Mergi la conţinutul principal

Fond de urgență: ce este, cum îl creezi și când ai nevoie de el

Financiar
cuplu in ploaie cu umbrela
cuplu in ploaie cu umbrela

Cu toții ne-am confruntat măcar o dată în viață cu urgențe financiare neașteptate: o zgârietură a mașinii, o factură medicală, un aparat casnic spart, pierderi temporare de venit și altele. Mici sau mari, aceste cheltuieli neplanificate vin în cele mai nepotrivite momente.

Le păți face față cu un fond de urgență, adică o sumă de bani pe care să o pui deoparte tocmai pentru aceste situații. Dacă te-ai întrebat ce este și de ce este util, descoperă în continuare cum te poate ajuta.

Ce este un fond de urgență

Fondul de urgență este suma de bani pe care o rezervi pentru situații neprevăzute și urgențe financiare. În general, economiile de urgență pot fi utilizate pentru facturi sau plăți neplanificate, mici sau mari, dar care nu fac parte din cheltuielile lunare cu care te-ai obișnuit.

Pe scurt, fondul de urgență este siguranța că nu depinzi de alții orice s-ar întampla, adică nu ești nevoit să te împrumuți de la cei apropiați sau de la bancă. Este important, de asemenea, să știi care e diferența dintre urgență și achiziții importante ce pot fi amânate.

Un exemplu care să te ajute să îți dai seama ce înseamnă cu adevărat fondul de urgență este următorul: ești angajat într-o companie de câțiva ani, cu un salariu fix în fiecare lună, însă compania intră în insolvență sau decide că nu mai poate susține financiar departamentul din care faci parte. Practic, ești în postura de a rămâne fără job.

Aici intervine fondul de urgență care te va ajuta, în lunile în care nu vei fi salariat, să menții stilul de viață și să poți achita cheltuielile lunare (întreținere, facturi, mâncare).

Fondul de urgență este diferit de un fond de economii pentru vacanțe, planuri, achiziții importante. Este suma de bani la care apelezi doar în situații de urgență. Astfel, nu o poți folosi pentru o mașină nouă sau pentru cumpărături de Black Friday. Este nevoie de echilibru financiar pe care îl poți exersa până devine un obicei susținut de toată familia, de la mic la mare. 

👉 Echilibrul financiar și emoțional este o prioritate pentru familia ta? Asigurările pot fi un mare ajutor. Află mai multe în articolul „Bunastarea emotionala a familiei tale” despre cum asigurările pot contribui la reducerea stresului în familia ta.

Cât de mare trebuie să fie un fond de urgență

Acum că ai aflat ce înseamnă un fond de urgență și cunoști beneficiile lui, probabil te întrebi: câți bani trebuie să conțină fondul tău de urgență?

Înainte de toate, trebuie să știi că nu există o sumă fixă pentru toată lumea. Valoarea fondului tău de urgență se raportează la venitul personal. 

Specialiștii financiari recomandă ca suma fondului de urgență să acopere între trei și șase ori cheltuielile lunare, fără a fi nevoit să reduci stilul de viață și confortul. 

Fondul de urgență trebuie să îți ofere siguranță în momentele critice, dar trebuie să ții cont de inflație și de toate cheltuielile lunare, care variază de la o lună la alta. În ceea ce privește cheltuieli neprevăzute pentru urgențele medicale, o estimare poate fi puțin mai complicat de realizat, dar ți-am pregătit o soluție la finalul articolului.

ce este fondul de urgenta

 

👉 Te preocupă efectele inflației asupra bunăstării tale financiare? Descoperă mai multe despre ce inseamna inflatia și ce soluții ai la dispoziție pentru a-ți proteja banii.

 

Pornind de la cele detaliate mai sus, îți oferim un exemplu de ce înseamnă cheltuielile necesare și cât este optim să investești într-un fond de urgență:

Dacă salariul tău net lunar este de 6000 de lei, iar cheltuielile pentru facturi și necesități sunt în jur de 4000 de lei, un fond de urgență ar putea porni de la 3 x 4000 de lei. Pentru și mai multă siguranță, înmulțește suma cu șase, 6 x 4000 de lei. Rezultă un fond de urgență ≈ 24000 de lei. 

