Mergi la conţinutul principal

Totul despre sporul de vechime în muncă: ce valoare are și cum îl poți obține

Financiar
femeie in pulover galben tunsa scurt si cu ochelari lucreaza la laptop si ia notite
femeie in pulover galben tunsa scurt si cu ochelari lucreaza la laptop si ia notite

Să aduci valoare la locul de muncă înseamnă mai mult decât să ai o performanță crescută. Unii angajatori au înțeles acest lucru, astfel că, pentru motivația și păstrarea pe termen lung a angajaților lor, le oferă și un spor de vechime în muncă.

 

Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre acest beneficiu: ce este sporul de vechime în muncă, valoarea procentelor sporurilor de vechime și ce să faci pentru a obține spor de vechime în muncă.

 

 

Ce este sporul de vechime

Sporul de vechime în muncă este un drept prevăzut în contractele individuale sau colective de muncă și reprezintă o sumă suplimentară de bani, pe lângă salariul de bază, care se acordă în funcție de vechimea în muncă a unui angajat. 

 

Care este legea ce reglementează sporul de vechime

Sporul acordat personalului din sectorul bugetar este reglementat prin  legea 153/2017, cu modificările și completările ulterioare. Conform legii, toate sporurile se impozitează, indiferent că vorbim de cele din sectorul public sau privat.

 

Sporul de vechime este sau nu obligatoriu?

 

Un alt lucru esențial pe care merită să îl știi despre sporul de vechime este faptul că, în Codul Muncii, nu există nicio referire explicită prin care companiile private sau instituțiile statului sunt obligate să acorde sporul de vechime angajaților. Sporul de vechime este obligatoriu doar dacă acordarea lui a fost negociată de la început cu angajatorul și a fost menționat în contractul individual sau colectiv de muncă.

 

Cât este sporul de vechime și cum se calculează

Nu există o sumă standard pe care angajatorul să o acorde ca spor de vechime unui angajat din sectorul privat. De obicei, acesta se acordă în funcție de tranșa de vechime fixată de companie, în cadrul contractului colectiv de muncă.

 

Procente sporuri de vechime

Pentru personalul din sectorul bugetar, sporul de vechime în muncă se calculează conform legii 153/2017, iar tranșele de vechime în muncă și cota din salariul de bază se aplică astfel, conform unei formule de calcul a sporului de vechime:

  • între 3 și 5 ani, sporul de vechime este de 7,5% din salariul de bază;
  • între 5 și 10 ani, sporul de vechime este de 5% din salariul de bază;
  • între 10 și 15 ani, sporul de vechime este de 5% din salariul de bază;
  • între 15 și 20 ani, sporul de vechime este de 2,5% din salariul de bază;
  • peste 20 de ani, sporul de vechime este de 2,5% din salariul de bază.

 

În cazul companiilor private, tranșele și cotele de plată sunt stabilite  în interiorul companiei și pot fi diferite de la o firmă la alta.

 

Ce trebuie să faci pentru a obține acest venit suplimentar - sporul de vechime 

Sporul de vechime se acordă atunci când îndeplinești condiția de a avea o anumită perioadă vechime de muncă. Plata efectivă a sporului poate avea loc începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă, prevăzută la tranşa respectivă.

 

👉Indiferent de valoarea sporului de vechime pe care o obții, aceasta cu siguranță îți va fi de folos pentru a te bucura de stilul de viață dorit și pentru a te proteja mai bine de inflație. Descoperă și alte metode pe care le poti folosi in perioada inflatiei, pentru a-ți proteja finanțele personale.

 

Alte tipuri de venit suplimentar pe care le poți obține

Pe lângă sumele de bani suplimentare salariului de bază, dacă îți dorești mai multă siguranță și libertate financiară, poți să obții și alte venituri suplimentare, în mod independent de job. Iată câteva idei pe care le poți pune în aplicare:

  • Venituri din marketing afiliat: Această soluție presupune să promovezi produsele altor companii și să primești comisioane pentru fiecare vânzare realizată prin link-urile tale de afiliere. Există mai multe programe de afiliere pe care te poți înscrie, în funcție de categoriile de produse pe care dorești să le promovezi.
  • Venituri din investiții: există mai multe tipuri de investiții care te pot ajuta să obții un venit suplimentar, pe lângă salariu: investițiile în acțiuni în urma cărora beneficiezi de dividende, în titluri de stat care îți oferă o anumită dobândă anuală sau mai poți să-ți plasezi banii în fonduri mutuale.

 

👉Dacă ești în căutarea unui plan de investiții care să se potrivească obiectivelor tale, Planul GenT de la NN poate fi o alegere potrivită. Acesta îți permite să obții un randament avantajos cu ajutorul fondurilor mutuale, timp în care ești și protejat, prin intermediul unei asigurări de viață. Procesul este unul flexibil și la îndemână, în special atunci când folosești aplicația NN Direct. Cu ajutorul ei, poți muta banii dintr-un program de investiții în altul, astfel încât să te asiguri că alegerile tale se potrivesc cu obiectivele pe care le ai în momentul respectiv.

 

  • Venituri din hobby-urile tale. Gândește-te la pasiunile pe care le ai și la lucrurile pe care le faci foarte bine. Apoi, caută modalități de a le monetiza; de exemplu, folosește informațiile și experiența pe care le ai într-un anumit domeniu și creează un curs online, un e-book pe care îl poți vinde. Este necesar să identifici ce nevoi ale oamenilor poți să rezolvi cu ajutorul activităților tale.

