Concediul de risc maternal: ce este, cine beneficiază de el și cine îl plătește
Sănătatea este o prioritate în orice etapă a vieții, cu atât mai mult în momentul în care știi că urmează să aduci pe lume un copil. De aceea, este important să te informezi din surse sigure și să iei decizii înțelepte în ceea ce privește bunăstarea ta și a celui mic.
Descoperă, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre concediul de risc maternal: ce este, ce criterii trebuie să îndeplinești, cât durează și cât este îndemnizația pe care o poți primi.
Ce înseamnă concediul de risc maternal
Concediul de risc maternal se poate acorda în principal femeilor însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.
Acesta este reglementat în România prin OUG 96/2003, în Legea 158/2005 și în Legea 53/2003.
Criterii de eligibilitate
Pentru a beneficia de concediu de risc maternal, trebuie să îndeplineşti următoarele condiții:
Să ai reședința legală în România.
Să fii angajată și să te afli în una din cele 3 situații de mai jos:
- dacă ești însărcinată
- dacă ai născut recent - solicitarea trebuie să se emită în termen de 6 luni de la data nașterii
- dacă alăptezi
Acest tip de concediu medical se acordă fără condiție de stagiu de cotizare, astfel că nu trebuie să fi lucrat minimum 6 luni în ultimul an, pentru a-l obține, cum este necesar în cazul concediului prenatal 👉 Descoperă tot ce trebuie să știi despre concediul prenatal.
De la câte săptămâni se poate lua concediu de risc maternal
Nu există un număr stabilit de săptămâni prevăzut în lege, așa că poți să soliciți concediu de risc maternal din momentul în care ai confirmată sarcina.
Cât durează concediul de risc maternal
Concediul de risc maternal poate dura maximum 120 de zile calendaristice. Acesta va fi acordat atât integral, cât și pe perioade fracționate, care, cumulate, să nu depășească acest număr de zile.
Cât este îndemnizația de risc maternal și cine plătește concediul de risc maternal
Indemnizația de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni dinaintea solicitării beneficiului. Aceasta se acordă pe o perioadă de maximum 120 de zile.
În acest caz, dacă te-ai întrebat vreodată cine plătește concediul de risc maternal, află că angajatorul are obligația de a plăti salariatelor indemnizația aferentă și de a solicita, ulterior, recuperarea acestei sume de la Casa de Sănătate.
Ce impozite se plătesc pentru indemnizația de risc maternal
Pentru veniturile din indemnizațiile de risc maternal se impozitează doar CAS. În schimb, nu se percep taxe pentru CASS, CAM și impozit pe salariu.
Beneficiile și drepturile acordate în concediul de risc maternal
Așa cum este prevăzut și în OUG 96/2003, noțiunea de concediu medical de risc maternal este un drept al salariatelor aflate în situații speciale.
Procesul de aplicare și obținere a concediului de risc maternal
Din momentul în care ești însărcinată, sănătatea ta și a copilului tău reprezintă o prioritate și stă în puterea ta să iei decizii responsabile pentru binele amândurora.
Pentru a obține concediul de risc maternal, primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți informezi angajatorul despre sarcină. Apoi, acesta are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a te proteja la locul de muncă. Acest lucru înseamnă că angajatorul trebuie să evalueze și să identifice posibilele riscuri existente la locul de muncă și să modifice temporar condițiile de muncă sau programul de lucru, cu menținerea drepturilor salariale integrale.
Dacă acest lucru nu este posibil, angajatorul are obligația de a-ți oferi o poziție care nu îți periclitează sănătatea ta și nici pe cea a copilului.
În situația în care angajatorul este în imposibilitatea de a schimba condițiile de lucru, din motive obiective, atunci ai dreptul de a solicita concediu de risc maternal.
👉 Ce mai este important de știut? Chiar dacă, din momentul în care ești însărcinată, angajatorul are obligația de a-ți asigura un loc de muncă lipsit de riscuri, stă în puterea ta să iei toate deciziile necesare pentru a-ți proteja sănătatea. Ai nevoie de siguranță și de protecție pe termen lung, astfel încât să te poți concentra sănătoasă pe creșterea copilului tău.
Pe lângă măsurile pe care le poți lua deja prin metodele standard, noi îți punem la dispoziție și un instrument concret de protecție financiară: asigurarea de sănătate NN. Aceasta îți oferă acces prin decontarea cheltuielilor serviciilor medicale de spitalizare cu sau fără intervenție chirurgicală, în orice spital, fie public, fie privat. Asigurarea are 3 componente:
- Spitalizare și chirurgie. Oricând apare o nevoie medicală, din accident sau din îmbolnăvire, poți primi tratament fără să îți pui problema banilor. Printre beneficii se numără și indemnizația pentru naștere și cea pentru copil nou-născut.
- Acoperire suplimentară în cazul bolilor grave. Aceasta îți dă posibilitatea să alegi tratamentul potrivit și să depășești situația, din punct de vedere financiar.
- Prevenție. Cu beneficiul opțional prevenție, ai acces la servicii medicale de prevenție în clinicile partenere NN. Asta înseamnă că, în funcție de nivelul de prevenție ales, poți să beneficiezi în fiecare an de un set de analize medicale, de investigații și de consultații medicale.
Asigurare medicală privată de sănătate pentru tine și familia ta
E important să știi că te poți baza pe un sprijin financiar de până la 700.000 lei sumă asigurată în caz că te îmbolnăvești sau ai un accident.
De asemenea, în cazul în care alegi serviciile NN, ai la dispoziție și aplicația NN Direct, cu ajutorul căreia poți vedea detalii despre toate produsele tale NN, poți să plătești primele de asigurare și să te bucuri de discounturi la parteneri. Odată instalată aplicația, îți poți activa contul în câțiva pași simpli.
Documente necesare pentru obținerea concediului de risc maternal
Atunci când îți anunți angajatorul de sarcină, este necesar:
- să prezinți un certificat de concediu medical pentru risc maternal. Acesta poate fi eliberat de medicul de familie sau de către medicul specialist și trebuie să fie vizat de medicul de medicina muncii;
- să scrii angajatorului o notificare, adică o cerere pentru concediu de risc maternal.
Nu există un model de cerere pentru concediu de risc maternal standard, însă fiecare companie își poate crea intern un astfel de model. De aceea, este recomandat să întrebi departamentul de resurse umane.
Cum se corelează concediul de risc maternal cu alte tipuri de concedii
Concediul de risc maternal se poate acorda:
- Înainte de data solicitării concediului de maternitate.
- După data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu. Pentru a putea beneficia de concediu de risc maternal, în acest caz, nu trebuie să soliciți concediu și indemnizația pentru creșterea copilului.
Ce se întâmplă dacă eşti concediată în timpul concediului de risc maternal
Conform OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, salariatele care se află în concediu de risc maternal nu pot fi concediate. De asemenea, este interzisă concedierea salariatei care se întoarce la lucru din concediul de risc maternal, timp de 6 luni după revenirea acesteia în companie.
O sarcină este prilej de bucurie și, în același timp, poate fi momentul potrivit de a lua măsurile necesare pentru a-ți asigura o protecție financiară de viitor. Pe lângă obținerea concediului de risc maternal, atunci când este cazul, nu uita că stă în puterea ta să te documentezi și să iei deciziile potrivite pentru tine și cel mic.
Consultantul tău financiar NN
Completează formularul de contact și te ajutăm să alegi cea mai bună soluție de asigurare, potrivită nevoilor tale.