Tabăra Un pas spre viitor organizată de Hope and Homes for Children și NN
S-a întâmplat în vară la Șuior, un loc pitoresc la cota 1000 în munții Maramureșului. 14 tineri din Maramureș, Bistrița și București s-au întâlnit, și-au spus poveștile, au legat prietenii și au învățat abilități pentru viață și noțiuni financiare în tabăra „Un pas spre viitor” organizată de Hope and Homes for Children și NN.
Tinerii provin din orfelinate sau case de tip familial și au nevoie de tot sprijinul pentru a se pregăti pentru viața pe cont propriu care îi așteaptă atunci când vor părăsi sistemul de protecție. Așa că, în tabăra de la Șuior, ei au participat la workshop-uri și activități tematice despre cum să ducă o viață sănătoasă, cum să-și aleagă cariera sau cum să-și gestioneze banii și au interacționat cu profesioniști din diverse domenii pentru a dobândi o perspectivă nouă asupra viitorului lor.
Loredana Baciu și Antonio Bartha din echipa NN, care au fost acolo și au susținut un workshop interactiv pe tema gestionării banilor, ne-au povestit mai multe despre tineri și despre planurile lor de viitor. „Experiența a fost peste așteptări și pentru noi și pentru copii”, spune Loredana, consultant financiar în echipa NN din 2014, în top 10 la nivel național. Timp de câteva ore, Loredana și Antonio au stat de vorbă ei despre bani și despre adoptarea unui comportament sănătos în relația cu banii pe care îi vor gestiona singuri când vor porni la drum pe cont propriu. „La final, am pus totul în practică printr-un exercițiu în care fiecare a primit o meserie și a trebuit să gestioneze veniturile și cheltuielile din primele luni după angajare, luând în calcul și situații neprevăzute”, povestește Antonio, parte din echipa NN din anul 2000 și astăzi manager de agenție NN în Baia Mare.
Tinerii au fost receptivi, au colaborat și au venit cu soluții pentru a-și optimiza bugetul în momentul în care au apărut provocări. „Sunt copii cu mult potențial, care s-au bucurat de această experiență și care au spus că, în urma seminarului de educație financiară, își propun să economisească și să fie mai disciplinați financiar”, povestește Antonio, care s-a mai implicat anterior într-un proiect dedicat educației financiare pentru copii de gimnaziu și de liceu, dar care spune că la Șuior a descoperit o energie diferită și mult entuziasm în grupul de tineri.
Experiența taberei a fost inedită și pentru Loredana, care predă discipline economice la liceu, pe lângă rolul de consultant NN, și care spune că a fost impresionată de interesul și implicarea tinerilor pe care i-a cunoscut la Șuior. „Educația financiară e foarte importantă. Contează foarte mult să te obișnuiești, de la vârste fragede, să pui deoparte ceva din banii pe care îi primești și să ai o siguranță financiară”, explică ea.
„Generațiile tinere sunt foarte deschise, au inițiativă, pun accent pe echilibrul dintre viața personală și cea profesională și, din perspectiva carierei, au curaj să exploreze mai multe meserii pentru a descoperi ce li se potrivește”, mai spune Loredana. „Într-adevăr, acesta este plusul pe care îl aduce noua generație, dorința de a avea cât mai multe experiențe profesionale fără să pună neapărat banii pe primul loc. Banii vin și pleacă, dar cel mai mare câștig este ceea ce înveți și experiența pe care o ai. Așa, oriunde te vei duce, poți să faci diferența”, completează și Antonio.
Pentru Loredana și Antonio, voluntariatul a fost un mod de a face un bine și de a avea impact în jurul lor. Amândoi s-au mai implicat în trecut în inițiative pentru copii din familii sau comunități defavorizate cărora le-au dus cadouri și au putut, astfel, să le facă o bucurie. Întrebați dacă ar mai participa în viitor la acțiuni similare de voluntariat, Loredana și Antonio spun un „categoric da”. „E o experiență din care te întorci cu mare bucurie în suflet și cu un sentiment de împlinire, așa că încurajez pe oricine să devină voluntar”, completează Loredana.
Aflată la cea de-a doua ediție, tabăra „Un pas spre viitor” a fost organizată de Hope and Homes for Children și NN în cadrul parteneriatului strategic prin care, pe o perioadă de trei ani, 150 de tineri din programul de integrare socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului sunt sprijiniți să dezvolte abilități pentru o viață independentă și pentru integrarea cu succes în societate.
au învățat abilități pentru viață și noțiuni financiare în tabăra „Un pas spre viitor”.
din sistemul de protecție socială, consiliați și susținuți material să se integreze în societate.
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit la închiderea a aproape 70 de orfelinate de tip vechi și încurajarea sistemelor familiale de îngrijire.
Prin eforturile Fundației până în acest moment au fost dezvoltate 110 case de tip familial, 5.810 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 457 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere. În total, Hope and Homes for Children a ajutat până în prezent aproape 55.000 de copii, iar Fundația urmărește ca până în 2026 să elimine instituționalizarea copiilor în România.