Bunăstarea emoțională a familiei tale - cum pot contribui asigurările la reducerea stresului

Grijă fără griji
mama tata si copil pe un camp la apus

Civilizația contemporană înseamnă, mai mult decât oricând, schimbări rapide, cerințe constante și provocări dintre cele mai diverse. Emoțiile care produc stări neplăcute și, uneori, dureroase, gândurile care asaltează și copleșesc pot afecta activitatea unei persoane și o pot face să simtă că pierde controlul asupra vieții.

Bunăstarea emoțională, adeseori denumită stare de bine sau sănătate emoțională, este conștientizarea, înțelegerea și acceptarea sentimentelor și a emoțiilor și capacitatea de a gestiona eficient și sănătos momentele de schimbare sau cele care aduc provocări. Conceptul de bunăstare emoțională nu se rezumă doar la absența stresului sau a tulburărilor psihologice, ci reprezintă o stare de armonie, în care individul se simte conectat cu propria sa ființă, persoanele pe care le întâlnește și mediul înconjurător.

Protecția împotriva diverselor evenimente neașteptate care ar putea surveni și siguranța pe care o oferă o asigurare de viață sunt elemente importante ale unei sănătăți emoționale familiale optime. Rândurile care urmează îți vor dezvălui cum poți îmbunătăți bunăstarea emoțională a familiei cu ajutorul lor.

Ce este bunăstarea emoțională a unei familii și ce beneficii oferă

Bunăstarea emoțională a unei familii reprezintă starea de bine și de echilibru a tuturor membrilor săi. Ea se referă la felul în care fiecare membru al căminului se simte în relație cu ceilalți și în cadrul familiei, în ansamblul său. Conceptul este esențial pentru o viață familială fericită și împlinită, având un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții tuturor celor implicați.

Atunci când această stare de echilibru este atinsă, beneficiile nu vor întârzia să apară:

• un climat afectiv plăcut - membrii familiei se bucură de compania și prezența reciprocă, ceea ce contribuie la o atmosferă mai fericită și mai armonioasă în casă;
  • relații sănătoase - comunicarea deschisă și empatia sunt stimulate de o bunăstare emoțională puternică;
  • stres redus - capacitatea de a gestiona situațiile dificile și provocările vieții este mult îmbunătățită, ceea ce contribuie la un mediu mai puțin tensionat în cămin;
  • îmbunătățirea sănătății mentale - membrii familiei care se simt bine emoțional au o rezistență crescută la depresie și anxietate;
  • creșterea încrederii și a respectului de sine - o familie în care fiecare persoană se simte înțeleasă și apreciată, sprijină fiecare membru să-și exploreze potențialul și să-și atingă obiectivele personale;
  • dezvoltarea abilităților sociale - copiii învață cum să interacționeze cu ceilalți într-un mod sănătos, ceea ce îi pregătește pentru relațiile de mai târziu, din viața de adulți;
  • mediu de învățare pozitiv - într-o familie sănătoasă din punct de vedere emoțional, membrii se simt confortabil să își exprime gândurile și întrebările;
  • legături puternice și modelare pozitivă - mediul familial sănătos oferă oportunitatea de a prezenta modele pozitive de gestionare a emoțiilor și rezolvare a conflictelor, modele asimilate în mod natural de către copii și care pot influența abilitățile lor pe termen lung.

👉 Valorile personale ale membrilor familiei sunt importante în stabilirea unui climat de bunăstare emoțională. Află mai multe detalii despre ele din articolul Valorile personale si construirea unei baze solide pentru viitor.

Care este impactul emoțiilor asupra luării deciziilor financiare

Emoțiile pot genera stimuli pozitivi sau negativi, care fie vor crește, fie vor scădea capacitatea noastră de a ne asuma riscuri. Emoții precum încrederea, frica sau bucuria pot fi factori importanți în deciziile de investiții. Pe de altă parte, tiparele noastre de gândire sunt construite pe un set de convingeri, cunoștințe și experiențe. Prin urmare, comportamentul nostru va fi întotdeauna rezultatul uniunii dintre gândire și emoție.

Este important să conștientizăm acest fapt și să încercăm să găsim un echilibru între raționalitate și emoții atunci când luăm astfel de decizii. Planificarea financiară bine gândită, informarea adecvată și consultarea cu profesioniști pot ajuta la minimizarea influenței negative a emoțiilor asupra deciziilor financiare.

Unul dintre factorii de stres cei mai des întâlniți, este cel provenit din diferitele situații neașteptate care pot interveni în viața familiei, cum ar fi problemele de sănătate imprevizibile și incertitudinile financiare ale viitorului. Sunt situații neprevăzute, asupra cărora nu ai control, care pot deteriora bunăstarea emoțională a familiei. Tocmai pentru a preveni aceste situații, am conceput mai multe servicii, care au și o secțiune de asistență.

