Intreaba un consultant NN

Un consultant NN e mereu gata sa te ajute cu toate detaliile pe care vrei sa le afli.
E suficient doar sa ne lasi cateva date de contact, iar consultantul din orasul preferat de tine te va contacta

Daca alegi sa ne lasi datele, inseamna implicit ca esti de acord si cu politica noastra de confidentialitate. De aceea, te rugam citeste inainte de a completa formularul.
  • Zi
  • Luna
  • An
Alege orasul

Te rugam sa introduci codul de securitate

captcha
Serviciul este indisponibil. Ne pare rău. Vom restabili serviciul îndată ce este posibil. Vă mulțumim pentru răbdarea dumneavoastră.

Sunt de acord cu Termenii si conditiile NN si politica de Confidentialitate.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Multumim, solicitarea ta e pe maini buneEsti deja inregistrat.

Consultantul NN are la indemana datele de contact pe care ni le-ai oferit si va lua legatura cu tine in cel mai scurt timp

Consultantul NN,

are de acum la indemana datele de contact pe care ni le-ai oferit si va lua legatura cu tine in cel mai scurt timp

Continua navigarea

Descriere

Daca vrei mai multi bani decat cei care iti vin din pensia din sistemul public sau cea administrata privat, atunci trebuie sa te gandesti si la o pensie facultativa.

Astfel, ai posibilitatea de a avea un venit suplimentar, care te va ajuta sa-ti pastrezi standardele de viata in momentul in care nu vei mai lucra. Iar in momentul pensionarii dispui de banii economisiti de tine in acest scop de-a lungul anilor.

Pensia facultativa este singura pensie la care poti contribui cu pana la 15% din salariu. Si, evident, cu cat dai mai mult acum, cu atat o sa ai mai mult la batranete. Pe scurt: este perfecta pentru cei care nu-si permit o pensie mica.

Alte tipuri de pensii private:

 

Pensii obligatorii

In ultimii ani am observat cu totii o crestere a numarului de pensionari concomitent cu o scadere a numarului de angajati, a natalitatii, dar si cu o migrare masiva a fortei de munca. Daca ai iesi la pensie maine, ar trebui sa te descurci cu aproximativ o treime din venitul de pana acum. Pensia va scadea treptat, estimandu-se ca pana in 2032 acest procent va scadea la 24%. Spre deosebire de banii pentru pensia din sistemul public, cei pentru pensia obligatorie se strang intr-un cont si se intorc la tine la varsta pensionarii.

Vezi detalii

Fondurile de pensii facultative NN

Inainte de a alege unul dintre fondurile NN, este bine sa iei in calcul beneficiile pe care ti le doresti la varsta pensionarii si nivelul de risc pe care esti dispus sa il accepti.

Obiectivul principal al fondurilor NN este cresterea pe termen lung a capitalului investit. E bine sa stii ca fondurile de pensii facultative propuse de noi au o structura mixta intre clase de active, in limitele Legii. Mai exact, banii tai vor fi investiti in titluri de stat, obligatiuni corporative si actiuni cotate pe piete reglementate.

NN Activ

profilul de risc al fondului este ridicat*

contributiile tale si transferurile de lichiditati banesti de la alt fond la fondul NN Activ se vor converti in unitati de fond si diviziuni ale acestora;

mai multe detalii sunt cuprinse in prospectul simplificat sau prospectul detaliat.

NN Optim

profilul de risc al fondului este mediu*

contributiile tale la fond si transferurile de lichiditati banesti de la alt fond la fondul NN Optim se vor converti in unitati de fond si diviziuni ale acestora;

in momentul solicitarii dreptului la pensia facultativa, ti se garanteaza ca valoarea activului personal va fi cel putin egala cu suma contributiilor nete (contributii platite, mai putin comisioanele de administrare); cu alte cuvinte, daca in momentul in care doresti sa primesti pensia facultativa, valoarea contului individual este mai mica decat suma contributiilor nete efectuate pana in acel moment in NN Optim, iti vom plati suma contributiilor nete, dupa deducerea comisioanelor de administrare;

mai multe detalii sunt cuprinse in prospectul simplificat sau prospectul detaliat.

