Mergi la conţinutul principal

Ce este și cum se calculează dobânda compusă

Financiar
dobanda compusa
dobanda compusa

Cu siguranță ai câteva obiective financiare pe care vrei să le materializezi într-un timp rezonabil. În acest context, dobânda compusă poate fi de mare ajutor pentru că poate să crească randamentul investițiilor tale.

 

Descoperă în continuare ce este, mai exact, dobânda compusă, cum se calculează și cum o poți folosi pentru a-ți crește veniturile.

 

 

Ce este dobânda compusă

Pentru a înțelege ce este dobânda compusă, îți vom oferi mai întâi o definiție simplă a dobânzii, ca termen financiar general. Așadar, dobânda este o sumă de bani pe care o primești atunci când apelezi la produse de economisire sau pe care o plătești atunci când apelezi la un împrumut.

 

În cazul produselor de economisire și al investițiilor, putem să vorbim despre 2 tipuri de dobânzi: dobânda simplă și dobânda compusă.

 

Dobânda simplă este suma de bani pe care o primești prin intermediul produselor de economisire și pe care alegi să nu o reinvestești, în timp ce dobânda compusă este suma de bani pe care, după ce o primești ca rezultat al unui produs de economisire/investiții, o reinvestești, pentru a obține un profit mai mare. Acest proces se numește capitalizarea dobânzii și se repetă în mod regulat la intervale prestabilite, ceea ce duce la creșterea sumei de bani inițiale, în timp.

 

Pentru a înțelege mai ușor acest proces, am lăsat câte un exemplu concret în secțiunile „Dobânda simplă vs. dobânda compusă” și „Cum funcționează dobânda compusă”. Citește articolul în continuare și descoperă noi idei.

 

Când se aplică dobânda

Dobânda compusă este folosită pentru economii, investiții și credite, și joacă un rol important în modul în care se calculează creșterea sau diminuarea sumelor de bani, în timp.

 

Conceptul de dobândă poate fi abordat atât în situații în care tu ești cel care o plătește, cât și în situații în care tu ești cel care beneficiază de ea.

  • în cazul investițiilor, dobânda (simplă sau compusă) reprezintă câștigul obținut de pe urma banilor plasați în diverse instrumente. De obicei, aceasta poate varia în funcție de suma de bani pe care o investești și de perioada aleasă pentru investiție.
  • în cazul unui împrumut, dobânda este suma pe care trebuie să o plătești tu, ca beneficiar al unui credit, către instituția financiară care îți oferă împrumutul. Aceasta poate să difere în funcție de instituția financiară pe care o alegi, de valoarea creditului și de perioada de rambursare.

 

Dobânda simplă vs. dobânda compusă

Indiferent că vorbim despre dobânda simplă sau de cea compusă, aceasta reprezintă suma de bani generată într-o perioadă de timp, prin efectuarea unei investiții sau prin utilizarea instrumentelor de economisire. Diferența dintre acestea două este că dobânda simplă, odată obținută, nu se reinvestește.

 

Ca să fie și mai clar care sunt diferențele, iată un exemplu: să presupunem că ai un depozit de 10000 de lei, la o rată de dobândă anuală de 3%. După primul an, vei primi 3% din 10000 de lei, adică 300 de lei, astfel că vei avea în total 10300 de lei. Apoi, dobânda pentru anul următor va fi calculată pe baza acestui nou total de 10300 de lei.

 

Prin contrast, dobânda simplă se calculează doar pe baza sumei inițiale, fără a lua în considerare dobânda acumulată anterior. În exemplul de mai sus, la dobânda simplă, ai primi 3% din cei 10000 de lei inițiali, în fiecare an.

 

👉 Dacă eşti interesat de investiţii, descopera ce sa faci pentru a investi inteligent si care sunt cele mai eficiente 8 idei de investitii in 2024.

 

Dobânda simplă și dobânda compusă: formulă de calcul

Dacă vrei să faci o investiție și nu știi ce profit ai obține dacă optezi pentru dobânda simplă sau pentru cea compusă (denumită și dobândă capitalizată), există câte o formulă de calcul matematică pentru fiecare dintre acestea.

 

calculator dobanda compusa

 

Descoperă, în continuare, cum poți să calculezi dobânda simplă și pe cea compusă, fără să folosești un calculator dobândă compusă online.

 


Formulă de calcul pentru dobânda simplă

Dobânda simplă poate fi calculată folosind următoarea formulă:

 

DS= Ci* D*t

unde

 

DS = dobânda simplă

Ci = capitalul inițial

D = rata de dobândă aplicată capitalului inițial

t = perioada investiției

 

Formulă de calcul pentru dobânda compusă

Formula de calcul pentru dobânda compusă este următoarea:

 

VFI = (VIi * %Dc) + %Dc

unde

 

VFI= valoarea finală a investiției

VIi = valoare inițială investiție (capitalul pe care îl investești)

%Dc = procent dobândă compusă

 

👉Indiferent de tipul de dobândă pe care îl alegi, atât dobânda simplă, cât și cea compusă te pot ajuta să-ți maximizezi veniturile și să îți ferești economiile de inflație. Află mai multe despre ce este inflatia, cum te afecteaza si cum îti poti proteja banii intr-un mod concret.

