Mergi la conţinutul principal
Blog Ghid financiar Planuri de pensionare: cum să te pregătești pentru momentul în care ieși la pensie

Planuri de pensionare: cum să te pregătești pentru momentul în care ieși la pensie

Poate fi o vacanță continuă, un nou început.Descoperă planul tău pentru pensie: ce presupune și de ce e important.

de NN
6 minute 28 Mai 2024 Actualizat pe 11 Oct 2024
Planuri de pensionare: cum să te pregătești pentru momentul în care ieși la pensie

Te-ai gândit vreodată la perioada pensionării? Oare tu cum îți imaginezi această etapă? Pensionarea poate fi ca un puzzle: provocator, dar extrem de satisfăcător, când găsești piesele potrivite.

Poate fi o vacanță continuă, un nou început. Gândește-te: timp liber pentru hobby-uri, pentru călătorii și pentru planurile acelea rămase în așteptare. Dacă simți că este momentul perfect să începi să-ți planifici perioada pensionării, atunci ai ajuns unde trebuie, pentru că îți oferim toate informațiile de care ai nevoie ca să începi să-ți construiești un viitor prosper.

Planul pentru pensie: ce presupune și de ce e important

Planificarea pentru pensie e ca și cum ai construi o casă: începi cu o schiță, apoi o pui în practică pas cu pas. Fundația? Economiile. Amenajarea? Pasiunile tale care vor avea timp și spațiu pentru desfășurare.

Cum s-ar putea traduce acest lucru în pași concreți? Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți setezi obiectivele. Întreabă-te ce fel de viață vrei să ai după ce ieși la pensie. Vrei să călătorești? Să ai o casă de vacanță, suficient de mare pentru toată familia? Să te bucuri cât mai mult de timpul petrecut cu cei dragi? Răspunsurile la aceste întrebări vor ghida planul tău pentru momentul în care ieși la pensie.

👉 Cine îți garantează pensia ta pilon 2 și când o primești?Stiai ca sunt 3 situatii in care poti incasa banii stransi pentru pensia privata obligatorie? Dar ca poti opta pentru 2 modalitati de plata? Si, cel mai important, afla cum banii tai sunt protejati si garantati prin mai multe centuri de siguranta.

Mai apoi, gândește-te la ce acțiuni sunt necesare și la îndemână pentru îndeplinirea obiectivelor tale.  Dacă simți că ai nevoie de ajutor să-ți pui gândurile cap la cap, citește continuarea acestui articol și descoperă o serie de pași care să te inspire și care să-ți ofere o imagine mai clară asupra a ceea ce ai de făcut.

👉 Te-ai gândit vreodată la pensionare ca la o vacanță binemeritată? Dacă nu, dar ești curios, descoperă ce poţi face pentru a avea o pensie ca o vacanţă.

Cum să te pregătești financiar pentru pensie

cuplu se uita pe laptop

O planificare financiară solidă înseamnă mai mult decât economisirea unei anumite sume de bani din salariu. E ca și cum ai pregăti o rețetă complexă, combinând ingrediente precise, pentru un rezultat perfect. De aceea, în rândurile următoare, am pregătit o listă de acțiuni pe care le poți face suplimentar economisirii. 

Suplimentează veniturile: alege investițiile pe termen lung

„Vreau să investesc, dar nu știu de unde să încep”. Aceasta este una dintre provocările comune când vine vorba de instrumente de investiții.

Primul pas este să faci o analiză a profilului tău de investitor. Gândește-te ce risc ești dispus să-ți asumi și care sunt obiectivele tale financiare pe termen lung. Te simți confortabil cu volatilitatea piețelor sau preferi să eviți riscurile mari? Ai o toleranță mai mare la riscuri sau preferi să-ți menții investițiile în zone mai sigure, chiar dacă randamentul este mai mic? 

Dacă preferi să riști, atunci te poți gândi să investești în fonduri speculative sau criptomonede, însă, dacă preferi o mai mare siguranță, atunci poți alege titlurile de stat sau investițiile imobiliare. 

👉 Descoperă mai multe despre cum sa investesti inteligent, dar și 8 idei concrete de investiții care ar putea fi potrivite pentru tine, astfel încât să te ajute să-ți îndeplinești obiectivele financiare pe termen lung.

Indiferent de opțiunile alese, randamentul investițiilor tale se va acumula în timp și, dacă alegi să reinvestești, atunci te vei putea bucura de stabilitatea financiară dorită, atunci când ieși la pensie.

Construiește un fond de urgență

Fie că locuința este afectată de o indundație sau apare o problemă de sănătate, nu ai vrea ca economiile tale sau bugetul familiei să fie afectate. În astfel de situații, un fond de urgență îți oferă liniștea necesară sau asigurările preiau cheltuielile.

Pentru un proces cât mai simplu, alege ce procent din economiile tale îți dorești să aloci acestui fond de urgență. Mai apoi, pentru a evita deprecierea banilor în timp, deschide-ți un cont de economii sau un depozit la termen. Prin intermediul lor, banca îți oferă o anumită dobândă lunară sau anuală, care se adaugă la suma de bani depusă inițial.

Indiferent de opțiunea aleasă, ai acces la bani oricând, astfel că, dacă intervine un moment neprevăzut, care necesită anumite cheltuieli, poți să folosești banii din fondul de urgență, chiar dacă nu ai atins vârsta pensionării.

Alege o pensie facultativă 

Nu în ultimul rând, poți opțiune un venit suplimentar la vârsta pensionării cu o pensie facultativă. 

Îți reamintim că sistemul de pensii obligatorii din România este format din

  • Pilonul 1 de pensii – pensia de stat
  • Pilonul 2 de pensii – pensia obligatorie privată
  • Pilonul 3 de pensii – pensia privată facultativă
  • Pilonul 4 de pensii – pensia ocupațională

Pensia publică este cea mai răspândită sursă de venit, cu toate acestea 90% dintre români nu cred că pensia de stat le va putea asigura un trai decent. Ca să nu simți că pierzi din lucrurile importante pentru tine, e momentul să iei în calcul o pensie facultativă, de care poți beneficia începând cu 60 de ani.

La contul tău de pensie facultativă poate contribui doar angajatorul, doar tu, sau împreună. Iar pentru contribuțiile personale, plata se poate face ușor, în aplicația mobilă NN Direct. De asemenea, dacă vrei să faci o pauză, ai opțiunea de a suspenda plata contribuțiilor și de a o relua, ulterior.

Concluzionând, viitorul sună mai bine, atunci când ai totul pus la punct. Așa că nu mai sta pe gânduri și începe să acționezi încă din prezent. Folosește-te de ideile din acest articol și planifică-ți perioada de pensionare așa cum îți dorești!


Sursă foto: Shutterstock

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.