Mergi la conţinutul principal
Redirectioneaza si fa bine

Redirectioneaza.ro și faci bine cu doar 3,5% - inițiativă susținută de NN

Cu numai 10 minute și 3,5% din impozitul pe venit, fiecare angajat din România poate face un bine în societate. E nevoie doar să aleagă o cauză socială dintre cele înscrise pe platformă pe care vrea să o susţină, să completeze  un formular online și un ONG poate da binele mai departe. Peste 200 de milioane de euro ar putea ajunge astfel în fiecare an la organizații care se implică în comunitate și se preocupă să creeze un viitor mai bun pentru noi toți. Olivia Vereha, Chief Operations Officer și co-fondator Code for Romania, ONG-ul care a creat platforma Redirectioneaza.ro pentru a face acest proces cât se poate de simplu, ne-a povestit cât de important este ca fiecare angajat să doneze în fiecare an cele 10 minute din timp pentru a redirecționa.

 

„Pentru a-și îndeplini menirea, societatea civilă are nevoie de resurse. Mecanismul prin care oricare cetățean poate redistribui 3,5% din impozitul său pe venit poate face minuni. După un calcul estimativ, ONG-urile din România ar putea beneficia anual de peste 200 de milioane de euro doar prin această metodă, dar din păcate nu toată lumea știe acest lucru sau consideră că redirecționarea nu se poate face suficient de ușor. Așa că am decis să digitalizăm procesul”, povestește Olivia Vereha cum a apărut ideea platformei Redirectioneaza.ro.

 

Demersul oferă o alternativă simplificată pentru procesul care, în mod tradițional, presupune descărcarea formularului 230 de pe portalul ANAF (modelul valabil în 2021 este accesibil aici), completarea în dublu exemplar, cu datele personale și cele ale organizației alese, și depunerea la administrația fiscală, la ghișeu sau prin poștă, până pe data de 25 mai.

Cu ajutorul tehnologiei, Redirecționează.ro oferă acces la formulare gata completate cu datele organizației selectate și cu anumite date ale angajatului, furnizate în vederea redirecționării, precum și toate instrucțiunile astfel încât formularul să fie depus în timp util. Angajații au astfel la îndemână cea mai simplă metodă prin care se pot implica, fără să îi coste nimic în plus, procentul redirecționat provenind din impozitul pe venit deja plătit la bugetul de stat de angajator.

„Ideile noastre pornesc, în general, într-un fel simplu. Ne întrebăm: Ce are nevoie societatea? Care sunt zonele din societatea civilă sau din instituțiile publice în care, prin tehnologie, am putea produce schimbare într-un fel sustenabil, eficient și cu impact pentru cât mai multă lume? Între timp, metodele noastre de lucru au evoluat, felul în care ne punem întrebări și căutăm răspunsuri are acum un mecanism complex de proiectare, construcție și administrare a soluțiilor digitale Code for Romania. În cazul Redirectioneaza.ro, care a fost un proiect pornit de Andrei Onel, un dezvoltator foarte implicat, nevoia era clară”, mai spune Olivia.

 

În contextul pandemiei, digitalizarea s-a dovedit o nevoie cu atât mai mare, nu numai în mediul de business, ci și în zona ONG-urilor. Platforma elimină nevoia unui contact direct între ONG-uri și susținători și permite redirecționarea într-un timp foarte scurt. În plus, siguranța datelor este prioritară, astfel că datele personale furnizate sunt stocate doar temporar, până la completarea formularului, iar transmiterea lor se face folosind o conexiune sigură.

 

Soluția Redirectioneaza.ro a fost dezvoltată prin contribuția pro-bono a voluntarilor Code for Romania, organizație care grupează aproape 2.000 de voluntari români din țară și din diaspora care construiesc soluții digitale pentru a rezolva blocaje si probleme sociale ale României. „Este o comunitate de care suntem mândri și care este mereu gata să intervină atunci când construim o soluție importantă care altfel ar fi mai greu finanțabilă”, explică COO-ul Code for Romania.

 

Astăzi, Redirectioneaza.ro numără peste 2.000 de ONG-uri înregistrate, reprezentând majoritatea organizațiilor non-guvernamentale active în societatea civilă din România. Acestea se înscriu voluntar și 100% gratuit, într-un proces la fel de simplu cum este și cel pentru angajați. Reprezentantul organizației își creează un cont de utilizator, apoi înregistrează organizația, introduce o serie de date și din acel moment poate beneficia de facilitățile platformei.

 

În 2020, aproape 16.000 de angajați români au folosit Redirectioneaza.ro pentru a face un bine. Anul acesta, cu 2 luni până la termenul de depunere, numărul formularelor se apropie deja de 12.000 și cu siguranță va depăși semnificativ nivelul din anul anterior, potrivit estimărilor Code for Romania „Din datele publice, știm că aproximativ o treime dintre angajați completează anual formularul prin care redirecționează 3,5% din impozitul pe venit. Este, așadar, mult loc de creștere. Prin Redirectioneaza.ro, totul este atât de simplu încât e la îndemâna oricui. Procesul este rapid și sigur, iar promovând modalitatea aceasta de redirecționare vrem inclusiv să educăm și să informăm publicul larg pentru a avea un număr cât mai mare de români care fac acest gest simplu dar care poate produce efecte majore în societatea civilă”, spune Olivia Vereha.

 

Miza este ca tot mai multe ONG-uri să beneficieze de resurse financiare suplimentare pe care să le poată folosi în activități cheie ale organizației unde de multe ori e dificil să obțină finanțare suficientă în raport cu nevoie, dar și pentru proiecte pe termen lung. O miză la care am putea contribui cu toții. Redirecționează și tu!