Economisirea înseamnă libertare și are nevoie de un plan financiar solid ca să funcționeze. Dar pare dificil să aloci o parte din bugetul lunar pentru economii, mai ales când cheltuielile curente acaparează mare parte din bugetul disponibil, așa este? Iar dacă nu ai o motivație suficient de puternică, concretă sau chiar palpabilă, planul se complică.
Până la urmă, de ce să economisești pentru mâine, dacă poți cheltui în voie astăzi? Printre numeroasele avantaje ale economisirii se numără și libertatea să ajungi acolo unde îți dorești. La volanul unei mașini noi, într-o nouă casă sau să oferi o educație bună pentru copilului tău. În plus, este important să ai bani puși deoparte pentru urgențe și cheltuieli neprevăzute.
Iată câteva sfaturi de economisire numai bune de pus în practică anul acesta. Rândurile care urmează oferă câteva perspective asupra modului în care îți poți crea o bază financiară solidă, bucurându-se de o viață mai relaxată și mai sigură din punct de vedere financiar.
De ce este bine să economisești bani?
Dacă te întrebi de ce este recomandat să avem economii, iată câteva dintre cele mai importante motive:
- Amortizor financiar - economisirea regulată te ajută să-ți construiești o plasă de siguranță care te protejează împotriva șocurilor neprevăzute, precum pierderea locului de muncă, cheltuieli medicale, reparații majore în locuință sau altele;
- Libertate financiară - cu cât economisești sau investești mai bine, cu atât vei avea mai multă flexibilitate în luarea deciziilor importante și chiar îndeplinirea planurilor personale;
- Educație financiară - prin economisire dezvolți o înțelegere mai profundă asupra banilor, ce poate duce la adoptarea unor decizii mai bune privind cheltuielile, datoriile și investițiile;
👉 Fondurile de investiții pot fi o bună soluție pentru investirea bugetului economisit. Poți afla mai multe despre aceste instrumente financiare în articolul „De la economii la investiții - cum să-ți crești averea prin fonduri mutuale”.
- Încredere și soluții alternative - existența unor economii într-un fond de urgență sau în alte conturi de economii îți vor da mai multă încredere în abordarea provocărilor de ordin financiar;
- Planuri mari, planificare pe măsură - unii oameni visează să conducă o mașină de lux, alții să aibă o căsuță de vis sau să trimită copii la studii în străinătate cu toate cheltuielile acoperite. Tu la ce visezi? Acestea sunt doar câteva exemple de obiective pe termen lung sau mediu care necesită bani și mai mulți ani pentru a fi atinse, iar aici intervine rolul economiilor.
- Banii lucrează pentru tine - economisirea regulată îți poate oferi capitalul de bază pentru a investi în oportunități care îți pot crește bugetul în timp, generând venituri pasive și creșterea capitalului.
În acest sens, NN a creat planul de economisire NEXT, dedicat exclusiv clienților care au contracte ajunse la maturitate. Acesta este un plan de economisire cu un randament garantat, plus o asigurare de viață care îi protejează pe cei dragi.
Familia ta este protejată, dar ai și multe avantaje financiare cât se poate de concrete:
Protecție pentru ai tăi - în caz de deces familia primește suma asigurată și prima pentru economisire
Știi de începutul câștigul - ai garanţia unui randament de 2,5% pe an, dobânda anuală nu este supusă impozitului pe venit și ai o singură taxă de 50 de lei pe toată durata contractului;
Sume asigurate - prima de economisire poate fi între 7.000 lei și 50.000 lei, iar suma asigurată pentru decesul în urma unui accident poate fi între 10.000 și 50.000 lei;
Ai acces oricând la bani - poți să-ți retragi banii pentru prima de economisire în orice moment și nu plătești nicio taxă de reziliere;
Ești reasigurat fără evaluare medicală - ca să-ți fie și mai ușor, închei contractul fără să treci printr-o evaluare medicală.
👉 Cere mai multe detalii și o ofertă personalizată, completând formularul de contact de pe pagina:Planuri de economisire cu asigurare de viață.
5 trucuri ca să economisești inteligent
Pentru mulți oameni, disciplina financiară este o provocare. Cu toate acestea, există metode și strategii pe care le poți adopta pentru a economisi mai eficient și pentru a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung.
Îți propunem, în cele ce urmează, câteva soluții simple care te pot ajuta să-ți administrezi mai bine bugetul.
1. Bugetare detaliată
Prin buget înveți să-ți administrezi banii eficient, ținând cont de venit versus cheltuieli și poți face loc pentru economii. Dacă ai un buget bine stabilit, scade riscul de a fi luat prin surpindere de evenimente imprevizibile. Prin realizarea unui plan financiar personal treci print-un exercițiu de autocunoaștere și de înțelegere a obiceiurilor tale de consum, dar mai ales a nevoilor adevărate pe termen lung.
2. Stabilirea obiectivelor financiare
Indiferent că este vorba despre achiziționarea unei mașini, a unei case noi, de fonduri pentru educația copiilor sau economisire pentru pensie, stabilirea obiectivelor oferă repere clare pentru priorități financiare. Iar ca să ajungi unde îți dorești, trebuie să știi de unde pornești.
