Mergi la conţinutul principal

4 sfaturi pentru o sănătate mai bună în prag de primăvară

Contează să fii bine
Sănătatea în prag de primăvară
Sănătatea în prag de primăvară

Anotimpul rece este o perioadă solicitantă pentru organism și, chiar dacă această iarnă a adus mai mult vreme caldă decât de ninsoare, schimbările bruște de temperatură și lipsa luminii pot slăbi imunitatea și pot duce la diverse afecțiuni. Pentru protejarea și îmbunătățirea sănătății înainte de venirea primăverii, există mai multe soluții care pot fi aplicate încă din perioada rece.

 

1. Stabilește o rutină de activitate fizică

Pentru a îți menține vitalitatea, integrează mișcarea în rutina zilnică timp de cel puțin 30 de minute. Fie că ieși la o plimbare, mergi la sală, practici un sport sau dansezi, îți ajuți organismul să rămână puternic și să reziste mai bine la bolile virale specifice sezonului. În plus, sănătatea mintală, care este mai vulnerabilă pe timp de iarnă, are de câștigat oricând alegi să faci activități fizice.

 

2. Ia-ți porția de soare

Corpul uman are nevoie de soare pentru producerea vitaminei D și a serotoninei, hormon care contribuie la starea de bine. Zilele scurte și întunecoase ale iernii pot duce ușor la carențe care se pot manifesta prin simptome ca oboseală, slăbiciune, dureri de mușchi și tulburări ale somnului. Profită de zilele frumoase, ieși afară și bucură-te de efectele benefice ale soarelui. De asemenea, întreabă medicul despre deficiența de vitamina D și află dacă ai nevoie de un supliment alimentar.

 

3. Protejează-ți sănătatea

Prevenția este extrem de importantă când vine vorba de menținerea sănătății. Dacă nu ai reușit să îți faci analizele medicale anuale până acum, pune-le pe listă și programează-te cât mai curând. Mergi la medicul de familie în mod regulat pentru controalele de rutină și recomandări privind analizele necesare pentru tine. Iar dacă este nevoie, vizitează un specialist pentru examinări amănunțite.

Pe lângă prevenție, când te gândești la sănătatea ta și a celor dragi este important să iei în calcul și situațiile medicale neprevăzute care pot veni la pachet cu cheltuieli neplanificate. Cu o asigurare de sănătate concepută pentru nevoile tale, primești sprijin pentru te putea trata fără grija banilor, într-o rețea extinsă de spitale și clinici private. NN are parteneri în întreaga țară unde poți beneficia de tratament pentru situațiile acoperite de asigurare. Descoperă centrul medical cel mai apropiat de tine pe harta disponibilă aici.

 

4. Acordă atenție alimentației

Iarna poate fi o perioadă a exceselor, cu mese abundente de sărbători și un consum mai mare de grăsimi. Înainte de venirea primăverii, este important să începi să introduci mai multe alimente proaspete în alimentația zilnică. E indicat să consumi mai multe legume și verdețuri, în special frunzoase cum ar fi spanacul, salata și loboda, și să reduci consumul de grăsimi trans artificiale și de zahăr, care sunt prezente în majoritatea produselor procesate. Încearcă să îți gătești mesele cât de des poți și ia-ți timp suficient pentru a savura încet mâncarea, pentru o mai bună digestie și asimilare a nutrienților.

 

Ia în considerare sfaturile de mai sus pentru a îți menține corpul sănătos și plin de energie înainte de venirea primăverii!