De la economii la investiții - cum să-ți crești câștigul prin fonduri mutuale

Financiar
barbat tanar la birou open office

Indiferent ce obiective financiare ai pe viitor, fondurile mutuale pot fi instrumente care să te ajute să investești în funcție de apetitul tău la risc și să îți sporești câștigul.

Descoperă, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre acest subiect: ce înseamnă fonduri mutuale, cum funcționează și cum le poți folosi pentru a-ți crește potențialul financiar.

Ce este un fond mutual

Denumite și fonduri de investiții, fondurile mutuale sunt instrumente de investiții colective, care permit mai multor investitori să își combine resursele, pentru a achiziționa o varietate de active financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, instrumente de piață monetară și altele.

Cine administrează fondurile mutuale

Fondurile mutuale sunt administrate de o societate de administrare a investițiilor (SAI) autorizată, formată din profesioniști financiari specializați în investiții (manageri de fond).

SAI funcționează în baza autorizației de Supraveghere Financiară, administrează fondul mutual și ia toate deciziile referitoare la investiții, în baza unui contract de administrare, în schimbul unui comision de management public, evidențiat în documentele fondului.

Cum funcționează fondurile mutuale

Așa cum spune și definiția fondurilor mutuale, acestea colectează bani de la investitori. Așadar tu, ca investitor, poți cumpăra părți dintr-un fond mutual, fiecare parte reprezentând un anumit procent din portofoliul total al fondului. Devenind proprietarul acestei părți din fond, în care ai investit, devii acționar al fondului.

Fondul poate deține o varietate de active, cum ar fi acțiuni de la diferite companii, obligațiuni, iar randamentul depinde de performanța activelor pe care le deține și de nivelul de diversificare. Acesta din urmă depinde de managerul de fond, care ia toate deciziile de investiții.

În final, investitorii primesc profiturile sub formă de dividende și/sau creșterea valorii părților lor. Totuși, un lucru bine de știut aici este faptul că nu există nicio garanție că un fond mutual va genera profit, existând riscul ca valoarea sa să scadă.

Așadar, dacă dorești să-ți crești câștigul prin programe de investiții, procesul poate fi destul de simplu: alegi programul în care să investești și lași profesioniștii să administreze investițiile, cu scopul de a obține cel mai bun randament posibil.

De unde poți începe? Planul GenT de investiții și protecție de la NN

Dacă ești interesat de domeniul investițiilor, dar nu știi cum să începi, poți alege un produs financiar care îmbină randamentul programelor de investiții cu protecția unei asigurări de viață.

Avantajul este că primești consultanță de la un consultant financiar NN să alegi fondurile în care să investești, în urma unei plan financiar personalizat. În plus, odată ce primești consultanță și capeți experiență pe piața de investiții, îți poți muta singur banii dintr-un program de investiții în altul, direct din aplicația mobilă NN Direct.

Un astfel de produs financiar este planul GenT de la NN. Procesul este destul de simplu: plătești o primă lunară, iar o parte din sumă merge către asigurarea de viață, în timp ce diferența este investită în programele de investiții alese de tine.

Un alt avantaj al planului GenT este că îți permite să investești banii în mai multe programe de investiții, în funcție de profilul tău de risc și de obiectivele tale financiare. În timp ce unele fonduri sunt mai riscante, dar cu posibilități de câștig mai mari, altele sunt mai sigure, dar cu posibilități de câștig mai mici.

👉 Dacă nu ești sigur ce să alegi, completeaza formularul planului GenT și un consultant NN te va suna în cel mai scurt timp să îți ofere mai multe detalii.

Odată ce alegi cea mai bună opțiune pentru tine, ai libertatea de a face diverse modificări, oricând pe perioada contractului:

Poți să  transferi unități dintr-un fond în altul, chiar din contul tău NN Direct.

Poți retrage o parte din numărul unităților de fond prin răscumpărare parțială (contra unei taxe) fără a anula contractul.

