Mergi la conţinutul principal

Medicii de la Spitalul Marie Curie vorbesc despre provocările Cardiochirurgiei în România

Fapte pentru bine
Secţia de cardiochirurgie a Spitalului Marie Curie
Secţia de cardiochirurgie a Spitalului Marie Curie

Asociația Inima Copiilor și Spitalul Marie Curie au început construcția și amenajarea Secției de Cardiochirurgie în 2009, cu ajutorul de bază al donatorilor individuali, iar în 2013 a fost pusă în funcțiune. În tot acest timp, medicii au operat peste 1500 de copii și au salvat numeroase vieți, dar s-au lovit constant și de dificultăți, cea mai mare dintre ele fiind lipsa locurilor destinate operării și îngrijirii copiilor bolnavi de inimă.

În România, în jur de 1.500 de copii cu malformații cardiace au nevoie de operație în fiecare an, iar aproximativ 200 sunt operați doar în Secția de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București. Majoritatea cazurilor sunt de succes, însă din cauza locurilor limitate, operațiile au loc în serii, iar unii dintre pacienți nu primesc tratament la timp.

 

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, Șef Secție Terapie Intensivă nou-născuți, spune că riscul cel mai mare este legat de faptul că pacienții sunt plimbați între diferite centre și tratamentul lor este mult amânat.

„Unele cazuri se complică, unii pacienți fac infecții respiratorii sau bacteriene. Astfel, cazurile devin de multe ori inoperabile sau cu multe probleme după operație. Într-o urgență, trebuie să faci o operație rapidă, altfel lucrurile sunt compromise. Noi de multe ori avem aceste cazuri amânate, apoi le operăm. Și evident că rata de mortalitate și morbiditate crește, pentru că nu operăm la timp.”, spune Dr. Cătălin Cîrstoveanu.

 

O provocare care necesită multă muncă și dăruire

Pentru Dr. Alin Nicolescu, Șeful Secției de Cardiologie Pediatrică de la Spitalul Marie Curie, organizarea centrului a fost o provocare în care s-a investit multă muncă și dăruire. El spune că este nevoie de specialiști în toate zonele, pentru a crește numărul de operații anuale realizate în București la 300-350.

„Ar fi un pas important în realizarea tuturor corecțiilor pentru copii cu malformații cardiace din România. Este atât de frustrant că un copil cu o malformație, care la 500 de kilometri în Vest se operează foarte bine, în România șansele să moară sunt foarte mari.”, afirmă Dr. Alin Nicolescu.

 

Extinderea Secției de Cardiochirurgie a Spitalului Marie Curie ar reduce timpul de așteptare pentru pacienți, oferindu-le mai multe șanse de supraviețuire și de recuperare.

Irina Mărgărint, Cardiochirurg la Spitalul Marie Curie, spune că Secția de Terapie Intensivă poate admite între 4 și 6 pacienți, în funcție de vârsta lor.

„E nevoie de o secție mai mare pentru că așa pacienții nu ar aștepta atât de mult să ajungă la momentul operației.”, spune Dr. Irina Mărgărint.

                                                                                                                     

O echipă tânără și implicată, în spatele succesului Secției de Cardiochirurgie de la Marie Curie

Prof. Tammam Youssef, cardiochirurg în cadrul Gruppo San Donato (Milano, Italia) și medic care vine lunar la Marie Curie timp de aproximativ o săptămână-două pentru a opera copii, își aduce aminte de începuturile echipei de medici de la Secția de Cardiochirurgie și observă evoluția și dedicarea lor.

„Au căpătat încredere în ei și o echipă întreagă, vorbim de aproape 60 de persoane, niciunul nu s-a retras. Noi aici avem un avantaj extraordinar de mare. Am format o echipă tânără, cel mai în vârstă are 35 de ani.”, explică Prof. Tammam Youssef.

„Am ales să vin aici și să dezvoltăm împreună chirurgia cardiacă pediatrică, pentru a fi o capitală europeană unde putem opera pacienți congenitali oricând.”, afirmă Dr. Mihnea Ioniță, ATI Cardiochirurgie la Spitalul Marie Curie.

„Nimic nu se poate fără Dumnezeu. Opinia mea este că atunci când salvezi o viață de copil, chiar salvezi lumea.”, spune Andrei Vasilescu, asistent perfuzionist la Spitalul Marie Curie.

 

 

Extinderea secției ar dubla numărul de operații

 

Secția de Cardiochirurgie de la Spitalul Marie Curie, prima astfel de secție din România, are o singură sală de operații și doar șase paturi pentru terapie intensivă cardiacă. Extinderea secției ar dubla numărul de copii operați anual de la 200 la 400, iar secția ar avea capacitatea să opereze și copii cu malformații cardiace care astăzi pot primi tratament doar în străinătate.

Lucrările de construcție ar putea începe anul acesta, iar costurile sunt estimate la 3 milioane de euro. Secția va fi extinsă de la 745 m² la 1.900 m², însemnând două săli de operații (față de o singură sală în prezent), 15-20 de locuri în terapia intensivă cardiacă (de la șase în prezent) și 25 de locuri noi pentru îngrijirea copiilor înainte și după operație. În plus, vor fi reamenajate toate spațiile, iar echipamentele vor fi modernizate.

Toate acestea se pot întâmpla doar cu implicarea și sprijinul financiar al comunității.

NN sprijină această cauză începând cu 2019, când a susținut jumătate din activitatea secției cu o donație de 100.000 de euro. Pentru extinderea secției, NN donează 500.000 de euro și dublează fiecare donație individuală în valoare de 2 euro, efectuată prin SMS.

 

Contribuie și tu printr-un SMS cu textul LOVE la 8844 și donează 2 euro lunar, sau redirecționează către Asociația Inima Copiilor 3,5% din impozitul pe venit.

 

Împreună, putem ajuta copiii cu malformații cardiace din România, care vor avea o nouă șansă la viață.

 

Îți mulțumim din inimă!