La NN România, săptămâna 8-12 martie este cu și despre femeile din echipă. Despre lucrurile frumoase pe care le fac în fiecare zi și acum, în special despre lucruri care le pot aduce un zâmbet și mai multă bucurie. Așa că NN organizează în această săptămână workshop-uri unde colegele se pot întâlni, pot descoperi lucruri noi și pot discuta pe teme de interes din viața de zi cu zi. Primul a fost despre stil vestimentar cu Irina Markovits, consultantul de stil și antreprenorul din spatele Image Matters, o discuție foarte interesantă pe care vrem să o împărtășim cu toate doamnele care vor să descopere secretele creării unei garderobe eficiente și de efect.
Creează-ți garderoba în funcție de personalitatea ta
Stilul vestimentar pornește în primul rând din interior, fiind o reflexie a personalității noastre și un mod prin care ne putem conecta la ceea ce suntem și la felul în care ne simțim în fiecare zi, în funcție de ocazie.
O persoană extrovertită, spre exemplu, are tendința să creeze o garderobă în culori puternice, cu accesorii de impact sau imprimeuri vii, în timp ce o persoană introvertită se îndreaptă mai degrabă către o garderobă în culori neutre, cu accesorii mai delicate, care să îi ofere confortul că nu atrage atenția. În același timp, o persoană foarte curioasă va crea în timp o garderobă foarte diversificată, cu o varietate de stiluri, în timp ce o alta mai conservatoare va opta pentru piese vestimentare care au o linie familiară.
Dincolo de aceste tendințe către care înclinăm natural, fiecare garderobă trebuie să includă piese de bază, piese care aducă impact vizual și accesorii care completează piesele, de la bijuterii și până la curele, poșete sau încălțăminte. Și fiecare ținută trebuie construită pentru a include aceste 3 elemente cheie, potrivite ocaziei, la care se mai pot adăuga piese de completare, care nu sunt neapărat obligatorii dar aduc o notă specială ținutei.
Evaluează valoarea unei piese noi în garderobă prin regula 3x3
Valoarea unei piese vestimentare nu este dată de prețul plătit pentru a o aduce în garderobă. Valoarea ține în primul rând de calitate, care asigură longevitatea piesei în garderobă. Și mai ține de versatilitate.
Prin urmare, după ce alegem un anumit obiect vestimentar din magazin, e foarte important să verificăm cât de potrivit este pentru garderoba de acasă. Regula pentru noua piesă este să existe deja în garderobă cel puțin 3 piese cu care se asortează, să poată fi purtată în cel puțin 3 stiluri diferite (ex. casual, romantic, semi-elegant, rock etc.) și să fie potrivită pentru cel puțin 3 ocazii diferite (ex. la birou, în vacanță, la un eveniment de zi etc.). Dacă piesa îndeplinește toate aceste criterii, înseamnă că este o alegere bună care își merită viitorul loc în garderobă.
Bineînțeles, în alegerea fiecărui obiect vestimentar trebuie să ținem cont de tipul siluetei, optând pentru elemente și culori potrivite. Definirea siluetei pornește de la 4 indicatori – circumferința umerilor, a bustului, a taliei și a șoldurilor.
Pentru silueta pară, unde circumferința șoldurilor este cea mai mare, piesele vestimentare trebuie să pună accent pe partea superioară a corpului. Silueta dreaptă, unde cei patru indicatori sunt foarte apropiați, accentul se pune pe umeri și pe șolduri, pentru a sugera mai bine talia, ceea ce se poate obține, spre exemplu, combinând culori diferite în partea superioară și inferioară a corpului, delimitate în talie. Silueta triunghi inversat, unde umerii au circumferință mai mare decât celelalte zone, atenția trebuie atrasă asupra părții inferioare a corpului, prin elemente de impact vizual. Silueta ovală, unde prevalează circumferința taliei, atenția trebuie atrasă asupra umerilor și picioarelor prin elemente care dau volum, astfel încât să fie creată talia. Iar pentru silueta clepsidră, cu o talie foarte bine definită, e nevoie de piese vestimentare și croieli care respectă conturul natural al corpului, fără să-l exagereze.
Nu lăsa nimic din garderobă nepurtat
O garderobă eficientă este acea garderobă în care toate piesele sunt purtate și pot fi ușor combinate între ele. Pentru a evalua mai bine ce anume ne place și ce nu din propria garderobă, este indicat ca, timp de cel puțin o lună, să facem un exercițiu prin care să purtăm toate elementele. Așa ne putem da mai bine seama dacă există piese care ne plac mai puțin sau care nu se potrivesc cu restul garderobei și putem decide dacă le păstrăm sau le înlocuim. Ajută să ținem un jurnal vizual prin fotografierea ținutelor în fiecare zi.
Nu în ultimul rând, pentru a ne dezvolta abilitățile de stil vestimentar și a crea ținute care să se potrivească ocaziei, este util să notăm fiecare ținută folosind un sistem de punctaj. Se acordă câte un punct pentru fiecare dintre elementele următoare incluse în ținută: fiecare culoare / nuanță separată, colier statement, cercei vizibili, fiecare inel cu excepția verighetei, cataramă mare / curea colorată, ceas elegant / ceas de dimensiuni mari sau brățară, eșarfă, broșă, sau detalii în zona pieptului (volan, jabou, funde), pantofi decupați sau colorați ori încălțăminte cu detalii vizibile, dres sau colant colorat ori cu model, geantă elegantă de zi sau colorată.
Dacă punctajul obținut este mai mic de 8, ținuta este sport, prea casual pentru birou dar potrivită pentru weekend sau este incompletă. O ținută de 8-9 puncte este ținuta de zi cu zi. Una cu 10-12 puncte este o ținută business casual, potrivită la birou atunci când avem ședințe sau prezentări ori la evenimente sociale de zi. Ținutele care primesc 13-14 puncte sunt ținute ornamentate, de tipul business elegant, potrivite pentru networking sau ocazii de seară semielegante. Iar ținutele cu mai mult de 15 puncte sunt mai degrabă potrivite pentru evenimente elegante de seară, fiind prea încărcate pentru birou.
Irina Markovits este consultant de stil vestimentar, blogger şi jurnalist fashion, creator de imagine pentru personalităţi din diverse domenii, personal shopper și educator de frumos. Scrie pe Style Diary, inspiră prin idei postate pe Instagram și ajută femeile să-și descopere stilul prin Image Matters.