Mergi la conţinutul principal
Blog Momente din viață Dragă inimă: ce analize să faci la cardiolog pentru cele mai frecvente boli cardiovasculare

Dragă inimă: ce analize să faci la cardiolog pentru cele mai frecvente boli cardiovasculare

Sănătatea inimii nu ține cont de vârstă, iar dacă ești pregătit să o pui pe primul loc, să știi că ai ajuns unde trebuie.

de NN
8 minute 10 Iul 2024 Actualizat pe 11 Oct 2024
Dragă inimă: ce analize să faci la cardiolog pentru cele mai frecvente boli cardiovasculare

Sănătatea inimii nu ține cont de vârstă, iar dacă ești pregătit să o pui pe primul loc, să știi că ai ajuns unde trebuie. Descoperă, în cele ce urmează, care sunt cele mai frecvente boli cardiace, ce analize sunt recomandate pentru a le depista la timp și ce soluții ai la îndemână pentru a-ți menține inima sănătoasă.

Top 3 cele mai frecvente boli cardiovasculare

Conform National Heart Service (NHS), oamenii cu vârsta de peste 50 de ani și cu o dietă necorespunzătoare sunt mai predispuși să se confrunte cu boli cardiace. Iată care sunt principalele boli cardiovasculare:

  1. Boala coronariană – denumită și cardiopatie ischemică, este una dintre afecțiunile cardiace care apare atunci când mușchiul inimii nu primește atât de mult sânge pe cât are nevoie. Conform American Heart Association, acest lucru se întâmplă de obicei din cauză că una sau mai multe artere ale inimii sunt îngustate sau blocate. Ca simptome, angina pectorală cauzează o durere de 3-15 minute în centrul pieptului, care apare în general ca urmare unui efort fizic intens sau a unei emoții puternice.
  1. Accidentul vascular cerebral – o altă boală, cunoscută și sub numele de injurie cerebro-vasculară, cauzată tot de un flux sanguin deficitar, de această dată către creier, care duce la moartea celulelor. Conform National Heart, Lung and Blood Institute, semnele că ai probleme cu inima și că s-ar putea să te confrunți cu un accident vascular cerebral includ confuzie bruscă, dificultăți de vorbire, dificultate bruscă de a vedea, amețeli și pierderea echilibrului.
  1. Infarctul miocardic – denumit și atac de cord, are drept cauză frecventă blocarea unei artere de la nivelul inimii de către un cheag de sânge. Printre cele mai comune simptome de inimă bolnavă, care pot indica un atac de cord, se numără, conform Cleveland Clinic, palpitații intense, durere acută în piept, grețuri și amețeli.

Ce analize sunt recomandate pentru a depista din timp afecțiunile cardiace

mama si fiica

Dacă ești încă tânăr, ai un stil de viață activ și o dietă echilibrată, probabil nu vezi bolile cardiace ca pe reale amenințări. Și asta nu este ceva greșit, însă nu trebuie neglijate în totalitate. Și asta în special când ai la îndemână lista de mai jos cu analizele pentru inimă recomandate pentru depistarea precoce a problemelor cu inima. Iată ce recomandă specialiștii:

  • Un test de măsurare a nivelului de colesterol indică nivelul de grăsimi din sânge. Rezultatele obținute pot ajuta la determinarea riscului de a avea un atac de cord sau alte boli de inimă.

👉 Descoperă ce alte analize sunt recomandate in functie de varsta.

  • Testele CRP de înaltă sensibilitate măsoară proteina C reactivă și ajută la determinarea riscului de boli de inimă înainte de apariția simptomelor. Nivelurile mai mari de hs-CRP sunt asociate cu un risc mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.
  • Test de sânge pentru măsurarea nivelurilor de ceramide din sânge. Nivelurile ridicate ale acestor ceramide în sange sunt un semn al unui risc mai mare de boli cardiovasculare în decurs de 1 - 5 ani, conform articolului de specialitate „Clinical Update: Ceramides As Novel Biomarkers of Cardiovascular Disease Risk”.
  • Test pentru măsurarea nivelului peptidei natriuretice de tip B (BNP). Aceasta este o proteină produsă de inimă și vasele de sânge. Când inima este deteriorată, organismul secretă niveluri ridicate de BNP în fluxul sanguin, pentru a încerca să ușureze tensiunea asupra inimii. Așadar, un nivel ridicat de BNP poate să indice din timp faptul că inima nu funcționează în parametri normali.

