Mergi la conţinutul principal

Indemnizație creștere copil: calcul și acte necesare

Grijă fără griji
mama tata si copilul se joaca pe covor
mama tata si copilul se joaca pe covor

Indiferent că te pregătești de venirea celui mic pe lume sau planifici să îți întemeiezi o familie în viitorul apropiat, oricând poate fi momentul potrivit să te informezi cu privire la drepturile pe care le ai ca părinte.

 

Unul dintre subiectele care merită discutate în acest context este indemnizația pentru creșterea copilului - un ajutor financiar oferit de stat anumitor persoane.

 

Descoperă în cele ce urmează mai multe informații despre indemnizația pentru creșterea copilului: modul de calcul al indemnizație pentru creșterea copilului, cuantumul indemnizație și care sunt documentele necesare pentru a obține acest suport financiar de la stat.

 

 

Ce este indemnizația de creștere copil

 

mama ia fetita in brate

 

Indemnizația de creștere a copilului este un ajutor pe care statul român îl acordă familiilor cu copii. Acest ajutor de creștere copil are drept scop susținerea părinților în ceea ce privește cheltuielile legate de îngrijirea celui mic.

 

👉Știai că, pe lângă ajutorul de la stat, mai poți să apelezi și la instrumente de protecție financiară pe care să te bazezi în cazul unor evenimente neprevăzute? Unul dintre acestea este o asigurare medicală privată pentru copil. Prin asigurarea de sanatate NN, copiii pot fi asigurați de la vârsta de 3 luni, împreună cu părinții sau separat.

 

Iată principalele avantaje oferite de asigurare:

  • până la 100.000 lei pe an sumă asigurată pentru spitalizare și chirurgie. Atunci când vorbim despre spitalizare pentru naștere, indiferent de procedura de naștere aleasă, vei primi 2 indemnizații: indemnizația pentru naștere și indemnizația pentru copil nou-născut, fiecare în cuantum de 1.500 de lei. Dacă și tatăl este asigurat, atunci și el va primi indemnizația pentru copil nou-născut;
  • atașarea opțională a unei asigurări suplimentare pentru Cancer, Arsuri severe şi Transplant 
  • atașarea unui pachet opțional de prevenție care include analize medicale, investigații medicale și consultații.
  • acces gratuit la programul video BebeBunVenit în parteneriat cu LaPrimulBebe care include 210 episoade de la experți despre naștere, alăptare, îngrijirea bebelușului, viața mamei după naștere, urgențe pediatrice și prim ajutor, somnul bebelușului și diversificarea. 
  • Indemnizație pentru naștere
  • Indemnizație pentru copil nou născut

 

 

Care este legislația dedicată indemnizație pentru creșterea copilului

Indemnizația se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare publicate în Monitorul Oficial nr. 830 din 10 decembrie 2010.

 

Faptul că ai început să te documentezi despre următoarea perioadă din viața ta, te poate ajuta să depășești mai ușor unele obstacole. Însă, pe lângă aspectele legislative, este important să te pregătești și pentru diferitele etape de creștere ale celui mic. Descoperă câteva sfaturi de gestionare a stresului la copii si afla ce poti face tu, ca parinte, in acest sens.

 

Cât este indemnizația de creștere copil. Cuantum indemnizație creștere copil

 

Conform OUG 111/2010, art. 2: „indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului”. 

 

Bine de știut aici este faptul că cele 12 luni în care s-au realizat venituri nu trebuie să fie în mod obligatoriu consecutive, însă trebuie să fie cumulate în ultimii 2 ani înainte de data nașterii copilului.

 

Tot în cadrul acestei ordonanțe de urgență este specificat și faptul că indemnizația nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată și nici nu poate depăși valoarea de 8.500 de lei.

 

În acest caz, formula de calcul pentru cuantumul indemnizație de creștere a copilului este una simplă. Nu ai nevoie de un calculator de indemnizație pentru creșterea copilului specific 2023 pentru a afla valoarea pe care o primești, ci doar de o formulă. 

 

FORMULĂ INDEMNIZAȚIE CREȘTERE COPIL = salariu net în lei x 85%

 

Practic, dacă ai un salariu net de 8.000 de lei, de exemplu, indemnizația pentru creștere copil va fi de 6.800 de lei (8.000 lei x 85%).

 

Valoare minimă indemnizație creștere copil în 2023. Mod de calcul

Valoarea indemnizației pentru creșterea copiilor se raportează și la indicele social de referință (ISR). Valoarea acestuia în 2023 este de 598, astfel că suma minimă pentru indemnizație de creșterea copilului este de 1.495 lei.

