Mergi la conţinutul principal

Generația Y: valori, idealuri și diferențe față de generațiile X și Z

Contează să fii bine
grup de patru tineri stau pe iarba alaturi de un caine golden retriever alb
grup de patru tineri stau pe iarba alaturi de un caine golden retriever alb

În trecut, oamenii foloseau termenul de generație pentru a descrie toată populația în viață. Astăzi, vorbim de mai multe categorii de generații, care au o dată de început și una de sfârșit, în funcție de anii de dezvoltare și preocupările specifice. 

 

Generația Y, cunoscută sub numele de millennials, este formată din adulții cu vârste cuprinse între 24 și aproximativ 40 de ani. Această categorie a populației s-a dezvoltat odată cu tehnologia și prinde din urmă tinerii zilelor noastre, în ceea ce privește trendurile. Despre ei vorbim în acest articol, prin prisma idealurilor, valorilor, dar și diferențelor față de celelalte generații, X și Z.

 

 

Despre importanța clasificării generațiilor

 

De ce este important să definim generațiile pe ani? Definirea ne ajută, din punct de vedere sociologic, antropologic și psihologic, să înțelegem cum se manifestă și cum percep lumea, în funcție de anii și de perioadele în care au crescut generațiile respective. În plus, o distincție clară vine şi în ajutorul companiilor, în procesul de angajare și în construirea echipelor.

 

Astăzi, generațiile se clasifică în următoarele categorii:

  • Baby Boomers: generația celor născuți în perioada 1945-1964;
  • Generația X: persoanele născute în perioada 1965-1979;
  • Generația Y: persoanele născute în perioada 1980-1994;
  • Generația Z: tinerii născuți de la 1995 până în 2009;
  • Generația Alpha: 2010 - prezent.

Dacă ai simțit că nu înțelegi această „supă alfabet” a anilor și generațiilor, află că nu ești singur. Multe persoane se întreabă cărei generații aparțin, în special când nu se regăsesc în unele valori sau caracteristici. În esență, diferența dintre generații se formează pe baza mai multor factori, care pleacă de la mediul familial, influența tehnologiei și a educației. 

 

Astfel, este important să existe o delimitare a generațiilor cu valorile și caracteristicile specifice perioadei de creștere și dezvoltare. 

 

Generația Y sau milenialii

 

Alcătuită din nativi digitali, generația milenară s-a construit începând cu 1980 și până în 1994. Sunt cei care au crescut odată cu explozia internetului și care astăzi își desfășoară activitățile mediate de un ecran. Cu valori și caracteristici unice, milenarii au un impact semnificativ asupra societății, fie că este vorba despre locul de muncă sau anumite mișcări sociale. În prezent, intervalul de vârstă pentru generația Y este între 25 și 40 de ani.

 

Practic, milenialii sunt adulții zilelor noastre, cei care fac în acest moment trecerea spre adevărata viață, cu tot ce implică ea: multă muncă, preocupări, întemeierea unei familii, economii, planuri, dar și distracție.

 

Caracteristicile milenialilor

 

Datorită mediului familial, influenței tehnologiei și a educației, generația Y, spre deosebire de generațiile anterioare, a simțit o presiune socială mai mare în ceea ce privește rezultatele profesionale. Concurența în acest segment de vârstă este puternică, iar milenialii sunt ambițioși și dornici să își atingă obiectivele. 

 

tanara blonda pe tiroliana cu o casca de protectie portocalie

 

Caracteristicile principale pentru tinerii Y sunt următoarele:

