Mergi la conţinutul principal

Părinții copiilor cu afecțiuni cardiace semnalează nevoia extinderii Secției de Cardiochirurgie a Spitalului Marie Curie

Fapte pentru bine
Operaţie în curs la Spitalul Marie Curie
Operaţie în curs la Spitalul Marie Curie

În 2009, Asociația Inima Copiilor și Spitalul Marie Curie au început construcția și amenajarea Secției de Cardiochirurgie, prima de acest fel din România. Aceasta a fost pusă în funcțiune în 2013, iar de atunci medicii au reușit să salveze peste 1500 de copii cu malformații cardiace. Părinții copiilor bolnavi au fost acolo la fiecare pas, simțind bucuria de a își vedea copiii cum se însănătoșesc, dar și durerea de a observa consecințele lipsei locurilor destinate îngrijirii copiilor cu inimi bolnave.

 

În jur de 1.500 de copii cu malformații cardiace au nevoie de operație anual în România, iar aproximativ 200 sunt operați doar în Secția de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București. Încrederea și implicarea părinților este esențială în procesul de tratament și recuperare al micuților.

„Noi avem foarte mare încredere în medicii de la Marie Curie.”, spune Mariana Stancu, mama Anei, care a fost prima pacientă a Secției de Cardiochirurgie din cadrul Spitalului Marie Curie.

„Am început să mă împrietenesc cu asistenții de acolo care își amintesc cu emoție că am fost prima lor pacientă.”, își amintește Ana Pălimar, în vârstă de 13 ani, fostă pacientă.

 

Acești medici sunt adevărați îngeri”

Luiza Mihoci, mama Sarei, simte că medicii care au operat-o și îngrijit-o pe fiica ei sunt niște îngeri. „Medicii aceștia, pe lângă că sunt psihoterapeuți pentru părinții care ajung acolo, se pare că au timp să construiască și spitale pentru noi.”, spune Luiza Mihoci, mama Sarei.

Marian Mirică, tatăl lui George, apreciază bucuria fiului său, acum că își recapătă puterea și pofta de viață. „Mai nou este foarte fericit când aleargă. Strigă: tati, alerg!”, spune Marian Mirică, tatăl lui George.

Mama lui George, Anca Mirică, este recunoscătoare pentru tratamentul fiului ei, care s-a recuperat mai bine decât se aștepta. „Tratamentul post-operator, care însemna medicație de trei ori pe zi, nu mai trebuie administrat.”, afirmă Anca Mirică, mama lui George.

 

Mulți copii bolnavi nu au posibilitatea să fie operați

Însă părinții copiilor operați trec și prin provocarea de a vedea că nu sunt suficiente locuri pentru alți micuți bolnavi, după cum explică actrița Dana Rogoz, care este alături de inimile micuților și susține efortul de extindere a Secției de Cardiochirurgie a Spitalului Marie Curie.

 „Știi că așteptarea asta e în defavoarea altora ca tine, care au copii care se joacă astăzi în parc și mâine sunt dependenți de un pat în spital”, spune Dana Rogoz.

„Din păcate sunt unii copii care nu au loc. Bebelușii stau unii lângă alții, ba chiar suplimentau cu câte un copil în plus într-o cameră în care ar trebui să fie doar unul, doar ca să îl salveze și pe el.”, spune Andreea Vlădescu, mama lui Eric.

Gina Miron, mama lui Alin, povestește cum a întâlnit pe holurile spitalelor mulți copii cu malformații cardiace, de toate vârstele, care au nevoie urgentă de ajutor. „Dacă aici în țară nu se poate, atunci unde? Să se gândească oamenii... Este foarte greu să mergi cu un copil, un nou-născut, sunt mulți prematuri cu alte probleme de sănătate în afară de cele cardiace, să îi muți în altă țară, cu tot ceea ce implică și toate riscurile...Poți să îi pierzi pe drum.”, spune Gina Miron, mama lui Alin.

„Sunt atâția copii care nu au posibilitatea să ajungă să fie operați de către domnii doctori. Din păcate, mor foarte mulți copii.”, spune Cătălina Mitrea, mama Anastasiei.

 

Extinderea secției, o speranță pentru viitorul copiilor cu afecțiuni cardiace din România

Secția de Cardiochirurgie de la Spitalul Marie Curie are o singură sală de operații și doar șase paturi pentru terapie intensivă cardiacă. Extinderea secției ar dubla numărul de copii operați anual de la 200 la 400. Lucrările de construcție ar putea începe anul acesta, iar costurile sunt estimate la 3 milioane de euro, sumă care poate fi acoperită și cu ajutorul tău.

Liana Stanciu, voluntar la Inima Copiilor, spune că este important să înțelegem că o donație individuală, chiar dacă poate părea mică, este un gest însemnat.

„Puținul, binele pe care îl faci tu, pe care îl fac eu, pe care îl fac prietenii și vecinii noștri, se adună într-un bine mare, care poate aduce ceea ce ne dorim cu toții: sănătatea inimilor unor copii și liniștea unor părinți.”, afirmă Liana Stanciu, voluntar la Inima Copiilor.

 „Ai văzut ochișorii unui copilaș și știi că poate fi salvat. Ce te oprește?”, spune Adrian Nartea, actor și susținător al inițiativei.

 

 

Asociația Inima Copiilor strânge din nou donații, de această dată pentru a extinde actuala secție.

 

În 2020, 170 de copii au fost operați pe inimă la Marie Curie, iar în 2021 numărul a crescut la 225. Secția de Cardiochirurgie va avea o nouă sală de operații (față de numai una în prezent), 25 de locuri pentru îngrijirea copiilor înainte și după operații, 15-20 de locuri la terapie intensivă (de la șase în prezent), iar echipamentele și dotările vor fi modernizate. Astfel, mai mulți copii vor putea primi la timp îngrijirea medicală de care au nevoie.

 

NN este alături de inimile micuților și sprijină financiar cauza cu o donație de 500.000 euro. Iar fiecare donație individuală în valoare de 2 euro, efectuată prin SMS, va fi dublată de către NN

 

Implică-te printr-o donație lunară de 2 euro, prin SMS cu textul LOVE la 8844, sau redirecționează către Asociația Inima Copiilor 3,5% din impozitul pe venit.

 

Implicarea ta face diferența! Împreună, putem să le readucem zâmbetul pe buze copiilor cu malformații cardiace din România.