Intreaba un consultant NN

Un consultant NN e mereu gata sa te ajute cu toate detaliile pe care vrei sa le afli.
E suficient doar sa ne lasi cateva date de contact, iar consultantul din orasul preferat de tine te va contacta

Daca alegi sa ne lasi datele, inseamna implicit ca esti de acord si cu politica noastra de confidentialitate. De aceea, te rugam citeste inainte de a completa formularul.
  • Zi
  • Luna
  • An
Alege orasul

Te rugam sa introduci codul de securitate

captcha
Serviciul este indisponibil. Ne pare rău. Vom restabili serviciul îndată ce este posibil. Vă mulțumim pentru răbdarea dumneavoastră.

Sunt de acord cu Termenii si conditiile NN si politica de Confidentialitate.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Multumim, solicitarea ta e pe maini buneEsti deja inregistrat.

Consultantul NN are la indemana datele de contact pe care ni le-ai oferit si va lua legatura cu tine in cel mai scurt timp

Consultantul NN,

are de acum la indemana datele de contact pe care ni le-ai oferit si va lua legatura cu tine in cel mai scurt timp

Continua navigarea

 

Descriere

In ultimii ani am observat cu totii o crestere a numarului de pensionari concomitent cu scaderea numarului de angajati, a natalitatii, dar si cu o migrare masiva a fortei de munca. In aceste conditii pensia pe care statul o va oferi nu va mai fi suficienta. Drept urmare, statul a cedat fondurilor de pensii private o parte din contributia ta de asigurari sociale.

Spre deosebire de banii pentru pensia de stat, cei pentru pensia administrata privat (denumita in continuare "pensie obligatorie") se strang intr-un cont si se intorc la tine la varsta pensionarii. Daca ai intre 18 si 35 de ani si esti de mai putin de 4 luni la primul loc de munca, atunci trebuie sa alegi cine va administra pensia ta privata.

Pensia privata oferita de NN iti ofera posibilitatea de a avea un venit suplimentar, in completarea pensiei de stat, si de a dispune, in momentul pensionarii, de banii economisiti in acest scop de-a lungul anilor.

Fondul de Pensii Administrat Privat NN

Noi gestionam banii pusi deoparte de tine, astfel incat in momentul in care nu vei mai lucra sa iti putem oferi un venit suplimentar cat mai bun.
Obiectivul nostru este cresterea pe termen lung a capitalului investit pentru ca tu sa obtii o pensie privata avantajoasa.

Mai exact, cum functioneaza acest mecanism?

Contributiile tale la fondul de pensii private sunt convertite in unitati de fond si diviziuni ale acestora

Apoi sunt plasate intr-o structura mixta de active incluzand in principal, dar nu numai: titluri de stat, obligatiuni corporative si actiuni cotate pe piete reglementate.

Gradul de risc al fondului este mediu

Conform legislatiei in vigoare, fondurile de pensii pot fi incadrate in trei categorii de risc (redus, mediu si ridicat) in functie de structura portofoliului. Gradul de risc al unui fond de pensii se calculeaza de catre toti Administratorii prin aceeasi metoda detaliata de legislatie, si se stabileste in functie de fiecare instrument in care fondul a investit. Fondurile cu cel mai scazut grad de risc investesc preponderent in instrumente mai sigure (de tipul titluri de stat, certificate de trezorerie, depozite, etc.) si au o alocare redusa in instrumente mai riscante (de tipul actiuni, obligatiuni corporative, etc.). Daca alocarea in instrumente mai riscante este mai ridicata, fondurile sunt incluse in categoria de risc mediu sau ridicat.

Pensia privata pe care o vei primi depinde de randamentul obtinut din investirea activelor respective.

Mai multe detalii regasesti in Prospectul detaliat al Fondului de Pensii Administrat Privat NN si in Prospectul simplificat al Fondului de Pensii Administrat Privat NN.

Beneficii

Ai o pensie privata suplimentara fata de pensia din sistemul public.

Iti poti mari veniturile la pensionare, o parte a contributiei individuale la asigurarile sociale fiind investita, spre deosebire de sistemul public in care statul nu administreaza contributiile sociale ale salariatilor, ci doar le redistribuie catre plata pensiilor pentru pensionarii deja existenti.

