Probabil și tu ai observat că, atunci când sunteți în vacanță, cei mici sunt parcă mai activi și mai curioși de tot ce îi înconjoară, iar asta poate duce la mici incidente. Indiferent că vorbim despre soare, foc de tabără sau gătitul la grătar, pericole sunt peste tot. Dar nu te îngrijora! Sunt câteva metode pe care le poți pune în aplicare, pentru a preveni incidentele neplăcute, dar și pentru a trata arsurile în caz că ele, totuși, se întâmplă.
Descoperă, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre arsuri la copii: ce tipuri de arsuri există și care sunt simptomele lor, care sunt riscurile asociate, cum le previi și cum le tratezi.
Ce tipuri de arsuri există și ce simptome prezintă
Indiferent că vorbim despre o mică neatenție sau, poate, de o decizie neinspirată, pielea este, de obicei, prima care îți semnalează că ceva nu este în regulă, atunci când vine vorba de arsuri. Și cum fiecare tip de arsură are particularitățile sale, este important să știi la ce să fii atent.
Conform Johns Hopkins Medicine, există 3 tipuri de arsuri, cu următoarele simptome:
Arsurile de gradul 1
Aceste arsuri sunt cele mai ușoare și afectează doar stratul superior al pielii. Ca simptome, arsurile de gradul 1 produc roșeață, durere ușoară, sub formă de senzație de arsură pe piele, și umflătură în zona afectată. Un exemplu comun de arsuri care intră în această categorie sunt arsurile solare.
Arsurile de gradul 2
Arsurile de gradul 2 sunt mai grave și afectează atât stratul superior al pielii, cât și straturile de piele de sub stratul superficial. Cum le recunoști? Ei bine, aceste arsuri produc, pe lângă roșeață, durere severă și bășici. Acestea din urmă se pot sparge, uneori, iar zona apare ca fiind umedă, de culoare roz-cireșiu. În această categorie, putem aminti arsurile cu apă fiartă.
Arsurile de gradul 3
Acestea sunt cele mai grave, deoarece afectează toate straturile pielii și tesutul subiacent. În astfel de cazuri, suprafața de piele pare uscată și poate să pară albă ca ceara sau maro, iar locul afectat este puțin (uneori, deloc) dureros, din cauza lezării nervilor. De obicei, aceste arsuri sunt cauzate de un incendiu, de contactul cu o sursă electrică de înaltă tensiune sau de expunerea la anumite substanțe chimice.
Care sunt cele mai comune cauze ale arsurilor la copii?
Conform Johns Hopkins Medicine, cele mai comune cauze ale arsurilor la copii diferă în funcție de vârstă. Așadar:
- Pentru cei cu vârste cuprinse între 5-10 ani, cele mai comune cauze de arsuri la copii sunt jocul cu chibriturile sau cu alte surse de foc, precum și răsturnarea neintenționată a unor recipiente cu lichide fierbinți, în bucătărie. De asemenea, alte arsuri la copii pot rezulta din atingerea unor obiecte fierbinți, precum plitele de la aragaz, cuptoarele, fierul de călcat sau radiatoarele.
- Pentru cei peste 10 ani, cele mai comune cauze care provoacă arsuri la copii sunt produsele inflamabile, cum ar fi artificiile, dar și utilizarea necorespunzătoare a dispozitivelor electronice și electrocasnice care emit căldură sau energie electrică.
Care sunt riscurile asociate cu arsurile la copii?
Arsurile la copii pot avea consecințe atât la nivel fizic, cât și psihic. Conform Johns Hopkins Medicine, arsurile la copii pot provoca probleme emoționale: depresie, coșmaruri sau flashback-uri de la evenimentul petrecut. Pe lângă aceste aspecte, există și alte riscuri asociate cu arsurile la copii, precum cicatricile, anumite dificultăți de mobilitate sau chiar necesitatea unor intervenții chirurgicale.
Importanța asigurărilor de sănătate în caz de arsuri
În cazul arsurilor mai serioase la copii, intervențiile medicale pot implica proceduri complexe și costisitoare. Totuși, în astfel de momente, cel mai important este să te concentrezi pe sprijinul emoțional și psihologic pe care îl oferi celui mic, asigurându-te că primește toată îngrijirea de care are nevoie pentru a trece cu bine prin această experiență.
Dar cum rămâne, totuși, cu partea financiară? O opțiune ar fi să apelezi la fondul de urgență, atunci când există unul. Însă, pe lângă asta, o altă soluție la care te-ai putea gândi este încheierea unei polițe de asigurare, din timp.
👉Dacă alegi o asigurare de sanatate de la NN, pe lângă acoperirea costurilor de spitalizare și intervenții chirurgicale pentru tratarea afecțiunilor cauzate de un accident sau de o îmbolnăvire, beneficiezi și de acoperire suplimentară pentru arsuri, cancer și transplant, de până la 500.000 de lei. Iată ce alte beneficii obții:
- A doua opinie medicală.
- Serviciu de asistență medicală la distanță disponibil și pentru rudele de gradul I (soț/soție, copil), chiar dacă nu sunt asigurate.
- Prevenție opțională în clinicile private partenere NN, prin set de analize medicale, investigații medicale, consultații medicale și diverse discounturi.