Unul dintre ele este planul de investiții GenT, dezvoltat pentru cei care care au un venit stabil, lunar, dar vor să investească o parte din el, iar familia să beneficieze, în același timp, de o asigurare de deces. Iată ce beneficii îți oferă:

• pe tot parcursul contractului, membrii familiei tale sunt protejați cu o asigurare de deces, a cărei valoare o poți alege singur, iar în cazul producerii evenimentului nefericit, ei vor primi suma asigurată plus valoarea contului;
  • primele pentru investiție intră în contract treptat, în funcție de frecvența cu care alegi să le plătești, anual, semestrial, trimestrial sau lunar, fiind investite în funcție de opțiunile tale, în programele de investiții;
  • poți atașa opțiuni și asigurări suplimentare: asigurări de deces și invaliditate din accident, asigurări de spitalizare și intervenție chirurgicală din accident sau îmbolnăvire, asigurarea suplimentară pentru afecțiuni grave, opțiunea de preluare a plății primelor în cazul invalidității, asigurarea suplimentară pentru recuperarea medicală din accident, asigurarea suplimentară în caz de diagnosticare cu cancer, asigurarea suplimentară pentru pierderea involuntară a locului de muncă;
  • poți plăti prime suplimentare oricând pe durata contractului;
  • poți transfera unități de fond dintr-un program de investiții în altul, în funcție de gradul de risc pe care ești dispus să ți-l asumi.

👉 Cere mai multe detalii și o ofertă personalizată, completând formularul de contact de pe pagina: Planuri de investitii cu asigurare de viata, NN.

Cum să optimizezi bunăstarea emoțională a familiei tale

tata verifica siguranta bebelusului in masina

Creșterea și menținerea bunăstării emoționale a unei familii este un proces complex și continuu, care necesită implicare, comunicare și efort din partea fiecărui membru. Există, din fericire, activități pe care le poți întreprinde și pe care le poți afla din rândurile de mai jos.

Muncește echilibrat, pentru un viitor sigur și liniștit

Gestionarea fondurilor de care dispui poate fi un factor de anxietate, mai ales dacă ai în plan proiecte familiale pentru viitor și vrei să-i știi și pe cei dragi protejați. O soluție NN, care te poate ajuta, este Planul Regal - asigurarea de viață cu componentă de economisire. A fost concepută ca un produs cu dublă garanție: îți protejează familia, dar în același timp te ajută să faci și economii. Iată cum funcționează și ce avantaje oferă:

• te gândești cât vrei să economisești și pe ce perioadă, iar consultantul NN îți face un calcul și îți spune cât va fi prima de asigurare, adică suma pe care o vei avea de plătit lunar, trimestrial, semestrial sau anual, în funcție de decizia ta;
  • beneficiarii desemnați de tine vor primi suma asigurată garantată în cazul decesului pe durata contractului;
  • în cazul supraviețuirii, la sfârșitul contractului vei primi suma asigurată garantată, care se constituie prin investirea unei părți din primele plătite, rezultată după reținerea costurilor;
  • dacă optezi pentru plata anuală sau semestrială a primei de asigurare vei beneficia de o reducere;
  • o altă reducere poți primi dacă valoarea primelor pe care le plătești într-un an depășește un anumit plafon.

👉 În plus, poți modifica frecvența de plată a primelor, ții pasul cu inflația, actualizând anual valoarea primelor și a sumei asigurate, sau poți atașa opțiuni și asigurări suplimentare. Cere mai multe detalii despre Planul Regal - asigurarea de viata cu componenta de economisire NN.

Pentru a-ți facilita cât mai mult plata polițelor sau a primei de asigurare, NN îți pune la dispoziție aplicația de self-service NN Direct, dedicată clienților. Folosind cardul tău bancar, poți face plățile simplu și rapid. Plata este securizată și se face prin intermediul partenerilor noștri de la PayU.

De asemenea, prin NN Direct poți face tranzacții cu unități de fonduri, actualizarea informațiilor personale, inclusiv scanarea unei noi copii CI, înregistrarea unui eveniment asigurat sau vizualizarea documentelor contractuale.

👉 Află mai multe despre beneficiile NN Direct!

Comunică deschis și empatic

Încurajează membrii familiei să vorbească deschis despre sentimentele, temerile și nevoile lor. Ascultă cu atenție și demonstrează empatie față de ceea ce simt ceilalți.

Încurajează dezvoltarea individuală

Sprijină interesele și pasiunile fiecărui membru al familiei. Încurajează participarea la activități extrașcolare, cu familia sau susține dezvoltarea abilităților personale.

Rezolvă conflictele într-un mod sănătos

Confruntările și neînțelegerile pot apărea în orice familie. Învață să comunici într-un mod constructiv, să asculți punctele de vedere ale celorlalți și să căutați soluții împreună.

În eforturile noastre de a atinge și păstra sănătatea emoțională în cadrul familiei, ar trebui să ne amintim că aceasta nu este o destinație finală, ci o călătorie continuă. Este important să investim timp și energie în construirea și menținerea relațiilor familiale, să fim deschiși la adaptare și învățare din experiențe, iar în momentele dificile să căutăm ajutor și îndrumare.