* Conform legislatiei in vigoare, fondurile de pensii pot fi incadrate in trei categorii de risc (redus, mediu si ridicat) in functie de structura portofoliului. Gradul de risc al unui fond de pensii se calculeaza de catre toti Administratorii prin aceeasi metoda detaliata de legislatie, si se stabileste in functie de fiecare instrument in care fondul a investit. Fondurile cu cel mai scazut grad de risc investesc preponderent in instrumente mai sigure (de tipul titluri de stat, certificate de trezorerie, depozite, etc.) si au o alocare redusa in instrumente mai riscante (de tipul actiuni, obligatiuni corporative, etc.). Daca alocarea in instrumente mai riscante este mai ridicata, fondurile sunt incluse in categoria de risc "mediu" sau "ridicat".

Contributii

Poti alege singur cu ce suma vrei sa contribui, cu conditia ca suma la care te-ai gandit sa nu depaseasca 15% din venitul tau lunar brut impozabil. Suma minima a contributiei trebuie sa fie de 45 RON/luna.

Cum platesti contributia:

Poti plati chiar tu, prin mijloacele oferite de banca la care ti-ai deschis contul curent sau de salariu. Citeste aici mai multe despre modalitatile de plata;

Sau poate plati angajatorul tau: el va retine lunar din salariul tau suma ce reprezinta contributia ta, transferand-o catre administratorul fondului de pensii;

Daca si angajatorul a decis sa contribuie in numele lui pentru tine, va transfera lunar contributia sa catre administratorul de fond, care va fi convertita in unitati de fond ce vor intra in contul tau.

Pe ce perioada trebuie sa contribui:

Produsul este flexibil in aceasta privinta. Poti contribui:

pe intreaga perioada dintre momentul in care ai decis sa participi la un fond de pensii facultative si pana cand poti solicita dreptul la pensie sau

pe o perioada mai scurta.

Important: valoarea contului - implicit nivelul pensiei lunare - depind de perioada, nivelul contributiei si evolutia fondului de pensii.

Cum sunt investite contributiile:

Nu este nevoie sa fii expert in instrumente financiare si politici investitionale pentru a alege un fond de pensii. Trebuie doar sa stii ca fondurile de pensii facultative NN au o structura mixta intre clase de active, in limitele legii. Fondurile vor urmari in principal trei mari clase de active: titlurile de stat, obligatiunile corporative, actiunile cotate pe piete reglementate.

Cand poti beneficia de banii acumulati:

La 60 de ani: poti incepe sa beneficiezi de banii acumulati daca ai implinit varsta de 60 de ani, ai platit cel putin 90 de contributii si valoarea contului individual depaseste un anumit nivel ce va fi stabilit prin lege;

Dupa 60 de ani: daca doresti sa acumulezi si dupa aceasta varsta, poti plati in continuare contributii si sa incepi sa beneficiezi de pensie mai tarziu. Daca ai implinit 60 de ani si ai nevoie de acesti bani dar celelalte doua conditii nu sunt indeplinite (nu ai platit minim 90 de contributii lunare si/ sau valoarea contului este prea mica), vei primi suma din cont ca plata unica sau plati esalonate, la cerere.

Tranzactii

Ai libertatea de a decide. Pe tot parcursul derularii contractului tau de pensii facultative, poti oricand sa:         

Poti modifica nivelul contributiei: In functie de situatia financiara si prioritatile tale, poti oricand modifica nivelul contributiei, respectand nivelul minim din actul individual de aderare si maxim 15% din venitul lunar brut impozabil.

Poti transfera contributia catre un alt fond al aceluiasi administrator sau al altui administrator: Contacteaza-ne, ca sa iti spunem care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi.

Poti suspenda pentru o perioada sau inceta plata contributiei: In functie de prioritatile tale financiare, poti oricand sa suspenzi sau sa decizi incetarea platii contributiilor.

Plata pensiei

Ai dreptul la pensia facultativa daca indeplinesti trei conditii:

- ai implinit 60 de ani;

- ai cel putin 90 de contributii lunare;

- valoarea contului tau depaseste un nivel ce urmeaza sa fie stabilit prin lege.

 

In cazul in care esti in continuare eligibil pentru a contribui la o pensie facultativa, poti face acest lucru si dupa varsta de 60 de ani.

Daca ai implinit aceasta varsta si doresti sa ai acces la bani, iar celelalte doua conditii nu sunt indeplinite, vei primi suma din cont ca plata unica sau plati esalonate, la cerere.

 

Cum procedezi in cazul in care doresti deschiderea dreptului la pensie?

