Yes la pensie! Cine îți garantează pensia ta pilon 2 și când o primești?

Financiar
cuplu se uita in zare

Seria Yes la pensie! continuă cu un nou episod despre pilonul 2. După ce în primul episod am vorbit despre cum funcționează pilonul 2 și ce venituri va avea un viitor pensionar atunci când va ieși la pensie, e foarte important de știut și ce garanții oferă pensia privată obligatorie și cum sunt protejați banii din conturile individuale ale participanților.

Cât de siguri sunt banii din contul de pensie pilon 2?

Pilonul 2 are mai multe „centuri de siguranță” pentru a proteja banii viitorilor pensionari și a-i ajuta să aibă o bătrânețe mai liniștită financiar. Mai exact, pensia privată obligatorie este gândită și riguros reglementată, oferind o serie de garanții importante.

În primul rând, pilonul 2 oferă oamenilor garanția că atunci când vor ieși la pensie vor primi cel puțin sumele pe care le-au contribuit pe parcursul vieții active, minus comisioanele legale și costurile de transfer. Prin urmare, indiferent cum performează în timp investițiile pilonului 2, banii care se acumulează sunt garantați prin lege și sunt proprietatea participanților și pot fi lăsați moștenire. Altfel spus, dacă pun astăzi 10 ouă într-un coș, oamenii știu sigur că poimâine vor fi tot acolo, o garanție puternică pe care foarte puține state ale lumii o oferă în sistemele lor de pensii private.

Pentru a asigura această garanție, administratorii fondurilor de pilon 2 creează un provizion tehnic, adică pun bani deoparte ca să fie siguri că pot acoperi fără probleme obligațiile de plată. Și, în plus față de acest provizion și de alte rezerve de capital, administratorii plătesc anual sume importante și la Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, pentru siguranță de ultimă instanță, rezerve constituite din banii proprii, nu din contribuțiile participanților în conturile lor pilon 2.

Ce alte garanții oferă pilonul 2?

O altă garanție importantă este că administratorii fondurilor pilon 2 trebuie să investească banii responsabil. Astfel, legislația prevede că fondurile trebuie să depășească o performanță investițională minimă în raport cu media pieței. Dacă acest lucru nu se întâmplă timp de patru trimestre consecutive, administratorul fondului respectiv pierde licența de funcționare și fondul intră în administrare specială, banii participanților fiind apoi transferați la alte fonduri care performează.

Și mai sunt alte câteva aspecte care protejează viitorii participanți și fac din pilonul 2 o investiție sigură. Banii din fondurile de pilon 2 nu sunt ținuți de administratorii care îi investesc, ci sunt păstrați în bănci depozitare la rândul lor foarte atent supravegheate. Practic, administratorii nu au acces în mod direct la bani, ci doar transmit băncilor depozitare ordine de investiții. Acest lucru înseamnă că există o separare foarte clară între banii din conturile de pilon 2 și banii administratorului, iar dacă administratorul are probleme financiare, economiile pentru pensie ale oamenilor nu sunt afectate. Mai mult, prin lege, fondurile de pensii pilon 2 nu pot da faliment.

Întreg sistemul este foarte transparent și strict reglementat la fiecare pas de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în beneficiul participanților.

Când sunt încasați banii acumulați la pilonul 2?

Sumele acumulate în pilonul 2 ajung la viitorii pensionari în momentul în care ies la pensie pentru limita de vârstă din sistemul public de pensii sau când nu mai pot munci din cauza unei invalidități. Iar în eventualitatea decesului înainte de vârsta pensionării, tot ce s-a strâns până în acel moment în contul personal de pensie pilon 2 rămâne moștenitorilor legali.

Cum este încasată pensia pilonul 2?

În prezent există două opțiuni stabilite prin lege pentru plata pensiei pilonul 2. Participanții pot alege fie plata unică, situație în care suma acumulată este transferată integral pe loc, într-o singură tranșă, fie plăți eșalonate, putând decide valoarea care să fie virată lunar până la atingerea sumei integrale. Pot fi încasate tranșe lunare timp de cel mult 5 ani, cu o sumă minimă de 500 de lei pe lună. Pe parcursul încasării eșalonate a pensiei pilon 2 poate fi modificată valoarea lunară sau modalitatea de plată, pensionarii putând opta în orice moment pentru încasarea integrală a pensiei rămase ca plată unică.

Potrivit prevederilor fiscale în vigoare, asupra sumei virate se vor calcula și reține contribuția la asigurările sociale de sănătate și impozitul pe venit, în conformitate cu pragurile netaxabile. De asemenea, se vor deduce comisioanele bancare sau, după caz, taxele poștale rezultate din transferul sumei. Există totuși și o excepție, în  cazul transferului sumelor moștenite către contul de pensie privată obligatorie a moștenitorului, care se face într-o singură tranșă, fiind aplicabil doar comisionul aferent transferului bancar.

👉 Vrei să afli mai multe? Descoperă beneficiile pensiei private obligatorii aici. Și dacă ai și alte întrebări decât cele la care răspundem în episoadele din seria Yes la pensie!, găsești mai multe informații aici.

Fond: Fondul de Pensii Administrat Privat NN; Administrator: NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA, București, Sector 5, Str. Costache Negri, Nr.1-5, et. 2-3 -www.nn.ro Depozitar: BRD Groupe Societe Generale SA