Mergi la conţinutul principal

De ce avem nevoie de dezvoltare personală și cum să o includem în viețile noastre

Grijă fără griji
femeie tanara imbracata in echipament de drumetie ridica mainile spre cer pe o pajiste inconjurata de munti
cuplu in echipament de drumetie urca pe o creasta montana

Într-o lume în continuă dezvoltare, adaptabilitatea și evoluția constantă sunt cheia succesului. De aceea, investițiile în propria dezvoltare devin esențiale. 

 

Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi pentru a porni în călătoria dezvoltării proprii: ce înseamnă dezvoltarea personală, cu ce te ajută, ce reguli să urmezi și ce activități să adopți pentru a deveni cea mai bună versiune a ta.

 

 

Ce este dezvoltarea personală și când a apărut acest concept

 

Dezvoltarea personală este un concept care se referă la procesul prin care o persoană își îmbunătățește anumite aspecte personale cu scopul de a-și atinge potențialul maxim. Aceste aspecte pot fi abilitățile, cunoștințele, aptitudinile, trăsăturile de caracter etc. 

 

Deși nu poate fi atribuit un anumit moment în timp în care a apărut conceptul de dezvoltare personală, ideea de a căuta o mai bună înțelegere de sine și de a aspira la o viață mai bună este prezentă încă din Grecia Antică. Încă de pe atunci, mari gânditori istorici precum Socrate, Platon și Aristotel au pus accent pe autoreflexie, etică și dezvoltare personală.

 

Începând cu secolul al XX-lea, odată cu mișcarea Gândirea Nouă, conceptul de dezvoltare personală a devenit și mai popular, această perioadă fiind marcată de publicarea cărții „Știința de a deveni bogat” scrisă de către Wallace Wattles. Ulterior, tot mai mulți gânditori și psihologi au dezvoltat conceptul de dezvoltare personală prin intermediul cărților și articolelor publicate. 

 

În prezent, informațiile și tehnicile de dezvoltare personală au devenit mai accesibile pentru publicul larg. Astfel, avem la dispoziție o mulțime de resurse:

 

  • cursuri de dezvoltare personală;
  • cărți de autocunoaștere, cărți online de dezvoltare personală; 
  • bloguri de dezvoltare personală; 
  • programe de dezvoltare personală. 

 

Autori și vorbitori precum Eckhart Tolle, Carol Dweck și James Clear au un impact semnificativ în popularizarea acestui domeniu în prezent.

 

Activități de dezvoltare personală

 

Atunci când folosești prezentul pentru a construi cea mai bună versiune a ta, primul pas pe care ai putea să-l faci este să alegi câteva activități care știi că îți vor face bine.  

 

Alegerea acestor activități, nu numai că îți sporește calitatea vieții în prezent, dar te ajută și să obții o strategie esențială pentru prosperitate și reușită în fața provocărilor viitoare. 

 

Iată câteva exemple de activități de dezvoltare personală care te-ar putea ajuta să devii cea mai bună versiune a ta.

 

Drumețiile în aer liber

 

Dacă ești o persoană cu un stil de viață sedentar, un hobby care te-ar putea scoate din zona de confort sunt drumețiile în aer liber. Explorarea naturii și participarea la activități în aer liber nu doar că îți îmbunătățesc sănătatea fizică, ci te și ajută să depășești temerile și să-ți dezvolți abilități de adaptare.

 

Cursurile de teatru sau de dans

 

În cazul în care ești o persoană timidă și consideri că dezvoltarea abilităților sociale te-ar putea ajuta, atunci cursurile de teatru sau de dans ar putea fi activitățile care să te scoată din zona de confort. Implicarea în astfel de activități necesită spontaneitate și creativitate și te-ar putea susține să-ți construiești încrederea în sine.

