Mergi la conţinutul principal

Ce este CAS-ul și cum se calculează în 2023

Financiar
tanara blonda alaturi de un tanar saten stau la birou si citesc documente
tanara blonda alaturi de un tanar saten stau la birou si citesc documente

În peisajul complex al fiscalității românești, să înțelegi toate detaliile despre contribuțiile de asigurări sociale poate părea o provocare. Așadar, fie că ești un nou-venit pe piața muncii, fie o persoană care dorește să își împrospăteze cunoștințele, în acest ghid ai toate informațiile necesare.

 

Descoperă în cele ce urmează ce este CAS-ul, ce este CASS-ul și fă lumină asupra modului în care acestea îți influențează parcursul financiar.

 

 

Ce este CAS

 

Pentru a înțelege exact ce este CAS, este important să începem cu definiția CAS-ului. Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) este o taxă obligatorie în România, care se aplică atât persoanelor care obțin venituri din activități independente, cât și angajaților.

 

Scopul CAS este de a asigura un sistem de securitate socială pentru contribuabili.

 

Taxa CAS se calculează ca procent din venitul anual estimat și se plătește anual. Pentru angajați, CAS este dedus automat de către angajator, din salariul brut și depus la stat. Pentru persoanele care obțin venituri din activități independente, CAS se aplică pe baza venitului ales de contribuabil și trebuie plătit până la data de 25 mai a fiecărui an.

 

Indiferent dacă ești angajat sau lucrezi independent, CAS joacă un rol crucial în finanțarea sistemului de securitate socială din România. Dacă încă te întrebi ce reprezintă CAS ori ce rol are CAS-ul, află că acesta asigură beneficii precum acoperirea fondului de pensii și șomaj, contribuind la bunăstarea societății.

 

Contribuții de asigurări sociale

 

Contribuțiile de asigurări sociale reprezintă sumele de bani plătite în mod regulat către bugetul de asigurări sociale de stat din țara noastră. Aceste contribuții au un rol important în asigurarea acoperirii riscurilor sociale și a drepturilor de asistență socială ale cetățenilor. CAS este plătită atât de angajatori și angajați, cât și de persoanele fizice autorizate (PFA) și societățile cu răspundere limitată (SRL), pentru a finanța sistemul de securitate socială.

 

Angajatorii efectuează o contribuție la CAS, care se adaugă la costurile totale de angajare. Angajații au, de asemenea, o parte din salariul lor dedusă pentru CAS. Totodată, PFA și SRL contribuie la acest fond de asigurări sociale. Prin CAS, se creează o rețea de siguranță care protejează cetățenii în situații dificile și care contribuie la buna funcționare generală a societății.

 

Cauți un viitor financiar sigur pe termen lung? Descoperă cum sa investesti inteligent și fă alegeri înțelepte în materie de investiții pentru un viitor sigur.

 

Totul despre calcul CAS

 

Continuăm explorarea universului contribuțiilor la asigurările sociale (CAS) cu informații concrete despre ce este CAS-ul și cum se calculează acesta în 2023. În această secțiune, vei înțelege procesul de calcul al CAS privind taxele pentru persoanele fizice, persoanele fizice autorizate (PFA) și societățile cu răspundere limitată (SRL).

 

maine de femeie care sta la birou foloseste un calculator si ia notite pe hartie

 

Taxe persoane fizice

 

Orice nou angajat s-a întrebat măcar o dată cât este CAS din salariu. Pentru tine, ca persoană fizică angajată, contribuția la CAS se calculează în funcție de salariul brut pe care îl câștigi. Cota CAS care se deduce din venitul tău brut este de 25%.

 

De exemplu, dacă salariul tău brut lunar este de 5.000 de lei, contribuția ta lunară la CAS ar fi de aproximativ 1.250 de lei.

 

Taxe PFA CAS

 

Pentru PFA-uri, CAS-ul se calculează în funcție de veniturile obținute din activitățile economice desfășurate. Este important să menționăm că această contribuție este calculată pe venitul net obținut, după deducerea cheltuielilor aferente activității. În esență, dacă ai un venit de 100.000 de lei într-un an, vei plăti impozite în funcție de acest venit, iar într-un alt an în care nu ai niciun venit, nu vei avea obligația de a plăti impozite.

 

Totodată, e posibil să te întrebi „dacă sunt PFA, dar și angajat, mai plătesc contribuțiile?” Ei bine, răspunsul scurt este nu. Dacă deja plătești CAS din salariu, nu ești obligat să-l plătești și pentru veniturile independente.

