Mergi la conţinutul principal
NN in comunitate

Manual de voluntar: 4 pași pentru fapte bune cu impact

E în puterea noastră să facem un bine și să îi ajutăm pe cei de lângă noi. Tot ce ne trebuie sunt câteva ore din timpul nostru, o misiune socială în care credem și implicare acolo unde putem face o diferență. Pentru asta, la NN ne-am unit forțele în Săptămâna Implicării în Comunitate și ne-am concentrat pe inițiative cu impact în comunitățile din care facem parte. Și, ca să aflăm cum putem deveni fiecare voluntari pentru schimbare, cum alegem o cauza socială în care să ne implicăm și ce putem face pentru a da binele mai departe am stat de vorbă cu Eli Neicuț, influencer de fapte bune prin platforma Eli Vorbește.

Binele nu vine de la o sigură persoană, ci începe cu o idee și se propagă prin suma faptelor bune pe care toți cei care intră în contact cu acea idee le duc mai departe, explică Eli Neicuț puterea voluntariatului. Astfel, orice inițiativă socială se poate amplifica și poate face o diferență. A înțeles această putere din propriile experiențe de voluntariat și așa a decis să lase în urmă cariera de programator pentru care s-a pregătit și să se îndrepte către cariera de voluntar. Astăzi, Eli a creat o întreagă comunitate în jurul voluntariatului și se implică în inițiative prin care să ajute oamenii să facă un bine în societate.

 

Manualul eroului de zi cu zi

„Când vrei să faci un bine, ACȚIONEAZĂ. Găsește un lucru pe care îl poți face pentru cei care au nevoie, fă-ți un plan și pune-l în aplicare. Iar pe parcurs, povestește cât mai multor oameni despre misiunea ta și poți descoperi și alți voluntari care vor vrea să ți se alăture”, spune Eli Neicuț.

Mai departe, la fel de important în inițiativa de a deveni voluntar este LIBERTATEA de a alege să ne implicăm în cauze sociale în care credem și care pot beneficia de abilitățile, cunoștințele sau pasiunile de care dispunem deja. Iar în egală măsură, libertatea de a alege să nu ne implicăm în anumite cauze unde capacitățile noastre de voluntariat nu pot aduce valoare la fel de mare, mai spune Eli. Prin urmare, „alegerea unei inițiative de voluntariat trebuie să pornească de la 3 întrebări cheie – ce ne place să facem în viața de zi cu, ce ne deranjează cel mai mult în jurul nostru și credem că trebuie schimbat și cât timp avem ca să ne implicăm”.

Din acțiunile de voluntariat vine și ENERGIA de a face mai mult. „Este energia bună pe care ne-o luăm de nicăieri, prin simplul fapt că vedem efectele implicării noastre în societate”, explică Eli Neicuț. Și, mai departe, vine tocmai IMPACTUL, fiind important ca orice demers de voluntariat să fie direcționat acolo unde, la nivel individual, fiecare poate avea impactul cel mai mare, într-un mod care contează. „Ca voluntar, e bine să te concentrezi acolo unde crezi că poți face bine pentru cauza în care crezi, dar e și mai bine să întrebi înainte unde și cum anume este cel mai mult nevoie de implicarea ta”.

 

Eli Neicuț este influencer de fapte bune și voluntar cu experiență. Și-a început „cariera” de voluntar prin a strânge gunoi aruncat unde nu trebuie și prin a se ocupa de o revistă ecologică, a continuat cu training-uri într-o tabără pentru liceeni și apoi a condus un ONG care se ocupa cu evenimente de soft skills pentru studenţi și a susţinut laboratoare de programare gratuite. Apoi, s-a implicat pentru a susţine visul unei mămici cu 6 copii, a lansat prima aplicație mobilă pentru familiile copiilor bolnavi alături de MagiCAMP și astăzi are o întreagă comunitate în jurul voluntariatului, pe platforma Eli Vorbeşte.