 

Învățarea unei limbi străine

 

Un alt exemplu de hobby care ar putea contribui la dezvoltarea ta personală este învățarea unei limbi străine. Această activitate nu doar că îți deschide noi orizonturi culturale, ci și îți pune mintea la muncă și te scoate din rutina zilnică. Totodată, acest lucru ar putea fi un motiv bun de a vizita anumite țări și de a pune în practică cunoștințele acumulate.

 

Explorarea cărților online de dezvoltare personală

 

Citirea cărților de specialitate, fie că vorbim despre cărți în format fizic, fie e-books de dezvoltare personală, și participarea la evenimente de networking sunt de asemenea activități utile pe care să le adopți. În timp ce lectura unor cărți motivaționale, de psihologie și neuroștiință, te ajută să îți îmbunătățești cunoștințele și abilitățile, participarea la evenimente de networking îți oferă oportunitatea de a-ți construi relații valoroase.

 

Indiferent de opțiunile pe care le alegi, adoptând astfel de hobby-uri, poți acumula o mulțime de cunoștințe și experiențe noi și poți experimenta cum este să ieși din zona de confort. Astfel, vei învăța să te bucuri mai mult de prezent și să privești viitorul cu mai multă încredere.

 

Top 3 cărți de dezvoltare personală

 

Dacă te afli la începutul călătoriei de autocunoaștere, poți începe cu lectura celor mai bune cărți din domeniu. Iată un top 3 cărți de dezvoltare personală care să te ajute să obții o nouă perspectivă asupra vieții și asupra imaginii de sine:

 

„Mindset: O nouă psihologie a succesului” de Carol S. Dweck

 

Această carte explorează conceptul de mentalitate și modul în care acesta influențează unghiul din care abordăm provocările, succesul și eșecurile în viață. Aici, autoarea identifică 2 tipuri principale de mentalitate: fixă și de creștere. Oamenii cu mentalitate fixă cred că abilităţile lor, cum ar fi inteligența sau talentul, sunt neschimbătoare, în timp ce oamenii cu mentalitate de creștere văd calităţile lor ca pe ceva flexibil și în dezvoltare. Tu în ce tabără ești? Și răsfoiește cartea ca să descoperi cum poți fi cultiva un mindset de creștere. 

 

carte mindset

 

„Atomic Habits” de James Clear

 

În această carte, autorul explorează puterea și influența obiceiurilor mici, adesea neobservate, asupra direcției vieții noastre. Dacă ai anumite obiceiuri care consideri că nu îți îmbunătățesc viața în niciun fel, atunci citind această carte vei putea învăța cum schimbările mici, implementate constant, pot avea un impact semnificativ asupra succesului și împlinirii personale.

 

Tot în această carte, un bestseller în rândul cărților de dezvoltare personală, autorul susține că succesul nu rezidă în transformări majore, ci în mici schimbări zilnice. Acesta evidențiază importanța acumulării de progrese mici pentru a obține rezultate semnificative pe termen lung. Deci, pentru a-ți forma o nouă identitate, fii atent la obiceiurile pe care le adopți pe termen lung.

 

carte artomic habits

 

De exemplu, dacă îți dorești un stil de viață sănătos, poți adopta obiceiul de a face mișcare fizică zilnică. Cum și cât, astfel încât să devină un obicei? E mai simplu decât pare. 

 

Dacă îți dorești să devii o persoană responsabilă și stabilă din punct de vedere financiar, ai putea să adopți un obicei smart de a economisi constant pentru viitor.

 

👉 Simplul obicei de a depune banii economisiți „la saltea” sau într-un cont curent s-ar putea să nu fie suficient. Motivul este unul simplu: în timp, banii se depreciază, și astfel valoarea economiilor tale ar scădea. De aceea, este important să economisești inteligent pentru a-ți proteja economiile de inflație și de deprecierea valorii lor. Afla cum poti face asta.

