Mergi la conţinutul principal

Larisa Petrini: 10 lucruri care afectează sănătatea și cum le corectăm

Contează să fii bine
irina markovits
8 martie este despre super femeile din NN

La NN România, săptămâna 8-12 martie a fost cu și despre femeile din echipă. Despre lucrurile frumoase pe care le fac în fiecare zi și în special despre lucrurile care le pot aduce un zâmbet și mai multă bucurie. NN a organizat în această săptămână workshop-uri online unde colegele s-au întâlnit, au descoperit lucruri noi și au discutat pe teme de interes din viața de zi cu zi. Unul dintre ele a fost despre wellbeing cu Larisa Petrini, Age Reversal Expert și fondatorul Bodyology, o discuție foarte utilă pe care vrem să o împărtășim cu toți cei care vor să descopere secretele unei vieți echilibrate, cu mai multă grijă de sine și mai puțini factori care accelerează îmbătrânirea.

 

Sănătatea nu este o știință matematică, ci are legătură în primul rând cu cine suntem și cum avem grijă de noi pe mai multe paliere care contribuie la starea noastră de bine și care, în egală măsură, pot duce la dezechilibre sau îmbătrânire prematură dacă sunt neglijate. Ceea ce suntem pe parcursul vieții este dat în proporție de 3% de moștenirea genetică, 80% de epigenetică - adică stilul de viață pe care îl avem, pliat pe ADN-ul nostru și pe nevoile specifice ale organismului nostru -, iar restul de 17% de factorii de mediu, povestește Larisa Petrini.

 

Controlul cel mai mare îl avem în acei 80% și, de aceea, e important ce mâncăm, cât ne hidratăm, cum dormim, câtă mișcare facem, cât de bine ne gestionăm energia și cât reușim să eliminăm sau, cel puțin, să atenuăm stresul din viața noastră. „E ca și cum avem în mână o telecomandă și putem alege și controla programele pentru sănătatea și frumusețea noastră”, explică Larisa Petrini. Iar dacă facem tot ce trebuie, putem trăi mai bine, mai echilibrat și mai sănătos, în timp ce o lipsă de prioritate pentru aspectele critice pentru sănătatea noastră poate duce la degenerarea organismului.

 

Factorii care ne pot afecta sănătatea, starea de bine și frumusețea

  1. Excesul de greutate. O alimentație echilibrată ne influențează în proporție de 70% sănătatea și ne ajută să eliminăm acest exces de greutate, într-un mod sustenabil, fără diete cu rezultate pe termen scurt și efect de yo-yo. Pentru a pierde un kilogram, e nevoie de un deficit de 7000 de calorii, care nu se poate întâmpla eficient într-un timp scurt.
  2. Mâncarea procesată. Efectele negative ale consumului de alimente procesate se văd pe termen lung, dar efectele pozitive se pot vedea mult mai repede. De aceea e nevoie de mai multă atenție când alegem ce mâncăm, eliminând cât mai mult aceste alimente procesate sau de tip fast food. E util ca alimentația să includă proteine, fructe și legume, nuci și semințe, iar zahărul să fie cât mai mult eliminat.
  3. Lipsa de mișcare. E suficient să mergem pe jos o oră în fiecare zi, chiar și în 2 reprize, ca să atingem cei 10.000 de pași recomandați zilnic pentru o viață sănătoasă. În lipsa mișcării, în organism poate interveni pierderea mai rapidă a masei musculare și a unor hormoni esențiali.
  4. Medicamentele. Atunci când apare o problemă în organism, este important să fie tratată cauza problemei, nu doar efectele, iar tratamentul să fie luat sub îndrumarea medicului.
  5. Toxinele. Femeile sunt mult mai expuse la toxine decât bărbații, de la toxinele din cosmeticele sau produsele de curățenie folosite în rutina zilnică și până la poluare sau la stres. Cu cât eliminăm sau atenuăm mai mult prezența acestor toxine, cu atât creăm premisele unei vieți mai sănătoase.
  6. Lipsa somnului. Somnul este foarte important, pentru că are un rol în regenerarea fiziologică și mentală. Începând cu ora 10 seara, există un interval de 4 ore de prime time, ca la TV, în care organismul are cel mai mult de câștigat. Cu cât ora de somn este mai târzie și cu cât dormim mai puțin, cu atât organismul produce mai puțini hormoni care ajută la reducerea stresului și la obținerea unei stări de bine.
  7. Masa musculară slabă. E nevoie să avem grijă de musculatură. 10 minute, care înseamnă numai 4% dintr-o zi, pot face o diferență în menținerea musculaturii. Le putem folosi pentru a sări pe trambulină sau a face unele exerciții.
  8. Stresul. Acest factor depinde doar de noi, așa că e important să avem o igienă strictă a gândurilor, să facem „curățenie” între factorii care ne stresează și să nu lăsăm lucruri care nu țin de noi să ne încarce negativ.
  9. Vitamina D. Este o vitamină de importanță critică în viața noastră, iar lipsa ei fură din imunitatea noastră și din felul în care ne simțim.
  10. Lipsa relațiilor de calitate. Avem nevoie de relații create cu mintea și inima deschisă, iar o comunitate frumoasă în jurul nostru are efecte asupra stării de bine și sănătății noastre emoționale.

Larisa Petrini este Age Reversal Expert sau, mai simplu spus, expert în anti-aging. Are o experiență de peste 12 ani, începută cu partea de nutriție și apoi cu partea de somn, iar de câțiva ani completată prin epigenetică, o știință nouă și în același timp revoluționară, care se uită la ce se întâmplă la nivel de ADN și oferă planuri de lifestyle bazate pe câțiva piloni esențiali și relevanți de îngrijire personală.

 

Psst! Poate te intereseaza si alte articole