Mergi la conţinutul principal

Regula 50 30 20 şi rolul asigurărilor în planificarea financiară

Financiar
femeie roscata fericita cu o cana de cafea in mana
femeie roscata fericita cu o cana de cafea in mana

Într-o lume plină de provocări financiare, dar și de oportunități, planificarea banilor pe termen lung a devenit esențială. Nu întâmplător, în ultimii ani auzim tot mai des despre conceptul 50-30-20. Ce este acesta, mai exact? Cum te poate ajuta în planificarea financiară? Și cum te ajută asigurările și alte instrumente financiare să aplici regula 50-30-20?

 

Ce presupune planificarea financiară

 

Planificarea financiară pe termen lung începe cu un plan care vizează obiective, nevoi și riscuri personale pe o perioadă mai lungă de timp, de obicei pe parcursul mai multor ani sau chiar decenii. Concret, planificarea financiară personală înseamnă să analizezi atent situația financiară actuală, să stabilești anumite obiective financiare realizabile și măsurabile și să îți creezi un plan pentru atingerea acestora.

Procesul necesită disciplină, angajament și o înțelegere profundă a situației financiare personale. De aceea,  recomandat este să colaborezi cu un expert financiar care să îți simplifice efortul sau să ceri părerea unor consultanți specializați, pentru a dezvolta un plan personalizat și bine fundamentat.

👉 Află mai multe detalii despre cum îți poți planifica financiar viitorul din articolul Cum sa investesti inteligent - investitii si asigurari pentru securitate pe termen lung.

 

Care sunt avantajele planificării financiare

 

De ce merită să începi să îți creezi un plan financiar? Planificarea pe termen lung îți poate oferi un control mai mare asupra finanțelor proprii, te ajută să-ți atingi obiectivele și să îți asiguri un viitor mai stabil. Iată câteva dintre avantajele de care poți beneficia:

 • stabilitate financiară - o planificare corectă ajută la stabilirea unui cadru solid pentru gestionarea în viitor a resurselor financiare, reducând riscul unor dificultăți neașteptate;
 • obiective și viziuni realizabile - îți poți stabili obiective clare, cum ar fi achiziționarea unei case, economii pentru educație, pensii, călătorii etc.;
 • redresarea în caz de criză - un fond de urgență și un plan de asigurări adecvat pot ajuta la depășirea mai ușoară a posibilelor obstacole financiare;
 • maximizarea veniturilor - se poate atinge prin dezvoltarea de strategii, cum ar fi investițiile în active cu randament ridicat, găsirea de noi surse de venit sau dezvoltarea abilităților;
 • pregătirea pentru pensie - o planificare financiară solidă pe termen lung îți permite să te pregătești pentru perioada de pensie, asigurându-te, astfel, că vei avea resurse suficiente pentru a-ți menține un stil de viață confortabil după retragerea din muncă.

 

Ce înseamnă regula 50-30-20

 

Regula 50-30-20 este un principiu financiar simplu, care încurajează oamenii să își gestioneze veniturile într-un mod echilibrat, astfel încât să economisească, să își acopere cheltuielile de bază și să aibă un stil de viață confortabil. Această regulă sugerează următoarele alocări procentuale pentru veniturile lunare:

 • 50% pentru nevoi de bază - aproximativ jumătate din veniturile tale ar trebui să fie alocate pentru nevoile esențiale, cum ar fi chirie sau ipotecă, utilități, mâncare, transport și alte cheltuieli obligatorii;
 • 30% pentru dorințe sau cheltuieli opționale - această parte a veniturilor ar trebui să fie destinată cheltuielilor care nu sunt absolut necesare, dar contribuie la calitatea vieții tale, cum ar fi ieșiri la restaurant, vacanțe, divertisment, activități cu familia;
 • 20% pentru economii și investiții - acest procent te ajută să ai un fond de urgență, să economisești pentru obiective pe termen scurt și lung sau să investești în instrumente financiare care să genereze randamente în timp.

 

Desigur, regula 50-30-20 nu este una fixă. Poate fi nevoie să ajustezi alocările în funcție de situația ta financiară și de obiectivele tale personale. De exemplu, dacă ai multe datorii, este posibil să vrei să aloci mai mult pentru economii, pentru a le achita mai repede. Similar, în cazul în care ai copii, poți repartiza mai multe fonduri pentru educația și nevoile lor.

 

Cel mai important lucru este să ai un buget și să te ții de el. Regula 50-30-20 este un punct bun de plecare și o modalitate simplă prin care înveți să gestionezi finanțe personale.

 

Cum te pot ajuta serviciile NN să pui în aplicare metoda 50-30-20

 

Povesteam mai devreme că planificarea necesită disciplină, angajament și o înțelegere profundă a situației financiare personale. Fiind un proces care se desfășoară în timp, adică nu suntem presați de urgențe și termene limită, putem avea tendința să îl amânăm. Fie din lipsă de timp, fie din lipsă de informații, fie din credința că este dificil să economisim sau să investim. 

 

Este firesc să întâmpinăm și provocări. De aceea, pentru a veni în ajutorul celor care vor să își pună la punct un plan financiar pe termen lung, am dezvoltat mai multe servicii, fiecare având și o secțiune de asistență.