Poți să crești sau să scazi valoarea primei pentru investiție și a sumei asigurate.

Poți să modifici frecvența de plată a primelor.

Poți să optezi pentru asigurări suplimentare de sănătate atașate la asigurarea ta de viață.

Tipuri de fonduri de investiții

Fondurile de investiții se împart în două mari categorii:

Fondurile Deschise de Investiții (FDI): aceste fonduri de investiții emit și răscumpără unități de fond în mod continuu, oferind investitorilor posibilitatea de a cumpăra și de a răscumpăra unități de fond în orice moment.

Fondurile Închise de Investiții (FIA): acestea au o politică mult mai restrictivă în ceea ce privește achiziția și răscumpărarea de unități de fond. Aceste acțiuni se pot face doar în anumite intervale sau în anumite momente de timp precis determinate, prin documentele de funcționare. Spre deosebire de FDI, aceste fonduri de investiții au, de regulă, o durată de viață determinată, la finalul căreia valoarea rezultată este împărțită deținătorilor de titluri, proporțional cu deținerea fiecăruia în parte.

Așa cum ai observat, cele mai importante diferențe dintre cele două categorii de fonduri sunt modalitatea de cumpărare/răscumpărare a unităților de fond și durata lor de viață/funcționare. Este important să ai aceste aspecte în vedere, atunci când alegi fondul de investiții în care să plasezi capitalul propriu.

👉 Pe lângă investițiile în fonduri mutuale, există și alte modalități de a-ți crește veniturile. Află cum sa investesti inteligent si descopera si alte idei de investitii care să te inspire.

Avantaje și dezavantaje ale fondurilor mutuale

Așa cum am menționat în prima parte a articolului, randamentul fondurilor mutuale nu este unul garantat. Cu toate acestea, există câteva avantaje clare, dar și dezavantaje pe care să le ai în vedere, atunci când dorești să-ți crești averea cu ajutorul fondurilor mutuale.

Avantajele fondurilor mutuale

Lichiditate și acces facil

Poți cumpăra sau vinde părțile tale dintr-un fond mutual, în funcție de valoarea lor actuală (NAV - Net Asset Value) la sfârșitul fiecărei zile de tranzacționare. Acest lucru oferă lichiditate și acces ușor la investiții, spre deosebire de alte investiții, cum ar fi imobiliarele, care pot fi mai puțin lichide. Acest lucru este valabil pentru FDI.

Costuri asociate investiției în unități de fond

În comparație cu investițiile directe în instrumentele financiare individuale din portofoliul activelor fondului, costurile asociate investiției în unități de fond pot fi mai mici.

Diversificare

Un fond de investiții îți oferă acces la un portofoliu diversificat din punctul de vedere al instrumentelor financiare în care investești.

Gestiune organizată a activelor și transparența administrării lor

Fondul de investiții este gestionat de specialiști care au cunoștințe solide în domeniul financiar, astfel că ai un plus de siguranță că activele din fondul de investiții sunt gestionate corespunzător, pentru a obține un randament ridicat.

👉Află și ce este dobanda compusa și cum poate aceasta să influențeze randamentul pe care îl obții în urma unei investiții.

Dezavantaje fondurilor mutuale

În ceea ce privește dezavantajele, iată care sunt cele mai importante 2 aspecte pe care este bine să le știi, înainte de a lua o decizie:

Costuri de administrare indiferent de rezultate

Indiferent de randamentul fondului de investiții, este necesar să plătești costul administrării. Astfel, costurile cu administrarea, dar și toate celelalte taxe și comisioane pentru fonduri de investiții sunt plătite indiferent de modul în care fondul evoluează.

Lipsa controlului asupra plasamentelor financiare

Ca investitor într-un fond mutual, nu poți influența sau schimba politica și strategiile de investiții pe care le implementează managerul de fond, așa cum ai avea posibilitatea în cazul în care ai investi de unul singur, cu ajutorul unui cont de investiții pe o platformă de tranzacționare.