  • Flexibilitate în ceea ce privește munca și spațiile de lucru. Deși fac parte din clasicul program 9:00-17:00, gestionează îndatoririle cu flexibilitate pentru a le rămâne timp și pentru ce le face plăcere.
  • Echilibru între viața personală și cea profesională. Cu toate că definesc ambiția și devotamentul față de cariera profesională, echilibrul este cheia. Poate că nu ți-ai dat seama, dar și pentru tine, ca milenial, contează timpul petrecut alături de familie și prieteni, la fel cum este importantă și cariera profesională.
  • Pasiunea pentru tehnologie. Generația Y a asistat la schimbări constante de-a lungul timpului, în special tehnologice. De aceea, în acest punct, știe cum să își stimuleze vocea în online prin intermediul rețelelor sociale.
  • Implicare civică și socială. Milenialii sunt cunoscuți drept cea mai preocupată generație când vine vorba de problemele de mediu și globale. Interesul înseamnă și implicare în acțiuni de voluntariat cu scopul reducerii încălzirii globale sau conștientizării schimbărilor climatice.
  • Spirit antreprenorial. Generația Y se remarcă prin spiritul antreprenorial și ideile creative care pot da naștere unor afaceri prospere. Milenialii sunt gata să își asume riscuri și să vină oricând cu idei inovatoare pentru creșterea personală și profesională.
  • Diversitate. Sunt deschiși la nou, schimbare și acceptare.
  • Nevoia de stabilitate. O altă caracteristică a generației Y este dorința de a avea un viitor cât mai stabil din punct de vedere financiar. 

👉 Dacă faci parte din generația Y și simți că  una dintre nevoile tale este de a-ți construi un viitor sigur, nu uita că există mai multe instrumente financiare care îți pot susține această nevoie. Pentru a putea să faci față provocărilor în viitor, o soluție ar fi deschiderea unui fond de urgenta, care să îți vină în ajutor atunci când într-adevăr ai nevoie de un sprijin financiar.

 

Valorile generației Y

 

Toate generațiile sunt modelate în funcție de evenimentele, experiențele și climatul politic al timpului lor. Acestea creează diferențe profunde între valorile lor, iar valorile milenialilor pot fi conturate în felul următor:

  • Dorința de creștere personală și profesională: generația Y este considerată generația care învață continuu, se autoîmbogățește prin cunoștințe și încearcă să caute mereu noi oportunități pentru a-și dezvolta cunoștințele și experiența.
  • Colaborativi: generația millennials are o dorință mare de a se conecta cu ceilalți prin construirea de noi relații, atât personale, cât și profesionale.
  • Sunt mereu în căutare de fapte palpabile: ei sunt cei care încearcă să găsească sensul în orice ar face, în special acel „sens al vieții”, prin oportunități benefice pentru dezvoltarea lor spirituală.

 

Idealurile generației Y

 

Generația Y domină în acest moment piața muncii. Datorită climatului social din acea perioadă și, implicit, copilăriei, s-a dezvoltat o generație empatică și progresivă, fiind și prima care a dezvoltat noi idealuri la locul de muncă. Aceștia caută o muncă semnificativă pentru a-și dezvolta calitățile. Folosesc tehnologia pentru a-și eficientiza sarcinile consumatoare de timp și doresc să se implice în cât mai multe activități cu un impact pe termen lung.

 

Angajații generației Y sunt adesea pasionați de crearea unor medii de lucru relaxante și nu le este frică să accepte provocări la locul de muncă.

 

👉 Indiferent din ce generație faci parte, este important ca întotdeauna să fii în căutare de noi activități care să te stimuleze. Descoperă idei de hobbyuri pentru minte, corp si suflet, potrivite pentru orice generație.

 

Diferențele între generații: X, Y și Z

 

Fiecare generație a fost martoră diferitelor schimbări. În funcție de evenimentele la care a luat parte, și-a format un set de caracteristici specifice modului în care a trăit, dar diferite față de alte generații. Pe baza acestor caracteristici au fost definite tipurile de generații, fiecare cu valori și idealuri diferite.

 

Generația X

 

Cei din generația X sunt cei dinaintea generației baby boomers, adică născuți la mijlocul anilor 1960 și începutul anilor 1980. Au crescut în timpul unor schimbări sociale și economice puternice, cu provocări în găsirea unui loc de muncă.

 

Generația X caracteristici:

  • responsabili, dar care apreciază libertatea în orice context;
  • se adaptează schimbărilor și, în general, funcționează pe principiul „work hard, play hard”;
  • sunt hotărâți în ceea ce își doresc, atât pe plan personal, cât și profesional;
  • sunt pricepuți la tehnologie, însă nu depind de aceasta;
  • sunt independenți.

