Mergi la conţinutul principal

Obiceiuri sănătoase care îți îmbunătățesc calitatea vieții: exemple și metode practice

Grijă fără griji
fetita blonda cu parul prins in doua codite imbracata cu o rochie rosie se imbratiseaza si zambeste
fetita blonda cu parul prins in doua codite imbracata cu o rochie rosie se imbratiseaza si zambeste

Într-o lume din ce în ce mai dinamică și plină de provocări, investiția în sănătate și în cultivarea stării de bine este cheia pentru o viață bună. Nu este niciun secret că adoptarea unor obiceiuri sănătoase ne ajută să ne îmbunătățim calitatea vieții, dar cum se formează un obicei bun și care sunt schimbările mici care produc rezultate mari pe termen lung?

 

Iată în continuare o listă de activități pe care le poți integra în rutina ta zilnică și câteva motive pentru care merită să le acorzi timpul și intenție.

 

Obiceiurile sănătoase: de ce sunt importante

 

Noi suntem alegerile pe care le facem în fiecare zi. Acestea ne conturează prezentul și ne oferă posibilitatea de a ne construi un viitor așa cum ni-l dorim. De aceea, este important să adoptăm obiceiuri sănătoase care să ne ofere beneficii atât în prezent și ne ajută să dezvoltăm o identitate mai puternică și în viitor.

 

tanar in echipament sportiv se pregateste de alergat alaturi de un labrador

 

Care sunt beneficiile concrete pe care le poți resimți atunci când adopți obiceiuri sănătoase?

 

 • Gestionezi mai bine stresul cotidian: Obiceiurile sănătoase, cum ar fi meditația sau exercițiile fizice și de respirație, contribuie la gestionarea stresului asociat cu ritmul alert al vieții moderne.
 • Devii mai eficient și productiv: Atunci când adopți rutine benefice pentru organismul și psihicul tău, poți să faci față cu succes volumului mare de sarcini și responsabilități. Un exemplu de obicei sănătos ar putea fi setarea unei liste cu sarcini pe care trebuie să le rezolvi în perioada următoare. Sparge obiectivele mari în acțiuni mici pentru a avansa într-un ritm consistent.

 

to do list

 

👉 Rutinele sănătoase pentru psihic te pot ajuta și să-ți dezvolți anumite calități personale pentru a deveni cea mai bune versiune a ta. Descoperă mai multe informații în articolul: Top calitati personale care inspira: cum sa fii o sursa de motivatie pentru tine si ceilalti.

 • Îți menții sănătatea fizică: Obiceiurile care includ exercițiile fizice regulate, chiar și în contextul unui program aglomerat, ajută la menținerea sănătății fizice și previn consecințele un stil de viață sedentar. 
 • Cultivi libertatea și relaxarea financiară: Cumpărăturile compulsive și cheltuielile inutile îți pot afecta starea financiară pe termen lung, de aceea, pentru un viitor mai sigur din acest punct de vedere, poți adopta câteva obiceiuri sănătoase. De exemplu, poți să-ți construiești un obicei lunar de a realiza un buget de cheltuieli pentru luna următoare. 

 

Exemple concrete de obiceiuri sănătoase și cum să le adopți pe termen lung

 

Obiceiurile sănătoase pot fi aduse în toate domeniile și aspectele vieții. De la obiceiuri ce țin de sănătate, alimentație, corp, până la obiceiuri ce țin de relația cu oamenii, cu tine propria persoană și chiar cu banii. Totul este conectat și, de aceea, îți prezentăm mai jos câteva exemple de obiceiuri pe care să le adopți în diferite arii ale vieții și îți explicăm cum poți face asta.

 

Obiceiuri alimentare sănătoase și activitate fizică regulată

 

Bineînțeles, grija față de sănătatea ta ar trebui să fie prioritară. Dacă ești sănătos, ai posibilitatea să te bucuri de celelalte aspecte ale vieții, precum cariera, relații, familie, călătorii, proiecte personale. 

 

Pe lângă un plan alimentar sănătos, ia în considerare includerea în rutina ta zilnică a unei activități fizice care îți poate îmbunătăți atât starea de sănătate, cât și modul în care te simți. Alege o formă de exercițiu care îți place, cum ar fi dansul, mersul pe jos, alergarea, înotul sau yoga. Cu cât îți place mai mult activitatea aleasă, cu atât îți va fi mai ușor să o transformi într-un mod de viață. 