 

👉Află cum poti sa economisesti bani pentru a-ți porni propria afacere.

 

Cum se negociază sporul de vechime

 

barbat tanar cu ochelari la laptop in timpul unui meeting online

 

Așa cum am menționat la începutul acestui articol, dacă ești angajat în mediul privat, angajatorul nu este obligat să îți ofere spor în vechime. Totuși, în cadrul unui interviu sau chiar după o perioadă mai mare de timp petrecută în companie, poți să negociezi cu angajatorul acest beneficiu. Iată ce poți face pentru a obține un răspuns în favoarea ta: 

  • Informează-te cu privire la practicile din industrie referitoare la sporurile de vechime. Înțelege cum sunt stabilite aceste sporuri în domeniul tău de activitate și prezintă-i angajatorului tău soluția la care te-ai gândit.
  • Subliniază realizările tale și contribuțiile semnificative pe parcursul carierei tale. Dacă poți demonstra că experiența ta anterioară a adus valoare reală și măsurabilă companiei, acest lucru poate fi un punct puternic în negociere.
  • Stabilește un ton deschis și colaborativ: nu uita să începi negocierile cu o atitudine pozitivă și deschisă. Arată că ești dispus să negociezi și să găsești o soluție benefică pentru ambele părți. 

 

În urma discuțiilor, angajatorul îți poate solicita o cerere de acordare spor vechime care, dacă va fi aprobată, va constitui documentul de bază a acordării sumei dorite.

 

Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de spor de vechime și cum le poți obține

Potrivit legislației în vigoare, documentul care atestă vechimea în muncă este adeverința de vechime. O poți obține prin:

  • Eliberarea automată de către angajator: la încetarea contractului individual de muncă, angajatorii sunt obligați să elibereze o adeverință de vechime în muncă. Concret, salariatului trebuie să i se dea o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal.
  • Eliberarea la cerere de către angajator: în același timp, orice angajat are dreptul de a cere oricând o adeverință de la angajator. Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării.

 

În adeverința de vechime, pe lângă anii de muncă, vei mai putea să găsești informații despre:

 

  • Stagiile lunare/anuale de cotizare la pensii, începând din aprilie 2001.
  • Declarațiile D112 (declaraţia privind obligațiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate), depuse de angajatorii pe care i-ai avut până acum.
  • Viramentele la Pilonul II de pensii.

 

În cazul în care angajatorul se află în imposibilitatea de a-ți elibera adeverința de vechime în muncă, poți solicita Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) eliberarea extrasului din care să rezulte activitatea desfășurată la respectivul angajator, în calitate de salariat.

 

Ce alte sporuri sunt incluse în Codul Muncii

Pe lângă sporul de vechime, în Codul Muncii mai există și alte tipuri de sporuri salariale, de care beneficiază, în general, angajații care lucrează în sectorul public sau care muncesc în condiţii deosebite. Iată care sunt cele mai comune sporuri:

 

Sporuri temporare

În categoria sporurilor temporare sunt incluse următoarele:

  • Spor de noapte: acesta este acordat celor care lucrează în intervalul 22:00-06:00 și este de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
  • Spor de ore suplimentare: acesta se stabilește prin negociere, în cadrul contractului individual sau colectiv de muncă.

 

Care sunt sporurile cu caracter permanent

Pe lângă sporurile temporare, care se pot oferi în condițiile amintite mai sus, există și unele cu un caracter permanent. Iată care sunt sporurile cu caracter permanent:

  • Spor de condiții penibile: acest tip de spor se acordă angajaților care prestează munci de salubritate, așa cum sunt vidanjorii sau gunoierii. 
  • Spor pentru condiții grele de muncă: acest tip de spor se acordă angajaților care desfășoară activități fizice grele sau în condiții neprielnice, cum ar fi munca în medii cu temperaturi extreme sau care necesită un efort fizic intens.
  • Spor pentru condiții vătămătoare: acesta este un spor permanent și este acordat angajaților care lucrează în condiții care pot avea un impact negativ asupra sănătății sau integrității fizice. 
  • Spor de toxicitate: dacă te întrebi cine beneficiază de spor de toxicitate, ei bine, acesta poate fi obținut de angajații care lucrează în medii toxice, cum ar fi cele care permit expunerea la substanțe toxice, periculoase.

 

Vechimea în muncă vs. stagiul de cotizare

Vechimea în muncă se referă exclusiv la anii în care un angajat a lucrat în baza unui contract individual sau colectiv de muncă și nu ține cont de contribuții. Dacă te întrebi cum se calculează vechimea în muncă, aceasta presupune suma tuturor anilor de activitate ai unui angajat.

 

În schimb, stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au plătit contribuțiile la asigurările sociale în sistemul public de pensii și determină modul de acordare a pensiei. Dacă te întrebi ce sporuri se calculează la pensie, află că sporul de vechime poate sa influenteze pensia, la fel și sporul de noapte.

 

👉 Pe lângă pensia de stat, îți poți suplimenta veniturile la momentul pensionării cu o pensie facultativă  pilon 3. Aplică acum pentru pensia facultativă, completând formularul de contact.

 

Concluzionând, sporul de vechime în muncă nu este doar o cifră adăugată la salariul tău lunar, ci și o recunoaștere a valorii și a contribuțiilor tale la compania la care lucrezi. Așadar, prin înțelegerea modului în care este calculat sporul de vechime și prin adoptarea unor strategii eficiente de negociere, poţi obţine acest beneficiu financiar de la angajatorul tău.