Mergi la conţinutul principal

Laura Cosoi a vizitat Secția de Cardiochirurgie pediatrica de la Marie Curie

Fapte pentru bine
Laura Cosoi în vizită la Spitalul Marie Curie
Laura Cosoi în vizită la Spitalul Marie Curie

În urmă cu aproximativ două săptămâni, am primit o invitaţie impresionantă de la NN România şi Asociaţia Inima Copiilor, a cărei activitate o urmăresc de mai multă vreme. Mă chemau în vizită la Secţia de Cardiochirurgie pe care asociaţia a construit-o de la zero la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Marie Curie. Recunosc, am stat şi m-am gândit un pic cum o să gestionez încărcătura emoţională enormă care există într-un astfel de loc, unde copii cu vârste de la câteva zile până la 18 ani suferă de boli aşa de grave. Cred că ştii exact la ce mă refer, pentru că orice om – chiar daca e sau nu părinte – este sensibil la suferinţa copiilor. Locul lor este oriunde în altă parte, în orice altă ipostază, jucându-se, făcând năzbâtii chiar, numai pe patul de spital nu. 

 

Cu toate că mi-am dat seama că va fi greu, m-am decis să mă duc acolo pentru că un proiect atât de frumos, care are grijă, la propriu, de inimile copiilor noştri, merită respectul şi sprijinul tuturor. 

Când am ajuns, m-am echipat aşa cum trebuie: cu halat, botoşi şi mască de protecţie, şi am vizitat secţia, de la saloanele în care erau micii pacienţi, la blocul operator – unde am privit pe geam – şi terapia intensivă. Am stat de vorba cu medici, asistente şi mămici şi am rămas tare impresionată de tot ce am văzut.

 

În Secţia de Cardiochirurgie e activitate ca într-un stup, începând de dis-de-dimineaţă. Lumea merge grăbită de colo-colo, încercând să ajute cât mai mult copiii bolnavi. Mi-a plăcut mult echipa care lucrează aici. Faptul că pun mult suflet în ceea ce fac se vede pe feţele lor, în concentrarea care se citeşte în spatele măştilor, în sala de operaţii, în atitudinea empatică pe care o au când vorbesc cu mamele celor mici. Numai în pielea lor să nu fii! Unele erau curajoase şi se agăţau cu înverşunare de nădejdea că totul va fi bine cu copiii lor. Altele aveau pe chip genul acela de expresie pe care o au oamenii care au trecut prin multe, nu resemnare, ci un soi de oboseală de la atâta grijă. 

 

„Mă rog pentru sănătatea acelor copii. Locul lor este oriunde în altă parte, numai pe patul de spital nu.”

 

Cât despre copilaşii operaţi de malformaţii şi diverse alte probleme la inimă, nu cred ca găsesc cuvinte să exprime imaginea lor: nişte omuleţi cât trei palme unii dintre ei, pierduţi într-un pat mare, conectaţi la fel de fel de tuburi şi aparate, care se uitau la mine cu privirea aceea inocentă şi frumoasă de copil.

 

Am plecat de acolo într-adevăr încărcată emoţional şi mi-a venit să plâng de foarte multe ori. Mă rog pentru sănătatea acelor copii, pentru ca familiile lor să aibă putere să treacă prin încercarea aceasta. Dar am simţit că nu e destul. Din acest motiv am vrut să-ţi spun şi ţie, iar tu poţi spune, la rândul tău, altor oameni despre proiectul Asociaţiei Inima Copiilor. Au ridicat această secţie de la zero şi, an de an, aici sunt operaţi 200 de copii. Planul Asociaţiei este acum mai ambiţios. Aceasta va fi transformată în secţia de cardiochirurgie pediatrică cu cea mai mare capacitate din ţară, singura care operează exclusiv copii! Concret, capacitatea operatorie va fi dublată şi va fi extins spaţiul pentru terapie intensivă cardiacă. Acum au două saloane insuficiente, unde pot fi îngrijiţi 6 copii, dar vor să ajungă la o capacitate de 15 – 20 de locuri. De asemenea, vor mai fi amenajate încă 25 de locuri în saloane unde să poată fi îngrijiţi micuţii înainte şi după operaţie. Secţia va fi reamenajată, iar aparatura medicală completată cu echipamente de ultimă generaţie. 

Dacă vrei să susţii şi tu iniţiativa, donează 2 euro printr-un SMS cu textul LOVE trimis la 8844, iar NN România dublează donaţia ta. Sau poţi susţine Asociaţia Inima Copiilor prin donaţii în contul RO96 BUCU 0463 3385 2511 RO01 / Alpha Bank / sucursala Dorobanţi.

 

Şi uite-aşa, cu daruri de la inimă pentru inimă, sperăm ca micuţii pacienţi de la Secţia de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie să se facă bine mai repede. Sunt convinsă că acesta este un proiect care ne va face mândri pe toţi şi m-aş bucura să te am lângă mine!

 

Eu am donat