Mergi la conţinutul principal
Blog Stare de bine Când dispare anxietatea? Învață să o recunoști și să o controlezi

Când dispare anxietatea? Învață să o recunoști și să o controlezi

de NN
11 minute 29 Noi 2024
Când dispare anxietatea? Învață să o recunoști și să o controlezi

Te-ai simțit vreodată prins în capcana gândurilor tale, cu inima bătând mai repede și un sentiment copleșitor de neliniște? Anxietatea este una dintre acele emoții cu care mulți dintre noi ne confruntăm, chiar dacă nu ne dăm întotdeauna seama. Fie că ai experimentat-o în momentele de presiune, cum ar fi respectarea unui termen limită la muncă sau în fața unei provocări legate de sănătatea ta sau a celor dragi, este un sentiment comun și profund.

Studiile publicate de World Health Organization arată că numărul persoanelor care se confruntă cu anxietate a crescut semnificativ în ultimii ani, mai ales după pandemie. 

Deși într-o oarecare măsură este o reacție naturală la stres și incertitudine, există multe modalități prin care o poți înțelege și gestiona. Important este să știi că anxietatea nu este „doar în capul tău” și nici nu este o emoție pe care să o lași să-ți controleze viața.

Descoperă, în continuare, tot ce trebuie să știi despre această stare, inclusiv când dispare anxietatea. 

  • Despre anxietate: ce este anxietatea de fapt?
  • De ce apare anxietatea
  • Simptomele anxietății
  • Când dispare anxietatea
  • 7 modalități prin care poți gestiona anxietatea
  • Cum te pot ajuta asigurările de viață în gestionarea anxietății

Despre anxietate: ce este anxietatea de fapt?

În ciuda aparențelor, anxietatea nu e întotdeauna un lucru rău. Iar dacă și tu te întrebi ce este anxietatea, de fapt, află că, în esență, ea este un mecanism de supraviețuire. 

E ca o „alarmă” interioară care ne avertizează când ceva nu e în regulă sau când suntem în fața unei provocări. Cu toate acestea, atunci când această „alarmă” sună prea des sau prea tare, ajunge să devină un obstacol în activitățile de zi cu zi, denumit și ca „tulburare anxioasă generalizată”, conform Mental Health Foundation. Și atunci, probabil că te întrebi, ce ar trebui să faci? Răspunsul este: să înveți să o gestionezi.

De ce apare anxietatea

Primul instrument util în gestionarea anxietății pe termen lung este cunoașterea ei. Așa că hai să vedem de unde provine și care sunt cauzele anxietății.  

Psihologic vorbind, anxietatea poate avea mai multe cauze. Stresul cotidian, presiunea de la locul de muncă, așteptările ridicate (chiar și cele auto-impuse) sau schimbările mari din viață planificate sau nu – toate pot contribui la apariția anxietății, conform Mental Health Foundation. De multe ori, ea vine ca răspuns la ceva ce percepem drept amenințător sau necunoscut. Poate fi teama de a nu greși, frica de eșec sau îngrijorarea constantă pentru viitor.

Te regăsești în vreunul dintre aceste scenarii?

Uneori, însă, trebuie să știi că anxietatea poate fi declanșată și de factori pe care nu îi conștientizăm imediat, cum ar fi experiențele din trecut care au generat emoții puternice, anumite afecțiuni medicale, desfășurarea activității într-un mediu stresant sau chiar și un stil de viață necorespunzător.

Dar nu te îngrijora! A cunoaște și a înțelege toate aceste cauze este primul pas important. Asta îți va oferi nu doar o bază solidă pentru gestionarea anxietății, dar și o oportunitate de a-ți observa propriile reacții.

Simptomele anxietății

Un alt instrument util în gestionarea anxietății este cunoașterea simptomelor sale. Conform World Health Organization, cele mai comune simptome ale anxietății sunt: neliniștea sau tensiunea constantă, un sentiment de agitație care nu dispare, chiar și în absența unui motiv clar.

Alte simptome ale anxietății pot fi:

  • Oboseală: Anxietatea poate consuma multă energie mintală și fizică, lăsându-te epuizat.
  • Probleme de concentrare și stări de nervozitate fără motiv.
  • Tensiune musculară: Corpul poate reflecta starea mentală, cauzând tensiune sau dureri musculare, stare de agitație în corp, stare de rău sau tremurat.
  • Transpirații excesive: Persoanele anxioase pot transpira mai mult, chiar și în situații nesolicitante.
  • Respirație accelerată: Senzația de dificultate în respirație sau hiperventilație poate apărea în momente de stres intens.

Când dispare anxietatea

catelus care sta in pat langa un ceas cu alarma

În anumite situații, anxietatea poate să dispară în mod natural. Acest lucru se întâmplă atunci când amenințarea percepută nu mai există sau când găsim soluții la problemele care o declanșează. De exemplu, dacă îți faci griji pentru o prezentare importantă la job, după ce aceasta se încheie și vezi că totul a mers bine, anxietatea se reduce treptat.

