Mergi la conţinutul principal

Cum să-ți setezi obiective personale realiste

Grijă fără griji
doua femei vesele inconjurate de confetti la o petrecere
doua femei vesele inconjurate de confetti la o petrecere

New Year, New Me! Sună cunoscut? În preajma Anului Nou, avem tendința să setăm rezoluții personale: să facem alegeri mai sănătoase, să fim mai fericiți, să facem mai mult sport și poate să pierdem în greutate, să renunțăm la obiceiurile care nu ne fac bine și să fim mai chibzuiți cu banii.

 

Principalul motiv pentru care nu ne ținem de obiectivele setate este că uneori sunt prea vagi ceea ce le face nerealiste. Cu toate acestea, setarea de obiective are cel puțin 3 efecte pozitive: setează intenția, ne motivează să acționăm și ne responsabilizează în privința viitorului. 

 

Atunci când îți stabilești obiectivele personale obții o direcție clară spre care vrei să te îndrepți. Totodată, setarea obiectivelor aduce cu ea timp de autoreflecție și de definire a propriei identități în funcție de aspirațiile pe care le ai. 

 

Lista cu obiective personale poate fi un instrument util după care să-ți ghidezi acțiunile zilnice, iar monitorizarea lor te ajută să-ți măsori progresul.

Iată în continuare cum îți poți seta obiectivele, trei pași necesari pentru a le atinge, dar și care este rolul instrumentelor financiare în îndeplinirea acestora.

 

Stabilirea obiectivelor personale realiste

 

Cercetătorii din domeniul psihologiei au descoperit deja faptul că urmarirea unui obiectiv specific duce la o performanta mai buna. Dar cum îți poți stabili obiectivele? Începe cu o sesiune de brainstorming pentru a-ți clarifica viziunea despre viață și propria persoană. Creează o listă cu valorile personale, ce anume consideri important în viață, principiile după care te ghidezi, dar și care sunt lucrurile care îți aduc împlinirea.

 

De asemenea, este recomandat să realizezi o evaluare realistă a abilităților tale. Notează punctele tale forte și identifică zonele în care ai potențial de a evolua. Acestea îți pot fi utile atunci când îți stabilești obiectivele profesionale.

 

Este recomandat să analizezi domeniile care te pasionează și care îți aduc satisfacție. Astfel, îți poți da seama care este direcția către care vrei să te îndrepți.

 

2 maini cu artificii de anul nou

 

👉 Cu o viziune clară a obiectivelor personale, îți va fi mai ușor să iei decizii în viața de zi cu zi. Mai mult, acestea vor fi o sursă de motivare și determinare în momente dificile sau atunci când ai tendința de a amâna sau de a evita să faci o anumită activitate. Acest comportament de tergiversare poartă numele de procrastinare. Descoperă mai multe despre procrastinare si cum o poti gestiona.

 

Obiective pe termen lung

 

Obiectivele pe termen lung se întind pe un interval extins de timp, de regulă pe mai mulți ani. Acestea pot fi obiective de carieră, precum avansarea la locul de muncă sau obținerea unei noi calificări.

 

Fiind obiective pe termen lung, ele necesită o planificare atentă și strategică pentru succes. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra traseului pe care îl urmezi și pot fi piloni esențiali pentru construcția viitorului tău. 

 

Deseori, obiectivele pe termen lung cuprind și aspecte financiare. Pe lângă economisire și investiții, un exemplu de obiectiv pe termen lung este crearea unui fond privat de pensii pentru mai puține griji și mai multe oportunități în viitor. 

 

👉 Prin intermediul pensiei private facultative îți poți asigura un venit suplimentar începând cu vârsta de 60 de ani. Fiind facultativă, tu alegi valoarea contribuției lunare și ai posibilitatea de a lua o pauză, după care poți reveni. Află mai multe detalii pe pagina pensiei private facultative.

 

Atunci când îți stabilești obiectivele pe termen lung, îți poți pune următoarele întrebări: 

  • Ce valori fundamentale am? 
  • Ce obiective profesionale am pe termen lung? 
  • Cum vreau să evoluez pe plan personal și profesional? 
  • Cum va arăta viața mea în 5, 10 sau 20 de ani? 
  • Ce obiective financiare am? 
  • Ce abilități vreau să-mi dezvolt? 
  • Cum voi contribui în comunitate și în societate? 
  • Cum voi gestiona schimbările neprevăzute? 

Toate aceste întrebări te pot ajuta să obții o imagine de ansamblu asupra persoanei care îți dorești să devii pe termen lung și pot fi un ghid în procesul de stabilire a obiectivelor personale realiste. De asemenea, te pot ajuta în stabilirea obiectivelor profesionale pentru CV.

 

Ce înseamnă obiectiv profesional?

 

Stabilirea unor obiective profesionale te ajută să te dezvolți și să avansezi în carieră. Câteva exemple de obiective profesionale pot fi: 

  • avansarea pe o poziție superioară; 
  • dobândirea unor noi competențe; 
  • conducerea unui proiect sau a unei echipe; 
  • creșterea eficienței; 
  • creșterea vizibilității profesionale; 
  • implicarea în activități de mentorat; 
  • dezvoltarea unor soluții inovatoare etc. 

 

Obiective pe termen scurt

 

Obiectivele pe termen scurt sunt acele țeluri pe care ți le setezi pentru un interval de timp relativ scurt, cuprins între o săptămână și câteva luni. Ele pot reprezenta o punte către obiectivele pe termen lung și sunt pași mici, tangibili și cu un impact imediat.

 

caine bison alb cu un coif de petrecere pe cap

 

Spre exemplu, dacă îți propui să devii un bucătar profesionist, un obiectiv pe termen scurt îl poate reprezenta participarea la un curs de gătit.

 

👉 Un alt exemplu, ar putea include participarea la cursuri de dezvoltare personală pentru a-ți antrena abilitățile personale. Acest lucru te poate ajuta la îmbunătățirea relațiilor cu cei din jurul tău sau la avansarea în carieră. Descoperă de ce este necesara dezvoltarea personala in viata ta si cum o poti integra in rutina.

 

Aceste obiective personale pe termen scurt trebuie să fie realiste, mai ușor de gestionat și de monitorizat. În plus, sunt și o modalitate excelentă prin care poți observa cât ai progresat în direcția dorită. Realizarea obiectivelor mici îți oferă satisfacție imediată și te va stimula să continui cu ceea ce ți-ai propus.

 

Atunci când îți stabilești obiectivele pe termen scurt, îți poți pune următoarele întrebări: 

  1. Care sunt acțiunile concrete prin care pot împlini obiectivele pe termen lung?
  2. Cum pot împărți obiectivele pe termen lung în pași mai mici pe care să îi fac zilnic/săptămânal? 
  3. Ce pot face săptămâna/luna aceasta pentru a fi mai aproape de obiectivele mele pe termen lung?

3 pași pentru atingerea obiectivelor personale

 

Este important ca obiectivele tale să nu rămână doar în minte sau pe foaie, ci ele merită să se concretizeze în viața de zi cu zi. Pentru asta, poți ține cont de următorii pași simpli: 

 

jumatate de gogoasa roz cu bombonele mici colorate pe glazura

 

1. Împarte obiectivele pe termen lung în obiective pe termen scurt

Așa cum am menționat anterior, obiectivele pe termen scurt merită privite ca o punte către obiectivele pe termen lung. De aceea, cel mai simplu este să împarți obiectivele mari în obiective mai mici și mai ușor de gestionat. Transformă apoi acele obiective în acțiuni concrete pe care să le faci zilnic sau săptămânal. Acest lucru te va ajuta să menții un progres și să scapi de supraîncărcare. 

 

2. Creează un plan de acțiune 

După stabilirea concretă a obiectivelor și împărțirea lor, va fi necesar să creezi și un plan de acțiune care să cuprindă pașii necesari în atingerea fiecăruia. Stabilește care sunt resursele necesare, data la care îți dorești să finalizezi obiectivul și eventualele obstacole care pot apărea. 

 

3. Monitorizează progresul

Pentru a te asigura că ai parte de evoluție, monitorizarea este esențială. Aceasta îți va oferi posibilitatea să observi ce funcționează în planul tău și ce mai are nevoie de ajustări.  

 

Spre exemplu, dacă îți propui ca obiectiv să ai o vacanță de vis, începe prin a stabili data la care vrei să pleci în concediu, destinația preferată și suma de bani necesară, luând în considerare transportul, costul cazării și activitățile dorite. După ce ai stabilit toate acestea,  începe să economisești. La final de lună verifică ce sumă ai reușit să pui deoparte și dacă este nevoie să mai ajustezi planul tău.  

 

👉 Dacă deja folosești regula de 50-30-20 în viața de zi cu zi, îți va fi mai ușor să pui bani deoparte în timp ce te bucuri de echilibru financiar și un stil de viață confortabil. Descoperă mai multe despre metoda 50-30-20 si cum te pot ajuta serviciile NN sa o pui in aplicare

 

Cum te ajută instrumentele financiare în împlinirea obiectivelor personale

 

Așa cum probabil ai observat deja, unele obiective implică anumite costuri sau investiții. De exemplu, dacă obiectivul tău pe termen lung este să treci de la rolul de angajat la rolul de antreprenor și să începi un business propriu, atunci poți avea ca obiective pe termen scurt să faci anumite cursuri de formare, să îți iei anumite acreditări sau diplome, să investești în dezvoltarea ta.

 

De aceea, împlinirea obiectivelor personale implică deseori și o gestionare eficientă a resurselor. În acest sens, instrumentele financiare oferă un sprijin esențial. Iată câteva soluții pe care merită să le ai în vedere:  

 

Fondul de urgență

 

Fondul de urgență este un element important al planificării financiare. Acesta reprezintă alocarea unei sume de bani pentru situații neprevăzute. Dacă ai un fond de urgență bine stabilit, vei putea sta mai liniștit și te vei putea concentra mai bine asupra obiectivelor personale, fără teama apariției unui eveniment financiar neprevăzut. 

 

👉 Tu ai început să pui bani deoparte pentru viitor și pentru a asigura protecția financiară a celor dragi? Completeaza formularul și hai să discutăm! 

 

Investițiile

 

Pe lângă economii, investițiile sunt și ele o modalitate eficientă de administrare a banilor.  Dacă ai un venit stabil și vrei să investești o parte, dar nu știi exact de unde să începi și cum să faci asta, poți alege asigurările de viață care au și componentă de investiții. Practic, investești activ bani pentru planurile tale și în același timp ești protejat prin asigurarea de viață. 👉  Descoperă mai multe detalii aici: Fonduri de investiţii Planul GenT

 

Așadar, stabilirea și îndeplinirea obiectivelor personale reprezintă o călătorie continuă, plină de dinamism. Asigură-te că îți ajustezi obiectivele pe măsură ce evoluezi și că ești pregătit să te adaptezi schimbărilor care pot apărea în acest proces. Instrumentele financiare sunt aliați puternici în cadrul acestei călătorii, care îți oferă sprijinul de care ai nevoie pentru a-ți atinge țelurile.