Mergi la conţinutul principal
HHC NN Tabara Un pas spre viitor

Un pas spre viitor: NN și Hope and Homes for Children susțin tinerii instituționalizați

NN contribuie la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile tinere. Împreună cu Hope and Homes for Children, ne-am implicat într-o inițiativă amplă prin care tineri care au avut un start dificil în viață și au crescut în sistemul de protecție socială sunt susținuți să își înceapă cu bine viața de adult și să se integreze cu succes în societate. Am stat de vorbă cu Ștefan Dărăbuș, Directorul Global de Programe al Hope and Homes for Children, despre oportunitățile de care au nevoie tinerii instituționalizați pentru a face un pas spre un viitor mai bun.

 

„În fiecare an, aproximativ 2.000 de tineri părăsesc sistemul de protecție în România, iar ei sunt una din cele mai vulnerabile categorii”, explică Ștefan. După o viață petrecută în instituție, cu sprijin material sau emoțional limitat și fără abilitățile necesare pentru a se descurca pe cont propriu, tinerilor le este foarte greu să se adapteze realității din afara sistemului. „Fără o locuință, greu angajabili și cu un nivel al stimei de sine foarte scăzut, tinerii sunt vulnerabili și expuși la riscuri”, mai spune el.

 

De 20 de ani, Hope and Homes for Children și-a asumat misiunea să contribuie la reforma sistemului de protecție a copilului, așa încât tinerii care își încep viața de adult pe cont propriu să aibă șansa unui viitor mai bun. Prin inițiativa de integrare socio-profesională, lansată alături de NN în 2019, Fundația și-a propus să echipeze tinerii cu abilități de bază pentru un trai pe cont propriu, să îi susțină cu oportunități de dezvoltare profesională și angajare și să îi ajute să-și găsească o locuință sigură.

 

Până acum, 110 tineri vulnerabili au beneficiat de consiliere și de sprijin material, de recomandări pentru găsirea unui loc de muncă, precum și de sesiuni de formare profesională prin intermediul acestui parteneriat. În total, 150 de tineri vor fi susținuți cu implicarea voluntarilor NN și cu sprijin financiar în valoare totală de 200.000 de euro.

 

Prin consiliere și sprijin material, programul de integrare socială și profesională a tinerilor ce părăsesc instituția are rolul de a le asigura acestora premisele unei trai mai bun. „Tinerii pe care i-am sprijinit pentru o viață independentă, cu susținerea NN, au părăsit deja sau sunt pe cale să părăsească sistemul de protecție. Mulți nu au unde să locuiască, nu au părinți sau alte rude care să îi ajute și nici banii necesari pentru plata unei chirii, iar de cele mai multe ori nu sunt nici pregătiți să se angajeze pe fondul lipsei abilităților socio-emoționale, dar și profesionale, deși își doresc acest lucru”, explică Ștefan Dărăbuș, Directorul Global de Programe al Hope and Homes for Children.

 

Programul dezvoltat în parteneriat cu NN a fost gândit să le asigure acestor tineri resurse financiare pentru cheltuieli urgente (costul chiriei, sprijin pentru accesarea unor locuințe sociale, dotarea locuințelor pentru a crea condiţiile de trai necesare, bani pentru mâncare, medicamente și alte nevoi de bază), consiliere (discuţii cu psihologii și asistenții sociali ai Hope and Homes for Children, îndrumare în dobândirea unor aptitudini casnice și de trai independent, facilitarea și intermedierea accesului la servicii sanitare și comunitare, consiliere juridică de bază, sprijin în identificarea unor profesii) și acces la sesiuni de calificare profesională cu sprijin inclusiv de la voluntari NN. De asemenea, aceia dintre ei care aleg să își continue studiile și merg mai departe la facultate, beneficiază de achitarea taxei sau achiziția de anumite lucruri necesare, cum ar fi un laptop.

 

Programul este benefic pentru acești tineri, mai ales prin încrederea în ei pe care le-o construiește. Ei învață că au alături pe cineva pe care se pot baza și, astfel, devin încrezători în ce pot face. „Asta pentru că rămânem aproape de ei pe perioada intervenției și continuăm să îi monitorizăm până la doi ani din momentul în care ies din program”, spune reprezentantul Hope and Homes for Children.

 

„Un pas spre viitor”, tabăra organizată cu sprijinul NN România

 

Tot pentru a veni în sprijinul tinerilor, Hope and Homes for Children și NN au creat și o tabără numită „Un pas spre viitor”, prin care „15 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, proveniți din orfelinate sau case de tip familial au învățat, prin workshop-uri tematice, noțiuni despre cum să ducă o viață sănătoasă, despre cum să-și aleagă cariera sau despre cum să-și gestioneze banii, dar au avut și posibilitatea să interacționeze cu profesioniști din diverse domenii, dobândind o nouă perspectivă asupra viitorului lor”, a spus Ștefan Dărăbuș.

 

Prima ediție a taberei a avut loc în 2019, iar acum, în 2021, urmează și cea de-a doua ediție organizată cu susținerea NN. Astfel, un nou grup de 15 copii și tineri va beneficia de activități de relaționare, de autocunoaștere și de relaxare, dar și întâlniri cu profesioniști din diverse domenii și cu voluntarii NN. În plus, vor avea parte și de consiliere psihologică pe teme legate de viața pe cont propriu, alături de psihologii Hope and Homes for Children. „Mai departe, la Hope and Homes for Children ne propunem ca tabăra să devină o tradiție și o bună practică an de an, prin care să pregătim și să deschidem perspective copiilor și tinerilor instituționalizați”, spune Ștefan Dărăbuș.

 

Cum arată activitatea Fundației Hope and Homes for Children

 

Pe lângă programul de integrare socio-profesională, Hope and Homes for Children susține reforma sistemului de protecție a copilului din România prin alte două tipuri de intervenții - programele de Prevenire a separării copilului de familie și de Dezinstituționalizare (închiderea orfelinatelor și construirea de case de tip familial pentru copiii crescuți în orfelinatele închise).

 

„În total, peste 60.000 de copii au beneficiat până acum de intervențiile Hope and Homes for Children în România. Până în 2027, ne propunem să susținem eliminarea instituționalizării copiilor din țara noastră”, explică Ștefan Dărăbuș, Directorul Global de Programe al Hope and Homes for Children.

 

Toate acestea se întâmplă doar cu sprijinul comunității. Necesarul financiar al fundației pentru programele pe care le desfășoară s-a ridicat la 4 milioane de euro numai în 2020. Jumătate din această sumă este obținută cu sprijinul celor peste 1.500 de companii, printre care și NN România, dar și al celor peste 35.000 donatori individuali, care aleg să doneze prin SMS, punctual sau recurent din contul bancar sau prin alte tipuri de donații. În plus, pe lângă Ambasadorii Amalia Enache, Marius Manole, Alexandru Tomescu și Mihai Morar, alte sute de persoane publice s-au alăturat până acum misiunii Hope and Homes for Children.

 

Ce își propune Fundația Hope and Homes for Children pe termen lung

 

„Să închidem cât mai curând toate instituțiile de tip vechi din România și să putem oferi soluții alternative de locuire, să ținem copiii în risc de separare lângă părinții lor, așa încât, pe măsură ce scoatem copiii din orfelinate, alții să nu le ia locul, dar și să susținem într-un moment critic poate cea mai vulnerabilă categorie de copii instituționalizați, cei care ies din sistem. Viziunea noastră este cea a unei lumi în care niciun copil nu va mai fi instituționalizat”, încheie Ștefan Dărăbuș. O viziune care nu poate deveni realitate fără sprijinul comunității.

 

Descoperiți mai multe despre misiunea Hope and Homes for Children aici și susțineți Fundația să ofere un viitor mai bun tinerilor din sistemul de protecție socială aici.

Hope and Homes for Children