Cum creezi un fond de urgență

Fondul de urgență se creează din economii și există mai multe strategii care îți vor fi de folos în acest sens. Poți să-l alimentezi din veniturile lunare, adică economii din salariu sau venituri suplimentare pe care să le aloci direct fondului de urgență.

O abordare isteață este să începi cu economiile, înaintea cheltuielilor. Adică primul lucru pe care îl faci în ziua de salariu, pui bani deoparte în fondul de urgență, apoi în economii pentru obiectivele pe termen mediu și lung. 

Fondul de urgență trebuie să poată fi accesat la nevoie, de aceea este pe primul plan. În schimb, economiile investite în acțiuni îți pot aduce stabilitate financiară în timp și nu este recomandat să le accesezi când apar urgențe.

👉 Descoperă câteva metode eficiente despre cum sa economisesti banii, încât să eviți situațiile neprevăzute și să ai un plan financiar care să funcționeze.

Câteva sfaturi care să te ajute să-ți deschizi un fond de urgență:

  • Stabilește de la început un obiectiv pentru fondul de urgență. Te-ai simți confortabil cu un fond de urgență în valoare de cât?
  • Setează un buget. Odată ce știi suma la care vrei să ajungi, îți va fi mai ușor să ajungi la ea printr-un buget pe care îl pui lunar în fondul de urgență.
  • Redu cheltuielile. Dacă vezi că nu reușești să atingi ce ți-ai propus, este momentul să faci ajustări la cheltuieli.
  • Crește sau diversifică veniturile. Adică pune mai mulți bani deoparte în cazul unei măriri de salariu sau al unui bonus și caută noi surse de venit din proiecte pe cont propriu. 

👉 Protecție și investiții la pachet? Se poate! Descoperă asigurările de viață de la NN cu componentă de investiții. Completeaza formularul și hai să vorbim! 

Nu trebuie să te descurajezi dacă pe parcurs nu reușești să aloci lunar cât ți-ai propus în fondul de urgență. Este bine să faci din economisire un obicei și să știi că pentru orice situație delicată asigurările sunt o alternativă financiară de luat în calcul.

Unde păstrezi fondul de urgență

Fondul de urgență este salvarea… la urgență. Însă, după cum am mai spus, trebuie să știi care este diferența dintre urgență și dorință. Și dacă te întrebi unde se țin banii în siguranță, îți spunem că nu la saltea sau în același cont cu alte economii, pentru că altfel nu ar mai fi fond de urgență. Există două metode:

  • Cont de economii - dacă ai deja un cont la o bancă, poți să-ți deschizi un cont dedicat pentru fondul de urgență.
  • Depozite multiple - depozitele multiple te ajută atunci când ai nevoie doar de o parte din bani pentru o urgență, nu de toată suma. Astfel, nu pierzi dobânda pe toată suma din cont. Poți avea depozite mici cu dobânda aferentă, pentru a-ți fi mai ușor.

👉 Asigurarea stabilității financiare devine o prioritate într-o lume într-o continuă schimbare. Descoperă cum sa investesti inteligent pentru siguranța ta pe termen lung.

Nevoie urgentă de bani din fondul de urgență?

Ce se întâmplă când ai nevoie urgentă de bani din fondul de urgență, însă acesta nu este suficient? Cum ar fi în situația unei probleme medicale costisitoare. Asigurarea privată de sănătate este o alternativă pentru cheltuieli substanțiale din bugetul personal sau din fondul de urgență. 

E important să știi că te poți baza pe un sprijin financiar de până la 700.000 lei în caz că te îmbolnăvești sau ai un accident.

Cu ce se diferențiază de un abonament medical? Asigurarea privată de sănătate acoperă mai multe servicii medicale, de la analize până la intervenții chirurgicale într-o rețea medicală privată prezentă în toată țara și chiar în străinătate. În plus, cheltuielile sunt decontate direct în rețeaua medicală parteneră. 

Prețul pentru Asigurare de Sănătate de la NN începe de la doar 5 lei pe zi, iar costul final va fi stabilit în urma discuției cu un consultant financiar.

👉 Te interesează o asigurare de sănătate? Completeaza formularul, iar un consultant NN te va contacta rapid pentru a alege împreună cea mai bună soluție pentru tine. 

Prin urmare, ce trebuie să reții despre fondul de urgență este că este o plasă de protecție în situații limită și merită prioritate. Acum că știi cum și la ce te ajută, de când începi să pui bani deoparte?