași condiții pe care le aveai și înainte la locul de muncă. Adică, faptul că ai avut o perioadă în care ai stat acasă să îți îngrijești nou-născutul nu impactează în vreun fel activitatea profesională.

 

Cauze speciale în timpul concediului paternal

Deși este o situație pe care nimeni nu vrea să și-o imagineze, actul normativ punctează că în cazul decesului mamei, în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl beneficiază de o indemnizație egală cu indemnizația cuvenită mamei. Cuantumul brut lunar al acestei indemnizații este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

Indemnizația se acordă indiferent dacă tatăl îndeplinește sau nu stagiul de asigurare pentru acordarea unui drept de concediu medical. De asemenea, se suportă din fondul de salarii al angajatorului la care tatăl își desfășoară activitatea.

 

Ce se întâmplă dacă ai două locuri de muncă

Dacă ai două contracte de muncă, legea nu stabilește clar dacă trebuie să ceri concediul paternal la fiecare angajator. Cu toate astea, este de la sine înțeles că intri în concediu de la ambele locuri de muncă. În cazuri speciale, situația se discută cu fiecare angajator în parte.

 

Concediu puericultură al doilea copil

Indiferent dacă al doilea copil este născut la o distanță mică față de primul sau după câțiva ani, ca tată beneficiezi de același concediu paternal. Astfel, ca tată poți fi alături de fiecare copil, timp de 15 zile, indiferent când este obținut cursul de creștere copil, adică atestatul de puericultură.

 

Cum te ajută asigurările de viață atunci când devii părinte

Un copil este o adevărată bucurie. Totodată, rolul de părinte vine cu o mulțime de responsabilități și griji referitoare la viitor, educație, carieră și multe altele. Ca orice părinte, îți dorești să-i oferi copilului securitate, sprijin și siguranță în toate etapele sale, de la copilărie până la maturitate.

 

Viitorul este plin de provocări, dar poți învăța să le gestionezi din timp cu un plan financiar. 

Asigurări de viață pentru copii

Sunt un ajutor financiar de care copilul tău va beneficia atunci când va împlini 18 ani.

  • Planul Academica pentru copil: Este planul financiar pentru copii cu extra-opțiune de economisire. Suma de bani pe care o va primi copilul tău la majorat este fixă și garantată. 
  • Planul GenT pentru copii: Este planul financiar pentru copii cu extra-opțiune de investiții. Suma de bani pe care o va primi copilul tău la majorat este variabilă și depinde de evoluția investițiilor. Investești când, cum și cât vrei.

👉 Hai să vorbim despre viitorul copilului tău prin asigurarea potrivită. Completeaza formularul și te sunăm în cel mai scurt timp.

 

Asigurări de viață cu protecție pentru sănătate 

Asigurările de viață reprezintă protecția pe care o poți oferi familiei tale, în caz că ți se întâmplă ceva. Cu Asigurarea de Viață Prudent 30 familia ta poate primi între 30.000 lei și 900.000 lei sumă asigurată pentru a trece peste dificultăți financiare. În plus, beneficiezi de protecție imediată și bani pentru tratament în caz de diagnosticare cu o afecțiune gravă. 

 

👉 Descoperă asigurarea potrivită pentru tine cu ajutorul consultantului tău financiar. Completeaza formularul de contact. 

 

Concediul paternal este perioada de care ai nevoie pentru a fi alături de copilul nou-născut, dar și de mamică. Te încurajăm să profiți de acest concediu de creștere copil, pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a bebelușului și a-i urmări îndeaproape primele zile de viață.

 

Din 2023 sunt 15 zile acordate în baza cursului de puericultură, așa că profită la maximum de orice clipă împreună.