Mergi la conţinutul principal

Ghid seismic: ce faci în caz de cutremur

Contează să fii bine
pisica se adaposteste sub pat
pisica se adaposteste sub pat

Ca orice fenomen natural imprevizibil, și declanșarea unui posibil cutremur este imposibil de controlat. Ce putem gestiona, însă, sunt modul cum reacționăm în momentul evenimentului și măsurile pe care le putem lua din timp, pentru a preveni și a diminua riscurile și pagubele. 

 

Am pregătit un ghid despre ce să faci în caz de cutremur, care sunt măsurile de prevenție, locurile de adăpost sau comportamentul în timpul și după producerea unui asemenea eveniment nedorit.

 

Cum să te pregătești în caz de cutremur

În țara noastră, Vrancea este regiunea seismică cea mai renumită pentru producerea acestor fenomene naturale. Aici pot avea loc zilnic cutremure de pământ de intensitate mică, însă se pot declanșa și cutremure puternice, de exemplu, cutremurul din martie 1977, cu o magnitudine de 7.2 grade pe scara Richter. Fiind un eveniment ce a avut un puternic impact emoțional, ar putea fi o motivație în plus pentru a te pregăti de eventualitatea producerii unui nou cutremur major, în țara noastră.

 

Pregătirea pentru un cutremur începe, înainte de toate, prin conștizarea rațională, nu reacția emoțională, că un asemenea scenariu se poate întâmpla. Prin urmare, scanează spațiile în care îți petreci majoritatea timpului și pregătește un plan de reacție în situația unui seism.

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a stabilit un set de măsuri de prevenție, reguli de conduită și ce să faci în caz de cutremur. 

 

Măsuri de prevenție

În conformitate cu dispozițiile legale și cu recomandările specialiștilor în seisme, iată câteva măsuri de prevenție bine de știut și de pus în practică:

 

Crearea unui plan de acțiune

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este, așa cum precizam și mai sus, să conștientizezi pericolul și riscurile unui astfel de fenomen, respectiv să cunoști dacă locuiești sau lucrezi într-un imobil cu risc seismic.

 

Cunoașterea gradului de risc seismic este esențial în crearea unui plan de acțiune. De exemplu, orașul București are o harta cu informatii despre cutremure, în care sunt marcate clădirile vulnerabile.

 

Un plan de acțiune sau de urgență mai presupune stabilirea unui punct de întâlnire cu familia (în cazul în care cutremurul vă surprinde în locații diferite), modalitatea de comunicare (de pildă, prin mesaje SMS), precum și un kit de provizii și necesități pe care îl vei descoperi imediat. Discută cu membrii familiei despre toate aspectele referitoare la organizarea pentru un cutremur.

 

Verificarea rezistenței locuinței

Un specialist atestat îți poate spune care sunt zonele vulnerabile ale locuinței tale și unde nu ar trebui să stai, în timpul unui cutremur. Ca bune practici, solicită expertiza tehnică a imobilului, efectuează lucrări de consolidare și nu reamenaja locuința fără autorizație de construire.

 

Fie că locuiești la casă, fie la bloc, asigură-te că obiectele grele din locuință, cum ar fi piesele înalte de mobilier sau aparatele electronice mari, sunt bine ancorate în perete ori că prezintă sisteme de siguranță anti-cădere sau anti-alunecare. Obiectele grele care nu sunt fixate îți pot pune viața în pericol, în timpul unui cutremur. Chiar și așa, evită să stai în preajma lor, în timpul producerii unui cutremur major.

 

Realizarea unui kit de supraviețuire

Asigură-te că ai în casa ta un „rucsac de urgență” în care să existe:

  • lanternă cu baterii + 1 set de baterii de rezervă;
  • radio portabil cu baterii + 1 set de baterii de rezervă;
  • baterie externă pentru telefonul mobil;
  • sac de dormit, pătură;
  • medicamente esențiale sau personale, un trusou de prim ajutor, mască de protecție;
  • îmbrăcăminte și încălțăminte rezistentă la moloz, cioburi etc.;
  • articole de igienă personală: hârtie igienică, săpun, periuță de dinți etc.;
  • briceag multifuncțional, frânghie;
  • acte personale (poți avea un backup și în Cloud);
  • un bidon cu apă potabilă pentru minimum 3 zile;
  • alimente neperisabile: conserve, biscuiți, fructe deshidratate etc.;
  • fluier de ajutor și o pânză albă, dacă rămâi blocat sub dărâmături.