 

„Puterea prezentului” de Eckhart Tolle

 

Această carte abordează modul în care mintea noastră, prin concentrarea excesivă pe trecut și viitor, ne poate împiedica să experimentăm bucuria și pacea trăirii în prezent. Dacă te gândești constant la anumite lucruri din trecut și te confrunți cu stări de anxietate, citind această carte de dezvoltare personală pentru femei și bărbați poți învăța modalități prin care să-ți eliberezi mintea de gândurile negative și de preocupările inutile, permițându-ți astfel să de bucuri de prezent.

 

carte puterea prezentului

 

Cu toate că lectura te ajută să-ți îmbunătățești cunoștințele, adevărata dezvoltare personală începe în momentul în care le pui în aplicare. De exemplu, dacă te gândești constant la anumite situații care s-au întâmplat în trecut, poți să meditezi sau să practici tehnici de respirație conștientă pentru a te relaxa și pentru a te conecta cu momentul prezent.

 

Dacă, în schimb, te îngrijorează în mod excesiv viitorul, fie din punct de vedere al sănătății, fie din punct de vedere financiar, atunci poți începe să adopți un stil de viață sănătos, să investești în instrumente financiare care să ofere mai multă protecție viitorului tău. Sau pur și simplu să vorbești cu un specialist financiar care te poate îndruma pas cu pas, răspunde la toate întrebările și oferi soluții concrete. 

 

👉 Poți alege un plan personalizat pentru investiții, cum este planul GenT de la NN. Primești consultanță de la un specialist pentru a alege cele mai potrivite fonduri în care să investești și te bucuri și de protecția unei asigurări de viață. Procesul este simplu: plătești o primă lunară, iar o parte din sumă merge către asigurarea de viață, în timp ce diferența este investită în fondurile mutuale alese de tine.

 

Importanța stabilității financiare în dezvoltarea ta personală

 

Un lucru important de menținut: chiar dacă nu este o idee evidentă, dezvoltarea personală merită susținută, în primul rând, și de împlinirea celorlalte nevoi de bază. Așa cum poți observa la o scurtă studiere a piramidei lui Maslow, înainte de a ne îndeplini nevoia de dezvoltare personală, care se află pe ultimul nivel, este necesar să ne îndeplinim celelalte nevoi umane (nevoile fiziologice, nevoile de siguranță și securitate personală, nevoile de recunoaștere socială). 

 

Dacă nevoile fiziologice, de la baza piramidei, pot fi îndeplinite printr-o alimentație echilibrată, hidratare și somn suficient, nevoile legate de siguranță pot fi îndeplinite prin intermediul a mai multor acțiuni. De exemplu, nevoia de siguranță personală poate fi îndeplinită atunci când trăiești într-un mediu sănătos, în timp ce siguranța financiară poate fi construită cu ajutorul câtorva principii de bază:

 

  • Organizează-ți bugetul în funcție de necesități și obiective. Pentru a putea îmbunătăţi situaţia ta financiară, este esenţial să ştii de unde începi, care este bugetul actual, ce cheltuieli există, ce venituri ai, ce obiective financiare îți propui pe viitor. Simpla monitorizare a lor poate aduce claritate în bugetul tău, vei putea prioritiza cheltuielile importante, fără să omiți nevoile tale actuale și viitoare.
  • Creează-ți din timp un venit suplimentar la pensie. Sistemul de pensii din România este structurat în felul următor: pilonul I – sistemul obligatoriu al pensiilor de stat, pilonul II – sistemul obligatoriu de pensii private, pilonul III – sistemul de pensii facultative administrate privat și pilonul IV – pensiile ocupaționale constituite la inițiativa angajatorului. 

Contribuind din timp la pensia privată facultativă, te asiguri că vei primi o sursă de venit suplimentară după retragerea din activitatea profesională.

 

👉 Alege să contribui la fondul de pensii facultative NN și beneficiezi de o deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro. Tu decizi nivelul contribuției: minim 45 de lei și până la 15% din venitul brut lunar salarial sau asimilat salariului. Dacă te răzgândești, nu-i nicio problemă: poți să schimbi pe parcurs nivelul contribuției. 