NN oferă servicii de consultanță și soluții personalizate de protecție financiară. Consultanții NN iau în considerare nevoile tale și te pot ajuta să identifici și să gestionezi potențialele riscuri financiare pentru protejarea venitului familie în caz de neprevăzut. 

 

Unul dintre planurile de investiții care te poate ajuta să aplici regula 50-30-20, sau mai curând să te asigură că aloci cei 20% pentru economii și investiții din bugetul tău, este planul de investiții GenT. Acesta combină randamentul programelor de investiții cu protecția unei asigurări de viață. Este un instrument financiar potrivit pentru cei care au un venit stabil și vor să investească o parte din el. 

 

Iată câteva dintre avantajele acestui produs:

 • pe tot parcursul contractului, membrii familiei tale sunt protejați cu o asigurare în caz de deces; valoarea sumei asigurate o poți alege tu însuți, iar în cazul producerii nefericitului eveniment, ei vor primi această sumă plus valoarea contului;
 • primele pentru investiție intră treptat în contract, în funcție de frecvența cu care alegi să le plătești, anual, semestrial, trimestrial sau lunar și sunt investite, în funcție de opțiunile tale, în programele de investiții;
 • pe durata contractului, poți să plătești oricând prime suplimentare, care vor majora valoarea contului;
 • la finalul contractului, vei primi un bonus de loialitate, care constă în returnarea unei părți din taxa de administrare a poliței.

 

👉 Cere detalii și primești chiar o ofertă personalizată! Completează formularul de contact pe pagina: Planuri de investitii cu asigurare de viata, NN.

 

Un alt produs de planificare financiară personală pe care îl poți alege este GenT pentru pensie, o asigurare de viață cu componentă de investiție pentru pensie, destinată celor care vor să se bucure de un venit suplimentar și după retragerea lor din activitate. 

Planul GenT pentru pensie are avantaje asemănătoare cu cele din Planul de investiții GenT, plus alte beneficii specifice componentei de pensie:

 • data la care se termină contractul nu trebuie neapărat să coincidă cu momentul ieșirii la pensie, așa cum este el stabilit de sistemul public;
 • poți alege când vrei să încasezi indemnizația, începând cu vârsta de 55 de ani;
 • este decizia ta câți bani pui deoparte, cât de des și în ce programe de investiții vrei să îți plasezi banii, în funcție de profilul tău de risc, pe care îl vei stabili cu consultantul tău;
 • poți semna contractul oricând între 18 ani și nu mai târziu de 60 de ani.

 

👉 În plus, prin planul GenT pentru pensie vei fi asigurat și în caz de invaliditate, caz în care NN preia plata primelor pentru polița ta de asigurare. Află mai multe detalii despre Planul GenT pentru pensie, NN.

 

Ca să poți plăti cu ușurință polițele de asigurare sau contribuțiile la pensia facultativă, NN îți pune la dispoziție aplicația de self-service NN Direct, dedicată clienților. Folosind cardul tău bancar, poți face plățile simplu și rapid. Plata este securizată și se face prin intermediul partenerilor noștri de la PayU.

De asemenea, prin NN Direct poți să faci cerere de despăgubire în secțiunea „Evenimente asigurate” din meniul aplicației. Apoi, selectezi opțiunea „Adaugă un eveniment asigurat” și urmezi pașii din aplicație.

 

👉 Află mai multe despre beneficiile NN Direct!

 

Alți pași importanți în planificarea financiară

În final, iată și câteva aspecte cheie ale planificării financiare pe termen lung, pe care este recomandat să le iei în considerare:

 • stabilește obiectivele financiare care te motivează: achiziționarea unei case, educarea copiilor, pensia, investiții, creșterea afacerii etc.;
 • analizează situația financiară actuală - îți va permite să înțelegi în mod realist în ce poziție financiară te afli în prezent;
 • creează un buget - este recomandat să-l adaptezi la schimbările care pot interveni și să incluzi o sumă pentru cheltuieli neașteptate;
 • gestionează datoriile - stabilește modul în care vei plăti împrumuturile și creditele într-un mod eficient;
 • identifică posibilitățile de economisire și investiții: contribuții la conturi de economii, investiții în acțiuni, obligațiuni, imobiliare sau alte vehicule de investiții;
 • investește în asigurări și protecție - pas necesar pentru a te proteja împotriva riscurilor neprevăzute; 

 

👉Pentru a te asigura că faci alegerile potrivite, informează-te corespunzător și descoperă care este adevarul din spatele celor mai comune mituri despre asigurari.

 

 • ia în calcul o componentă de pensie - poți contribui la un fond privat de pensii sau investi într-un produs financiar care să dea randament;
 • monitorizează și ajustează ori de câte ori este nevoie - pentru ca planul să rămână relevant și eficient, este recomandat să faci schimbările necesare atunci când circumstanțele din viața ta se schimbă.

 

Planificarea financiară personală pentru viitor este o investiție în sine, una care poate aduce liniște sufletească și stabilitate financiară pe termen lung. Viața este plină de surprize, dar o pregătire adecvată pentru viitor îți poate oferi resursele necesare pentru a aborda provocările cu încredere. O planificare atentă îți poate permite să-ți îndeplinești visurile și aspirațiile, să te pregătești pentru evenimente neprevăzute și să asiguri un viitor stabil pentru tine și familia ta.

 

Psst! Poate te intereseaza si alte articole