3. Reducerea datoriilor
Dacă ai datorii mari, cum ar fi credite de consum sau diferite împrumuturi, prioritizează reducerea lor. Plățile în avans și strategiile de reducere a datoriilor te pot ajuta să nu permiți acumulării de datorii să te destabilizeze financiar.
4. Adoptarea unui plan de economisire
O modalitate eficientă de a economisi bani este să recurgi la un plan de economisire. În acest sens, NN a conceput mai multe servicii, care combină planuri de economisire cu protecția unei asigurări de viață.
Unul dintre ele este Planul Regal - asigurarea de viață cu componentă de economisire, un produs cu dublă garanție. Pui bani deoparte pentru viitor și asiguri protecția financiară a celor dragi. Iată câteva detalii despre beneficiile pe care le oferă și cum funcționează:
- Tu alegi valoarea poliței - cât vrei să economisești, pe ce perioadă și ce sumă îți dorești să primească cei dragi în caz de neprevăzut?
- Tu alegi frecvența de economisire - poți economisi lunar, trimestrial, semestrial sau anual. Dacă optezi pentru plata anuală sau semestrială vei beneficia de o reducere.
- Sumă asigurată garantată - la sfârșitul contractului vei primi suma asigurată în cazul supraviețuirii, care se constituie prin investirea unei părți din primele plătite, rezultată după reținerea costurilor.
- Poți atașa opțiuni și asigurări suplimentare - asigurări de spitalizare și intervenție chirurgicală, asigurări pentru afecțiuni grave, asigurare în caz de diagnosticare cu cancer, asigurare pentru recuperare medicală din accident, asigurarea pentru pierderea involuntară a locului de muncă sau alte asigurări, în funcție de nevoi.
👉 Cere mai multe detalii despre Planul Regal - asigurarea de viata cu componenta de economisire NN.
Pentru un proces de plată cât mai ușor, NN îți pune la dispoziție aplicația de self-service NN Direct, dedicată clienților. Folosind cardul tău bancar, poți face plățile simplu și rapid. Plata este securizată și se face prin intermediul partenerilor noștri de la PayU.
Prin intermediul NN Direct, poți vedea detalii despre toate produsele tale NN, cât și istoricul primelor plătite sau al contribuțiilor la un fond de pensii privat. Tot aici primești noutăți și beneficii.
👉 Află mai multe despre beneficiileNN Direct!
Mici trucuri de economisire în gospodărie
Pe lângă strategiile de economisire pe care ți le-am propus mai sus, poți lua câteva măsuri de gestionare eficientă a banilor începând chiar cu obiceiurile de acasă. Iată câteva dintre ele:
- Casă verde
Dacă ai nevoie să înlocuiești electrocasnicele sau alte echipamente din casă, optează pentru cele eficiente energetic care, pe termen lung, pot reduce valoarea facturilor. Optează pentru surse de lumină eficiente energetic, cum ar fi becurile LED, și oprește aparatele electronice atunci când nu le folosești.
- Pachețelul de acasă face masa sănătoasă
Încearcă să pregătești gustările pentru birou sau școală în loc să comanzi mâncare. Mâncarea preparată acasă este mai sănătoasă și mai prietenoasă cu bugetul.
- Prima pe lista este chiar lista de cumpărături
Sigur, poate fi tentant să faci o aprovizionare de fiecare dată când ești la supermarket, dar realitatea este că adesea constați acasă că aveai deja 3 pachete de zahăr și esență de vanilie cât să aprovizionezi o cofetărie. Puțină planificare înainte de cumpărături te poate ajuta să eviți alegerile impulsive și umplerea coșului cu alimente sau mărunțișuri de care nu ai nevoie.
- Aplică regula 50/30/20
50% din venit merge către pentru nevoi de bază, 30% pentru dorințe sau cheltuieli opționale și 20% pentru economii și investiții. Află mai multe în articolul despre Regula 50 30 20 şi rolul asigurărilor în planificarea financiară.
- Anulează abonamente inutile și negociază prețuri mai bune
Este posibil să plătești abonamente pe care nu le folosești? Urmărește cheltuielile recurente și vezi pe care le poți elimina. Un alt truc este evitarea acelor free trials care solicită informații de plată sau setarea unei notificări în calendar să anulezi plata înainte de încheierea perioadei de gratuitate.
Ajută și să revizuiești periodic contractele pentru servicii, precum internetul sau televiziunea prin cablu - s-ar putea să obții tarife mai bune.
Economisirea nu înseamnă neglijarea dorințelor și a plăcerile personale, ci gestionarea lor în mod inteligent. Pe măsură ce începi să economisești și să-ți construiești fondul de urgență, să investești în viitor și să eviți datoriile inutile, te vei simți mai sigur și mai pregătit pentru orice îți rezervă viața. Și, pe măsură ce aceste obiceiuri devin parte din rutina ta zilnică, te vei bucura de o viață mai liniștită și mai prosperă.
Consultantul tău financiar NN
Completează formularul de contact și te ajutăm să alegi cea mai bună soluție de asigurare, potrivită nevoilor tale.