Dacă îți dorești un plus de siguranță, pe lângă efectuarea analizelor periodice, poți alege și noua asigurare pentru boli grave de la NN, care să-ți ofere protecție financiară în cazul în care rezultatele nu sunt cele așteptate și ai nevoie de tratamente ca să te faci bine. 

Sunt acoperite de asigurare, alături de alte tratamente precum transplantul sau neurochirurgia

  • Chirurgia bypass a arterei coronare (revascularizare miocardică); 
  • Înlocuirea sau repararea valvei cardiace; 

La nevoie, cheltuielile suplimentare în străinătate sunt și ele decontate, precum și cheltuielile post-tratament.

Soluții pentru a ne menține sănătatea inimii

Pe lângă efectuarea analizelor recomandate anterior, iată și câteva ajustări în rutina zilnică, pe care le poți face pentru a menține sănătatea inimii tale:

  • Adoptă o dietă echilibrată și include în alimentația ta fructe și legume (sunt bogate în vitamine, minerale și fibre), grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din avocado, nuci și semințe, proteine slabe și cereale integrale. În acest mod, te asiguri că îți menții colesterolul la un nivel optim, controlezi greutatea corporală și reduci tensiunea arterială.
  • Fă exerciții fizice regulate. Încearcă să faci cel puțin 150 de minute de exerciții moderate (cum ar fi mersul pe jos) sau 75 de minute de exerciții intense (cum ar fi alergarea) pe săptămână. Conform NHS, acestea reduc riscul de hipertensiune arterială, colesterol ridicat și diabet, toate fiind factori de risc pentru bolile de inimă. 
  • Renunță la fumat. Conform Centers for Disease Control and Prevention, fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
  • Învață să gestionezi mai bine stresul. Conform Yale Medicine, stresul cronic poate avea un impact negativ asupra inimii. De aceea, este bine să înveți tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga și alte activități care îți aduc bucurie și relaxare.

Cum să faci din sănătatea ta o prioritate: top 5 idei

Ca să poți să adopți mai ușor soluțiile pentru o inimă sănătoasă, este necesar să înveți să faci o prioritate din menținerea unei stări de sănătate generale. Iată cum poți face asta:

  1. Menţine un echilibru între viaţa personală şi cea profesională. Setează-ți un program zilnic pe care să-l respecți și evită să răspunzi la telefoane și e-mail-uri după programul de lucru. În acest mod, reduci riscul apariției stresului cronic și, implicit, a bolilor de inimă.
  1. Nu lăsa să treacă prea mult timp între vizitele la medic. Chiar dacă te simți bine din punct de vedere fizic, încearcă să respecți controalele anuale. Acestea te ajută să identifici din timp orice problemă potențială și să iei măsuri preventive sau să tratezi rapid orice afecțiune care ți-ar putea afecta sănătatea în general.

👉 Dacă alegi o asigurare de sanatate NN, pe lângă protecție financiară în caz de spitalizare și intervenții chirurgicale pentru afecțiuni cauzate de îmbolnăvire/accident, poți beneficia și de prevenție opțională în clinicile private partenere. Aceasta constă în analize medicale, consultații și diverse discounturi de care ai nevoie ca să te asiguri că ești bine. 

  1. Evită obiceiurile nocive. Conform unui studiu de specialitate, sedentarismul este considerat a fi la fel de nociv ca fumatul. Așa că, atunci când încerci să eviți obiceiurile nocive, nu te limita doar la fumat și la consumul de alcool. 
  1. Petrece mai mult timp în natură – o bună metodă să eviți sedentarismul. Alergatul în natură, drumețiile și mersul cu bicicleta pot fi idei grozave de pus în aplicare pentru a începe să-ți construiești un stil de viață activ.
  1. Construiește relații sănătoase. Acestea contribuie la reducerea stresului și la o stare generală de bine, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii tale. Investește în relațiile tale și menține legături sănătoase pentru o inimă fericită și puternică.

În concluzie, fiecare efort depus acum pentru sănătatea inimii tale se va reflecta în calitatea vieții tale pe termen lung. Programează-ți din timp vizitele la medic pentru analizele de rutină și fă din prevenție o prioritate. Inima ta merită tot ce e mai bun!

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.

Alte surse:

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.