Kitul de supraviețuire poate fi organizat într-un rucsac, pe care să îl depozitezi în locuință, de exemplu, într-o debara. Lucrurile trebuie să te ajute să supraviețuiești timp de 3-5 zile.

 

kit supravietuire cutremur

 

Te ajută o asigurare de locuință în urma unui cutremur?

În România există două tipuri de asigurări, una obligatorie și una facultativă. 

 

În cazul dezastrelor naturale, cum sunt cutremurele, inundațiile sau alunecările de teren, există asigurarea obligatorie PAD (Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). Ea are la bază Legea nr. 260/2008 și se emite în funcție de materialele din care este construită locuința ta, de exemplu, clădiri tip A (cu structură rezistentă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic) sau clădiri tip B (cu structură mai puțin rezistentă, cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic). 

 

Cu o asigurare facultativă de locuință, îți pui la adăpost bunurile și îți acoperi eventualele daune. Aceasta reprezintă o extra-protecție, pe care o poți personaliza așa cum vrei și care te ajută să ai grijă de tot ce îți este drag. Pentru a încheia o asigurare facultativă, va trebui să ai o poliță PAD. 

 

O astfel de asigurare de locuință (obligatorie sau facultativă) poate fi încheiată sub îndrumarea unui consultant financiar NN. Avantajul este că procesul este destul de simplu. Durează doar câteva minute și casa îți este asigurată. Asigurarea se încheie pe un an, iar apoi o poți reînnoi an de an, ușor şi rapid. 

 

Ce riscuri sunt acoperite?

 

Pagube ale locuinței din cauze naturale sau din situații neașteptate, care nu pot fi prevenite, ca de exemplu:

 

  • Grindină, furtună, vijelie, avalanșă sau ninsoare;
  • Cutremur, inundații, alunecări de teren;
  • Incendiu, trăsnet, explozie, inundații provocate de instalații;
  • Furt, vandalism, bunuri casabile;
  • Căderi de corpuri din exterior, inundații provocate de vecini;
  • Costuri de cazare și chirie într-o locuință temporară;
  • Costuri de curățenie;
  • Costuri ale proiectului de reconstrucție;
  • Costuri pentru expertize și evaluări daune.

 

Un alt avantaj este că poți afla pe loc cât ar costa estimativ asigurarea pentru casa ta. Calculează singur, chiar acum folosind calculator de asigurare a locuintei.

 

👉 Descoperă pe nn.ro asigurarea de locuinta potrivită. Ai nevoie de ajutor? Completează formularul de pe site-ul nostru și vei fi contactat de consultantul tău NN, în cel mai scurt timp posibil. 

 

Unde te ascunzi în caz de cutremur: locuri de adăpost

În funcție de locul în care un cutremur te poate surprinde, uite unde te poți ascunde pentru a fi cât mai bine protejat de efectele unui asemenea eveniment:

 

În caz de cutremur la casă

Ascunde-te sub un birou, o masă solidă sau o grindă de rezistență. De asemenea, poți sta în genunchi și coate, ghemuit cu fața în jos, iar palmele și antebrațele să le folosești pentru protejarea capului.

 

În cazul în care cutremurul are loc în timpul nopții, poți rămâne în pat, protejându-ți capul cu perna sau cu ajutorul mâinilor. Nu sta în apropierea ușilor, ferestrelor sau lângă obiecte de mobilier grele ori pereți exteriori. Totodată, nu încerca să ieși afară, deoarece există alte pericole, cum ar fi calcane, coșul de fum sau alte ornamente exterioare ale casei.

 

În caz de cutremur la bloc

Sunt recomandate aceleași măsuri ca cele de mai sus, cu mențiunea de a nu ieși pe scara blocului, a nu coborî pe scări și a nu încerca să folosești liftul. Așteaptă, așadar, ca mișcarea seismică să se încheie, înainte de a vedea dacă poți părăsi imobilul. În cazul în care ești în lift, apasă butonul de urgență, așteaptă oprirea liftului și caută o soluție sigură de ieșire.

 

femeie tanara tine o cana in mana si citeste de pe o tableta

 

În caz de cutremur la birou

Ascunde-te sub birou sau o masă solidă, departe de uși, ferestre și alte obiecte care pot cădea. Ulterior, se urmează procedura de evacuare, conform planurilor clădirii.

