Mergi la conţinutul principal

Yes la pensie! Unde și cum sunt investiți banii tăi din pilonul 2 de pensie?

Financiar
batrani se plimba prin Italia
batrani se plimba prin Italia

După ce ai aflat cum funcționează pilonul 2 și ce garanții îți oferă, seria Yes la pensie! continuă cu un nou episod în care poți să descoperi tot ce trebuie să știi despre unde și cum sunt investiți banii tău in pilonul 2.

 

Banii cu care contribui în fiecare lună în contul pilon 2 se acumulează până când începi să încasezi pensia pilon 2 și, în timp, nu stau degeaba, ci sunt investiți prudent și responsabil de administratorul fondului la care participi, în limitele prevăzute de lege. Pilonul 2 are la bază o strategie de investiții pe termen lung, în instrumente financiare diversificare, cu grade diferite de risc.

 

În ce instrumente sunt investiți banii din contul tău pilon 2?

 

Zicala „nu pune toate ouăle în același coș” se aplică și la pilonul 2. Aproximativ 70-75% din totalul banilor sunt investiți în instrumente cu risc scăzut. Mai exact, este vorba de titluri de stat și obligațiuni corporative, conform rapoartelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Iar diferența de 25-30% este investită în acțiuni și în alte tipuri de instrumente financiare.

 

 

 

 În continuare, descriem pe scurt instrumentele financiare cele mai cunoscute, care se regăsesc în portofoliul de investiții ale fondurilor de pensii administrate privat. 

 

Titlurile de stat și obligațiunile corporative

 

Titlurile de stat sunt emise de către guvern, oferind dobânzi plătite la scadență sau periodic. Pe de altă parte, obligațiunile corporative sunt emise de către companii, oferind investitorilor o dobândă fixă sau variabilă. Aceste instrumente reprezintă modalități prin care emitenții se împrumută de la investitori, angajându-se să returneze suma împrumutată și să plătească dobânzile stabilite.

 

Acțiunile cotate pe piețele reglementate

 

Acțiunile reprezintă drepturi de proprietate în companiile emitente, oferind investitorilor acces la rezultatele financiare ale acestora sub formă de dividende] Prin intermediul investiilor in actiuni, fondurile de pensii administrate privat pot avea expunere pe diverse sectoare economice cum ar fi industria financiară, petrol și gaze, energie, sistemul medical, IT, construcții sau comerț.

 

Companiile din portofoliu sunt atent monitorizate de administratori, iar procesul investițional este unul complex, ce tine cont de diverși factori, atât specifici companiei cat si generali, la nivelul economiei, precum: contextul macroeconomic, modelul de afaceri al companiei, situațiile financiare, potențialul de creștere sau riscurile aferente investiției.

 

Principalele diferențe între acțiuni și obligațiuni sau titluri de stat sunt reprezentate de gradul de risc, de volatilitate și de potențialul de câștig. Acțiunile au un profil de risc mai ridicat și sunt mai volatile, putând înregistra fluctuații pe termen scurt, dar oferă un potențial mai bun de câștig pe termen lung. În schimb, obligațiunile și titlurile de stat sunt instrumente mai stabile, cu un nivel de risc mai scăzut, dar și cu un potențial de câștig mai scăzut.

 

Obiectivele de diversificare și gradul de risc

 

Când vorbim de investițiile banilor din pilonul 2, cuvântul cheie este diversificarea, atât din perspectiva instrumentelor, cât și din alte puncte de vedere: diversificare geografică, sectorială, ca profil de risc/randament sau ca lichiditate. Prin respectarea limitelor impuse de legislație pentru fiecare clasă de active, administratorul fondului investește banii tăi din pilonul 2 în mod diversificat, pe baza unor strategii orientate pe termen lung pentru a-i proteja și valorifica, chiar dacă uneori pot să apară fluctuații temporare pe termen scurt.

 

În funcție de tipurile de instrumente financiare în care investește și de valorile acestora, fiecare fond de pensii primește un grad de risc asociat, care poate fi scăzut, mediu sau ridicat. Informațiile despre gradul de risc și portofoliul de investiții sunt disponibile în prospectul schemei de pensii private și pe site-urile administratorilor.

 

Pilonul 2 respectă atât standardele internaționale de guvernanță și profesionalism în investiții, cât și un sistem complex de reglementări locale, menit sa asigure stabilitatea fondurilor de pensii pe termen lung.

 

Indiferent de cum evoluează investițiile, la final primești cel puțin cât ai contribuit și eventualele câștiguri din investiții, minus comisioanele legale și costurile de transfer.

 

👉 Vrei să afli mai multe? Descoperă beneficiile pensiei private pilon 2 aici. Și dacă ai și alte întrebări decât cele la care răspundem în episoadele din seria Yes la pensie!, găsești mai multe informații aici.


Fond Pilon II: Fondul de Pensii Administrat Privat NN; Administrator: NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA, București, Sector 5, Str. Costache Negri, Nr.1-5, et. 2-3 - www.nn.ro; Depozitar: BRD Groupe Societe Generale SA

 

Notă: Performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare.