Mergi la conţinutul principal
Daruieste Viata

NN susține Daruiește Viață. Împreună, #NoiFacemUnSpital

Grija pentru sănătate este azi mai mare ca oricând. La NN, este în firea noastră să fim alături de oameni atunci când au nevoie să protejeze tot ce contează mai mult pentru ei și ne implicăm în societate acolo unde putem face diferența. Așa am susținut #NoiFacemUnSpital, inițiativa ambițioasă a asociației Dăruiește Viață, printr-o donație de 100.000 de euro care să pună noi cărămizi la construcția primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, construit de la zero în ultimii 30 de ani exclusiv din donații și sponsorizări. Sau, mai concret, să contribuie la achiziția unui echipament performant de videoendoscopie digestivă pentru copii și nou născuți. Am stat de vorbă cu Carmen Uscatu și cu Oana Gheorghiu, fondatoarele Dăruiește Viață, pentru a afla mai multe despre povestea #NoiFacemUnSpital și despre viziunea lor pentru viitor.

 

Un spital modern, la cele mai înalte standarde, unde copiii să-și poată trăi copilăria și atunci când se confruntă cu boli grave și unde părinții să se concentreze doar pe sănătatea celor mici, lăsând grija tratamentului în seama cadrelor medicale care să lupte pentru viață. De la această ambiție a pornit #NoiFacemUnSpital, povestește Carmen Uscatu, deși ideea de a construi un nou spital nu a apărut chiar de la început. Ceea ce trebuia să fie doar o modernizare a secției de  oncologie pediatrică a Spitalului Clinic pentru Copii Marie S. Curie din București, unul dintre cele mai mari spitale de copii din țară, s-a transformat treptat în planuri pentru un adevărat campus medical, cu focus pe cercetare, pe tratamentul viitorului, pe pacient și pe familia sa.

 

„Am pornit la drum cu planul să modernizăm secția de onco-pediatrie, să recompartimentăm spațiile și să construim grupuri sanitare în fiecare salon. Clădirea este construită în anii ’70 și infrastructura nu a permis acest lucru”, mai spune Carmen. „Așa am decis să construim o clădire nouă care să găzduiască secția de oncologie pediatrică și Departamentul de Radioterapie Pediatrică, o premieră pentru spitalele de stat din România”, completează Oana Gheorghiu, precizând că în România se estimează că sunt diagnosticați cu cancer în jur de 500 de copii anual, iar la Marie Curie se tratează în jur de 20.000 de pacienți pe an în tot spitalul.

 

#NoiFacemUnSpital a devenit în scurt timp visul Dăruiește Viață pentru a face diferența. Proiectul început în 2015 se întinde pe o perioadă mai lungă și are mai multe faze finalizate treptat începând cu acest an. Prima fază va însemna o clădire de 9 niveluri și 12.000 de metri pătrați care va găzdui Primul Departament de Radioterapie Pediatrică, secțiile de oncologie pediatrică, hemato-oncologie, neurochirurgie, chirurgie, bloc operator și ATI, fiind dedicată cu precădere tratării multidisciplinare a copilului bolnav de cancer, explică fondatoarele Dăruiește Viață. A doua fază înseamnă o a doua clădire nouă care va fi gata în 2025, cu aproximativ aceeași suprafață care va găzdui și restul secțiilor din Spitalul Marie Curie pentru a asigura același standard de îngrijire tuturor pacienților, indiferent de patologie. Iar a treia fază va presupune modernizarea actualei clădiri a spitalului și transformarea ei în spații de cazare, de învățare și cercetare.

 

„Este un proiect pe termen lung, pentru următorii 5-10 ani. O dată în viață poți construi un spital, iar acesta este lucrul cu care se poate mândri fiecare persoană care a pus o cărămidă la acest proiect”, spune Carmen Uscatu. În fața visului Dăruiește Viață, oamenii nu au rămas indiferenți. Comunitatea #NoiFacemUnSpital numără peste 350.000 de oameni și 5.600 de companii, printre care și NN, care a sprijinit proiectul printr-o donație de 100.000 de euro.

 

Donația NN a fost folosită pentru achiziția unei linii performante de videoendoscopie digestivă pentru copii și nou-născuți care a început deja să fie folosită la Spitalul Marie Curie și va continua să fie folosită odată cu mutarea blocului operator în noua clădire #NoiFacemUnSpital. Anual, aproximativ 350 de copii vor beneficia de acest echipament pentru diagnosticare și tratament din faze incipiente ale bolii și pentru a oferi o șansă în plus la viață, explică fondatoarele Dăruiește Viață.

 

„Prin implicarea comunității care s-a format în jurul #NoiFacemUnSpital am strâns fondurile pentru a finaliza construcția și a dota prima clădire cu toate echipamentele necesare. În total, e vorba de aproximativ 30 de milioane de euro. Urmează a doua clădire și apoi întreținerea”, explică Oana Gheorghiu. Oamenii pot susține în continuare proiectul, devenind, fiecare, parte din schimbare. „Peste ani ne dorim să putem spune că suntem 1 milion, noi cei care ne-am implicat într-un fel sau altul. Ne-ar plăcea ca fiecare dintre noi să aibă cel puțin un cunoscut care să aibă cărămizile lui la acest proiect”, adaugă și Carmen Uscatu, spunând că există mai multe metode de susținere pentru cei care vor să contribuie, de la donații online pe site-ul DaruiesteViata.ro sau prin SMS la numărul 8864, cu textul SPITAL, până la metode de sprijin din partea companiilor, prin sponsorizarea proiectului cu un procent din impozitul pe venit sau pe profit.

 

#NoiFacemUnSpital ocupă cea mai mare parte din timpul echipei Dăruiește Viață. „Provocarea este că această inițiativă înseamnă mult mai mult decât construcția unei clădiri și dotarea ei cu echipamente, înseamnă implementarea unui nou mod de a face lucrurile, de a gândi și de a funcționa. Un mod eficient, standardizat, bazat pe protocoale și norme moderne. Este o provocare la status quo-ul sănătății în România”, mărturisește Oana Gheorghiu.

 

Pe lângă #NoiFacemUnSpital, Asociația Dăruiește Viață are mai multe proiecte în derulare, de la spitale modulare, dotarea cu echipamente a anumitor secții sau spitale, pe lângă inițiative de advocacy sau de comunicare. În prezent, organizația construiește Spitalul Modular ATI Piatra Neamț pentru a reda spitalului județean capacitatea de a trata pacienți în terapie intensivă. „Inima acestui spital, secția de ATI, a ars în totalitate în incendiul din noiembrie 2020, iar #ÎmpreunăPentruMoldova încercăm să repornim această inimă”, spune Carmen Uscatu. Prin tot ceea ce face, viziunea Dăruiește Viață este să contribuie la dezvoltarea sistemului medical din România, să clădească și reclădească secții, spitale, dar și speranță și să inițieze proiecte ambițioase care luptă pentru viață.

Dăruiește Viață