 

În caz de cutremur afară

Evită să stai sub copaci, stâlpi de iluminat sau clădiri. Totodată, evită îmbulzeala oamenilor sau să alergi pe stradă. Cel mai indicat este să găsești un loc deschis.

 

În caz de cutremur în mașină sau alte mijloace de transport

Dacă te afli la volanul unui autoturism, frânează încet și oprește-te într-un loc deschis, ferit de clădiri și obiecte înalte. Evită podurile și tunelurile. Nu ieși din autoturism.

În mijloacele de transport în comun, șoferii urmează protocolul stabilit și vor opri vehiculele, deschizând ușile.

 

În caz de cutremur în alte spații interioare

De exemplu, într-un restaurant sau cinematograf, caută să te adăpostești rapid sub masă, respectiv stai în poziția ghemuit, cu fața în jos, protejându-ți capul cu palmele și antrebrațele. Într-un magazin, evită raioanele cu obiecte grele. După terminarea cutremurului, urmează semnele pentru evacuare de urgență.

 

În caz de cutremur pe munte

Pe munte, va trebui să găsești o zonă de platou, pentru a fi în siguranță. Evită pantele abrupte, copacii și versanții periculoși, formați din stânci, care se pot desprinde.

 

Comportament adecvat în timpul cutremurului

Un comportament adecvat te va ajuta în a găsi soluții potrivite de protecție și salvare. Uite ce trebuie să faci în caz de cutremur:

  • rămâi calm, amintește-ți de locurile de adăpost și de măsurile de prevenție. Instalarea panicii va duce la luarea unor decizii nepotrivite. De asemenea, liniștește-i și pe cei care se află în acele momente cu tine;
  • preocuparea principală este să eviți zonele interioare sau exterioare, în care pot cădea obiecte ce te pot răni. Evită, așadar, să stai în zonele cu mobilier greu, în apropierea ferestrelor, a pereților șubrezi sau în alte locuri expuse la pericole;
  • dacă un cutremur te surprinde într-o clădire, nu încerca să o părăsești. Caută un adăpost la interior și așteaptă ca mișcarea seismică să se termine;
  • dacă ești într-un scaun cu rotile, blochează roțile și protejează-ți capul cu ajutorul mâinilor;
  • fii pregătit și pentru alte replici seismice.

 

pasi reactie cutremur

 

Alte bune practici pe care le poți face, dacă este posibil:

  • deschide ușa exterioră a locuinței, pentru a evita blocarea acesteia și imposibilitatea de a ieși după terminarea seismului;
  • dacă ești blocat în locuință, solicită ajutor prin semnalizarea cu o pânză albă (cearșaf) la o fereastră sau cu ajutorul fluierului din kitul de supraviețuire;
  • închide sursele de foc; dacă a izbucnit un incendiu, poți interveni pentru stingerea lui, după sfârșitul cutremurului;
  • dacă alimentarea cu apă încă funcționează, umple cada și alte recipiente, pentru apă de rezervă;
  • acordă primul ajutor, numai dacă știi cum, persoanelor rănite din jurul tău.

 

Ce să nu faci în timpul și după cutremur

Tot ca instrucțiuni în caz de cutremur, uite ce nu trebuie să faci în timpul și după cutremur:

  • nu părăsi imediat locul interior în care te afli, nu fugi pe stradă și nu te panica de mișcarea seismică, de zgomotele produse de aceasta și de eventualele replici;
  • nu aprinde lumina și nu folosi chibrituri, fiindcă pot exista scurgeri periculoase de gaze. Pentru asta, folosește lanterna din kitul de supraviețuire;
  • stai departe de cablurile electrice și de alte surse de electricitate, rupte sau căzute, care te pot răni;
  • folosește telefonul mobil doar pentru semnalarea urgențelor (112), lăsând liniile libere pentru echipajele de intervenție;
  • dacă poți găsi o cale sigură de a părăsi o clădire avariată, nu aștepta echipajul de intervenție;
  • evită să pleci cu mașina la drum, căile de circulație libere fiind necesare echipajelor de salvare;
  • nu panica oamenii din jurul tău și nu transmite știri false.

În concluzie, măsurile de protecție în caz de cutremur sunt vitale și îți pot salva viața. Acum, că știi ce să faci la cutremur, revizuiește-ți periodic informațiile și organizează-ți kitul de supraviețuire.