 

Cum funcționează dobânda compusă: exemplu concret

Așa cum putem deduce și din definiția dobânzii compuse, aceasta reprezintă, de fapt, o dobândă la dobândă. Iată un alt exemplu concret care explică cel mai bine cum funcționează acest proces de capitalizare a dobânzii.

 

Să ne imaginăm că Maria decide să investească suma de 25.000 de lei într-un fond de investiții cu randament anual de 5%. La finalul primului an, Maria ar acumula 26.260 lei, din care 1.250 lei proveniți din dobândă.

 

În cazul în care Maria dorește să reinvestească suma totală, adică toți cei 26.260 de lei, la finalul celui de-al doilea an, ar obține 27.573 lei, din care 1.313 lei este randamentul investiției. Dacă procedează la fel și anul următor și reinvestește capitalul inițial plus randamentul investiției acumulat, la finalul celui de-al treilea an, dacă randamentul investiției se menține, Maria ar putea obține 28.952 lei, din care 1.379 lei proveniți din randament.

 

Pe scurt, pentru că randamentul investițional, echivalentul pentru dobânda în acest caz, se calculează de la an la an pe baza unei sume totale mai mari (capital principal plus dobânda anterioară), suma ta de bani va crește în mod exponențial cu fiecare perioadă de capitalizare.

 

Cum crești veniturile cu ajutorul dobânzii compuse: 3 modalități eficiente

Există câteva investiții cu dobândă compusă, care te pot ajuta să-ți atingi obiectivele financiare în viitor. Descoperă, în continuare, 3 dintre acestea.

 

Alege Planul GenT pentru investiții și protecție de la NN

Dacă îți dorești să investești, însă nu ai încă prea multe cunoștințe și vrei suport de la consultant financiar, atunci poți alege serviciile care combină randamentul programelor de investițiii cu protecția unei asigurări de viață.

 

Cu ce se diferențiază de o investiție convențională? Ei bine, este simplu: beneficiezi de consultanță de la un specialist NN, atunci când alegi fondul în care vrei să investești, pentru a te asigura că se potrivește cu profilul tău de risc și cu obiectivele tale financiare. În plus, te bucuri de protecție financiară în cazul situațiilor neprevăzute prin asigurarea de viață inclusă.

 

Din prima plătită cu frecvența aleasă, o parte este investită, iar cealaltă parte merge către asigurarea de viață.

 

👉 Completeaza formularul planului GenT și un consultant financiar NN te va suna în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi mai multe detalii.

 

Deschide un depozit la termen 

Dacă alegi această opțiune, începe prin a cerceta ofertele de depozite la termen, de la diverse bănci și instituții financiare. Alege un depozit cu capitalizare, ce are o rată de dobândă competitivă, deoarece aceasta va influența direct cât de rapid crește suma depusă.

 

Mai apoi, stabileşte ce sumă de bani depui și pe ce perioadă. Cu cât suma de bani este mai mare și perioada mai lungă, cu atât şi profitul obţinut de pe urma dobânzii poate fi mai generos. Pentru a obține o estimare cât mai realistă, poți să folosești un calculator depozit la termen online sau un calculator pentru dobândă capitalizată.

 

Odată ce primești dobânda la termenul de maturitate, consideră reinvestirea ei într-un alt depozit sau în altă investiție care oferă dobândă compusă. Acest lucru va accelera creșterea capitalului tău, în timp.

 

Investește în titluri de stat

Investițiile în titluri de stat îți pot permite, de asemenea, să îți crești veniturile cu ajutorul dobânzii compuse. Practic, atunci când cumperi un titlu de stat, deții o parte din datoria statului și ai dreptul de a primi plăți periodice de dobândă.

 

Titlurile au maturităţi de 1 şi 3 ani și beneficiază de dobânzi anuale de 6,30%, respectiv, 7,20%. Cu cât alegi să investești în titluri cu o maturitate mai mare, cu atât și dobânda anuală va fi mai mare.

 

Odată ce primești dobânda pe titlurile de stat achiziționate inițial, poți să reinvestești valoarea totală pentru a achiziționa alte titluri de stat cu maturități diferite. Pentru un profit cât mai bun, poți repeta acest proces ani la rând.

 

În țara noastră, titlurile de stat au o valoare nominală de 1 leu și pot fi achiziționate în anumite perioade ale anului, fie de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, fie prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

 

👉 Ești mai degrabă preocupat de economisire pentru planurile de viitor? Poți alege o asigurare de viață cu componentă de economisire. Descopera mai multe despre planurile de economisire de la NN.

 

Folosește-te de noile cunoștințe pentru a crește profitul pe care îl obții în urma investițiilor!

Sursă foto: Shutterstock

Psst! Poate te intereseaza si alte articole