 

Taxe SRL

 

În cazul societăților cu răspundere limitată (SRL), trebuie să știi că acesta reprezintă 25% din salariul taxabil. Salariul taxabil se calculează ca fiind salariul minim de 3.000 lei minus o parte fixă netaxabilă, de 200 lei. Astfel, în cazul unui angajat cu un salariu de 3.000 lei, valoarea CAS ar fi de 750 lei pe an. În caz că nu ești sigur sau vrei să te verifici, apelează și la un calculator CAS online.

 

Plafon CAS 2023

 

Plafonul pentru contribuția la asigurările sociale (CAS) este o limită maximă a veniturilor luate în calcul pentru calcularea acestei contribuții. Este important să știi că plafonul CAS se schimbă de la un an la altul. Anul acesta, plafonul CAS a fost stabilit la 12 salarii minime pe economie. Aceasta înseamnă că doar primele 12 salarii minime ale unui angajat sunt luate în considerare, atunci când se calculează impozitul CAS.

 

Plafonul se ajustează anual, pentru a reflecta schimbările economice și legislația fiscală în vigoare. Este important să fii la curent cu aceste schimbări, pentru a înțelege cum va afecta acest aspect contribuțiile tale la asigurările sociale.

 

Resimți efectele inflației? Află mai multe despre ce este inflația și ce soluții ai pentru provocările financiare actuale. 

 

Cum se face plata CAS

 

Pentru a efectua plata contribuțiilor sociale în calitate de angajator sau persoană fizică, trebuie să urmezi pașii corespunzători. Descoperă cum poți face asta:

 

Plată contribuții angajator:

 

  1. Identifică baza de calcul CAS a angajaților.
  2. Calculează suma pe care trebuie să o reții din salariile angajaților.
  3. Reține CAS-ul și CASS-ul din salariile angajaților la momentul plății acestora.
  4. Depune contribuțiile colectate la organul fiscal local, până la termenele limită stabilite.

 

Plată CAS angajat PFA și SRL:

 

  1. Calculează CAS-ul în funcție de veniturile obținute (PFA) sau de profitul net (SRL) al anului fiscal.
  2. Depune CAS-ul în contul unic, la organul fiscal local.
  3. Urmează termenele de plată stabilite.

 

Dacă dorești să asiguri financiar viitorul tău sau pe cel al angajaților tăi, poți lua în considerare Pensia Privata Facultativa (Pilonul 3).

 

Acesta este un mod suplimentar de a te asigura că vei fi acoperit financiar la pensionare. Alegând să economisești astăzi pentru mai puține griji mâine, îți oferi un venit suplimentar, odată ajuns la vârsta de 60 de ani. Decizia este a ta, deoarece poți alege valoarea contribuției care se acumulează în contul tău de pensie, între 45 lei sau 15% din venitul salarial brut lunar sau din veitul asimilat acestuia.

 

Ce este CASS

 

Acum că știi care sunt contribuțiile sociale obligatorii, este momentul să afli mai în detaliu ce înseamnă CASS.

 

Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) este o altă componentă importantă a sistemului de securitate socială din țara noastră. Această contribuție are ca scop finanțarea sistemului de sănătate și asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii.

 

CASS în România este obligatorie atât pentru angajați, cât și pentru persoanele care obțin venituri din activități independente. Prin plata impozitului CASS, se asigură sustenabilitatea sistemului de sănătate și, implicit, bunăstarea populației.

 

Cum se calculează și cine plătește CASS

 

CASS se calculează ca un procent din venitul lunar și se plătește lunar, fie de angajatori, în cazul angajaților, fie de persoanele care obțin venituri din activități independente. Această contribuție este calculată pe baza venitului declarat sau a salariului și are un impact direct asupra accesului la servicii medicale.

 

femeie tanara la birou ridica mana stanga la ceafa in timp ce lucreaza pe laptop si pe fundal doi colegi discuta

 

Taxe persoane fizice

 

Ce este CASS pe fluturașul de salariu? Contribuția la sănătate pentru persoanele fizice se calculează ca un procent de 10% din salariul lunar brut. Această contribuție este obligatorie pentru toți angajații ajută la finanțarea sistemului de sănătate.

 

De exemplu, dacă ai un venit lunar de 3.000 de lei, contribuția ta lunară la CASS ar fi de 300 de lei.