 

Calculator indemnizație minimă creștere copil 

Dacă te întrebi cum se calculează indemnizația minimă pentru creștere copil, luând în calcul indicele social de referință, ei bine, modul de calcul al indemnizație copil este următorul:

 

IC = ISR x 2,5

 

unde

  • IC = indemnizație creștere copil
  • ISR = indice social de referință
  • 2,5 = coeficient de multiplicare

 

Plafon indemnizație creștere copil

Acum că am stabilit care este valoarea minimă a indemnizației de creștere a copilului în 2023, a sosit momentul să afli și care este plafonul maxim indemnizație creștere copil. 

 

Conform OUG 111/2010, care include și o lege pentru concediu creștere copil, plafonul indemnizație creștere copil maxim la care poate ajunge indemnizația de creștere a copilului este de 8.500 de lei.

 

Calculator indemnizație creștere copil dacă nu ai realizat venituri

În cazul în care soliciți indemnizație pentru creșterea copilului dacă nu ai lucrat în cele 12 luni anterioare datei nașterii copilului, valoarea indemnizației creștere copil fără loc de muncă va fi de 85% din salariul minim brut pe țară. 

 

În 2023, acesta este în valoare de 3.000 lei pe lună, astfel că, în această situație, indemnizația pentru creșterea copilului va fi de 2.550 lei.

 

Indemnizație pentru creșterea copilului 2022 vs. indemnizație pentru creșterea copilului 2023

Așa cum am spus anterior, cuantumul minim de acordare a indemnizației de creștere copil se raportează la indicele social de referință (ISR). Valoarea ISR în 2022 a fost de  525,5 lei, astfel că indemnizația pentru creștere copil în 2022 a avut valoarea minimă de 1.314 lei. În 2023, valoarea indemnizației minime a crescut la 1.495, înregistrând astfel o creștere de 181 lei.

 

Cum poate susține o asigurare viitorul copilului

 

bebelus cu mamica pe covor

 

Deși poate părea devreme să te gândești la o asigurare pentru copii, este util să știi de ea din timp, deoarece vorbim despre un ajutor financiar de care cel mic va beneficia când va împlini 18 ani, timp în care protejezi și venitul familei printr-o asigurare de viață.

 

👉 Ai 2 opțiuni între care poți alege, în funcție de ce consideri că este mai important pentru tine și cel mic: Planul GenT, care se bazează pe investiții și planul Academica, bazat pe economisire. 

 

Principiul de funcționare este simplu: o parte din suma plătită pentru polița de asigurare este investită sau economisită, în timp ce cealaltă parte merge către asigurarea de viață. 

 

Ca să fii sigur că faci cea mai bună alegere pentru copilul tău, îți recomandăm să te documentezi din surse sigure, motiv pentru care consultanții NN îți stau la dispoziție pentru a te sfătui și a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie.

 

👉 Odată ce ai hotărât care plan este potrivit pentru voi, îți punem la dispoziție gratuit aplicația mobilă NN Direct. Aceasta îți oferă informații despre produsele tale NN și posibilitatea de a efectua operațiuni, precum plata primelor de asigurare și chiar tranzacții cu unități de fonduri în doar câteva secunde.

 

Durata concediului pentru creșterea copilului

 

mama cu fetita in brate afara

 

Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum 2 ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de 3 ani, în cazul în care cel mic suferă de un handicap. Acesta poate fi solicitat de oricare dintre părinți.

 

Atenție, însă: concediul pentru creșterea copilului nu trebuie confundat cu cel de maternitate, care se referă exclusiv la dreptul mamei copilului de a-și lua concediu înainte și după naștere. Conform OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, concediul de maternitate durează maxim 126 zile, iar calculul concediu maternitate este format din: 

  • Concediu de sarcină/concediu prenatal, care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere. Calculul concediului prenatal se realizează în baza certificatului medical, acesta fiind considerat document justificativ.
  • Concediu de lehuzie/concediu postnatal, care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere. 

 

Câți bani iei în prenatal și care e modul de calcul pentru indemnizație maternitate? Indemnizația de maternitate reprezintă 85 % din media veniturilor lunare realizate de către mamă în ultimele 6 luni dinainte de concediul de maternitate.  

 

👉Află tot ce trebuie să știi despre concediul prenatal.

 

Calcul concediu creștere copil

Pentru a calcula în ce dată începe și se încheie concediul pentru creșterea copilului, trebuie să luăm în considerare luna și ziua nașterii copilului. Astfel, dacă cel mic se naște pe 1 decembrie 2023, făcând un calcul concediu creștere copil, putem observa că perioada de concediu se va încheia în noiembrie 2025.