 

De asemenea, pentru a păstra această rutină pe termen lung, stabilește-ți un program zilnic pentru o viață sănătoasă. Alege câteva zile pe săptămână și un interval orar în care îți este la îndemână să practici activitatea dorită. Setează-ți notificări pe telefon sau programează dinainte activitatea dacă, de exemplu, vorbim despre participarea la un curs de yoga.

 

tanara pe o saltea de yoga acasa alaturi de un catel negru jucaus

 

Oferă obiceiurilor tale timpul și spațiul de care au nevoie ca să se dezvolte. Studiile arată că un plan specific pentru momentul și locul în care ne propunem să punem în aplicare un anumit obicei, setează cadrul și cresc șansele menținerii unor obiceiuri. Este practic diferența dintre teoretic și practic și face tranziția de la intenție la acțiune. 

 

De exemplu, dacă obiectivul este să faci mai multă mișcare, planul este încă imprecis. Când, unde? Prin metoda stratificării rutinei propusă de B. J. Fogg în programul Tiny Habits, este mai ușor să cuplezi o rutină sănătoasă la o rutină existentă. De exemplu, îți poți propune să îți pui adidașii imediat după ce te speli pe dinți dimineața și să începi ziua cu o tură scurtă de alergare.

 

👉 Grija acordată sănătății tale este cea mai importantă investiție în propria persoană, și, implicit, un pas important către un trai mai echilibrat și longeviv. Alege să faci acest pas încă din prezent și optează pentru asigurarea de sanatate NN.  Aceasta îți acoperă costurile de spitalizare și de chirurgie din accident sau îmbolnăvire, și, în plus, beneficiezi de: 

 • o a doua opinie medicală;
 • acces gratuit la consiliere medicală prin telemedicină 24/7;
 • acoperire suplimentară pentru arsuri și boli grave;
 • prevenție opțională în clinici private.

 

Obiceiuri de gestionare a stresului

 

Indiferent în ce etapă a vieții profesionale te afli, cu siguranță există zile sau perioade în care te simți copleșit de sarcini și de responsabilități. Este firesc să apară și zile mai tensionate, însă este important să învățăm să le gestionăm cu blândețe și răbdare.

 

Există mai multe tehnici la care poți apela atunci când ai o zi mai încărcată. Tehnicile de relaxare, precum meditația, exercițiile de respirație ne pot ajuta să facem față stresului cotidian.

 

De exemplu, fie că lucrezi de la birou, fie că lucrezi de acasă, construiește-ți obiceiul de a face pauze scurte, de 15-30 de minute la fiecare 2-3 ore, pentru a te deconecta de la sarcini. În aceste pauze poți să practici exerciții de respirație, să te plimbi câteva minute în aer liber sau să faci orice altă activitate te relaxează.

 

tanara intr-un tricou galben sta pe podea inconjurata de plante si asculta la casti un podcast de relaxare

 

De asemenea, în cazul în care observi că tehnicile obișnuite de relaxare nu funcționează și starea de stres persistă, ia în calcul și ajutorul unui specialist care te poate susține să depășești momentele tensionate. Sesiunile de coaching, procesele terapeutice, discuțiile cu un psiholog îți pot aduce numeroase beneficii. 

 

Obiceiuri de învățare continuă

 

Pe lângă toate acestea, nu uita să dedici timp pentru dezvoltarea personală și învățarea continuă în domeniul care te interesează. Stabilește obiective de învățare și adoptă rutina lecturii unor cărți de interes sau de a asculta podcasturi educative. 

 

Dacă programul tău este unul aglomerat, un obiectiv realist ar fi să citești o carte pe lună. Pentru a ține acest obicei, cel mai simplu este să împarți obiectivul lunar în obiective săptămânale și apoi să alegi un interval de timp în care să citești. De exemplu, poți decide să citești 150 de pagini pe săptămână, iar ca interval de timp să alegi câteva minute, zilnic, în fiecare dimineață.

 

Obiceiuri care te ajută să devii responsabil financiar

 

Deși sănătatea și dezvoltarea personală sunt aspecte importante de avut în vedere atunci când îți construiești obiceiuri sănătoase, nu trebui să scapi din vedere și partea financiară. 