 

Taxe PFA

 

Pentru persoanele fizice autorizate (PFA), procentul de CASS este de 10% din veniturile obținute din activități independente. Se calculează pe baza venitului net, după deducerea cheltuielilor aferente activității.

 

CASS nu este obligatorie pentru PFA, dacă aceștia plătesc deja CASS din salariul lor. De exemplu, pentru un venit anual de 30.000 de lei, contribuția anuală la CASS ar fi de 3.000 de lei.

 

Taxe SRL

 

Societățile cu răspundere limitată (SRL) plătesc procent sănătate din salariu de 10%. Salariul taxabil al angajaților unui SRL este calculat ca fiind salariul minim, adică 3.000 de lei, minus o parte fixă netaxabilă, de 200 lei.

 

Plafon CASS 2023

 

Plafonul pentru impozitul pe sănătate reprezintă o importantă limită maximă a veniturilor luate în considerare la calculul acestei contribuții. În acest an, plafonul CASS a fost definit la nivelul a 12 salarii minime pe economie, ceea ce înseamnă că doar primele 12 salarii minime ale unui angajat sunt incluse în calculele CASS.

 

De exemplu, dacă salariul minim pe economie este de 2.300 de lei, acest plafon ar fi de 27.600 de lei.

 

Plafonul CASS se reevaluează anual, reflectând schimbările economice și legislația fiscală în vigoare și asigurând o abordare actualizată și adecvată a contribuțiilor sociale pentru fiecare an fiscal.

 

Cum se face plata CASS

 

Pentru a efectua plata CASS în calitate de angajator sau de persoană fizică, trebuie să urmezi pașii corespunzători. Plata CASS implică

 

  1. Identificarea bazei de calcul
  2. Calcularea sumei de reținut din venituri
  3. Depunerea contribuțiilor la organul fiscal local, conform termenelor limită stabilite.

 

Mai jos, afli și răspunsul la întrebarea unde se plătește CASS persoane fizice.

 

Cum contribui la CASS

 

Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate reprezintă un angajament important atât pentru cetățeni, cât și pentru angajatori. Pentru angajatori, procesul implică identificarea cu atenție a bazei de calcul a CASS pentru fiecare angajat. Acest lucru presupune calculul sumei corecte, care trebuie reținută din salariul brut al fiecărui angajat și, ulterior, depusă la organul fiscal local.

 

bunic imbracat cu un pulover galben se joaca cu nepoata lui pe podea un joc cu piese colorate de lemn

 

Pentru persoanele care obțin venituri din activități independente, procesul de calcul a CASS se bazează pe venitul net obținut după deducerea cheltuielilor legate de activitate. Este vital să ții cont de regulile și de termenele stabilite în legislația fiscală.

 

Diferența dintre CAS și CASS

 

Ambele reprezintă contribuții la stat obligatorii. Află și care sunt diferențele esențiale CAS vs CASS.

 

CAS, în calitate de contribuție la asigurările sociale, se aplică la nivelul veniturilor provenite din activitățile independente, dar și la salariile angajaților. Aceasta joacă un rol esențial în susținerea fondului de pensii, ca principal exemplu. Pe de altă parte, CASS este o contribuție specifică sectorului sănătății.

 

Pentru angajați, CAS-ul se stabilește la o cotă de 25% din salariul brut, iar pentru PFA-uri și SRL-uri, deși cota CAS este aceeași, formula de calcul a sumei variază în funcție de venitul obținut și de salariul taxabil.

 

În schimb, procentul de CASS (Contribuție la Asigurările Sociale de Sănătate) se calculează prin aplicarea unei cote fixe de 10% asupra bazei de calcul, care variază în funcție de tipul veniturilor.

 

În cazul angajaților, CASS-ul este reținut automat din salariu, asigurându-se contribuția la asigurările de sănătate. Însă, pentru PFA-uri și SRL-uri, această sumă este plătită separat.

 

CAS și CASS sunt ambele contribuții salariale esențiale pentru sistemul de securitate socială din România. CAS susține aspecte precum pensiile și asigurările sociale, în timp ce CASS este destinată asigurărilor de sănătate.

 

Este important să înțelegi și să gestionezi corect CASS și CAS-ul, deoarece ele au un impact semnificativ asupra bunăstării individuale și comunitare.

 

Iar pentru a te asigura că ești pe deplin protejat, te poți gândi și la o asigurare medicală privată de sănătate, precum și la a opta pentru pensia privată, care să completeze aceste contribuții și să îți ofere o siguranță financiară suplimentară.