 

Documente necesare: ce trebuie să conțină dosarul indemnizație creștere copil

 

Iată lista documentelor pe care ar trebui să le pregătești pentru dosar indemnizație creștere copil:

  • Cerere indemnizație creștere copil;
  • Actele de identitate ale ambilor părinți, atât în original, cât și copie;
  • Certificatul de naștere al copilului în original și copie;
  • Certificatul de căsătorie (în cazul în care părinții sunt căsătoriți) sau acte doveditoare privind relaţia părinte-copil;
  • Certificatul de încadrare într-un grad de handicap copil (dacă e cazul);
  • Adeverință de la angajator care să specifice prima şi ultima zi de concediu de maternitate;
  • Adeverință de venit pentru veniturile obținute în 12 luni din ultimii 2 ani;
  • Acord GDPR ambii părinți în ceea ce privește prelucrarea datelor personale;
  • Declarație solicitant;
  • Declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte că nu a solicitat indemnizație creștere copil;
  • Notă informare (semnată de solicitant);
  • Declarația pe proprie răspundere completată de solicitantul indemnizației pentru creșterea copilului pentru dosarul depus;
  • Extrasul de cont al solicitantului – care va fi folosit pentru virarea indemnizației lunare.

 

Depunerea indemnizație creștere copil: în cât timp se depune dosarul pentru indemnizație creștere copil și unde 

Procesul de depunere a dosarului de indemnizație pentru creșterea copilului nu este unul dificil, atât timp cât ai toate documentele necesare. 

 

În cât timp se depune dosarul pentru indemnizație creștere copil? Dosarul pentru indemnizație de creștere a copilului trebuie depus în cel mult 60 de zile lucrătoare de la data nașterii copilului ori de la încetarea concediului de maternitate (de minim 42 de zile).

 

Unde se depun dosarele pentru indemnizație creștere copil? Poți depune documentele la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din cadrul localității pe raza căreia locuiești. 

 

Cererea va fi trimisă către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială și va fi soluționată în aproximativ 15 zile lucrătoare de la primire. La 5 zile după ce s-a luat decizia, vei primi răspunsul de la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială.

 

Când se plătește indemnizația creștere copil

 

Dacă te întrebi la cât timp după depunerea dosarului vine indemnizația, trebuie să știi că, de obicei, aceasta va fi plătită după aproximativ 2 luni de la depunerea dosarului pentru indemnizație creștere copil. După aceea, de obicei, indemnizația va fi plătită în intervalul 8-25 în luna curentă pentru luna anterioară, prin metoda aleasă de tine în momentul în care ai depus cererea: fie prin virament bancar, în contul tău, fie prin mandat poștal, la domiciliu.

 

femeie tanara plateste cu cardul

 

Dacă ai optat pentru o anumită metodă de plată și îți dorești să o modifici ulterior, poți face acest lucru prin depunerea unei cereri în acest sens la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială.

 

Ultima lună de plată pentru indemnizația de creștere a copilului

Plata indemnizației pentru creșterea copilului se plătește în luna curentă pentru luna anterioară. Așadar, în exemplul de mai sus în care concediul de creștere al copilului se încheie în iulie 2025, ultima lună de plată indemnizație pentru creșterea copilului va fi august 2025.

 

Acest lucru se poate afla și cu ajutorul unui calculator concediu creștere copil.

 

Condiții indemnizație creștere copil. Ce venituri se iau în calcul pentru a primi indemnizația

 

Conform OUG 111/2010, „se acordă concediu creștere copil oricăruia dintre părinți cu condiția să fi obținut, în cel puțin 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului, venituri profesionale sau de alte feluri supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal”. Este cazul veniturilor din salarii, din tichete de masă, din activități independente (PFA, profesii medicale, avocatură), silvicultură, piscicultură și din activități agricole.

 

Pe lângă acest criteriu important privind existența veniturilor supuse impozitului, părintele care vrea să primească indemnizație pentru creșterea copilului trebuie să îndeplinească și următoarele condiții acordare indemnizație creștere copil:

  • Să fie cetățean român, străin sau apatrid, fără cetățenie;
  • Să aibă domiciliul pe teritoriul României;
  • Să locuiască în România împreună cu copilul sau copiii pentru care solicită beneficiile și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.

 

De asemenea, poți primi indemnizația pentru creșterea copilului și în următoarele situații speciale:

  • Dacă ți s-a încredințat copilul spre adopție;
  • Dacă i-ai fost numit tutore;
  • Dacă ai copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență;
  • Dacă ești asistent maternal profesionist.

 

Totuși, trebuie să ai în vedere îndeplinirea condițiilor timp de 12 luni anterioare adopției, plasamentului sau tutelei.