 

Generația Y

 

Așa cum am descris și mai sus, generația Y este generația milenialilor sau millennials. Dacă te afli în această categorie, probabil ți-ai dat seama până acum că ai câte un pic din fiecare. Pe scurt, o influență atât din partea generației X, dar și a generației Z.

 

Ca tânăr milenial, îți dorești o stabilitate de la activitățile zilnice pe care le desfășori, dar în același timp, libertate și creativitate.

 

Milenialii sunt dornici să descopere, să călătorească, dar și să se concentreze asupra viitorului, cu tot ce înseamnă acesta: economii, dezvoltarea de hobbyuri, dar și un program de muncă cu un salariu adecvat.

 

👉 Cum poți avea și mai multă siguranță în această perioadă? O soluție este să alegi asigurările de viață care au și o componentă de protecție. Dacă ai nevoie de mai multe detalii, completeaza formularul, iar un consultant NN te va ajuta să înțelegi tot ce ai nevoie. 

 

Generația Z

 

Ganerația Z este tânăra generație care uimește și se lasă uimită de tot ce se întâmplă în societate. Generația post-mileniară va prelua majoritatea funcțiilor importante peste aproximativ două decenii. Cum se caracterizează generația Z?

 

tanara bruneta asculta muzica la casti si danseaza

 

  • Sunt tinerii crescuți și marcați de tehnologie, practic face parte din ADN-ul lor;
  • Adesea, avântul tehnologiei poate avea și un impact negativ asupra dezvoltării lor, prin interiorizare și o dorință de a fi la curent cu tot ce mișcă; generația Z are mai multe șanse să primească tratamente de sănătate mintală, mai mult decât orice altă generație;
  • Le place să obțină imediat ce își doresc și au prezență activă în social media; peste o treime din persoanele influente din mediul online fac parte din generația Z;
  • Jonglează cu mai multe sarcini, dar atenția lor nu este atât de sporită asemenea generației Y;
  • Nu sunt atât de statornici la un loc de muncă, pentru că 40% dintre tinerii generației Z susțin că nu rămân mai mult de doi ani la un loc de muncă, potrivit unui studiu realizat de Deloitte.

Astăzi, predominante sunt generațiile Y și Z, iar conform studiului New Kids On The Block. Millennials & Centennials, milenialii reprezintă 25% din populația lumii, iar generația Z - 32%.

 

Faci parte din generația Y și vrei să ai un viitor sigur?

 

Dacă ești o persoană milenială, cu siguranță ți-ai pus nenumărate întrebări despre cum va arăta viitorul sau cum ar trebui să te pregătești pentru a face față provocărilor. De aceea, una dintre preocupările constante poate fi și găsirea soluțiilor pentru a gestiona din timp situațiile neprevăzute. 

 

Așa cum există multe obiceiuri pe care le poți adopta în stilul de viață curent, tot așa există mai multe alegeri pe care le poți face pentru a-ți asigura viitorul din punct de vedere financiar. De exemplu, îți poți crea un fond de urgențe, poți contribui la pensia ta privată sau poți să te îndrepți către o asigurare de sănătate. Aceasta din urmă te ajută să rămâi asigurat pe viață, indiferent de vârstă și, în plus, se diferențiază de un abonament medical, pentru că acoperă mai multe servicii medicale.

 

👉 Vrei să afli mai multe despre o asigurare de sănătate? Hai să vorbim despre ce te avantajează, completeaza formularul, iar în scurt timp te vom contacta.

 

Pe lângă asigurarea de sănătate, tot ca tânăr al generației Y, poți să lași banii să lucreze pentru tine prin economisire. Ai libertatea de a alege programele în care vrei să investești pentru proiectele tale de viață, dar și să fii asigurat în același timp.

 

👉 Dacă ai nevoie să afli mai multe detalii despre ce înseamnă un plan pentru investiții, consultanții financiari te ajută cu toate informațiile de care ești curios. Completează formularul din pagina „Investitii” și un consultant NN te va contacta în cel mai scurt timp. 

 

Acum că ai aflat ce înseamnă generația Y, cât durează o generație, dar și cine formează generația millennials în România, știi și care sunt valorile și caracteristicile acestei generații. Întotdeauna dornici să facă totul pentru un scop, dar și să investească într-o viață lipsită, pe cât se poate, de griji.