Fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată că ar trebui să bem mai multă apă, dar cât de des reușim să respectăm această recomandare? Vestea bună este că îmbunătățirea obiceiurilor de hidratare poate fi mai ușor de realizat decât ți-ai imagina.
De ce este, de fapt, atât de importantă hidratarea și cât de multă apă ar trebui să bem zilnic? În acest articol, vom discuta nu doar despre necesitatea apei pentru organism, ci și despre modalități simple și eficiente de a ne asigura că bem suficientă apă zilnic. Te invit să descoperi cum să-ți menții hidratarea fără efort, astfel încât să te simți mereu energizat și sănătos.
De ce este importantă hidratarea organismului
Hidratarea organismului nu este doar despre a-ți potoli setea de moment. Este mult mai mult decât atât. Conform Harvard Edu, hidratarea organismului este importantă și pentru:
- reglarea temperaturii corpului;
- menținerea unor articulații sănătoase;
- prevenirea infecțiilor;
- menținerea funcționării corespunzătoare a organelor;
- îmbunătățirea calității somnului și a stării de spirit.
De aceea, este esențial să transformi consumul de apă într-o rutină zilnică. Cum poți face asta? Nu e complicat deloc. Integrează consumul de apă în obiceiurile tale deja existente. Cum ar fi să bei un pahar de apă dimineața, imediat cum te-ai trezit? Folosește o sticlă reutilizabilă inscripționată, care să-ți permită să urmărești câtă apă consumi și, în zilele aglomerate, poți chiar să setezi alarme care să-ți amintească să te hidratezi.
👉Descoperă și alte obiceiuri sanatoase pe care le poti adopta pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.
Câtă apă ar trebui să bei zilnic
Dacă te întrebi câtă apă trebuie să bei în funcție de vârstă, află că nivelul optim de hidratare la adulți ține mai degrabă cont de faptul dacă ești femeie sau bărbat. U.S. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine susține că nu există un aport zilnic adecvat de lichide aplicabil tuturor, ci că acesta este diferit la bărbați față de femei.
Conform specialiștilor, aportul zilnic adecvat de lichide pentru bărbați este de aproximativ 16 căni, adică 3,7 litri de lichide, iar pentru femei este de aproximativ 13 căni, adică 2,7 litri de lichide pe zi. Tu câți litri consumi pe zi? Ești aproape de aceste recomandări?
Cum poți să știi dacă bei suficientă apă
Corpul are mereu grijă să ne spună că a trecut prea mult timp de la ultima hidratare a organismului. Așa că, dacă te întrebi cum poți să știi dacă bei suficientă apă sau nu, află că organismul îți transmite prin diferite forme răspunsul, iar ca să-l afli, este suficient să fii atent la semne.
Dar care sunt semnele lipsei apei din organismul uman? Conform National Health Service, acestea sunt semnele deshidratării organismului:
- senzație de sete;
- urină de culoare galben închis, cu miros puternic – un test pentru deshidratare eficient;
- senzație de amețeală – sindrom de deshidratare acută;
- senzație de oboseală intensă;
- gura, buzele și limba uscate.
Toate aceste simptome îți pot afecta nu numai performanța fizică, ci și cea psihică. National Institute of Health susține că a fi deshidratat chiar și cu doar 2% afectează performanța în sarcini psihomotorii care necesită atenție și memorie imediată.
Care sunt cele mai bune băuturi pentru hidratare
Conform European Hydration Institute, ca tratament pentru deshidratare, cele mai bune trei băuturi pentru hidratarea corectă a organismului sunt apa convențională, apa de cocos și anumite ceaiuri pentru deshidratare.
Apa convențională este, desigur, cea mai naturală și eficientă metodă de hidratare a organismului. Nu conține calorii, zahăr sau aditivi, ceea ce o face cea mai bună alegere pentru hidratarea organismului de zi cu zi.
În același timp, și apa de cocos este o băutură hidratantă și eficientă, în special pentru sportivi. Aceasta conține electroliți precum potasiu, sodiu și magneziu.
Dacă te întrebi ce sunt mai exact electroliții și de ce sunt atât de importanți, află că aceștia sunt minerale esențiale care ajută la reglarea multor funcții vitale ale corpului. Electroliții, precum cei menționați mai sus, ajută la menținerea echilibrului fluidelor în organism, la transmiterea impulsurilor nervoase și la funcționarea corectă a mușchilor. Cu alte cuvinte, fără un nivel adecvat de electroliți, corpul nostru nu poate reține apa necesară acestor sarcini, ceea ce poate duce la deshidratarea organismului.
În ceea ce privește ceaiurile, European Hydration Institute atrage atenția că nu toate ceaiurile din plante sunt hidratante. Unele pot fi diuretice, ceea ce duce la creșterea producției de urină și la o potențială deshidratare. Deci, înainte de a alege un ceai pentru hidratare, documentează-te și citește cu atenție informațiile de pe ambalaj.
Putem obține hidratare și din alimente?