Cum se tratează arsurile la copii: ce trebuie să faci
Dacă pentru a evita riscurile psihologice generate de arsuri la copii este suficient să fii alături de cel mic și să-l asiguri că are parte de suportul tău oricând, iată ce poți să faci pentru îngrijirea arsurilor și vindecarea arsurilor minore de gradul 1, conform Nemours Children's Health:
- Îndepărtează rapid îmbrăcămintea din zona afectată.
- Menține o compresă curată și rece peste zona afectată. Nu folosi gheață.
- Aplică un spray pentru arsuri, gel sau cea mai bună cremă pentru arsuri cu aloe vera pe zona afectată, de câteva ori pe zi. În cazul arsurilor solare, există anumite remedii pentru arsuri solare, care se referă la spray pentru arsuri solare sau cremă pentru arsuri solare.
Cauți și tratament naturist pentru arsuri pe piele? Ei bine, indiferent că vorbim despre tratament pentru arsuri cu apă clocotită sau despre un tratament pentru arsuri din alte cauze, află că pe zona afectată nu se aplică unt, grăsime sau gheață, pentru ca pot agrava arsura sau cresc riscul de infecție. În schimb, pentru arsurile ușoare, poți alege o cremă cu antibiotic pentru arsuri. Dacă zona afectată prezintă simptomele unei arsuri de gradul 2 sau 3, cere ajutor medical imediat.
Dacă te întrebi în cât timp se vindecă o arsură, află că acest aspect depinde de tipul de arsură și de tratamentul pentru arsuri folosit.
Cum se pot preveni cicatricile după o arsură la copil?
Conform University of Rochester Medical Center, cicatricile pot fi prevenite prin utilizarea unor produse special concepute în acest sens. De exemplu, o metodă pe care o poți aplica este folosirea unor geluri special concepute cu vitamina E sau creme pentru regenerarea pielii pentru arsuri și pentru reducerea aspectului cicatricilor.
Și rolele cu gel siliconic, ce au capacitatea de a hidrata și a netezi pielea, pot fi utile aici. Decupează bandajul în mărimea dorită și aplică-l pe zona cicatrizată.
👉Arsurile se cicatrizează mai rapid, atunci când organismul este unul sănătos, iar imunitatea este puternică. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să prioritizezi sănătatea ta și pe a celor dragi. Află cum poti face asta cu ajutorul unei asigurari de sanatate sau al unui abonament medical si care este diferenta dintre ele.
Cum se previn arsurile solare și alte tipuri de arsuri la copii?
Pentru că este mai bine să previi decât să tratezi, cel mai probabil te interesează și cum poți să previi arsurile la copii. Iată câteva măsuri pe care le poți lua, conform Cheo, un lider global în medicina pediatrică, pentru a preveni arsurile la copii atât în vacanță, cât și acasă:
- Învață-l pe cel mic să utilizeze cremă cu protecție solară, pentru a evita arsurile provocate de razele soarelui.
- Ține sursele de foc, precum cutiile de chibrituri, brichetele și lumânările, depare de cei mici.
- Pune capace de siguranță la toate prizele din casă.
- În cazul copiilor mai mari sau al adolescenților, asigură-te că știu sa foloseasca așa cum trebuie aparatele precum fierul de călcat, placa de întins părul sau ondulatorul.
- Instalează detectoare de fum în fiecare cameră, pentru a preveni extinderea unor eventuale incendii.
👉Evitarea arsurilor și a situațiilor care pot pune în pericol sănătatea ta și pe a celor dragi ar trebui să fie o prioritate permanentă, nu doar în vacanță. Și, dacă arsurile sunt mai ușor de prevenit, apariția unei boli te poate lua prin surprindere oricând. Pentru asta, e mai bine să fii pregătit și să închei o asigurare de sanatate pentru tratament in strainatate. Astfel, încă de la primele suspiciuni de boală, beneficiezi de atenția și de tratamentul celor mai buni medici. Pe lângă medicii dedicați și decontarea directă a cheltuielilor de investigații și de diagnosticare în România, beneficiezi de o a doua opinie medicală în străinătate și decontarea cheltuielilor post-tratament, la revenirea în țară.
Premium Care Abroad - asigurarea de sănătate pentru tratament în străinătate
Peste 2 milioane de euro sumă asigurată pentru diagnostic și tratament boli grave.
În concluzie, vacanțele sunt ocazii minunate de a crea amintiri prețioase, alături de cei dragi. Și, folosind informațiile din acest articol, cu puțină atenție și grijă, poți evita arsurile la copii și te poți asigura că aceste momente rămân plăcute și sigure.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock
Bibliografie:
- Preventing Burn Scars and Contractures in Children - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center, accesat în 07.08.2024;
- Preventing Scars and Contractures - Stanford Medicine Children's Health (stanfordchildrens.org), accesat în 07.08.2024;
- Burns and Wounds | Johns Hopkins Medicine, accesat în 07.08.2024;
- Burns in Children | Johns Hopkins Medicine, accesat în 07.08.2024;
- What to Do About Burns (for Parents) | Nemours KidsHealth, accesat în 07.08.2024;
- Taking care of burns - CHEO, accesat în 07.08.2024.