Mergi la conţinutul principal

Ce trebuie să știi despre concediul prenatal

Grijă fără griji
mama concediu prenatal
mama concediu prenatal

 

Atunci când afli că vei deveni părinte, cu siguranță, principala ta grijă este de a-i crea celui mic un viitor sigur și un mediu propice pentru o dezvoltare sănătoasă. Pentru a-i asigura toate acestea, ai nevoie, în primul rând, de timp. Timp împreună. 

 

Din fericire, concediul de maternitate este un drept recunoscut și protejat de legea muncii din România, așa că poți să profiți de acest beneficiu și să-l folosești într-un mod avantajos pentru tine și cel mic. Există însă anumite particularități pe care este bine să le știi pentru a te putea bucura pe deplin de această perioadă. De exemplu, unul dintre detaliile esențiale este acesta: concediul de maternitate este format din concediu prenatal și concediu postnatal.

 

Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre concediul de maternitate.
 

 

Tipurile de concedii pe care merită să le știi când devii părinte

Dacă ai aflat că vei deveni părinte, probabil ai început deja să cauți informații despre concedii și ai observat că există mai multe tipuri. Ca să-ți fie mai clar, îți prezentăm în continuare tipurile de concedii pe care merită să le știi când devii părinte și indemnizațiile pe care le poți primi.

  • Concediu medical și indemnizație pentru maternitate - se acordă femeilor însărcinate sau celor aflate în primele 6-8 săptămâni după naștere și poate însuma 126 de zile calendaristice.
  • Concediu medical și indemnizație de risc maternal - se acordă femeilor gravide sau aflate în primele 6-8 săptămâni după naștere, care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor și a copilului. Indemnizația de risc maternal se poate acorda pe o perioadă de maximum 120 de zile înainte și după concediul de maternitate, în urma recomandării medicului de familie sau a medicului de obstetrică-ginecologie.

 

👉 Află mai multe în articolul: Concediul de risc maternal

  • Concediu medical pentru creșterea copilului -  se acordă oricărui dintre părinți, cu condiția ca acesta să fi obținut venituri impozabile în cel puțin 6 luni din ultimele 12. De indemnizația pentru creșterea copilului se poate beneficia până când copilul împlinește 2 ani sau 3 ani, în cazul copiilor cu handicap.

 

Ce înseamnă concediul de maternitate

Concediul de maternitate este perioada de timp de dinainte și după naștere în care poți să îți iei liber de la angajator.

 

Dacă te întrebi cât durează concediul de maternitate, ei bine, acesta este format din 126 de zile:

  • 63 de zile de concediu înainte de naștere (adică înainte de concediul prenatal)
  • 63 de zile după nașterea copilului (concediu postnatal).

Conform OUG nr. 158/2005, primele 42 de zile de concediu de după nașterea copilului sunt obligatorii, iar restul de 84 de zile sunt opționale.

 

mama nou nascut

 

Așadar, la câte săptămâni se intră în prenatal?

Ai dreptul de a-ți lua concediu prenatal începând cu luna a 7-a de sarcină.

 

Ce este indemnizația de maternitate - tot ce trebuie să știi

Pentru a beneficia de concediu și indemnizație de maternitate trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • să ai reședința legală în România;
  • să locuiești împreună cu copilul/copiii pentru care soliciți indemnizație;
  • să fi contribuit timp de cel puțin 6 luni la sistemul de asigurări sociale în ultimele 12 luni dinaintea concediului de maternitate.

 

Cât de mult se plătește pentru concediul prenatal

Conform OUG nr. 158/2005, indemnizația pentru maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare.

 

Cine plătește indemnizația de maternitate? Aceasta îți este oferită de către angajator.

 

Formulă de calcul concediu prenatal

Pentru a afla cum se calculează indemnizația, poți folosi următoarea formulă de calcul pentru indemnizația aferentă concediului prenatal: înmulțești 85% cu media veniturilor brute din ultimele 6 luni.

 

Dacă dorești să afli mai rapid suma care ți se cuvine,  poți să cauți pe internet „calculator pentru indemnizație maternitate online” și să te folosești de calculatoarele automate.

 

Nu uita că indemnizația de maternitate nu se impozitează, ți se reține doar CAS-ul (25%), suma fiind suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat. 

 

👉 Un eveniment atât de special precum nașterea aduce prin Asigurarea de Sănătate NN indemnizație de naștere pentru mama persoană asigurată, cât și indemnizație pentru fiecare nou-născut pe persoană asigurată. Adică, dacă și mama și tatăl sunt persoane asigurate, ambii primesc indemnizație pentru fiecare nou-născut. Alte beneficii valoroase pentru părinți sunt decontarea costurilor de spitalizare ale părintelui în zeci de spitale private partenere din toată țara, ca să poată fi alături de copilul asigurat în spital și posibilitatea extinderii protecției prin adăugarea de asigurări suplimentare - boli grave sau servicii de prevenție incluse (analize, consultații, investigații).

 

Contribuții aferente indemnizației de concediu prenatal

 

Din suma brută care ți se cuvinte pentru indemnizația de concediu prenatal, în 2023 trebuia să plătești 25% pentru contribuțiile de asigurări sociale (CAS). Începând 1 ianuarie 2024, conform OUG 115/2023, pe lângă 25% pentru CAS, mai trebuie să plătești încă 10% pentru contribuția de asigurări sociale și de sănătate (CASS).