În alte situații, însă, starea de anxietate ne poate însoți perioade mai lungi de timp, iar aici este nevoie să învățăm să o gestionăm pas cu pas. Așa că, uneori, răspunsul la întrebarea „când dispare anxietatea” depinde de gradul tău de anxietate, perioada de timp de când îți este „partener” și ce ești dispus să faci pentru a învăța să îmblânzești această stare. 

De aceea, în loc să te gândești cum scapi singur de anxietate rapid, un prim pas poate fi să te întrebi cum poți învăța să o gestionezi treptat. Cum o poți cunoaște mai bine sau cum îi poți diminua intensitatea câte puțin de la zi la zi. Gândește lucrurile ca pe un parcurs mai lung, ca pe o călătorie asemănătoare, poate, cu cea a eroilor din basme, povești sau filme. 

Iar aici vestea bună este că există multe modalități prin care poți face asta și pe care le poți folosi. pentru a o gestiona eficient pe termen lung.

7 modalități prin care poți gestiona anxietatea

fata care mediteaza

Indiferent că vorbim despre presiunea de la locul de muncă, de îngrijorările legate de viitor sau de stresul cotidian, găsirea unor modalități eficiente de a gestiona această emoție devine esențială. Iar dacă ai ajuns până în această parte a articolului, ești fix unde trebuie. Descoperă în cele ce urmează șapte modalități pe care le poți implementa chiar de astăzi împotriva atacurilor de anxietate.

  1. Auto-observarea – „Ce simt acum și de ce?”

E important să te oprești din când în când și să te întrebi: „Ce simt acum și de ce?” .Poate părea obositor la început, dar această practică te ajută să te cunoști mai bine și să identifici la timp când stresul sau presiunea de zi cu zi se transformă în anxietate.

De exemplu, dacă observi că inima îți bate mai repede sau că te simți neliniștită într-o anumită situație, este important să explorezi motivele din spatele acestor senzații. Acest proces de auto-observare îți va permite să recunoști tiparele care te pot conduce spre anxietate, ajutându-te să intervii înainte ca lucrurile să devină copleșitoare.

  1. Respirația profundă și conștientă

O modalitate prin care poți să intervii, atunci când simți că anxietatea te copleșește, este respirația profundă și conștientă. 

Poți începe prin a te așeza confortabil, a închide ochii și a inspira profund pe nas, umplându-ți plămânii cu aer, apoi expiră lent pe gură. Repetă acest exercițiu timp de câteva minute și poți observa cum ajută la calmarea sistemului nervos și cum îți oferă un moment de liniște.

👉Exercițiile de respirație, mediația și relaxarea pot crește nivelul de dopamină și pot reduce nivelul de stres. Descoperă și alte metode de a-ti stimula natural nivelul de fericire.

  1. Organizarea timpului și prioritizarea

Dacă observi că sarcinile multiple la locul de muncă și timpul scurt de realizare sunt factorii care declanșează anxietatea, atunci o bună practică poate fi organizarea timpului și prioritizarea. Împarte sarcinile în pași mici, astfel încât să nu te suprasoliciți și nu uita să faci câte o pauză după fiecare realizare. 

De exemplu, aici poți folosi tehnica Pomodoro, conform căreia aloci o anumită perioadă de timp unei sarcini, în care să te concentrezi intens, și apoi faci pauză de câteva minute pentru a te relaxa psihic.

👉Nu uita nici de concediul de odihnă anual la care ai dreptul atunci când ești angajat. Află ce durata are concediul de odihna si cu cat se plateste

  1. Creșterea stabilității financiare

Pe lângă sentimentul de copleșire, și instabilitatea financiară poate fi un factor declanșator al anxietății. Însă partea bună este că, în special atunci când vorbim despre incertitudinea legată de viitor, există o soluție pe care o poți implementa pentru a reduce anxietatea asociată: și anume să începi să acționezi încă din prezent pentru un viitor mai sigur. Planificarea bugetului lunar cu scopul de a economisi poate fi un prim pas în această direcție, urmată de folosirea economiilor tale, pentru a-ți maximiza profiturile.

👉Descoperă cum poti sa-ti investesti inteligent economiile și care sunt răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre investiții. 

  1. Comunicarea sentimentelor și emoțiilor pe care le ai

Nu subestima nici puterea comunicării. Vorbește despre ceea ce te frământă cu o persoană de încredere. Poate fi un prieten, un membru al familiei sau chiar un specialist. 

Uneori, simplul fapt de a spune cu voce tare ceea ce simți îți va aduce o claritate pe care nu o ai atunci când îți ții gândurile doar pentru tine. Împărtășind ceea ce te îngrijorează, poți primi perspective noi și sprijinul emoțional de care ai nevoie, uneori chiar și fără să îți dai seama.

