Yes la pensie! De la stat la privat, ce venituri vei avea la pensie?
Sistemului de pensii din România
Fiecare viitor pensionar trebuie să se gândească din timp la asigurarea unui viitor financiar mai bun la pensie, iar înțelegerea sistemului de pensii din România este esențială.
Este bine de știut că sistemul de pensii actual din România constă în patru piloni, urmărind modele deja testate şi de succes în Europa, dar şi în lume:
- Pilonul 1 de pensii sau pensia de stat din sistemul public de pensii
- Pilonul 2 de pensii sau pensia privată obligatorie
- Pilonul 3 de pensii sau pensia privată facultativă
- Pilonul 4 de pensii sau pensia ocupațională
Pe lângă pensia publică, pensia pilonul 2 este cea mai răspândită formă de economisire pentru pensie la care contribuie în prezent peste 8 milioane de români. Contribuția la pilonul 2 de pensii este obligatorie și oferă participanților drept de proprietate asupra banilor economisiți în contul lor de pensie privată.
👉 Pensia pilonul 2 este pensia pentru care nu plătești nimic în plus. Află mai multe despre beneficiile pensiei private obligatorii aici.
Cine contribuie la pilonul 2 de pensii?
În România există în prezent șapte fonduri gestionate de administratori cum este și NN Pensii S.A.F.P.A.P. Persoanele cu vârsta mai mică de 35 de ani au obligația de a alege, la prima angajare, un fond de pensii administrat privat pilonul 2 la care vor să contribuie. Cei care nu aleg în primele patru luni de la încasarea primului salariu sunt repartizați aleatoriu la un fond de către Casa de Pensii. Angajații cu vârsta între 35 și 45 de ani, care nu sunt participanți, pot opta pentru un fond de pensii administrat privat.
Cât contribuie un angajat la pilonul 2 de pensii?
Din salariul brut, un procent de 25% este direcționat lunar către contribuțiile la asigurările sociale sau CAS, conform legislației în vigoare. Până la introducerea pensiei pilonul 2, aceste contribuții erau administrate exclusiv de stat. Tendințele demografice care indică îmbătrânirea populației și diminuarea forței de muncă active în următoarele decenii implică o creștere a presiunii pe bugetul public de pensii și o nevoie tot mai mare de completare a veniturilor la pensie în viitor.
În acest sens, s-a stabilit modelul actual de distribuire a fondurilor din pensii. Din cei 25% cu care contribuie fiecare angajat la bugetul de stat, o cotă de 4,75% este direcționată către un cont special deschis în numele său, la fondul de pensii administrat privat pilonul 2 la care este participant.
Ce se întâmplă cu contribuția la pilonul 2 de pensii?
Banii se strâng în contul individual fără niciun cost suplimentar din partea participanților, doar pentru că lucrează. Sumele sunt acumulate pe toată durata de activitate și sunt investite pe termen lung de către administratorul fondului.
Banii acumulați în contul de pensie pilon 2 aparțin participanților și sunt plătiți acestora atunci când îndeplinesc condițiile pentru a ieși la pensie pentru limita de vârstă, adică la vârsta de pensionare, sau în cazul în care nu mai pot continua să lucreze din cauza unei invalidități. Iar în cazul decesului participantului, contribuțiile strânse rămân moștenitorilor.
Verificare pensie online sau cum se pot informa participanții despre pensia lor pilon 2?
În primul rând, e important ca fiecare participant să știe la ce fond contribuie. Informația poate fi aflată pe loc, în câteva minute, pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară. Pentru a informa participanții despre valoarea acumulată în contul lor, fiecare administrator de fond trimite anual o scrisoare, prin poștă la adresa furnizată de contribuabil sau prin e-mail, în cazul celor care au optat specific pentru această metodă de comunicare.
Scrisoarea anuală cuprinde toate informațiile necesare despre contul de pensie privată: suma strânsă în contul de pensie, contribuțiile plătite în anul anterior și numărul de unități de fond în care au fost convertite, precum și numărul total de unități de fond acumulate de la începutul contribuției și valoarea unei unități de fond. Informațiile sunt detaliate la nivelul fiecărei luni.
Pentru participanții la Fondul de Pensii Administrat Privat NN, este și mai ușor să fie la curent cu sumele acumulate în contul lor de pensie privată obligatorie. Aceștia pot intra în orice moment de pe smartphone pe aplicația NN Direct, pentru a afla detaliile contului lor de pensie pilonul 2, precum valoarea acumulată, contribuțiile lunare și istoricul contribuțiilor.
Pensia Privată Facultativă - Pilonul 3
Află mai multe despre pensia facultativă pilonul 3 de la un agent de marketing. Completează formularul de contact și vei fi sunat în scurt timp.
Fond: Fondul de Pensii Administrat Privat NN; Administrator: NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA, București, Sector 5, Str. Costache Negri, Nr.1-5, et. 2-3 -www.nn.ro Depozitar: BRD Groupe Societe Generale SA