Pe lângă aceste aspecte, există și riscul ca, în anumite momente, valoarea investiției să fie mai mică decât valoarea inițială. Pe tot parcursul investiției, evoluția fondului mutual poate înregistra creșteri și descreșteri, în funcție de evoluția piețelor și a instrumentelor financiare în care s-a investit.

Totodată, bine de știut aici este și faptul că fondurile de investiții nu sunt garantate de către stat. De asemenea, faptul că un fond mutual a avut performanțe în trecut nu reprezintă garanții pentru evoluția din viitor.

Cum alegi fondul mutual în care să investești în 5 pași

„În ce fond de investiții să investesc?” – cu siguranță a fost una dintre primele întrebări pe care ți le-ai adresat, atunci când ai descoperit această soluție de maximizare a profitului.

femeie tanara face investitii printr-o aplicatie mobila

Adevărul este că alegerea potrivită a unui fond mutual poate fi o sarcină complexă și, uneori, stresantă, din cauza varietății impresionante de fonduri de investiții din România.

Indiferent dacă ești un investitor începător sau unul cu experiență, există o serie de aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, astfel încât să te asiguri că faci cele mai bune investiții financiare. Iată care sunt cele mai importante:

1. Vorbește cu un consultant financiar pentru a-ți clarifica obiectivele financiare. Vrei ca banii tăi să lucreze pentru tine, dar cu ce scop? Ai nevoie de investiții pe termen lung pentru pensie, pentru educația copiilor sau pentru planuri personale? Care este suma de bani pe care ți-ai dori s-o dobândești?

1. Stabilește cât timp ești dispus să investești banii. Dacă ai un orizont de timp mai lung, poți fi dispus să-ți asumi mai multe riscuri și să optezi pentru investiții pe termen lung, în timp ce, pentru obiective pe termen scurt, ar trebui să fii mai conservator.

1. Analizează riscurile pe care ești dispus să ți le asumi. În funcție de acest aspect, poți alege depozite sau fonduri de investiții. Fondurile mutuale variază în ceea ce privește gradul de risc. De exemplu, acțiunile au un potențial de creștere mai mare, dar și un risc mai ridicat, în timp ce obligațiunile sunt mai conservatoare.

👉 Dacă îți dorești mai multă siguranță și nu ești dispus să îți asumi riscuri, poți alege o asigurare de viață cu componentă de economisire. Descopera mai multe despre planurile de economisire de la NN.

1. Analizează evoluția fondului de investiții din trecut. Dar nu uita că performanța trecută nu garantează performanța viitoare. În orice caz, este util să vezi cum s-a comportat fondul în diverse condiții de piață, deoarece poate fi un indicator util asupra performanței managerului de investiții.

👉Începe să te documentezi chiar de astăzi și verifica aici evolutia valorilor unitatilor de fond.

1. Informează-te din documente oficiale despre fondul de investiții care te interesează. Prima și cea mai importantă sursă de informații despre un fond de investiții este Prospectul de emisiune al fondului.

Acest document poate fi găsit atât pe site-ul Societății de Administrare a Investițiilor care-l administrează, cât și la distribuitorii fondului și cuprinde toate informațiile cu privire la organizarea și funcționarea acestuia.

De asemenea, și Documentul cu Informații Cheie pentru Investitori (DICI) al acestuia poate fi extrem de util. Acesta cuprinde informații sintetizate cu privire la obiectivele şi politica de investiții, profilul de risc şi randament, cheltuielile fondului, performanța anterioară. Acest tip de document te poate ajuta să faci comparații rapide și directe între cele mai bune fonduri de investiții.

De la economii la investiții în fonduri mutuale, drumul către creșterea veniturilor tale este marcat de educație financiară, planificare atentă și răbdare. Fii curajos în a-ți investi economiile, învață continuu despre piețele financiare și ia decizii informate, pentru a-ți asigura un viitor financiar prosper și sigur 😊.

Sursă foto: Shutterstock