Daca ai implinit varsta de 60 de ani si nu mai vrei sa continui plata contributiilor la pensia facultativa, este necesar sa:

sa tiparesti si sa completezi Cererea pentru acordarea pensiei facultative. Aceasta trebuie insotita de o copie a actului tau de identitate si de un extras de cont care certifica codul IBAN si titularul contului;

sa semnezi in original atat Cererea pentru acordarea pensiei facultative, cat si extrasul de cont si, impreuna cu copia actului de identitate sa le trimiti la adresa noastra: NN Asigurari de Viata, Str. Costache Negri nr. 1-5, Bucuresti, in atentia Diviziei de Administrare a Pensiilor.

 

Valoarea activului net este supus reglementarilor legislatiei fiscale in vigoare la momentul deschiderii dreptului la pensie.

Daca vrei sa mandatezi pe cineva sa semneze cererea mai sus mentionata, te rugam sa ne trimiti procura speciala si autentica de numire a acestuia, in copie legalizata, si copia actului de identitate a mandatarului, precum si copia actului tau de identitate.

Trebuie sa ai in vedere ca, in conformitate cu prevederile legale, din suma reprezentand contravaloarea activului la unul dintre fondurile de pensii facultative NN se vor deduce impozitul mentionat in legislatia fiscala, comisioanele bancare aferente transferului banilor in contul tau personal sau taxele postale.

In cazul in care nu poti descarca si tipari Cererea pentru acordarea pensiei facultative sau pentru orice intrebari, te rugam sa ne contactezi la adresa de e-mail pensii@nn.ro sau la 021 9464.

*In concordanta cu Norma nr. 28/2017 emisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara - Sectorul Pensii Private, pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de ASF, in situatia in care aceste doua conditii nu sunt indeplinite, vei primi suma existenta in contul tau ca plata unica sau plati esalonate, la cerere.

 

Comisioane

 

Fondul NN Activ

Fondul NN Optim

Comisioane suportate din activul fondului

Comision anual de administrare

0,1625% pe luna aplicat la media activului net total al Fondului.

(Nivel maxim legal: 0,20%)

0,1625% pe luna aplicat la media activului net total al Fondului.

(Nivel maxim legal: 0,20%)

Comision de depozitare

de pana la 55.000 RON pe an

de pana la 55.000 RON pe an

Taxa de auditare a fondului

25.500 RON pe an, inclusiv TVA, perceputa dupa procesul de auditare a fondului

28.250 RON pe an, inclusiv TVA, perceputa dupa procesul de auditare a fondului

Alte comisioane

Comision pentru pastrarea in siguranta a valorilor mobiliare (de pana la 0,07% pe an din valoarea medie a activelor nete), comisioane de tranzactionare, comisioane bancare, comisioane de intermediere pe piata de capital (de pana la 1,5% din valoarea tranzactiei), comision de intermediere pe piata titlurilor de stat (de pana la 0,07% din valoarea tranzactiei)

Comision pentru pastrarea in siguranta a valorilor mobiliare (de pana la 0,07% pe an din valoarea medie a activelor nete), comisioane de tranzactionare, comisioane bancare, comisioane de intermediere pe piata de capital (de pana la 1,5% din valoarea tranzactiei), comision de intermediere pe piata titlurilor de stat (de pana la 0,07% din valoarea tranzactiei)

Comisioane suportate din contributiile participantului

Comision de administrare

4,85% - pana pe 19.09.2017 inclusiv

1,5% - incepand cu 20.09.2017

retinut din fiecare contributie. Aceasta deducere va avea loc inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond

4,85% - pana pe 19.09.2017 inclusiv

1,7% - incepand cu 20.09.2017

retinut din fiecare contributie. Aceasta deducere va avea loc inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond

Penalitati de transfer

5% aplicat la activul tau personal ce urmeaza a fi transferat, in cazul in care transferul se realizeaza mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii administrat de NN Asigurari de Viata. Penalitatea nu este perceputa daca te transferi de la un fond de pensii facultative NN la alt fond de pensii facultative NN.

5% aplicat la activul tau personal ce urmeaza a fi transferat, in cazul in care transferul se realizeaza mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii administrat de NN Asigurari de Viata. Penalitatea nu este perceputa daca te transferi de la un fond de pensii facultative NN la alt fond de pensii facultative NN.

Tarife pentru servicii de informare suplimentare

0%. Administratorul poate decide, la alegerea sa, sa perceapa tarife pentru serviciile de informare suplimentare. Cuantumul tarifelor percepute se va incadra in limitele prevazute de lege.

0%. Administratorul poate decide, la alegerea sa, sa perceapa tarife pentru serviciile de informare suplimentare. Cuantumul tarifelor percepute se va incadra in limitele prevazute de lege

Asistenta

Imagine Telefon
Telefon

021 9464

(L-V, 09:00-19:00)