Da, UCLA Health susține că aproximativ 20% din consumul zilnic de lichide provine de obicei din alimente, iar restul din băuturi.
Orice fruct sau legumă cu un conținut de apă mai mare de 80% poate fi o alegere excelentă pentru a rămâne hidratat. Iată o listă de fructe și legume care să te inspire atunci când îți construiești planul alimentar: castraveți, salată, ridiche, roșii, varză, ciuperci, conopidă, spanac, căpșune și pepene – toate acestea au un conținut de apă de 92%, conform UCLA Health.
Hidratarea organismului și sportul: cum afectează activitatea fizică nevoia de hidratare
Când facem exerciții fizice, corpul produce căldură, iar pentru a menține o temperatură optimă, transpirația ajută la răcirea corpului. Din acest motiv, dacă obișnuim să facem activități fizice regulate, avem nevoie de o hidratare rapidă și mai intensă. Pierderea de apă din corpul uman prin transpirație trebuie compensată cumva și un bun mod de a face asta este prin consumul de apă.
Așadar, asigură-te că ești bine hidratat înainte de a începe antrenamentul și nu uita să bei apă și în timpul exercițiilor. Nu aștepta până la finalizarea antrenamentelor, deoarece atunci s-ar putea instaura și simptomele deshidratării și performanța ta ar putea avea de suferit.
Și după antrenament hidratarea organismului este crucială pentru recuperare. Bea apă și consumă alimente sau băuturi care conțin electroliți, pentru a restabili echilibrul fluidelor și a preveni deshidratarea organismului.
Cum poți preveni deshidratarea în zilele călduroase?
Pe măsură ce temperaturile cresc, riscul de deshidratare crește și el, pentru că organismul nostru transpiră mai mult pentru a menține o temperatură optimă a corpului. De aceea, în special în zilele călduroase, este important să te hidratezi corespunzător, pentru a evita apariția simptomelor de deshidratare. Iată ce poți face:
- Asigură-te că bei apă în mod constant pe parcursul zilei, nu doar atunci când îți este sete. Setea este un semn că deja ai început să te deshidratezi.
- Limitează consumul de alcool și băuturile cofeinizate, deoarece au efecte diuretice și pot contribui la deshidratare.
- Poartă haine lejere, pentru a permite pielii să respire.
Alte 4 soluții și idei prin care poți face sănătatea o prioritate
Dacă alegi să ții cont de informațiile din acest articol, nu numai că îți vei asigura o hidratare optimă în timpul zilelor de vară, ci îți și asumi un angajament față de sănătatea ta. Și, dacă îți dorești ca acest angajament să fie unul complet și să faci cu adevărat o prioritate din sănătatea ta, iată ce altceva mai poți pune în aplicare:
- Adoptă un stil de viață sănătos și echilibrat. Acest lucru nu se rezumă doar la hidratare, alimente sănătoase și sport. Se referă și la odihnă suficientă, folosirea unor modalități eficiente de gestionare a stresului și petrecerea unui timp de calitate cu cei dragi, fără să te lași acaparat prea mult de job.
- Stabilește obiective realiste și măsurabile în ceea ce privește anumite aspecte ale sănătății tale. De exemplu, un obiectiv de hidratare a organismului poate fi cel de a consuma nivelul optim de apă pe zi sau poți chiar să-ți setezi un obiectiv de a renunța la băuturile carbogazoase. Indiferent de ce alegi, obiectivele te vor menține motivat în adoptarea unui stil de viață sănătos.
- Efectuează controale medicale regulate și nu ignora semnele și simptomele neobișnuite pe care ți le transmite corpul.
- Alege o asigurare de sănătate care să-ți ofere protecție financiară în cazul unor evenimente medicale neprevăzute.
Premium Care Abroad - asigurarea de sănătate pentru tratament în străinătate
Peste 2 milioane de euro sumă asigurată pentru diagnostic și tratament boli grave.
👉Știm că nu îți dorești asta, dar dacă în urma unui control medical primești o veste neplăcută, cel mai bine este să investighezi mai departe, pentru a putea primi tratamentul de care ai nevoie. De aceea, o asigurare medicala privata de la NN, îți poate fi de mare folos. Îți oferă acces la cea mai mare rețea de spitale și clinici private din România și certitudinea că ești pe mâini bune.
În concluzie, îmbunătățirea obiceiurilor de hidratare a organismului poate fi un prim pas prin care să începi să-ți pui sănătatea pe primul loc. Alături de alte idei prezentate în acest articol, acest mic obicei poate face diferența în viața de zi cu zi.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.
Alte surse:
- The importance of hydration | News | Harvard T.H. Chan School of Public Health, accesat în 13.07.2024;
- Water: How much should you drink every day? - Mayo Clinic, accesat în 13.07.2024;
- Discover the Best Drink for Dehydration - European Hydration Institute, accesat în 13.07.2024;
- Cognitive performance and dehydration - PubMed (nih.gov), accesat în 13.07.2024.