 

Până la urmă, cu o bază financiară solidă, îți va fi mult mai ușor să-ți construiești un viitor confortabil.

 

Un obicei ușor de adoptat aici este cel de a economisi lunar. Stabilește un procent fix din veniturile tale pe care dorești și îți permiți să-l economisești și transferă lună de lună banii respectivi într-un cont de economii. Ca să te asiguri că nu amâni, banii trebuie transferați la început de lună, de exemplu, atunci când iei salariul. 

 

În celebra sa carte - Atomic Habits -, James Clear face o paralelă interesantă între obiceiuri și finanțe pe termen lung. Rutina este precum dobânda compusă a autoperfecțiunii. Așa cum banii se înmulțesc în timp prin adăugarea dobânzii, efectele obiceiurilor se amplifică pe măsură ce revin rutină, implicit prin repetiție. Poate pe termen scurt nu se văd diferențe, dar valoarea obiceiurilor pozitive devine cu adevărat sesizabilă în retrospectivă pe o perioadă de câțiva ani. 

 

👉 O altă modalitate prin care poți economisi este să alegi asigurările cu componentă de economisire. Avantajul lor este că pui niște bani deoparte și, în același timp, beneficiezi și de o asigurare de viață. Descoperă mai multe despre planurile de economisire de la NN.

 

Cum poți să înlocuiești obiceiurile nocive cu unele sănătoase

 

Deseori, chiar dacă adoptăm obiceiuri noi, sănătoase, unele alegeri rămân din categoria celor „nesănătoase”. Este normal să fie așa. Schimbarea implică un proces mai lung, nu se întâmplă totul peste noapte. Însă, primul pas este să conștientizăm care sunt acele obiceiuri care încă ne țin pe loc și ușor, ușor, prin pași mici, dar făcuți zilnic, să reușim să înlocuim acele obiceiuri cu acțiuni sănătoase. Iată cum poți face acest lucru:

 

 1. Află cauza: Analizează motivul care stă la baza obiceiului nociv. Află care este nevoia pe care o împlinește acel obicei și alege o acțiune diferită, dar care să satisfacă aceeași „dorință”. De exemplu, dacă fumezi ca răspuns la stres, gândește-te ce alternative mai sănătoase ai pentru a gestiona stresul: de exemplu, respirația profundă sau meditația. Dacă deja te-ai gândit să adopți aceste tehnici ca obiceiuri noi pe care să le practici în viața ta, atunci îți va fi mult mai ușor să le pui în aplicare și pentru a înlocui fumatul.

 

 1. Stabilește obiective realiste: Formulează obiective mici și realizabile pentru a facilita tranziția de la obiceiul nociv la cel sănătos. De exemplu, dacă încerci să renunți la gustările nesănătoase, începe să le înlocuiești treptat cu fructe sau nuci, până ajungi să renunți de tot la gustările cu care te-ai obișnuit.

 

 1. Construiește obiceiurile treptat: Introdu schimbări mici și constante pentru a le transforma în obiceiuri pe termen lung. De exemplu, poți începe să faci exerciții timp de 10 minute zilnic și să mărești durata pe măsură ce devine un obicei.

 

 1. Urmărește progresul: Dacă timpul îți permite, ține un jurnal al progresului pentru a evidenția realizările și a te motiva. De exemplu, pe un calendar poți să notezi câte zile ai reușit să eviți obiceiurile nocive și să le adopți pe cele sănătoase. În acest fel, atunci când vezi progresul făcut, îți va fi mai greu să renunți la un obicei și te vei simți mai motivat.

 

👉 Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că mai există un „inamic” care ne poate împiedica să ne atingem potențialul maxim: procrastinarea. Pentru a o putea rezolva, poți începe cu câteva informații de bază care te pot ajuta să înțelegi mai bine ce este procrastinarea si cum poate fi gestionata eficient.

 

Așa cum ai văzut, adoptarea unor practici sănătoase nu este doar un mod de a-ți menține starea de bine, ci reprezintă o investiție importantă de timp și, uneori, bani în viitor. De la obiceiuri alimentare sănătoase și exerciții fizice regulate, până la gestionarea stresului și învățarea continuă, fiecare obicei sănătos poate aduce contribuții semnificative la calitatea vieții tale.