Banii tai vor ajunge inapoi la tine: vei avea un cont individual, in care se vor acumula contributiile lunare.

Beneficiarii tai primesc sumele existente in contul tau in cazul unui eveniment nefericit (deces).

Investitiile fondului sunt scutite de impozit pe intreaga perioada in care platesti contributia pentru pensia privata.

Contributii

Daca esti angajat, esti obligat sa platesti o contributie de asigurari sociale (CAS) aferenta sistemului public de pensii, mai precis 25% din salariul tau brut.

In momentul in care ai decis asupra unei pensii obligatorii, o parte din aceasta contributie va fi redirectionata catre un cont individual deschis in numele tau la fondul de pensii private la care ai ales sa participi.

In prezent, contributia pentru pensiile obligatorii este de 3,75% din salariul brut, adica 3,75% sunt redirectionati catre fondul de pensii private, iar 21,25% merg in continuare la stat.

Nivelul contributiilor pentru sistemul de pensii private obligatorii este strict impus de lege si nu poate fi modificat individual. 

Este important sa retii ca practic nu platesti nimic in plus pentru a avea o pensie privata. 

Drepturile tale

Pana la pensionare ai dreptul

sa te transferi la un alt fond de pensii administrat privat;

Dupa pensionare ai dreptul

sa beneficiezi de plata pensiei private pe baza activului acumulat in contul tau individual de pensie, ca plata unica sau plati esalonate, la cerere

Obligatiile noastre

Iti garantam ca activul tau personal nu va fi mai mic decat valoarea totala a contributiilor platite (mai putin penalitatile de transfer si comisioanele legale) in niciuna dintre aceste situatii: la momentul solicitarii dreptului la pensie privata – in cazul implinirii varstei legale de pensionare sau in caz de invaliditate; la momentul transferului catre un alt fond; in caz de deces;

Te informam anual cu privire la activul personal, situatia fondului si orice alte date relevante;

Iti trimitem la adresa de corespondenta o scrisoare de informare asupra faptului ca ai devenit participant al NN Pensii, in momentul in care institutia de evidenta valideaza actele tale de aderare.

Tranzactii

Transferuri

Oricand pe parcursul derularii contractului tau de pensii private obligatorii, poti decide transferul activului existent in cont de la un fond de pensii private obligatorii catre alt fond, cu conditia ca in contul tau sa fi fost virata cel putin o contributie.

Daca transferul are loc in mai putin de 2 ani de la data aderarii sau repartizarii aleatorii, vei plati o penalitate de transfer de 5% din valoarea activului personal, conform legislatiei in vigoare.

Astfel, suma ce va fi transferata catre noul fond va fi egala cu valoarea activului personal diminuata cu valoarea penalitatii de transfer.

Care sunt pasii necesari transferului?

Contactezi direct administratorul fondului la care doresti sa te transferi. Acesta iti va pune la dispozitie:

Actul individual de aderare la fondul respectiv, in minim 2 exemplare

Formularul de notificare a transferului, care reprezinta practic cererea prin care soliciti transferul; acest formular trebuie completat in 2 exemplare;

Bifezi optiunea referitoare la transfer in actul individual de aderare la fondul la care doresti sa te transferi.

Daca doresti sa te transferi la Fondul de Pensii Administrat Privat NN iti punem la dispozitie formularul de aderare in 2 exemplare:

primul, purtand semnatura ta in original, il trimiti sau il depui personal in una dintre reprezentantele NN sau la sediul nostru central, atasand de asemenea si o copie a actului de identitate valabil, semnata in original pe aceeasi parte cu imaginea reprodusa prin copiere

al doilea il opresti tu

Completezi formularul de notificare a transferului, pastrand unul dintre exemplare.

Un exemplar al formularului de notificare, o copie a formularului de aderare si o copie a actului de identitate valabil, semnata in original pe aceeasi parte cu imaginea reprodusa prin copiere trebuie sa le transmiti direct catre administratorul fondului de la care doresti sa te transferi.