 

Alte condiții speciale acordare indemnizație creștere copil

 

mama cu bebelus se uita pe laptop

 

Da nu ai lucrat 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului, există mai multe activități și venituri luate în calcul pentru indemnizație de creștere a copilului pentru a strânge minimul de luni necesar. Astfel, sunt acceptate situații asimilate stagiului de cotizare pentru concediu creștere copil în care:

  • Ai beneficiat de indemnizație de șomaj;
  • Ai beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului până la 2 sau 3 ani;
  • Ai avut pensie de invaliditate;
  • Ai beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare/perfecționare profesională din proprie inițiativă sau cu acordul angajatorului;
  • Ți-ai însoțit soțul în misiune permanentă în străinătate;
  • Ai realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
  • Ai urmat/urmezi cursurile de zi ale învățământului universitar, postuniversitar sau liceal;
  • Au trecut cel mult 60 de zile de când ai absolvit cursurile de zi ale învățământului universitar, cu examen de diplomă și/sau licență.

 

Situații speciale privind venituri indemnizație creștere copil din activități independente/agricultură/silvicultură/piscicultură

În cazul în care soliciți indemnizatie pentru creștere a copilului și obții venituri din activități independente (PFA) sau din agricultură, silvicultură și piscicultură, pentru a beneficia de indemnizație, este obligatoriu să întrerupi sau să suspenzi activitatea până când copilul împlinește 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

 

Dacă realizezi mai multe venituri supuse impozitului din mai multe surse, indemnizația de creștere a copilului se acordă pe baza documentelor care dovedesc că ai suspendat cel puțin una dintre activități. Valoarea indemnizației pentru creșterea copilului în acest caz este 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

 

Alte întrebări frecvente și informații despre indemnizație creștere copil

 

femeie tanara imbracata in galben isi pune intrebari

 

Pot fi concediată pe perioada concediului de creștere copil?

Conform art. 25 din OUG 111/2010, modificat prin OUG 26/2021, „angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul”.

 

De asemenea, „este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:

  • salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1) și (2);
  • salariatei/salariatului care se află în concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 11 alin. (1) lit. a), alin (3)”.

 

Cu toate acestea, legea nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului și nici în situațiile prevăzute la art. 90 alin. 2 din Legea nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare.

 

Ce indemnizație pentru creștere a copilului primesc dacă am gemeni/tripleți?

 

Conform OUG 164/2022, cuantumul indemnizației lunare pentru creșterea copilului se majorează cu 50% din indemnizația cuvenită, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.

 

Care este valoarea indemnizației pentru al doilea copil?

 

Conform OUG nr. 111/ 2010, alocarea indemnizației pentru al doilea copil are ca bază de calcul prima indemnizație de creștere copil. 

 

Așadar, dacă cel de-al doilea copil nu provine dintr-o sarcină gemelară, iar indemnizația calculată pentru cel de-al doilea concediu de creștere copil este mai mică decât cea obținută în primul concediu de creștere copil, ai dreptul de a primi aceeași sumă precum în primul concediu. Acest lucru este valabil și dacă rămâi însărcinată în timpul concediului de creștere a copilului.

 

Pentru a beneficia de această excepție, trebuie să depui cererea la mai puțin de un an de la încheierea concediului anterior.

 

Beneficiez de indemnizație pentru creștere a copilului dacă am lucrat în străinătate?

 

Conform OUG 111/2010, pentru a beneficia de indemnizație creștere copil, este necesar să fi obținut venituri impozabile în România. Astfel, nu beneficiezi de indemnizație pentru creșter a copilului dacă ai lucrat în străinătate, deoarece veniturile obținute nu pot fi luate în considerare, conform legii.

 

Bonurile de masă intră în calculul indemnizației pentru creșterea copilului?

 

Da, conform OUG 111/2010, bonurile de masă intră în calculul indemnizației pentru creșterea copilului.

 

Mă pot întoarce la job înainte de încheierea concediului de creștere copil?

 

Dacă are loc o întrerupere concediu creștere copil înainte de vârsta de 6 luni, respectiv 1 an, în cazul celui cu dizabilități, părintele primește 1.576 lei până când copilul împlinește 2, respectiv 3 ani. 

 

De asemenea, în cazul în care te întorci la muncă după ce copilul împlinește 6 luni, respectiv 1 an, în cazul copilului cu dizabilități, se acordă o sumă de 650 de lei până când copilul împlinește vârsta de 3, respectiv 4 ani.

 

Dacă nu am lucrat, primesc indemnizație de creștere a copilului?

 

Poți lua indemnizație pentru creșterea copilului dacă nu lucrezi, iar valoarea acesteia va fi în procent de 85% din salariul minim brut pe țară, adică 2.550 lei net. La fel se întâmplă și în cazul în care ai lucrat mai puțin de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului.

 

Așa cum ai observat pe parcursul acestui articol, cadrul legislativ privind acordarea indemnizației pentru creșterea copilului acoperă diverse situații, de la cele mai simple, la cele excepționale. De aceea, este bine să te documentezi din surse sigure și să procedezi conform situației în care te afli, astfel încât tu și copilul tău să puteți profita de sprijinul financiar de care aveți nevoie.

 


Sursă foto: shutterstock.com