  1. Adoptarea unui stil de viață sănătos

Știi deja că o minte sănătoasă este ajutată și de un corp sănătos. Astfel că și anxietatea este mai ușor de gestionat când corpul tău se simte bine. De aceea, asigură-te că dormi suficient, că mănânci echilibrat și că faci mișcare în mod regulat pentru a-ți menține organismul sănătos pe termen lung. 

👉Descoperă câteva idei de hobbyuri care includ activitatea fizica, dar și pasiuni potrivite pentru cei cu timp sau buget limitat.

Pe lângă asta, nu uita de vizitele periodice la medic și de analizele anuale. Este important să știi că organismul tău se simte bine, chiar și atunci când nu prezinți niciun simptom.

👉Dacă totuși ai o suspiciune de boală, cu ajutorul Asigurarii de Sanatate Premium Care Abroad de la NN, beneficiezi de sprijin financiar încă din acel moment. Suntem alături de tine pentru găsirea diagnosticului potrivit, în cel mai scurt timp, și pentru a-ți pune la dispoziție unele dintre cele mai bune tratamente din lume. Și asta pentru că tu și cei dragi meritați ce-i mai bun. 

  1. Ține un jurnal al provocărilor 

Poate că pare contraintuitiv să ții un jurnal al provocărilor, însă este o modalitate eficientă prin care aducem minții argumente concrete și dovezi pentru lucrurile pe care le-am rezolvat deja. Anxietatea poate fi tradusă și ca o teamă de necunoscut; de aceea, este important să cultivăm cât mai des credința că, indiferent de situații, vom găsi soluții. 

Jurnalul provocărilor poate fi un reminder bun. Atunci când simți că ai o provocare, noteaz-o într-o agendă. Scrie care sunt temerile tale, ce te neliniștește, ce provocări crezi că vei întâmpina. După o perioadă, recitește acele lucruri și amintește-ți cum ai soluționat acele provocări, observă cât de realiste sau nu au fost temerile tale, cât de importante mai sunt grijile de atunci în acest moment, ce reușite ai avut soluționând acele provocări.


 

Cum te pot ajuta asigurările de viață în gestionarea anxietății

cuplu imbratisat care beau ceai impreuna

Una dintre marile surse de îngrijorare pentru mulți dintre noi este incertitudinea; incertitudinea legată de securitatea financiară a noastră și a familiei, incertitudinea legată de starea noastră de sănătate și cea legată de modul în care vom reuși să ne protejăm familia în fața unui viitor nesigur.

👉Conform statisticilor, 51% din români economisesc pentru zile negre. Descoperă și alte obiceiuri financiare ale romanilor pe care să le adopți și tu pentru reducerea anxietății legate de viitor. 

Întrebări precum „Ce se va întâmpla dacă pățesc ceva?” sau „Va fi familia mea protejată?” cu siguranță ți-au trecut prin minte atunci când pui familia pe primul loc. Iar acestea, fie că ai realizat, fie că nu, alimentează stările de neliniște. 

Următoarea întrebare firească în acest scenariu este „Ce pot să fac astfel încât cei dragi să fie în siguranță, iar eu să mă mențin sănătos pentru a putea avea grijă de ei?” Ei bine, aici intervine rolul asigurărilor de viață.

O asigurare de sănătate de la NN, de exemplu, îți poate oferi protecție financiară în caz de accident sau îmbolnăvire, precum și o a doua opinie medicală în caz de afecțiuni grave. În plus, atât tu, cât și cei dragi (chiar dacă nu sunt asigurați) beneficiați de telemedicină nelimitată. Ce înseamnă asta? Acces 24/7 la un serviciu de asistență medicală la distanță. 

👉Descoperă mai multe detalii despre asigurarea de sanatate NN și cum poți obține protecția financiară de care ai nevoie pentru tine și familia ta, începând de la cinci lei pe zi.

În concluzie, nu uita că anxietatea este o emoție naturală, iar cheia nu este să o elimini complet. Așa că, acum că ai aflat răspunsul la întrebarea „Când dispare anxietatea?”, începe să o gestionezi astfel încât să nu îți afecteze calitatea vieții. Fă primii pași mici și ai încredere că poți obține mai multă liniște interioară în timp.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.


 

Surse de informare:

  • COVID-19 pandemic triggers 25% increase in prevalence of anxiety and depression worldwide (who.int)

https://www.who.int/news/item/02-03-2022-covid-19-pandemic-triggers-25-increase-in-prevalence-of-anxiety-and-depression-worldwide – accessed on 30.09.2024;

  • What causes anxiety? | Mental Health Foundation

https://www.mentalhealth.org.uk/our-work/public-engagement/mental-health-awareness-week/anxiety-report/what-causes-anxiety – accessed on 30.09.2024;

  • Anxiety disorders (who.int)

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/anxiety-disorders – accessed on 30.09.2024;

  • Automatic Negative Thinking: 5 Ways to Stop These Invading Thoughts (healthline.com)

https://www.healthline.com/health/mental-health/stop-automatic-negative-thoughts#_noHeaderPrefixedContent – accessed on 30.09.2024.

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.