 

  • Ia în calcul diversificarea surselor de venit. Pe lângă salariu, pot exista și venituri adiționale, obținute chiar din hobby-urile pe care le ai și pe care le-ai putea monetiza. 
  • Începe să investești. Aici există mai multe tipuri de investiții pentru care poți opta, în funcție de apetitul tău pentru risc: investiții la bursă, în imobiliare, în titluri de stat etc. În timp ce unele dintre acestea presupun un risc mai mare, dar și oportunități de câștig mai generos, altele presupun un risc redus, dar și un randament limitat. Înainte de a lua o decizie investițională, este important să te documentezi suficient pentru a evita pierderi financiare. Află cum sa investesti inteligent, dar și 8 idei de investiții profitabile pe care să le ai în vedere.
  • Fă-ți un plan de economii. Depozitele la termen și conturile de economii sunt câteva dintre instrumentele care te pot ajuta să economisești și să primești o anumită dobândă pentru banii tăi. Dar ce-ai spune dacă, pe lângă acumularea de economii pentru viitor, ai putea să te bucuri și de o siguranță sporită în prezent?

👉Descoperă cum te pot ajuta planurile de economisire de la NN să economisești bani și să fii protejat de asigurarea de viață în același timp.

 

Odată ce nevoile fiziologice și cele de siguranță sunt îndeplinite, putem să ne orientăm spre îndeplinirea nevoilor sociale prin menținerea unor relații sănătoase și nevoia de stimă prin recunoașterea propriilor merite. În cele din urmă, ajungem la îndeplinirea nevoii de dezvoltare personală pentru care trebuie să ținem cont de următoarele reguli de aur.

 

3 reguli de aur în dezvoltarea personală

 

Indiferent că ești la începutul călătoriei dezvoltării tale sau ai ajuns într-un punct în care crezi că poți face mai mult, cu siguranță pe parcursul acestui articol ai reușit să acumulezi informații care să te ajute. Și, pentru că dezvoltarea personală este un proces continuu, ți-am pregătit și câteva reguli de aur pe care să le ai în vedere în călătoria ta. Iată care sunt:

 

  1. Auto-cunoașterea este cheia. Înțelege-ți temerile, calitățile, punctele forte și cele slabe. Cu cât te cunoști mai bine, cu atât știi exact aspectele personale la care ai de lucrat pentru a ajunge persoana spre care aspiri. 

De exemplu, dacă temerea ta este un viitor financiar nesigur, acționează încă din prezent: economisește, solicită o creștere salarială, deschide-ți o afacere etc. Dacă, de exemplu, consideri că un punct slab al tău este procrastinarea, învață să utilizezi tehnici de gestionare a timpului, să prioritizezi sarcinile importante și să-ți stabilești unele obiective clare și realizabile. 

 

  1. Fii responsabil pentru ceea ce se întâmplă în viața ta. Un alt lucru important pentru a te dezvolta este să înveți să-ți asumi responsabilitatea pentru alegerile și acțiunile tale. Recunoaște-ți că ești singurul responsabil pentru propria fericire ești tu, acceptă-ți greșelile și învață din ele.

 

  1. Fii deschis la schimbare și asumă-ți riscuri calculate. Adaptabilitatea la schimbare și capacitatea de a face față situațiilor imprevizibile contribuie la reziliență și dezvoltare personală continuă. Acest lucru este benefic nu numai în prezent, ci și pentru viitor, deoarece vei diminua teama provocată de situațiile neprevăzute și vei putea vedea în orice lucru o oportunitate de dezvoltare.

 

Așa cum ți-ai putut da seama pe parcursul acestui articol, dezvoltarea personală nu este doar un scop, ci o călătorie continuă și un angajament constant. Profită și tu de informațiile prezentate în aceste rânduri și învață să te bucuri de prezent, în timp ce lucrezi constant pentru a deveni cea mai bună versiune a ta.