 

Conform aceleiași OUG, începând cu 2024, contribuția de 10% pentru CASS este aplicabilă și în următoarele cazuri:

 

  • indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzate de boli obișnuite sau accidente în afara locului de muncă;
  • indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
  • indemnizații pentru maternitate (concediu prenatal + concediu postnatal);
  • indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • indemnizații pentru pacienții cu afecțiuni oncologice;
  • indemnizații de risc maternal. 

Excepție de la această regulă o  fac indemnizațiile pentru accidente de muncă sau boli profesionale – acestea sunt scutite de CASS.

 

Particularități concediu prenatal

 

familie cu bebelus

 

Știm că atunci când urmează să aduci pe lume un copil, apar și multe întrebări pentru care cauți răspuns. Pentru a-ți veni în ajutor, detaliem mai jos câteva dintre particularitățile concediului prenatal.

 

Cât de mult timp trebuie să lucrez înainte de a lua concediul prenatal?

Înainte de a intra în concediu prenatal, trebuie să fi fost angajată cu contract de muncă cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni.

 

Când începe și cât durează concediul prenatal. Zile concediu prenatal

Așa cum am menționat mai sus, concediul prenatal începe cu luna a 7-a de sarcină și, potrivit OUG 158/2005, art. 39, alineatul 1, se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de nașterea copilului.

 

Bine de știut: zilele acordate pentru concediul prenatal și concediul postnatal pot fi compensate între ele, cu acordul medicului. Singura condiție este ca în concediul postnatal să-ți rămână minimum 42 de zile.

 

Ce documente sunt necesare pentru a obține concediul prenatal - condiții prenatal

 

În momentul în care ești însărcinată, ai obligația de a-ți anunța angajatorul, iar ca să poți intra în concediu prenatal, ai nevoie de un certificat medical.

 

Certificatul de concediu medical pentru sarcină se eliberează de către medicul de familie sau  de către medicul ginecolog pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice până la durata maximă prevăzută de lege. 

 

În plus, ai nevoie și de o cerere pentru concediu prenatal, care poate să difere în funcție de compania la care lucrezi.

 

Drepturi și responsabilități angajator și angajat înainte și în timpul concediului prenatal

Art. 2, litera (c) din OUG nr. 96/2003 precizează următoarele lucruri: „salariata gravidă este femeia care anunță în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare”.

 

Așadar, principala responsabilitate față de angajator este informarea în scris și prezentarea documentul medical menționat anterior.

 

Conform aceleiași OUG nr. 96/2003, angajatorul are și el anumite obligații, precum:

  • să prevină expunerea salariatelor la riscuri ce le pot afecta sănătatea şi securitatea; 
  • să evalueze împreună cu medicul de medicina muncii, anual și la orice modificare a condițiilor de muncă, natura, gradul și durata expunerii salariatelor la activități, procedee și condiții de muncă riscante;
  • să modifice corespunzător condițiile și/sau orarul de muncă, dacă este cazul; 
  • să repartizeze salariata în alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea și securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale - în cazul în care există activități care prezintă riscuri (Art. 9).

 

În perioada concediului maternal și a celui de creștere copil, angajatorul nu are dreptul de a dispune încetarea contractului de muncă, conform OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă. De asemenea, este interzisă concedierea salariatei care se întoarce la lucru din concediul de creștere copil, timp de 6 luni după revenirea acesteia în companie.

 

Asigurarea pentru copii - cum te ajută atunci când devii părinte

Când aștepți un copil, sunt multe preocupări care ar putea fi în mintea ta în timpul sarcinii. Una dintre aceste preocupări ar putea fi acoperirea medicală pentru copil. Din fericire, aceasta este o grijă pe care o poți elimina printr-un plan de protecție.

 

O asigurare privată de sănătate NN îl va proteja pe cel mai mic de la vârsta de 3 luni și poate acoperi nevoile de spitalizare sau intervenții chirurgicale în caz de îmbolnăvire. În plus, copiii se pot asigura împreună cu părinții sau separat. Folosește calculatorul de sănătate pentru o estimare de preț.

 

frate bebelus

 

👉 Descoperă planul GenT care se bazează pe investiții sau planul Academica bazat pe economisire și asigură-i copilului tău un viitor financiar stabil. Cu sprijinul asigurării, copilul tău va primi la împlinirea vârstei de 18 ani suma investită sau economisită de tine, astfel că îi vei putea oferi un cadou pentru un start bun în viață.

 

Ca să fii sigur că faci cea mai bună alegere pentru copilul tău, îți recomandăm să te documentezi din surse sigure. Consultanții NN te pot sfătui și îți pot oferi toate informațiile de care ai nevoie.

 

👉 Odată ce ai hotărât și devii clientul nostru, îți punem la dispoziție gratuit aplicația NN Direct, care îți oferă informații despre produsele tale NN și posibilitatea de a efectua operațiuni, precum plata primelor de asigurare și chiar tranzacții cu unități de fonduri în doar câteva secunde.

 

Cunoașterea drepturilor și a beneficiilor legate de concediul de maternitate este esențială pentru orice femeie care își dorește să devină mamă. Prin înțelegerea acestora, ai posibilitatea de a lua deciziile necesare pentru protecția ta și a celui mic, astfel încât să vă bucurați împreună, fără griji, de frumoasa perioadă care urmează.

 

Articol revizuit la data de 22.04.2024