 

De retinut:

 

Practic catre administratorul fondului de la care doresti sa te transferi trebuie sa transmiti: - Un exemplar al formularului de notificare - O copie a actului individual de aderare la noul fond - O copie a actului de identitate valabil, semnata in original pe aceeasi parte cu imaginea reprodusa prin copiere ! Toate aceste documente trebuie completate integral si corect, in caz contrar realizarea transferului va fi amanata pana la corectarea eventualelor greseli.

Documentatia necesara transferului la Fondul de Pensii Administrat Privat NN o poti gasi:

la Sediul Central - NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA, Opera Center, Str. Costache Negri nr. 1-5, etaj 2-3, Bucuresti;

in reprezentantele NN

sau o poti solicita la adresa pensii@nn.ro sau la 021 9464 sau 021 410.97.46.

Procesul de transfer este strict reglementat prin Norma 26/2014 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat, intrata in vigoare de la 1 aprilie 2015. Conform acesteia este interzisa implicarea agentilor de marketing in procesul de transfer al participantilor in sistemul de pensii obligatorii. De aceea, toata comunicarea are loc prin intermediul reprezentantilor directi ai administratorilor.

Pentru informatii privind transferul de la un fond de pensii administrat privat la un alt fond de pensii administrat privat te rugam sa vizitezi website-ul oficial al ASF.

Suspendarea platii contributiei

In cazul in care contributiile tale catre bugetul asigurarilor sociale de stat (CAS) sunt temporar suspendate (daca de exemplu nu lucrezi pentru o perioada), vor fi suspendate automat si contributiile catre fondul de pensii obligatorii administrate privat. In aceasta situatie, contul tau individual va fi administrat in continuare de catre NN Pensii SAFPAP SA pana:

la inceperea etapei de beneficii

in momentul reluarii platilor

la data unui eventual transfer

Comisioane

 

Comisioane suportate din activul fondului
Comision lunar de administrare Nu mai mult de 0,07% pe luna, aplicat la media activului net total al Fondului, astfel: 0,02% pe luna daca rata de rentabilitate a Fondului este sub nivelul ratei inflatiei; 0,03% pe luna daca rata de rentabilitate a Fondului este cu pana la un punct procentual peste rata inflatiei; 0,04% pe luna daca rata de rentabilitate a Fondului este cu pana la 2 puncte procentuale peste rata inflatiei; 0,05% pe luna daca rata de rentabilitate a Fondului este cu pana la 3 puncte procentuale peste rata inflatiei, 0,06% pe luna daca rata de rentabilitate a Fondului este cu pana la 4 puncte procentuale peste rata inflatiei; 0,07% pe luna daca rata de rentabilitate a Fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflatiei
Taxa de auditare a fondului 95.500 RON pe an, TVA inclus, perceputa dupa procesul de auditare a fondului

 

Comisioane suportate din contributiile participantului
Comision lunar de administrare 0,5% pe luna, pentru fiecare plata reprezentand contributia efectuata catre NN Pensii SAFPAP; 0,1 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operatiunii financiare efectuata pentru Fond va fi virata la Casa Nationala de Pensii Publice; deducerea va avea loc inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond
Penalitati de transfer 5% aplicat la activul personal ce urmeaza a fi transferat. Se plateste doar daca transferul catre alt fond de pensii se realizeaza mai devreme de 2 ani de la aderarea la NN Pensii SAFPAP
Tarife pentru servicii de informare suplimentare Legea permite adminstratorilor sa perceapa taxa pentru servicii de informare suplimentare, furnizate la cerere. Suma totala se va incadra in limitele prevazute de lege, cu mentiunea ca putem decide sa nu percepem nici o taxa pentru aceste servicii.
 

 

Alte tipuri de pensii private:

 

Pensii facultative

Atunci cand vrei mai multi bani decat cei care iti vin din pensia de stat sau cea obligatorie, e timpul sa te gandesti la o pensie facultativa. In felul acesta poti avea un venit suplimentar, care te va ajuta sa-ti pastrezi standardele de viata in momentul in care nu vei mai lucra. Iar in momentul pensionarii vei dispune de banii economisiti de-a lungul anilor. Pensia facultativa este solutia ideala pentru cei care nu-si permit nici acum, nici mai tarziu o pensie mica.

Vezi detalii

 

Asistenta

Imagine Telefon
Telefon

021 9464

(L-V, 09:00-19:00)